InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
155 berichten
Pagina 2½ van 11
Je leest nu onderwerp "Naast de weg van Jamaica ..."
Volg datum > Datum: maandag 22 november 2010, 11:0522-11-10 11:05 Nr:218686
Volg auteur > Van: mirel Opwaarderen Re:218680
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Naast de weg van Jamaica ... Structuur

mirel
Den haag
Nederland

Jarig op 25-9

528 berichten
sinds 12-7-2007

Afgelopen winter twee keer koliek mee gemaakt.
Een keer van een stalgenoot. Dit was een mattige vorm van koliek er is toen geen veearst bij geweest.
We vermoeden dat dit is gekomen door te veel sneeuw eten. Het had toen plotseling de hele nacht gesneeuwd. We voerde de paarden uit grote kisten met netten er over. De paarden konden niet zelf het hooi schudden en "moesten" dus het sneeuw eten.
Bij dit paard is het vanzelf over gegaan. Hij heeft even op stal gestaan met normaal hooi en na een tijd werden de krampen minder en begon hij weer te mesten en te eten.

Mijn eigen paard heeft een aantal weken later koliek gehad. Dit was een verstoppingskoliek en ben er toen het hele weekend mee zoet geweest.
De veearts is er verschillende keren bij geweest en mijn paard heeft tot twee keer toe een flinken sloot parafine gekregen en pijnstiller. Het heeft ruim 24 uur geduurt voor dat hij weer ging mesten.
Vooraf waren er geen tekenen we hebben gewoon gedaan wat we altijd deden. Was toen niet heel erg fanatiek met rijden ivm met het weer. Toevallig de dag voor de koliek een rustig voornamelijk stapritje gemaakt van een uurtje.
Volgens de veearts was het gewoon een verstopping van de darmen. op het punt waar de darmen een U bocht maakt een beruchte plaats. Volgens het mestmonster wat de veearst had genomen zaten er geen wormen of zand in de darmen.

Vorige week heeft mijn paard een hele lichte denk toch wel koliek aanval gehad. Kon aan de rolplekken zien dat hij de de nacht veel had liggen rollen. Ook had hij geen eetlust in de ochtend. Toen ik twee uur later ging kijken was hij heerlijk aan het eten keek weer helder uit zijn ogen en had gemest.

Ik weet dat mijn paard erg gevoelig is op zijn darmen en voer dus ook een keer in de 4-6 weken een dag of drie een kopje gekookte lijnzaad.
Volg datum > Datum: maandag 22 november 2010, 11:4922-11-10 11:49 Nr:218691
Volg auteur > Van: Alegria Opwaarderen Re:218686
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Naast de weg van Jamaica ... Structuur

Alegria
Homepage
Frasselt
Duitsland

Jarig op 2-6

315 berichten
sinds 21-2-2008

gelukkig heeft een van onze paarden nog nooit koliek gehad, wel heb ik het een aantal keer van dichtbij meegemaakt.

Paard van een vriendin van mij was af en toe wel koliekerig, wij stonden bij haar op de weide. Haar paard kreeg veel hooi, wat krachtvoer en luceren, het paard was 17 en in goed gezondheid. Toen het paard koliek kreeg en deze na tussenkomst van de DA niet beter werd zijn we naar utrecht gereden, daar was de keuze opereren of inslapen, het dier is geopereerd en bleek meer dan 25 kg zand in de darmen te hebben. Darmen zijn schoongemaakt en paard mocht na maand weer naar huis. Ze bleek na de operatie wel de MRSA bacterie te dragen, de wondgenezing ging erg slecht en de antibiotica sloeg dus niet aan. Dit geeft maanden geduurd. Toen de wond eenmaal goed genezen was is het paard weer prima gezond en in conditie gekomen. Hierna heeft zij nog twee keer koliek gehad, de laatste keer hebben ze haar weer opengemaakt en bleek ze inwendig allerlei verklevingen te hebben, waarschijnlijk ten gevolge van de allereerste operatie (deze was ca. 4 jaar geleden). Het paard is ingeslapen.

