InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
3 berichten
Pagina 1½ van 1
Je leest nu alle berichten van "Important"
Volg datum > Datum: vrijdag 12 augustus 2005, 18:2812-8-05 18:28 Nr:31436
Volg auteur > Van: Important Opwaarderen Re:31335
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hoefkatrolontsteking Structuur
Important
Nederland


3 berichten
sinds 8-8-2005
Volgens vrijwel alle veeartsen en literatuur ontstaat Kreupelheid bij het paard in het grootste deel van de gevallen door overbelasting van spieren, pezen en gewrichten.

Rechtrichten voorkomt overbelasting doordat de benen van het paard gelijkmatig belast worden. Helaas hebben weinig mensen geleerd hun paard recht te richten. Een instructeur die de volledige Deurne opleiding afgerond heeft, vertelde mij het rechtrichten pas na de Deurne opleiding geleerd te hebben. De meeste ruiters weten niet wat een rechtgericht paard is en ook niet hoe belangrijk het is om overbelasting te voorkomen.

Een paard met "mooie" rontgenfoto's krijgt soms de diagnose "klinische" hko.htm">hoefkatrolontsteking, terwijl een andere dierenarts over hetzelfde paard zegt dat het vanwege de mooie foto's waarschijnlijk wel uit de rug komt........
Ik denk dat de meeste kreupelheden uit de rug voortkomen. Alleen een rechtgericht paard kan zijn buikspieren aanspannen en zijn rug loslaten. Deze buikspieren zorgen ervoor dat het gewicht van de ruiter beter gedragen kan worden en de rug bewegelijk blijft. Ook kan door het aanspannen van de buikspieren de achterhand beter ondergebracht worden.

Alleen een rechtgericht paard kan dit en alleen een rechtgericht paard laat zich correct verzamelen (Reiner Klimke).
Als je paard niet recht is, kun je niet correct verzamelen en leiden "verzamelde" oefeningen in dat geval niet tot het optimaal onderbrengen van de achterhand, maar tot het steeds verder naar buiten brengen van het zwakke achterbeen. Je krijgt dan een volledig scheef ontwikkeld paard.

Het lijkt mij ook logisch dat een te lage hand ervoor zorgt dat het paard zijn rug niet kan ontspannen. Een correcte lijn van de onderarmen naar de mond is helaas tegenwoordig meer uitzondering dan regel. Het voortdurend tegenhouden heeft dus niet zonder meer tot gevolg dat de achterhand zal onder treden. Het geforceerd tegen houden "in de krul (d)rukken" zal ervoor zorgen dat het paard problemen krijgt omdat het niet rechtgericht/in balans kan lopen. Voor het loslaten van de rug moet het paard eerst rechtgericht worden.

Wanneer een paard correct gereden/gegymnastiseerd wordt is het maken van vele bochten geen probleem. Sturen is nodig voor het buigen van de rug en je kunt met het paard bewust naar links en rechts in te stellen voorkomen dat het paard steun vindt op de teugels. Het paard moet rechtgericht/in balans op zijn eigen benen lopen.

Het urenlang rechtuit rijden in een buitenrit kan erger voor de rug van het paard zijn dan je misschien zou denken. Lange stukken rechtuit rijden is niet hetzelfde als rechtrichten. Wel is het zo dat je tijdens een buitenrit je paard in principe goed zou kunnen rechtrichten omdat ze vaak meer drang naar voren hebben. Drang naar voren is noodzakelijk om je paard recht te kunnen richten.

Het paard wordt rechter/rechtgericht door het te buigen. Een rechtgericht paard is een paard dat zich naar beide richtingen (links en rechts) even gemakkelijk laat buigen. De theorie is heel simpel. In de praktijk blijkt echter dat juist bij buigingsoefeningen ruiters de neiging hebben om assymmetrisch in het zadel te gaan zitten. Kijk maar eens naar mensen die voorbij rijden op hun paard (vooral in de bochten). Kijk naar de lengte van de beugels, kijk hoe (scheef) het zadel op de rug van het paard ligt. Wanneer de ruiter scheef zit, kan het paard zijn balans niet vinden en wordt het rechtrichten onmogelijk.

