InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
78 berichten
Pagina 2½ van 6
Je leest nu alle berichten van "van Tilburg"
Volg datum > Datum: woensdag 15 november 2006, 15:1015-11-06 15:10 Nr:65885
Volg auteur > Van: van Tilburg Opwaarderen Re:65880
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ervaring in dierenkliniek die ik even met jullie wil delen Structuur
van Tilburg
Homepage
Nederland


78 berichten
sinds 11-4-2006
Ik reageer niet veel hier, maar hier valt mijn mond echt van open. Jeetje, wat ben jij beleefd gebleven. Maar dat iemand het zijn recht vindt om klanten zo te behandelen, brr, zou mijn paard daar (?) voor geen goud heenbrengen.

Groet Angèle
Volg datum > Datum: zaterdag 2 december 2006, 8:382-12-06 08:38 Nr:67855
Volg auteur > Van: van Tilburg Opwaarderen Re:67763
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kreupel - aan welk been? Structuur
van Tilburg
Homepage
Nederland


78 berichten
sinds 11-4-2006
Nu, ik heb het dus gedaan, op een punaise gestapt, maar er gebeuren twee dingen (overigens kijk ik zelf op welk voorbeen het paard valt op het moment, dat het hoofd omlaag komt. Dat is het goede voorbeen). Maar als je op een punaise trapt dan is je eerst reactie hoofd kort omhoog voor je balans en om je gewicht er af te houden. Maar zodra je dit been op de punaise gaat belasten wil je er zo snel mogelijk overheen, het moment van belasten zo kort mogelijk houden. Dus zodra je er zo snel mogelijk overheen stapt valt je hoofd naar beneden als het gezonde been belast gaat worden. De beweging van het hoofd naar beneden is groter, duidelijker zichtbaar, vandaar dat er gezegd wordt dat het paard op het goede (voor)been valt.

Groet Angèle
Volg datum > Datum: zaterdag 9 december 2006, 19:029-12-06 19:02 Nr:69087
Volg auteur > Van: van Tilburg Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: AdB en bitloos Structuur
van Tilburg
Homepage
Nederland


78 berichten
sinds 11-4-2006
Vandaag op de verenigingsdag van PaardenRecht (Antoine de Bodt) gaf Antoine te kennen een tijdje terug blij verrast te zijn toen een paar lesklanten hadden laten zien, dat bitloos dressuurrijden heel goed kan. Hij wist niet dat het zo goed mogelijk zou zijn. Volgens hem zouden de meeste paarden beter af zijn met bitloos kijkend naar hoe ze vaak gereden worden.

Was toch weer blij verrast dit te horen, maar wist het natuurlijk al lang.

Groet Angèle
Volg datum > Datum: vrijdag 15 december 2006, 14:4315-12-06 14:43 Nr:70107
Volg auteur > Van: van Tilburg Opwaarderen Re:69941
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verslagje bezoek A de Bodt Structuur
van Tilburg
Homepage
Nederland


78 berichten
sinds 11-4-2006
Piet schreef:
Hij leert ze hun paard zover mogelijk met de hals naar voren te rijden, (dus niet naar beneden, maar naar voren) tot het moment dat het hoofd naar beneden valt en op dat moment teugel te geven, zonder aan de teugels te trekken om hem van voren te begrenzen.

***Het is niet zo, dat Antoine de ruiter leert om zo ver mogelijk met de hals naar voren te rijden. Deze voorwaarts neerwaartse tendens, die je hiermee bedoelt is hetgeen je van je paard krijgt als je hem rechtricht. Het gewicht gelijkmatig over beide voorbenen verdelen heeft als gevolg, dat beide achterbenen gaan sporen en evenveel werk verrichten. De spanning in de rug verdwijnt door het paard recht te richten, waardoor het in staat gesteld wordt om langere passen te gaan maken met voor en achterbenen. De achterbenen komen dus meer onder, de buikspieren spannen zich licht aan, de bovenlijn van het paard wordt langer en het kan een voorwaarts neerwaartse tendens aannemen/ de hals laten zakken. Ander gevolg is, dat het paard zich kan ontspannen in nek en kaak****

Wat dressuurmensen heel vreemd over moet komen is het feit dat zijn methode eigenlijk het rijden is volgens westernstijl, in grote trekken zoals ik het geleerd heb.

***Je ziet deze overeenkomst omdat de ruiter de schouders stuurt? Maar dit is niet per definitie iets uit het western rijden. De methode van Anky maakt hier evengoed gebruik van evenals veel klassieke dressuurmeesters. Het is niets nieuws, dit pretendeert Antoine ook niet. Het enige wat hij in principe doet is het rechtrichten vooraan in zijn rijtje zetten en consequent doorvoeren.

