InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
46 berichten
Pagina 3½ van 4
Je leest nu onderwerp "lijnzaad"
Volg datum > Datum: vrijdag 25 februari 2005, 14:0525-2-05 14:05 Nr:23135
Volg auteur > Van: Carry Opwaarderen Re:23072
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: lijnzaad Structuur
Carry
Nederland


24 berichten
sinds 24-9-2004
Moniek schreef op donderdag, 24 februari 2005, 11:10:

> jacqueline postmes schreef op donderdag, 24 februari 2005, 8:40:
>
>> Moniek schreef op dinsdag, 22 februari 2005, 22:10:

> euro. Bovendien heb je na koken dat slijm dat volgens mij ook
> heel goed is, alhoewel ik daar het fijne niet van weet.
>
> Moniek

Ik heb na zandkoliek het advies gekregen van mijn Veearts om de gehele winterperiode gekookt lijnzaad(ivm met blauwzuur) bij te voeren(beter en goedkoper als zandclear volgens hem)
De snotterige laag hecht zich aan de darmwand en zorgt ervoor dat het zand geleidelijk mee naar buiten komt.
Ik kook lijnzaad tot het snotterig word en laat het dan afkoelen,je moet het ook binnen (ik dacht) 12 uur voeren,dus geen dagen tevoor koken en geven.

Het geplette lijnzaad kun je zo voeren dit hoeft niet gekookt te worden maar het gaat mij vooral om de slijmerige massa(ben zo bang voor koliek).

Ik voer de winterperiode met grote regelmaat lijnzaad pap(gras is nu zo kort dat ik vermoed dat ze teveel zand binnen kunnen krijgen) en ook tijdens de ruiperiode kook het een keertje of 3 per week.
Volg datum > Datum: vrijdag 25 februari 2005, 14:4525-2-05 14:45 Nr:23138
Volg auteur > Van: Collane Opwaarderen Re:23135
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: lijnzaad Structuur
Collane
Nederland


352 berichten
sinds 25-11-2004
Carry schreef op vrijdag, 25 februari 2005, 14:05:

> Moniek schreef op donderdag, 24 februari 2005, 11:10:
>
>> jacqueline postmes schreef op donderdag, 24 februari 2005, 8:40:

> Ik voer de winterperiode met grote regelmaat lijnzaad pap(gras
> is nu zo kort dat ik vermoed dat ze teveel zand binnen kunnen
> krijgen) en ook tijdens de ruiperiode kook het een keertje of 3
> per week.

Hé, bij geplette lijnzaad is toch de linamerine niet verdwenen? Dat is dat stofje wat bij vertering omgezet wordt in blauwzuur. Dat kan dus wel, maar dan mag je dus niet meer voeren als 100 gram per 600 kilo lichaamsgewicht.

Groetjes Collane
Volg datum > Datum: zaterdag 26 februari 2005, 0:5326-2-05 00:53 Nr:23160
Volg auteur > Van: Moniek Opwaarderen Re:23135
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: lijnzaad Structuur
Moniek
Homepage
Nederland

Jarig op 22-1

1993 berichten
sinds 30-9-2004
Carry schreef op vrijdag, 25 februari 2005, 14:05:

> Moniek schreef op donderdag, 24 februari 2005, 11:10:
>
>> jacqueline postmes schreef op donderdag, 24 februari 2005, 8:40:

> Ik voer de winterperiode met grote regelmaat lijnzaad pap(gras
> is nu zo kort dat ik vermoed dat ze teveel zand binnen kunnen
> krijgen) en ook tijdens de ruiperiode kook het een keertje of 3
> per week.

Dus inderdaad, het door koken ontstane slijm is preventief voor zandkoliek.
En dat is dus een effekt dat de olie waarschijnlijk niet heeft.

Moniek
Volg datum > Datum: zaterdag 26 februari 2005, 15:1326-2-05 15:13 Nr:23179
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:23160
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: lijnzaad Structuur
Moniek schreef op zaterdag, 26 februari 2005, 0:53:

> Carry schreef op vrijdag, 25 februari 2005, 14:05:
>
>> Moniek schreef op donderdag, 24 februari 2005, 11:10:

> zandkoliek.
> En dat is dus een effekt dat de olie waarschijnlijk niet heeft.
>
> Moniek