De redenering van Frans dat een paard met 1 hoefijzer kreupel is vind ik nogal raar! Is de rijbaan dan tot op de centimeter nauwkeurig vlak? Rijden in een heuvelachtig gebied dierenbeulerij? Wanneer je goed kijkt naar hoe een paard beweegt, zie je dat een paard geen problemen heeft met een ongelijke bodem toch? Het gewicht van de benen wijkt inderdaad af met een egg-bar, hoof-pad en siliconen. Dat steunt de mening dat het scheefzitten van de ruiter een veel grotere invloed heeft (en het rechtrichten veel belangrijker is) dan men doorgaans denkt! Immers een ruiter weegt toch iets meer dan een hoefijzer. Bij het scheefzitten van de ruiter is de gewichtsverdeling op de benen niet correct en is het paard (door het niet rechtgericht zijn) niet goed in staat de ruiter te dragen zonder nadelige gevolgen.

Kijk ook eens op de site van dierenkliniek Bodegraven bij het rugonderzoek (foto paard op de harde volte!). Prachtig is hier te zien hoe scheef (niet rechtgericht) het paard loopt. Het is niet moeilijk te raden welk been hier het meest belast wordt. Jammer dat de veeartsen van genoemde dierenkliniek niet wat kritischer naar de foto hebben gekeken. Het paard valt hier enorm op de schouder. Een paard wat niet buigt valt! Wanneer een paard los loopt en in de bocht teveel op de schouder valt zie je vaak zien dat een paard zijn hoofd/hals naar buiten gooit om zijn balans te bewaren (contrastelling).
Wanneer een paard niet correct buigt (dus valt) zal een ruiter (onbewust) zijn gewicht naar buiten brengen. Wanneer je leert voelen dat je paard "valt" kun je met behulp van contrastelling je gewicht makkelijker op de binnenbeugel brengen. Wanneer je paard niet correct kan buigen, kun je er in ieder geval voor zorgen dat hij niet valt. Het vallen op de schouder zorgt uiteraard voor overbelasting. Een linksgebogen paard valt meer op zijn rechterschouder en een rechtsgebogen paard meer op de linkerschouder. Het kan toch haast geen toeval meer zijn dat de tientallen linksgebogen paarden die ik heb gezien zonder uitzondering rechtsvoor kreupel waren en de rechtsgebogen paarden linksvoor kreupel?

Door ontspanning in de rug (rechtgericht/correcte buiging) is het paard pas in staat een optimale balans te vinden waarbij het gewicht evenredig over zijn 4 benen wordt verdeeld. En bij het aanspannen van de buikspieren kan het paard zijn rug pas ontspannen en de achterhand optimaal onderbrengen. Bij een correct gebruik van zijn rug wordt de overbelasting voorkomen en verholpen.

Het niet rechtgerichte paard zal op de lange of korte termijn problemen krijgen & geven: HKO, Artrose, Spat, Kissing spines, gedragsproblemen zoals steigeren, bokken, op hol slaan, in paniek raken, staken etc.

Voor alle duidelijkheid: Ik vind een veearts niet onbelangrijk en ook de hoefsmid/het correct bekappen niet. Bedenk echter dat de fout (oftewel de oorzaak van het probleem) meestal in het zadel zit! Geeft een foto van de ruiter op zijn paard misschien veel duidelijkere informatie dan de rontgenfoto's?

Bij mijn paard zou volgens Frans alleen het kreupel lopen verholpen zijn, maar de HKO niet opgelost? Dit begrijp ik niet helemaal. Mijn altijd al redelijk goed gehumeurde paard is door de trainingsmethode gebaseerd op het rechtrichten niet alleen zuiver gaan lopen, maar ook veel beter/mooier/meer ontspannen gaan lopen dan ooit (het lijkt nu meer op swingen zonder dwingen). Daarnaast is hij (nog) beter gehumeurd, vriendelijker, vrolijker en enthousiaster. Wanneer er nog sprake zou zijn van een pijnlijke kwestie lijkt mij dit een nogal onlogisch gevolgd. Of zijn dit ook aangeleerde kunstjes?

Verder vind ik het interessant om te horen wat volgens Frans het verschil is tussen echte HKO en de HKO van mijn paard?