Hetgeen hij doet is in principe gewoon toegepaste biomechanica. Als je je in de theorie verdiept, dan is alles fysiek gezien logisch.***

Vanuit een zo ver naar voren gestrekte hals als mogelijk is, zodat je paard vanachter korter wordt dus meer draagt

***Dat moet je maar eens aan Antoine zelf vragen. Hier zal hij het absoluut niet mee eens zijn. Het is andersom. De positie van de hals is een gevolg van een ontspannen rug en een correct ondertredend achterbeen. ****

Ans schreef
Maar volgens AdB is dit dus nog schadelijker dan al die wannebee dressuurruiters die hun paard in de krul trekken en dagelijks hun paard 'trainen'.

***Ik denk Ans, dat als je hier met hem werkelijk serieus over gaat praten, hij deze uitspraak wel terug zal draaien. Juist het in de krul trekken heeft als gevolg, dat het paard zijn rug aanspant. Door de spanning in zijn rug, kan het niet meer vrij vanuit de schouder naar voren bewegen. De hoef krijgt niet voldoende tijd om geheel af te wikkelen en dreunt met de teen de grond in, gevolgd door het neerkomen van de achterkant, waarbij o.a de diepe buigpees een enorme klap krijgt.****

Frans schreef
Ik denk dat de werkelijkheid ergens in het midden ligt. Ik geloof er geen donder van dat paarden scheef worden geboren, althans in die mate dat het paard daardoor kreupel loopt.

***Frans, dat laatste staat ook nergens, niemand beweert dit, omdat het niet zo is. Maar zodra je als mens een paard gaat belasten en versterkt in zijn scheefheid, dan kan kreupelheid het gevolg zijn. Als je als mens op een paard gaat zitten, komt er nog meer gewicht op de voorhand. De scheefheid van je paard zet je altijd iets meer naar één kant. Vaak neemt de ruiter ook meer contact op de teugel, waarop het paard meer contact neemt. Als je in deze scheefheid oefeningen gaat rijden, dan versterk je het krachtige achterbeen van je paard elke dag een beetje meer. Gevolg is, dat één voorbeen elke dag meer belast wordt. Een ander gevolg kan zijn, dat het paard de rug niet kan loslaten en dus korter gaat lopen vu de schouder en beide voorbenen- voeten teveel belast. ****

Als je voortdurend je ene voet meer belast dan de andere omdat je je zere voet wilt ontlasten, dan zul je dat vroeg of laat in je rug gaan merken.

***Klopt. Andersom klopt het ook. Als je elke dag 20 km loopt met een rugzak scheef op je rug, ga je dat compenseren in je lijf. Je spant de kant, waar de rugzak minder hangt, meer aan. Er komt meer gewicht op je been, waar de rugzak hangt.***

Waar ik heel benieuwd naar ben, is wat er gebeurt met de paarden die door AdB zijn "behandeld". Zijn die voor eeuwig genezen? Of komen de problemen na verloop van tijd weer terug?

***De paarden worden niet door Antoine ‘behandelt’. De ruiter wordt geleerd hoe een paard recht te richten. Dit is geen kwestie van een paar weken doen. Dit is een kwestie van altijd blijven doorvoeren in je rijden. En stop je daar mee, dan kun er donder op zeggen, dat het paard weer net zo slecht wordt als voorheen.****

Natuurlijk zullen er ook paarden zijn die "alleen maar" een rugprobleem hadden. En die zijn dan gelijk klaar.

***Zoals ik boven schreef, je zult dit moeten blijven doorvoeren. Paarden zijn niet gelijk klaar. En voor heel veel ruiters is het toch niet simpel om goed te voelen, wat het paard onder je precies doet.

Groet Angèle
Volg datum > Datum: zaterdag 16 december 2006, 9:0116-12-06 09:01 Nr:70180
Volg auteur > Van: van Tilburg Opwaarderen Re:70167
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verslagje bezoek A de Bodt Structuur
van Tilburg
Homepage
Nederland


78 berichten
sinds 11-4-2006
Piet schreef:

Binnenteugel houdt alleen contact , terwijl de buitenteugel het hoofd naar buiten vraagt, dus wat in de dressuur een contra stelling ? heet.
De reactie van het paard hierop is om zijn hoofd terug te vragen en op het moment dat dat gebeurd wordt de buitenteugel nagegeven.

