InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 2041½ van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: zondag 31 juli 2005, 22:4531-7-05 22:45 Nr:30612
Volg auteur > Van: Kristel Vanden Boer Opwaarderen Re:30607
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ontwormen Structuur
Kristel Vanden Boer
Lommel
België

Jarig op 15-9

42 berichten
sinds 24-7-2005
Ilona Kooistra schreef op zondag, 31 juli 2005, 22:34:

> Kristel Vanden Boer schreef op zaterdag, 30 juli 2005, 23:21:
>
>> Ik studeer zelf voor dierenarts en ik zou toch aanraden om

>
> Ilona
> --
> let's keep on moving naturally!

Hoi,
De test kan je natuurlijk om de paar weken doen, maar de test die ik voor ogen heb (opsturen naar het labo) is redelijk prijzig en het duurt toch een paar dagen voor je de resultaten hebt. Plus je moet eigenlijk verschillende testen laten doen voor de verschillende soorten wormen, wat het nog duurder maakt. Maar dat is natuurlijk een eigen keuze.
Op school leren we een heleboel over de resistentieontwikkeling bij de wormen. Momenteel is ivermectine dus echt het wondermiddel, en iedereen gebruikt het massaal. Maar dat heeft dan weer als nevenwerking dat die paar wormen die beter tegen ivermectine kunnen, gaan overleven en nog sterkere nakomelingen produceren, en over een paar jaar werkt het gewoon niet meer. En dan zou de paardenwereld met een groot probleem komen te zitten, want er is gewoon geen ander middel dat zo goed werkt tegen die wormen!
Vandaar dat ik toch aanraadt om elk jaar een ander product te kiezen, wel goed lezen tegen welke wormen ze precies werken. Heb onlangs gehoord dat men aanraadt van eens een jaar je paard elke maand met 'Horseminth' te ontwormen. Het is niet zo'n sterk product (in tegenstelling tot ivermectine, dat een langdurige werkzaamheid en hoge efficaciteit heeft), maar het doodt op een heel andere manier de wormen. Dus het zou dus die paar wormen doden die voor ivermectine resistent zijn geworden.
Dit is de denkwijze die erachter zit.
Trouwens met ivermectine bedoel ik de hele familie van de avermectines, dus moxidectine, eprinomectine, doramectine horen hier ook bij. Als je dus bijvoorbeeld een jaar ivermectine en een jaar moxidectine gebruikt, dan doodt je dus de wormen op dezelfde manier (dus resistentie in de hand werken).

Ikzelf ben ook geen voorstander van te dikwijls ontwormen, daarom ben ik wel geïnteresseerd in die biologisch darmvriendelijke ontwormingskuur waar pas over gesproken is. Dus als iemand daar nog info over heeft, graag!

Groetjes, Kristel
Volg datum > Datum: zondag 31 juli 2005, 22:5331-7-05 22:53 Nr:30613
Volg auteur > Van: Ilona Kooistra Opwaarderen Re:30612
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ontwormen Structuur

Ilona Kooistra
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 25-9

2749 berichten
sinds 27-7-2003
Kristel Vanden Boer schreef op zondag, 31 juli 2005, 22:45:

> Ikzelf ben ook geen voorstander van te dikwijls ontwormen,
> daarom ben ik wel geïnteresseerd in die biologisch
> darmvriendelijke ontwormingskuur waar pas over gesproken is. Dus
> als iemand daar nog info over heeft, graag!

Ik ben nu ook bezig met die kwestie, ik heb pakketten in huis met Vermo-Cure. Ben er nog niet aan begonnen en ik wil ook graag meer informatie.

Er staat in de begeleidende brief dat je een kuur moet geven gedurende 12 dagen van 20 ml per dag. Tweemaal per jaar (wanneer staat er niet op).

De samenstelling:
Plantenextracten gestandaardiseerd op
Allicine (essentiële olie)
Essentiële olie (kamfer en chrysantanthemyline)
Alkaloïde (Chininne)
Spilanthol
Butylmosterd olie
Enterodiol (fenolderivaat)

Zoals gezegd ben ik dus ook nieuwsgierig naar meer informatie... Misschien dat jij al iets weet van de ingrediënten, of iemand anders hier?

Zou het interessant zijn om een wormonderzoek te laten doen, de kuur te geven en daarna na een bepaalde tijd weer het wormonderzoek te laten doen? Geeft dat een betrouwbaar beeld?

Ilona
--
let's keep on moving naturally!
Volg datum > Datum: zondag 31 juli 2005, 23:1031-7-05 23:10 Nr:30614
Volg auteur > Van: Kristel Vanden Boer Opwaarderen Re:30613
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ontwormen Structuur
Kristel Vanden Boer
Lommel
België

Jarig op 15-9

42 berichten
sinds 24-7-2005
Ilona Kooistra schreef op zondag, 31 juli 2005, 22:53:

> Kristel Vanden Boer schreef op zondag, 31 juli 2005, 22:45:
>
>> Ikzelf ben ook geen voorstander van te dikwijls ontwormen,

>
> Ilona
> --
> let's keep on moving naturally!

Van de ingrediënten zelf weet ik niets, maar zou er wel graag meer over weten. Ga ze opschrijven en er eens achter zoeken.
Wat ik nu aant doen ben is het volgende: Ik probeer zoveel mogelijk de weiden wormvrij te houden, dwz elke dag de mest eruit halen, en dan blijft de wormbesmetting laag. Elke keer ze naar een andere weide gaan, worden ze met z'n allen de dag van de verhuizing ontwormt, zodat de nieuwe weide ook niet besmet wordt. Dit zou dan het aantal ontwormingen moeten drukken.
Maar nogmaals, er zijn verschillende soorten wormen, en er zijn verschillende stadia in de ontwikkeling (ei - larve (ook weer 2 tot 4 verschillende stadia) - volwassen worm). Bij standaard wormtesten worden enkel de eitjes aangetoond, dus enkel de volwassen wormen.
Van de zogezegde 'bloedwormen' zijn de onvolwassen stadia de gevaarlijkste, deze kruipen uit de darmwand in de bloedvatwand (kunnen daar schade aanbrengen), blijven daar een tijdje zitten en gaan via de bloedvaten terug naar de darmwand, waar ze ook weer een tijdje blijven zitten. De koliek die wordt veroorzaakt door het simultaan vrijkomen van een massale hoeveelheid wormen, die dan volwassen zijn en eitjes leggen. De schade hebben ze dus al aangebracht vóór ze volwassen zijn en eitjes uitscheiden.

Dus het beste blijft een te hoge infectiedruk te voorkomen, zodat het paard nooit zo'n massale hoeveelheid wormen in zijn darmwand kan hebben.

Dit is trouwens niet het hele verhaal. Het is zo dat de wormen die het paard heeft opgenomen rond september-oktober, wanneer de temperatuur daalt, aan een winterslaapje beginnen. Dus alle wormen die een maand voor deze periode (die hun weg door de darmwand, en bloedvatwand, nog niet voltooid hebben) en na deze periode opgenomen worden, die gaan allemaal in winterslaap. Ze komen rond februari-maart-april dan allemaal massaal vrij in de darm (koliek).
De eitjes en larven die in deze koude periode op de weide zijn overgebleven, kunnen ook overleven! In de mestballen, en in hun eigen omhulsel kunnen ze tot een jaar overleven. Vandaar het grote belang om de weide eens goed uit elkaar te maaien, zodat de mestballen open gegooid worden, en de larven minder kans hebben om te overleven.

Hoop dat je een beetje wijs kan uit mijn verhaal.

Groetjes
Volg datum > Datum: zondag 31 juli 2005, 23:1431-7-05 23:14 Nr:30615
Volg auteur > Van: Collane Opwaarderen Re:30585
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: kruiskruid.petities.nl - de banner Structuur
Collane
Nederland


352 berichten
sinds 25-11-2004
Esther schreef op zondag, 31 juli 2005, 19:09:

> Ilona Kooistra schreef op zondag, 31 juli 2005, 18:54:
>
>> Esther schreef op zondag, 31 juli 2005, 18:24:

> voorkomen kunnen worden.
> Super van iedereen!!!
>
> Groeten Es

Ja, daar sluit ik me helemaal bij aan. Ik ben vanavond weggeweest en kom net thuis, we zitten al over de 200 waauw, ik vind jullie inzet zo geweldig, dat ik er ook stil van wordt. Dit gaat hoe dan ook een groot signaal naar de regering worden.

Groetjes Collane.
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 2041½ van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.