Ik hoop dat de discussie zal leiden tot meer inzicht bij een ieder en een beter welzijn van onze paarden! Met respectvol van mening verschillen moet dat toch lukken?

janna schreef op woensdag, 10 augustus 2005, 15:20:
Volg datum > Datum: maandag 15 augustus 2005, 11:1215-8-05 11:12 Nr:31531
Volg auteur > Van: Important Opwaarderen Re:31476
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hoefkatrolontsteking Structuur
Important
Nederland


3 berichten
sinds 8-8-2005
Frans Veldman schreef op zaterdag, 13 augustus 2005, 12:35:

> Important schreef op vrijdag, 12 augustus 2005, 18:28:
>
>> Volgens vrijwel alle veeartsen en literatuur ontstaat
>> Kreupelheid bij het paard in het grootste deel van de gevallen
>> door overbelasting van spieren, pezen en gewrichten.
>
> Correct. Bedenk nu eerst zelf maar eens wat er in het geval van
> HKO overbelast is en waar datgene dat overbelast is voor dient.
> Het is een goed medisch gebruik om bij overbelasting van een
> onderdeel eerst uit te zoeken waar dat betreffende onderdeel
> voor wordt gebruikt. Heb je enig idee?

Dan zul je wel eerst aan moeten tonen welk deel overbelast is! En dat is nu juist zo moeilijk (zie mijn eerste bericht). Wanneer je op één been loopt te huppelen en je hebt 's avonds pijn in je voet, kan het best zo zijn dat je bij verdoving van de voet een stuk beter loopt.
>
> De rest van je betoog is weer hetzelfde zweverige
> dressuurverhaal waar nog steeds niet uit op te maken is hoe dat
> "rechtrichten" de spanning op beide diepe buigpezen (één per
> hoef) kan verminderen. Het dressuurverhaahoort niet op dit forum
> thuis zolang er geen aannemelijke relatie kan worden aangetoond
> met de overbelasting van het hko.htm">hoefkatrol.
>
Wat is er zweverig aan het dressuurverhaal???
Door het rechtrichten kan het paard zijn buikspieren aanspannen en zijn rugspieren loslaten. Door het aanspannen van de buikspieren kan de achterhand beter ondertreden=meer draagkracht op de achterhand.
Alleen een rechtgericht paard laat zich correct verzamelen. Wanneer de achterhand van het paard meer gaat dragen gebeurt er ook iets met voorhand. Wanneer een paard zijn buikspieren aanspant gebeurt er uiteraard ook iets met de belasting. Til zelf maar eens iets zwaars zonder je buikspieren aan te spannen en iets zwaars met aangespannen buikspieren. Wat heeft jouw voorkeur?

> De belangrijkste vraag die ik van jou beantwoord wil zien is
> dan:
> WAT wordt er in de hoef precies scheef belast bij een niet
> rechtgericht paard?

Wat er in de hoef precies scheef belast wordt kan ik niet zeggen, ik heb nog nooit tijdens het rijden in de hoef gekeken om te zien wat er precies gebeurt en wat er scheef belast wordt.

De belangrijkste vraag is volgens mij: Hoe kun je er voor zorgen dat een paard op een zo prettig mogelijke manier kan lopen? Een goede hoefverzorging en correct rijden.

> Waarbij ik direct wil aantekenen dat een pees niet scheef belast
> kan worden. Wel kunnen ze, als er meerdere van zijn, ongelij> belast worden. Dan wordt er altijd één overbelast en doet de
> ander te weinig mee. Van de diepe buigpees is er echter maar één
> per hoef. En van beide voorbenen worden ze bij HKO beiden
> overbelast.
>
> Leg nou maar eerst eens uit hoe een pees, waarvan er maar één is
> in een hoef, scheef belast kan worden. Als DAT is uitgelegd
> wordt dat rechtrichten een interessant verhaal, maar niet
> eerder.

Bij een niet rechtgericht paard valt het paard in de wending op de schouder. Een paard heeft in een bocht slechts 2 mogelijkheden: Buigen of vallen.
Bij vallen rechtsom krijg je een overbelasting van het rechtervoorbeen en bij vallen linksom krijg je een overbelasting van het linkervoorbeen. De hoef is het zwakste punt, dus daar komen de klachten tot uiting. Zie ook het stukje over huppelen op 1 been.
>
>> De redenering van Frans dat een paard met 1 hoefijzer kreupel is
>> vind ik nogal raar!