****De reactie van het paard is niet zijn hoofd terug vragen, maar het aannemen van die buitenteugel, dus ontspannen op die buitenteugel. Dit is een gevolg van ontspanning in de rug. En inderdaad als de rug ontspannen is en het paard ontspant op de buitenteugel (waar hij zich normaal op vast zet) dan kan het voorwaarts neerwaarts****

en het paard beloond voor zijn hals meer naar voren te strekken. Dit werd bevestigd omdat Antoine soms een longe aan de buitenteugel vast klikt als de ruuiter het niet begrijpt, niet reageert of het eenvoudig weg niet kan omdat voor die tijd altijd vastgehouden werd aan de teugels. Tja en dan kun je natuurlijk vanuit je zit niet je handen tot de helft van de hals van het paard krijgen, want dan val je naar voren.

De achtervoeten achter de voorvoeten houden en het paard van voren langer maken opdat het van achter korter wordt. sturen met je buitenbeen en het hoofd tussen de teugels houden. Ik wil alleen maar zeggen dat ik zo western heb leren rijden, wellicht dat het een juiste manier van rijden is en dan is het logisch dat het in de dressuur ook zo gaat.

**Het paard van voren langer maken, opdat het achter kort wordt is echt niet wat Antoine doet (Antoine gebruikt ook niet het buitenbeen, rijdt in eerste instantie liever zonder beenhulpen) . Hij laat mensen alleen stoppen met paarden in de krul trekken. Zodra je naar achter werkt met de teugels wordt de rug als hetware onder je uit naar achter geduwd. Maar het paard mag bij Antoine absoluut niet eerst het hoofd laten zakken zolang het nog scheef is. Het paard moet eerst rechtgericht lopen, dan komt het achterbeen onder en als logisch gevolg zakt het in de hals. ****

Alleen vraag ik me af waar en wanneer dan altijd dat binnenbeen erbij komt.
Volgens mij bestuurt de Engelse school veel meer de achterbenen, het western de schouders en dus zoals je zegt, de klassieke dressuur ook.

***Klassiek is niet alleen het sturen van de schouders. Dit is een onderdeel. Als je bij andere klassieke meesters gaat kijken, dan zie je het sturen van de achterhand met de benen er weer bijkomen.****

Ik heb dat specifiek aan hem gevraagd en als ik zijn woorden goed herinner zei hij: " zonder lange hals geen ontspanning in de rug en geen ondertreden"

****Ja, zonder lengte in de hals, dus niet in de krul trekken, want dat geeft absoluut spanning. Maar pas vwnw als het paard recht is en ondertreedt achter en niet andersom. ***

Door de spanning in zijn rug, kan het niet meer vrij
vanuit de schouder naar voren bewegen. De hoef krijgt niet
voldoende tijd om geheel af te wikkelen en dreunt met de teen
de grond in, gevolgd door het neerkomen van de achterkant,
waarbij o.a de diepe buigpees een enorme klap krijgt.****

Interessante theorie!
En daardoor ontstaathko.htm">hoefkatrolontsteking?

***Nu weet ik niet meer of ik dit nu zelf bedacht heb, ik weet in ieder geval niet meer waar het vandaan komt. Maar hierin zie ik dus de overeenkomst tussen bijv. NB en Antoine de Bodt. In beide gevallen is het de bedoeling, dat het paard correct gaat afwikkelen.***

Groet Angèle
Volg datum > Datum: zondag 17 december 2006, 15:5317-12-06 15:53 Nr:70248
Volg auteur > Van: van Tilburg Opwaarderen Re:70234
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verslagje bezoek A de Bodt Structuur
van Tilburg
Homepage
Nederland


78 berichten
sinds 11-4-2006
Stumperd schreef:
Je legt alles zo goed uit dat je wel een theorieboek kunt
schrijven want vaak als je de gangbare boeken leest moet ik de
regels een paar keer opnieuw lezen voor ik begrijp wat er staat.
Ik vindt dat je het heel duidelijk en begrijpend neerzet.
super hoor,

***Dank je wel. Het is wel mijn streven om alles zo duidelijk mogelijk op te schrijven of in lessen te vertellen. Ik wil nl zo graag, dat mensen snappen, dat alles zo logisch kan zijn als je snapt hoe een paarden (en mensen) lijf werkt. Ik ben de dressuur pas interessant gaan vinden toen ik dit alles begon te begrijpen en mn begon te begrijpen, dat als je de juiste voorwaarden voor een paard schept, dat dressuur niets te maken heeft met afdwingen (zoals je het zo vaak ziet).