Deze zomer is een veulen van een andere vriendin op de operatietafel gestorven, het diertje was 2 weken oud, de blinde darm was als een so "opgestroopt" oorzaak niet bekend, de dierenartsem noemden het domme pech.
Volg datum > Datum: maandag 22 november 2010, 12:0422-11-10 12:04 Nr:218693
Volg auteur > Van: Danielle Zontrop Opwaarderen Re:218691
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Naast de weg van Jamaica ... Structuur

Danielle Zontrop
Homepage
Veldwezelt
Belgie

Jarig op 2-12

207 berichten
sinds 11-11-2008

Kyliam heeft vorig jaar zware koliek gehad.
Het had toen flink gesneeuwd. Ook had ik hem bietenpulp gegeven. Deze was zeker voldoende geweekt. Maar door de weeromstandigheden kreeg hij wel iets meer als anders. Verder stond hij met zijn vertrouwde maatje op zijn vertrouwde wei met schuilstal en voldoende water. Geen stress, niet gereden of getraint of zoiets. Hij stond zonder deken buiten toen. Maar heb geen verschijnselen van koude gezien vooraf. Het was wel zijn eerste jaar als niet stalpaard.

Op dag 1 kwamen we 's morgens in de wei en lag hij op de grond, heel sip. Hem toen naar de boerderij gehaald en in een buitenstal gezet om hem in de gaten te houden. Hij ging letterlijk op zijn rug liggen met zijn 4 benen de lucht in en kreunde hard van de pijn.
Dierenarts erbij. Darmontspanner gespoten. Zou wel weer weg trekken. Dit ging ook enkele uren goed. Toen begon het weer opnieuw. Dierenarts weer spuiten. Ging weer even goed.
Dierenarts had hem opgevoeld en blijkbaar niks speciaals volgens hem.
Zo ging het 6 dagen. Hij at wel wat hooi als hij geen pijn had. Hij maakte ook wel (een beetje) mest. Maar hij bleef periodes van hevige pijnaanvallen hebben. We hielden hem heel goed in de gaten, ik heb ook bij hem geslapen die dagen. Dierenarts gaf ons niet veel hoop maar stond voor een raadsel. Kliniek was een optie maar de dierenarts vond dat niet nodig. Plus dat het heel moeilijk rijden was met die vrieskou en sneeuw.
Op dag 7 een andere dierenarts erbij gehaald. Die opnieuw opgevoeld en zei dat Kyliam wel een verstoppingskoliek had. HIj gaf parafine via maagsonde. Als dit niet gewerkt had dan gaf hij ons weinig hoop. Eventueel een knoop in de darmen dan. Operatie mogelijk maar niet veel slaagkansen volgens hem.
Maar na de parafine is Kyliam heel vlug weer opgeklaard. Een dag later stond hij weer te grazen in de wei. HIj is toen wel heel erg mager geworden.

Ik heb hem geen bietenpulp meer gegeven en durf dat ook niet aan. En dit jaar heeft hij met slecht weer een ongevoerde regendeken op. Ik ben wel een beetje bang voor sneeuw.

Hier op stal zijn ook eerder al paarden aan koliek gestoven. 1tje hoogdrachtig, 1tje na een castratie. Maar de juiste omstandigheden weet ik niet...
Volg datum > Datum: maandag 22 november 2010, 12:1022-11-10 12:10 Nr:218694
Volg auteur > Van: joop Opwaarderen Re:218691
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Naast de weg van Jamaica ... Structuur

joop
Homepage
Frankrijk


5046 berichten
sinds 20-6-2005
Interessante topic, de titel was misschien beter kortweg koliek geweest voor het later beter terugvinden ervan.
Het verbaast mijzelf, en ik klop het af, maar ik heb in al die jaren dat ik paarden heb nog nooit een geval van koliek gezien. Zelfs niet de schijn ervan, niks!
Niet bij ondervoedde paarden, niet bij ernstig verwaarloosde dieren, niet bij paarden die net uit de stal kwamen en dus ineens buiten moesten leven, niet na verweiding, niet na beginnen of eindigen van bijvoeren met hooi of bietenpulp, niks. Ik heb hier in de afgelopen jaren bijna 100 paarden voorbij zien komen, en niet 1 geval van koliek. Buitengewoon.

Bij vrienden in het dorp 1 x een pony met koliek, hij bleek bij operatie een stuk rubber in zijn darmen te hebben. =-)
Volg datum > Datum: maandag 22 november 2010, 13:1622-11-10 13:16 Nr:218695
Volg auteur > Van: Marlies Sanders Opwaarderen Re:218694
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Naast de weg van Jamaica ... Structuur