Ik lees hier het forum en kom tot de beslissing dat niemand echt antwoord geeft aan Moniek hoe lang kook je dit goedje, ik doe dat 's morgens voor ik naar de wei ga en laat het +/- 7a8 minuutjes zachtjes koken anders brand het direct aan. Laat het ook nooit overkoken want dan is het echt een smerig goedje dat je bijna niet weg weet te krijgen. Er is mij eigenlijk ook nooit verteld hoe lang dit moet koken maar ik denk dat na 5 a 6 minuten het blauwzuur er wel uit is.
Volg datum > Datum: zaterdag 26 februari 2005, 15:2826-2-05 15:28 Nr:23180
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:23179
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: lijnzaad Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
Marion van Lent schreef op zaterdag, 26 februari 2005, 15:13:
>
> Ik lees hier het forum en kom tot de beslissing dat niemand echt
> antwoord geeft aan Moniek hoe lang kook je dit goedje, ik doe
> dat 's morgens voor ik naar de wei ga en laat het +/- 7a8
> minuutjes zachtjes koken anders brand het direct aan. Laat het
> ook nooit overkoken want dan is het echt een smerig goedje dat
> je bijna niet weg weet te krijgen. Er is mij eigenlijk ook nooit
> verteld hoe lang dit moet koken maar ik denk dat na 5 a 6
> minuten het blauwzuur er wel uit is.
*************
Ik net wat langer, kwartier tot een half uur. Geen idee hoe lang het moet.
Volg datum > Datum: zaterdag 26 februari 2005, 17:4426-2-05 17:44 Nr:23187
Volg auteur > Van: Peter Donck Opwaarderen Re:23180
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: lijnzaad Structuur

Peter Donck
Homepage
moorslede
belgie

Jarig op 5-10

5970 berichten
sinds 18-9-2004
HannahFroukje schreef op zaterdag, 26 februari 2005, 15:28:

> Marion van Lent schreef op zaterdag, 26 februari 2005, 15:13:
>>
>> Ik lees hier het forum en kom tot de beslissing dat niemand echt

>> minuten het blauwzuur er wel uit is.
> *************
> Ik net wat langer, kwartier tot een half uur. Geen idee hoe lang
> het moet.

ik heb altijd geleerd minstens 20 minuten koken
om de cyaanverbindingen te verbreken
NOOIT laten weken, omdat je zo het blauwzuur vrijmaakt
waardoor het in één keer opgenomen wordt en dus gevaarlijk is
ofwel gewoon droog op het voeder geven
omdat het cyaan dan slechts traag en geleidelijk vrijkomt
en géén schade kan berokkenen

Peter
Volg datum > Datum: zaterdag 26 februari 2005, 19:2726-2-05 19:27 Nr:23194
Volg auteur > Van: Moniek Opwaarderen Re:23179
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: lijnzaad Structuur
Moniek
Homepage
Nederland

Jarig op 22-1

1993 berichten
sinds 30-9-2004
Marion van Lent schreef op zaterdag, 26 februari 2005, 15:13:

> Moniek schreef op zaterdag, 26 februari 2005, 0:53:
>
>> Carry schreef op vrijdag, 25 februari 2005, 14:05:

> ook nooit overkoken want dan is het echt een smerig goedje dat
> je bijna niet weg weet te krijgen. Er is mij eigenlijk ook nooit
> verteld hoe lang dit moet koken maar ik denk dat na 5 a 6
> minuten het blauwzuur er wel uit is.

Mij lijkt het toch echt beter om het een half uur te laten pruttelen.

Moniek
Volg datum > Datum: zaterdag 26 februari 2005, 19:3126-2-05 19:31 Nr:23195
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:23194
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: lijnzaad Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Moniek schreef op zaterdag, 26 februari 2005, 19:27:

> Marion van Lent schreef op zaterdag, 26 februari 2005, 15:13:
>
>> Moniek schreef op zaterdag, 26 februari 2005, 0:53:

> Mij lijkt het toch echt beter om het een half uur te laten
> pruttelen.
>
> Moniek

`Gewoon een vraagje, waarom gebruiken jullie niet simpelweg de lijnzaadolie?
Is er werkelijk zoveel verschil tussen ?
Piet
Volg datum > Datum: zaterdag 26 februari 2005, 19:3526-2-05 19:35 Nr:23196
Volg auteur > Van: Moniek Opwaarderen Re:23195
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: lijnzaad Structuur
Moniek
Homepage
Nederland

Jarig op 22-1

1993 berichten
sinds 30-9-2004
Piet schreef op zaterdag, 26 februari 2005, 19:31:

> Moniek schreef op zaterdag, 26 februari 2005, 19:27:
>
>> Marion van Lent schreef op zaterdag, 26 februari 2005, 15:13:

> `Gewoon een vraagje, waarom gebruiken jullie niet simpelweg
> de lijnzaadolie?
> Is er werkelijk zoveel verschil tussen ?
> Piet

Door het koken van lijnzaad wordt het slijmerig en dat schijnt goed te zijn tegen zand in het paard. Ik weet niet of olie dat effect ook heeft

Moniek
Volg datum > Datum: zondag 27 februari 2005, 0:1727-2-05 00:17 Nr:23220
Volg auteur > Van: Carry Opwaarderen Re:23195
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: lijnzaad Structuur
Carry
Nederland


24 berichten
sinds 24-9-2004

> `Gewoon een vraagje, waarom gebruiken jullie niet simpelweg
> de lijnzaadolie?
> Is er werkelijk zoveel verschil tussen ?
> Piet

Ik kook het een minuutje of 15 idd op een klein pitje want het brand erg snel aan(en stinken dan!!!! ).
Het moet echt koken...niet wellen in heet water!!!!!
Voor mij is het goed als het slijmerig/schuimerig word en de pitjes wat opzwellen(Blauwzuur kookt eruit)
Daarna laat ik het nog goed afkoelen(uitgassen).

Ik geef liever gekookt lijnzaad omdat me ooit wijs gemaakt is dat het slijmerig goedje ervoor zorgt dat het zand meekomt uit de darmen(werkt zowieso laxerend).
Ook in de rui periode helpt het met verharen.

Ik weet je hebt lijnzaadolie,mix,brokjes maar ik ben van de ouwerwetse...ik kook het :-)

Hier nog een pdf bestandje over lijnzaad voor de liefhebber.
http://www.pdv.nl/lmbinaries/blauwzuur!.pdf
Volg datum > Datum: maandag 21 februari 2005, 14:2821-2-05 14:28 Nr:23259
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:22986
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: lijnzaad Structuur
Hoi Moniek,
Toch wel een tijdje, het moet een beetje plakkerig, stroperig worden dan is
het goed.
Groet, Connie
Volg datum > Datum: maandag 28 februari 2005, 12:5428-2-05 12:54 Nr:23283
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:23072
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: lijnzaad Structuur

>>> Wie kan mij vertellen hoe lang lijnzaad moet koken? Voor zover
>>> ik weet moet het een tijdje koken om een giftig onderdeeltje
>>> buiten werking te stellen.

> euro. Bovendien heb je na koken dat slijm dat volgens mij ook
> heel goed is, alhoewel ik daar het fijne niet van weet.
>
> Moniek

Hoi,
Ik koop de lijnzaadolie in de biologische winkel voor ongeveer 2 euro (250ml) ik doe er heel lang mee omdat het zulke kwalitatief goede olie is heb je er niet zoveel van nodig.
Wat die slijmlaag betreft, ik heb wel eens gehoord dat dat gevaarlijk is voor het paard maar het fijne weet ik er ook niet van daarom gebruik ik de kant en klare weet ik zeker dat het goed zit.

groetjes,

Ellen
Volg datum > Datum: woensdag 3 augustus 2005, 16:573-8-05 16:57 Nr:30783
Volg auteur > Van: ingrid van der post Opwaarderen Re:22986
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: lijnzaad Structuur
ingrid van der post
Nederland


423 berichten
sinds 25-5-2005
even een kort vraagje, hoe lang moet je lijnzaad koken voor consumptie?
Volg datum > Datum: woensdag 3 augustus 2005, 18:063-8-05 18:06 Nr:30790
Volg auteur > Van: Desiree Taylor Opwaarderen Re:30783
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: lijnzaad Structuur
Desiree Taylor
Nederland


5 berichten
sinds 28-1-2005
ingrid van der post schreef op woensdag, 3 augustus 2005, 16:57:

> even een kort vraagje, hoe lang moet je lijnzaad koken voor
> consumptie?
Totdat je een snotterige slijmlaag bovenop hebt drijven. Meestal zo'n 10 minuten tot een kwartier, afhankelijk van hoeveel je in de pan hebt zitten. Voor de zekerheid laat ik het meestal een half uurtje pruttelen. Dan weet ik zeker dat alle zaadjes geopend zijn.
Je leest nu onderwerp "lijnzaad"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
46 berichten
Pagina 3½ van 4
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact