InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18851 onderwerpen
275445 berichten
Pagina 18357½ van 18363
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: donderdag 3 oktober 2019, 23:423-10-19 23:42 Nr:275346
Volg auteur > Van: Kejo Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Nat geregend paard rijden Structuur
Kejo
Nederland


3 berichten
sinds 3-10-2019

Hallo allemaal,

Mijn haflinger heeft een goede wintervacht en staat altijd buiten. Voorheen reed ik nooit echt in de winter dus heb ik mezelf deze vraag nooit gesteld en kan niet echt een duidelijk antwoord vinden op dit form.

Rijden jullie een nat geregend paard? En hoe gaan jullie hier mee om? Haal je bijvoorbeed een zweet mes over je paard om het ergste water eraf te halen? Of laat je het water er juist op liggen. Gaat het mooie natuurlijke systeem van de wintervacht niet kapot als je een zadel op een natte vacht legt waardoor ze het juist koud gaan krijgen.

Graag hoor ik jullie idee hier over.
Volg datum > Datum: vrijdag 4 oktober 2019, 10:584-10-19 10:58 Nr:275347
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:275346
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nat geregend paard rijden Structuur

e m kraak
Nederland


7959 berichten
sinds 5-5-2004
Kejo schreef op donderdag 3 oktober 2019, 23:42:

>
> Hallo allemaal,
>

> systeem van de wintervacht niet kapot als je een zadel op een natte vacht
> legt waardoor ze het juist koud gaan krijgen.
>
> Graag hoor ik jullie idee hier over.

Goeie vraag! Ik herinner mij evenmin dat dit hier ooit eerder gepasseerd is, terwijl het toch voor de hand liggend lijkt. Of rijdt er gewoon niemand een natgeregend en wellicht ook nog modderig paard? Voor mijzelf sprekend inderdaad niet. Maar dat heeft andere praktische redenen dan het effect op de vacht.
Als ik daar toch over probeer na te denken en te reconstrueren wat er gebeurt, denk ik dat wanneer je zoals voorgesteld het meeste water eraf haalt er geen probleem is. Maar dat is ook weer afhankelijk van het merk paard en hoe goed en natuurlijk die gefokte vacht nog is.
Uitgaande van mijn IJslandse hengst is de ondervacht, hoe hard het ook regent dat het giet, volkomen droog. Dat weet ik omdat ik dat gecontroleerd en waargenomen heb. Wat je ziet is dat de stokharen de regen opvangen en als puntvormige dakpannetjes samenklitten waarover het water perfect wordt afgevoerd.
Dan liggen er, denk ik, twee dingen voor de hand:
- die dakpanstructuur kan door de wrijving met het zadel worden verstoord waardoor ze lek wordt. Het lijkt mij toe dat je dus vooraf maar vooral na de rit die dekvacht zoveel mogelijk moet fatsoeneren. Het lijkt mij echter ook dat dat niet perfect hoeft te zijn omdat dat van nature ook niet altijd zo is (denk aan schuren, rollen, etc.).
- afhankelijk van de hoeveelheid inspanning kan er zweetvorming plaats vinden die contact maakt met de nattigheid van buitenaf. Echter, is dat anders dan de normale capillaire werking van zweetafvoer? Indien niet lijkt mij het ook geen probleem. Maar werkt het capillair systeem nog wanneer het van buitenaf reeds verzadigd is?
Ik denk van wel, om de simpele reden dat dat van nature ook nodig kan zijn. Dus de vacht van je paard alsmede de isolatie herstelt/droogt zichzelf van binnenuit vanwege de afgifte van energie/lichaamswarmte.
Tot zover, zonder verdere onderbouwing, een paar bespiegelingen op een goede vraag :-)
Volg datum > Datum: vrijdag 4 oktober 2019, 12:274-10-19 12:27 Nr:275348
Volg auteur > Van: Kejo Opwaarderen Re:275347
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nat geregend paard rijden Structuur
Kejo
Nederland


3 berichten
sinds 3-10-2019

Mijn haflinger heeft precies zn vacht als jou ijslander hengst. Mijn haflinger staag al 22 jaar buiten zonder deken en staat dankzij goede voeding en huisvesting dicht bij de natuur. Vroeger toen ik hem net had rees ik wel als hij nat geregend was. Laatste jaren niet meer.
Volg datum > Datum: vrijdag 4 oktober 2019, 23:294-10-19 23:29 Nr:275349
Volg auteur > Van: Merel Stoffers Opwaarderen Re:275346
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nat geregend paard rijden Structuur
Merel Stoffers
Nederland


2090 berichten
sinds 1-2-2009

Zorg dat het glad voelt onder het zadel, dan is het geen probleem. Gewoon even met je hand voelen en als je erg veel vuil voelt even een handdoek erover.
Goed opletten met je zadeldek, dat evt om en om wisselen met een droog exemplaar.
Nooit problemen mee gehad.
Volg datum > Datum: donderdag 10 oktober 2019, 13:0110-10-19 13:01 Nr:275350
Volg auteur > Van: Ingrid Vaeyens Opwaarderen Re:275160
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hengstenrechten! :-) Structuur
Ingrid Vaeyens
Vlimmeren
Belgi

Jarig op 18-7

1 bericht
sinds 10-10-2019

Bedankt voor de link naar deze website ivm hengstenrechten! Hier in België houden wij hengsten op een sociale manier in kudde (op wei en in de stal) en dit gaat fantastisch. Maar binnen het huidige denkpatroon rond hengsten dat er vaak hangt, wordt dit maar heel moeilijk begrepen. Dus indien u nog artikels, websites, onderzoeken (behalve het Zwitsers experiment dan) kent, mag u deze steeds doorgeven. Ingrid
Volg datum > Datum: maandag 14 oktober 2019, 0:2014-10-19 00:20 Nr:275351
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:275350
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hengstenrechten! :-) Structuur

e m kraak
Nederland


7959 berichten
sinds 5-5-2004
Ingrid Vaeyens schreef op donderdag 10 oktober 2019, 13:01:

>
> Bedankt voor de link naar deze website ivm hengstenrechten! Hier in
> België houden wij hengsten op een sociale manier in kudde (op wei en in
> de stal) en dit gaat fantastisch. Maar binnen het huidige denkpatroon rond
> hengsten dat er vaak hangt, wordt dit maar heel moeilijk begrepen. Dus
> indien u nog artikels, websites, onderzoeken (behalve het Zwitsers
> experiment dan) kent, mag u deze steeds doorgeven. Ingrid

Ik heb zelf ongeveer 20 jaar lang grotendeels zonder noemenswaardige problemen een sociaal complete groep gehouden, waaronder 6 hengsten.

Grootschalig (100-en paarden) voorbeeld was uiteraard de Oostvaardersplassen begrazing, waar een natuurlijke aanwas van de populatie mogelijk werd gemaakt. Dus was 50% hengsten (een paar honderd dus!) te verwachten.
Dat het Oostvaardersplassen experiment zo falikant mislukt raakte lag niet aan de paarden maar aan het onbegrip van de bureau-ecologen die blijkbaar nooit aan het lezen van vakliteratuur omtrent paarden zijn toegekomen en in ultieme tunnelvisie naar niets en niemand willen luisteren (nog steeds volharden Vera en Ulff in hun mallotige miskleun en dat mag zich dan professor noemen).
Kort door de bocht was het terrein gewoon veel te klein. Niet omdat er een hek omheen staat want dat op zich is geen goed argument!. Maar wel omdat paarden, werkelijk natuurlijk gehouden, zich minimaal 8-10 km daags verplaatsen (omdat ze liever gras eten dat nog niet vertrappeld is) en dat kan nu eenmaal niet als het natuurgebied, ondanks dat 2000 ha naar Nederlandse maatstaven heel groot lijkt, daar véél te klein voor is - wat je dan hebt is een omvangrijk kudde-conglomeraaat op feitelijk een grote standweide. Iedere paardenhouder weet dacht ik wel dat wanneer je gedurig veel paarden op een kampje houdt dat kampje gegarandeerd verandert in een modderpoel.
Er is in Nederland dus geen ruimte voor beschikbaar in de huidige situatie, maar Nederland als anti-natuurland bij uitstek komt naar EU maatstaven ook ongeveer 170000 (!) ha natuurgebied tekort. Dat is ongeveer 28 Oostvaardersplassen. Als dat nu eens aaneengeschakeld gerealiseerd zou kunnen worden kunnen er, nmm, op geheel natuurlijke wijze paarden gehouden worden.
Volg datum > Datum: maandag 14 oktober 2019, 9:0014-10-19 09:00 Nr:275352
Volg auteur > Van: EB Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Verzorgpaardje(s) gezocht. Structuur
EB
FRANKRIJK

Jarig op 6-6

1 bericht
sinds 14-10-2019
Hallo, beste Paard Natuurlijk paardenhouders.

Een vriendin van mij, zoekt een verzorgpaard of pony. Om samen met haar zoon van 11 weer in contact met paarden te komen. Ze heeft vroeger een paard gehad in haar jeugd. Ze wil graag dat haar kind ook meer buiten komt en hij wil graag op paardrijden. Ze zijn naar de plaatselijke manege geweest en ze vonden het vreselijk. Al die zielige paarden en vooral het hoge gehalte snobs en duurdoenerij.

Dus tja de manege word het niet, mijn vriendin en haar zoon zijn heel empatisch en het voelde daar niet goed.

Ze kampt met gezondheids problemen en zit daardoor in de wao. Dus geld voor een eigen paard is er natuurlijk niet. Maar liefde voor paarden gaat nooit over natuurlijk. Ik dacht gelijk aan dit forum. Ik hoop dat er nog mensen gebruik van maken ik dacht dat de meeste activiteit nu op FB plaats vind.

Ik wilde een poging doen voor haar om via paard natuurlijk een verzorg paardje te vinden. Ze zouden liefst ook wat les krijgen om weer wat zelfverzekerdheid op te bouwen en haar zoon van 11 zou willen leren rijden. Dit uiteraard tegen betaling. Of in natura.

Ze woont in Beverwijk en doet alles op de fiets dus ik zoek een plek voor ze in die omgeving. Beverwijk Heemskerk Wijk aan zee... Mijn vriendin Cynthia is een super lieve vrouw van 49 ze is heel klein en lichtgebouwd dus liefste niet te grote paardjes. En haar zoon Jesse is wat groter maar ook lichte bouw. Ze vinden het samenzijn en verzorgen liefde en aandacht geven het aller belangrijkst. Rijden is een bonus. Ze is erg verantwoordelijk en goed met dieren. Ze heeft twee hondjes zou mooi zijn als die ook mee mogen.

Ik raad haar met heel mijn hart aan als je iemand zoekt om je te helpen met de verzorging.

Lieve groet,
Esther Boekel

Ps ik woon zelf in Frankrijk met mijn paarden dus helaas kan ze daarom niet bij mij terrecht.
Volg datum > Datum: woensdag 16 oktober 2019, 13:2816-10-19 13:28 Nr:275353
Volg auteur > Van: Arabesk Opwaarderen Re:275341
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Stijlloos! Structuur

Arabesk
Homepage
Nederland

Jarig op 22-11

3776 berichten
sinds 14-9-2004
Nils Vellinga schreef op woensdag 2 oktober 2019, 21:20:

>
> en toen heb je maar een eigen FB groep in het leven geroepen?
> Natuurlijk Bekappen.

> Barefoot is not about being "bare". It's about a
> better quality of life....... for the horse's entire life.
> Good luck with your rehab.
> You will be greatly rewarded for your efforts.

Nils misschien moet je je eens bedenken dat je niet alle info hebt en dús geen enkele conclusie kan trekken. Net zoals jij er heilig van overtuigd was dat ik een paardengevangenis aan het sponsoren was met mijn lidmaatschap van de ponyclub, terwijl dat alleen een rijhal bleek, zonder stallen.

Zo weet jij met dit ook te weinig om er een uitspraak over te kunnen doen. Ik laat nooit 'zomaar' iets in de steek, dan zijn daar ontzettend goede redenen voor. Overigens is die NB groep er al heel lang hoor.

En ik ben nog steeds geblokkeerd van de paard natuurlijk facebookgroep dus ik kán niet eens meer mensen helpen daar.
Naschrift (woensdag 16 oktober 2019, 16:07):
en kijk eens in de agenda van de cursussen, he er zijn geen nieuwe data meer van Jantine, hoe zou dat komen?
Volg datum > Datum: woensdag 16 oktober 2019, 15:4316-10-19 15:43 Nr:275354
Volg auteur > Van: Afstuderen Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: RESPONDENTEN MET HUISDIEREN GEZOCHT! Structuur
Afstuderen
Nederland


1 bericht
sinds 16-10-2019
Beste dierenhebbers,

Voor mijn Bachelor Scriptie doe ik een onderzoek naar huisdiereneigenaren. Het zou super fijn zijn als jullie 3 minuutjes uit jullie leven zouden opofferen voor het invullen van deze enquête. Alvast enorm bedankt voor jullie hulp! :)

P.S. Delen wordt zeer gewaardeerd ;-)

https://forms.gle/xLura15B5SkPiG1i8
Volg datum > Datum: woensdag 16 oktober 2019, 16:1516-10-19 16:15 Nr:275355
Volg auteur > Van: Arabesk Opwaarderen Re:275349
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nat geregend paard rijden Structuur

Arabesk
Homepage
Nederland

Jarig op 22-11

3776 berichten
sinds 14-9-2004

een bezweet paard is ook nat onder het zadel....

Voor vieze paarden hebben wij navajo's, een soort kleedjes die je onder je pad legt (westerndekje) en dan kun je gewoon rijden op een vies nat paard :-M Mits er natuurlijk geen zand tussen zit wat kan gaan schuren.
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18851 onderwerpen
275445 berichten
Pagina 18357½ van 18363
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.