>
>> Verder vind ik het interessant om te horen wat volgens Frans het verschil is tussen echte HKO en de HKO van mijn paard?
>
> Ik ken jouw paard niet dus kan ik er niets van zeggen.

Ik bedoelde dus hoe Frans het verschil ziet tussen paarden met echte HKO en paarden met door de veeartsen dan kennelijk volgens Frans onjuist gediagnostiseerde HKO?

>
> Ik geloof best dat rechtrichten "HKO-achtige symptomen",
> ontstaan door verkeerd dressuurmatig rijden, kan oplossen.
> Je kan deze symptomen ook voorkomen door gewoon nooit aan
> dressuur te beginnen.

Ik zie dressuur of liever gezegd gymnastiseren (mits correct uitgevoerd) als essentieel om een paard gezond te houden. Gymnastiseren kun je uiteraard ook tijdens een buitenrit doen. Ik vind het gewoon heel erg verwonderlijk dat bijna niemand weet hoe je een paard correct moet gymnastiseren. Dat geeft mijns inziens heel veel onnodige problemen. Ik ken overigens genoeg recreatiepaarden die kreupel zijn of zelfs al (onnodig) geslacht. Rechtrichten lijkt mij voor ieder paard belangrijk. En doe je het niet voor je paard, doe het dan voor jezelf. Het rijdt veel prettiger wanneer je paard volledig in balans loopt en je echt "gedragen" wordt.
>
> Verder vraag ik me af wat je hier op hoefnatuurlijk komt doen.
> Je maakt (voor de zoveelste keer) een naam aan om speciaal op
> DIT onderwerp te reageren. Je bent kennelijk overtuigd van een
> andere methode om HKO te genezen.

Het spijt mij heel erg dat ik per ongeluk zoveel namen heb aangemaakt. Ik kreeg echter steeds de melding "naam bestaat al" dus daar komt het door.
Ik heb waarschijnlijk iets verkeerd gedaan, mijn excuses daarvoor.
Het is zeker niet mijn bedoeling om te klonen!

Jammer dat je je afvraagt wat ik kom doen op dit forum! Ik heb mijns inziens al duidelijk aangegeven dat ik goede bedoelingen heb of kom ik vijandig over?

Ik wil gewoon mijn ervaring vertellen in de hoop dat andere mensen er hun voordeel mee kunnen doen! Ik ben nogal geschrokken van de enorme hoeveelheid paarden die onnodig kreupel zijn of onnodig afgemaakt worden. Misschien is het raar, maar ik hou gewoon heel erg veel van paarden. Ik wil zoveel mogelijk leren en weten om zo goed mogelijk met paarden om te gaan. Vandaar dus ook mijn interesse voor natuurlijk bekappen.

Er IS al een website die daar
> over gaat, dus wat kom je hier dan doen? Wij hebben een andere
> visie, die niet uit de lucht is komen vallen, en zolang niet
> aannemelijk kan worden gemaakt dat HKO (onze "soort" HKO) met
> trainen over kan gaan gaan we onze visie niet veranderen.

Ja, dat kan op zich heel makkelijk bewezen worden door jullie of door de trainingsmethode op basis van het rechtrichten. Wanneer er een tiental kreupele paarden met "jullie soort" HKO wordt rechtgericht en ze zijn nog steeds kreupel, dan is het gelijk aan jullie zijde.

Maar, het gaat mij helemaal niet om gelijk, maar om het welzijn van het paard! Toen mijn paard kreupel werd had ik er alles voor over om een oplossing te vinden! Ik neem aan dat er ook mensen op dit Forum zijn die net als ik goed op de hoogte willen zijn van uiteenlopende mogelijkheden/meningen/visie's?


> gelijkgezinden te vinden zijn.
>
> Groeten,
> Frans

Met excuses voor mijn aanwezigheid!!
Je leest nu alle berichten van "Important"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
3 berichten
Pagina 1½ van 1
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.