Els Kleverlaan schreef op woensdag 19 februari 2014, 10:33:
> Paracetamol is ook giftig als je er 20 tegelijk van slikt.
> En Curcuma moet je geen kilo van geven.
>
> Equisetum arvense is niet giftig, in tegenstelling tot E. palustre en E.
> hyemale. Maar natuurlijk, als je je paard een enorme hoeveelheid E.
> arvense laat eten, zal het niet goed voor hem zijn.
>
> Jammer, dat zoveel kennis verloren gaat doordat mensen vasthouden aan
> lijstjes. Giftigheid is betrekkelijk en hangt ook van de dosering af.
Giftigheid is altijd en per definitie kwantitatief, een kwestie van hoeveelheid. Het voorbeeld bij uitstek, de digitaline in vingerhoedskruid, is reuzegiftig maar kan medicatief zijn in kleine hoeveelheid. Aan de andere kant is de taxicatrine uit taxus of venijnboom (T. baccata) in kleine hoeveelheid al giftig en onbehandelbaar.
Je bewering klopt dat
lidrus, ook wel moeraspaardestaart (E. palustre) en
schaafstro (E. hyemale)
giftiger voor paarden zijn dan
heermoes oftewel akkerpaardestaart (E. arvense).
Dan zijn er ook nog holpijp (E. fluviatile) en de zeldzamer reuzen-, bos-, vertakte- en bonte paardestaarten. Maar "zeldzaam" in het floraboek is vaak plaatselijke algemeen in de werkelijkheid. En de enige manier om het uit elkaar te houden is serieus determineren en wat dat aangaat heb ik de moed opgegeven sinds de paardenliefhebbers overtuigend blijk hebben gegeven geen paardebloem van kruiskruiden kunnen onderscheiden en blijkbaar ook ternauwernood in staat zijn dat op te pakken. En dan maakt het seizoen ook nog uit, en of de plant al dan niet nat is, de tijd van de dag, temperatuur, maanstand, etc., etc., etc.!
Neemt niet weg dat E. arvense wel giftig is. De ellende is dat het net als kruiskruid in hooi giftig blijft!
Ik heb zoals al vaker hier vermeld zo'n vergiftiging meegemaakt, dat is heftig en spectaculair en niet leuk! Daarom destijd net zo lang gezocht tot ik wist wat het was en hoe het komt.
Over het varkensgras ben ik veel minder zeker. Daarom heb ik er ook mijn bron bij vermeld. Zelf neem ik het lijstje van Bouwman serieus, omdat alle gevallen die ik nagezocht heb (van zijn lijstje dus) correct zijn. Varkensgras heb ik me nooit zelf in verdiept.
Voor zowel heermoes als varkensgras geldt denk ik dat een enkel stengeltje, als per ongeluk opgegeten tijdens grazen, niet uit maakt. Anders wordt het wanneer je de dingen gericht gaat voeren (of je paard in een te verkeerde biotoop neer zet om te grazen).
Je studeert er serieus voor en ik neem jou even serieus als het over planten gaat maar hier heb je het nmm echt mis en ik vind het volkomen onverantwoord om op PN te hebben staan dat welke equisetum dan ook gevoerd kan worden.
Wat al dan niet vasthouden aan lijstjes betreft.... Er gaat vast wel minstens evenveel kennis verloren door niet vast te houden aan lijstjes. Vooral heel oude lijstjes komen vaak voort uit ervaring, al zijn de conclusies uit die ervaring dan weer lang niet altijd correct omdat gerelateerde kennis toen ontbrak.
Kennis wordt ontdekt, komt eventueel op lijstjes terecht, gaat verloren en wordt herondekt. Dat is de spil waar de "hekserij" om draait: het bestuderen van noncontemporaine kennis, maar dat lijkt mij een totaal andere discussie die niet erg op PN thuishoort.