Marlies Sanders
Nieuwdorp
Nederland

Jarig op 6-8

2752 berichten
sinds 11-7-2009

Het topic koliek bestaat al, van toen miijn paarden allebei vlak achter elkaar koliek hebben gehad, de dag voor de hoevendag.(Augustus)
De dames waren al heel lang aan het kwakkelen en ik had al allerlei onderzoeken laten doen. De oudste werd langzaam aan steeds magerder en had pijnlijke hoeven. De jongste was vooral sjacherijnig en ging ook allelei vage kreupelheidsklachten vertonen.
Bloed, ijzer-en magnesiumtekort terwijl ze volop hooi kregen en magnesium???
Ook de mesttest had ik al eerder gedaan.
4 x wormtest, geen wormen
Toch bleek na de 1e kolieken(Linda heeft er de dagen erna nog een paar gehad) dat er wel zand in de mest zat en zijn ze, na wat zandkuren en nu nog zeer geregeld lijnzaad, wel aan het opknappen.
Als ik hoor wat een hoeveelheden aan zand er bij sommige paarden uitkomt, denk ik dat de dames heel veel geluk hebben gehad, en dat het dan zo langzaam opknapt vind ik ook niet zo gek. Er komt nog steeds zand uit de test.
Trouwens de vogels hebben de lijnzaad in de mest ontdekt grrr en trekken alle drollen aan stukjes over de hele bak heen.
De jongste ziet er nu weer vol uit en de ouste krijgt weer wat vlees op de ribben en een klein beetje langs de rug, hoewel die nog wel uitsteekt, net als dr heupbotten.
Soms zijn ze jolig en dan zie ik bokkesprongen die ik al heel lang niet meer gezien heb, en dan spreek ik over jaren.
Ook de gevoeligheid van de hoeven is alweer wat minder aan het worden, ze lopen weer wat makkelijker over het verhardde.
Volg datum > Datum: maandag 22 november 2010, 14:2222-11-10 14:22 Nr:218698
Volg auteur > Van: Peter Donck Opwaarderen Re:218691
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Naast de weg van Jamaica ... Structuur

Peter Donck
Homepage
moorslede
belgie

Jarig op 5-10

5970 berichten
sinds 18-9-2004
Alegria schreef op maandag 22 november 2010, 11:49:

> Deze zomer is een veulen van een andere vriendin op de operatietafel
> gestorven, het diertje was 2 weken oud, de blinde darm was als een so
> "opgestroopt" oorzaak niet bekend, de dierenartsem noemden het domme
> pech.

en weet je ook hoe dit veulen qua afstamming in elkaar zat
en (dat geldt voor alle koliekpaarden) welke kleur én welke witaftekeningen het had ?
Volg datum > Datum: maandag 22 november 2010, 14:2422-11-10 14:24 Nr:218699
Volg auteur > Van: Peter Donck Opwaarderen Re:218693
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Naast de weg van Jamaica ... Structuur

Peter Donck
Homepage
moorslede
belgie

Jarig op 5-10

5970 berichten
sinds 18-9-2004
Danielle Zontrop schreef op maandag 22 november 2010, 12:04:

>
> Hier op stal zijn ook eerder al paarden aan koliek gestoven. 1tje
> hoogdrachtig, 1tje na een castratie. Maar de juiste omstandigheden weet ik
> niet...

dat kan dus ook door virale of bacteriel ingewandsbesmetting zijn,
zoals Egon ook al aangaf, onder "koliekvlag" vallen velle ladingen
Volg datum > Datum: maandag 22 november 2010, 14:3022-11-10 14:30 Nr:218700
Volg auteur > Van: Els Kleverlaan Opwaarderen Re:218698
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Naast de weg van Jamaica ... Structuur

Els Kleverlaan
Heerhugowaard
Nederland

Jarig op 23-2

2224 berichten
sinds 17-10-2005
Peter Donck schreef op maandag 22 november 2010, 14:22:
>
> en weet je ook hoe dit veulen qua afstamming in elkaar zat
> en (dat geldt voor alle koliekpaarden) welke kleur én welke
> witaftekeningen het had ?

Zal je aan mijn ervaringen weinig hebben, maar komen ze toch:

Fjordson; overleden aan koliek, Hulpstamboek Fjord, geen ouders bekend, geen aftekeningen.
Froukje; endeldarmverzakking, Stamboek Fjord, bij ouders geen afwijkingen bekend.
Jolah; zeer koliekgevoelig, afstamming onbekend, werd hier een Poolse ket genoemd wegens vermoedelijke Poolse achtergrond, vos met witte bles, verder geen aftekeningen.

Els.
***Medicus curat, natura sanat***
Je leest nu onderwerp "Naast de weg van Jamaica ..."
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
155 berichten
Pagina 2½ van 11
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.