Groet Angèle
Volg datum > Datum: maandag 18 december 2006, 13:4018-12-06 13:40 Nr:70317
Volg auteur > Van: van Tilburg Opwaarderen Re:70312
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verslagje bezoek A de Bodt Structuur
van Tilburg
Homepage
Nederland


78 berichten
sinds 11-4-2006
Jammer Pien, dat Wendy Murdoch geen centered riding instructor meer is. Ze geeft nog wel heel veel cursussen in de Murdoch Method. Zij doet toegepaste biomechanica voor paard en ruiter, is ontzettend goed!!!!!! Zij is zowel western als dressuur ruiter en kan tot in detail uitleggen wat je precies met je zit moet doen tot op de mm. Ken je haar boek : Simplify your riding isbn 0967004748. Omdat zij goed is in beide rijstijlen, kan ze iedereen helpen. Zij maakt overigens geen verschil in zit, houding, hulpen tussen western en dressuurruiters. Het verschil zit in wat je van het paard wilt, welke oefeningen en wat voor lichaamsgebruik, want daar zit natuurlijk wel verschil in tussen western en dressuur.

Groet Angèle
Volg datum > Datum: maandag 18 december 2006, 17:1518-12-06 17:15 Nr:70334
Volg auteur > Van: van Tilburg Opwaarderen Re:70318
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verslagje bezoek A de Bodt Structuur
van Tilburg
Homepage
Nederland


78 berichten
sinds 11-4-2006
Bij wie heb jij je level 1 gehaald?

***Bij Wendy dus. En level 2 ook nog met een 'letter of recommandation' van Wendy. Ik heb zo'n 10 cursussen bij haar gevolgd en de rest bij Susan, Sue en Robin. Maar elke andere cursus valt echt in het niet bij een cursus met Wendy. Zij ontwikkelt zich steeds verder en diept elke keer weer wat nieuws uit. Vorig jaar gaf ze nog een driedaagse Murdoch Method in Nederland. Ik ben bang, dat ze komend jaar niet meer komt.

Groet Angèle
Volg datum > Datum: maandag 15 januari 2007, 20:2615-1-07 20:26 Nr:73618
Volg auteur > Van: van Tilburg Opwaarderen Re:73576
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: vraagje over wenden Structuur
van Tilburg
Homepage
Nederland


78 berichten
sinds 11-4-2006
> Ik vraag buitenstelling met die linker teugel op de rechte
> lijnen. Ik wil een wending rijden enkele meters voor de korte
> zijde. Ik geef in de wending haar die buitenteugel en neem die
> daarna weer meer op. Maar ze volgt hem niet in de wending en
> ipv recht af te wenden loopt ze schuin naar links.

***Dan heeft ze deze linkerteugel dus nog niet aangenomen, omdat ze zeer ws dus nog niet correct recht is. Misschien te weinig stelling of stelling met teveel druk op de teugel/ trekken? Of je gewicht nog niet correct boven het paard gezet. ****

> Ook krijg ik haar niet op de tweede hoefslag, ze hangt echt
> tegen de muren. Volgens mij heeft dat dezelfde oorzaak als m’n
> andere probleem??

***Lijkt me zeer waarschijnlijk. Ze plakt tegen de muur, omdat ze haar gewicht nog op haar linkervoorbeen heeft en de linkerteugel daarmee dus niet ontspannen kan aannemen. Dus wederom nog niet correct recht.

Het lijkt me, dat Ilke dit toch wel moet kunnen zien.

Groet Angèle
Volg datum > Datum: zaterdag 27 januari 2007, 9:1327-1-07 09:13 Nr:75305
Volg auteur > Van: van Tilburg Opwaarderen Re:75256
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Chaamse bossen Structuur
van Tilburg
Homepage
Nederland


78 berichten
sinds 11-4-2006
> iemand de Chaamse bossen en is het de moeite om daar naartoe te
> gaan?

***Ik ken de chaamse bossen. Vind het een heerlijk rustig bosgebied met veel wild. Vanuit deze bossen kun je een dagtocht richting belgie maken zonder al te veel wegen over te steken.

Ik weet niet waar je vandaan komt? In de omgeving van Breda vind ik het chaamse bos wel het fijnste bosgebied. Alleen als je bossen zoals in Drenthe en op de veluwe gewend bent, tja, dan is het weer wat kleiner natuurlijk.

Groet Angèle
Volg datum > Datum: zaterdag 27 januari 2007, 17:2527-1-07 17:25 Nr:75329
Volg auteur > Van: van Tilburg Opwaarderen Re:75322
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Chaamse bossen Structuur
van Tilburg
Homepage
Nederland


78 berichten
sinds 11-4-2006
> Het is de verplaatsing dus waard. Weet je ook waar we het best
> kunnen vertrekken of waar we ergens een plan kunnen vinden?

***Ik zal even voor je kijken of ik wat meer info kan vinden.

Groet Angèle
Je leest nu alle berichten van "van Tilburg"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
78 berichten
Pagina 2½ van 6
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.