InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
2106 berichten
Pagina 79½ van 141
Je leest nu alle berichten van "Ingrid den Ouden"
Volg datum > Datum: donderdag 26 augustus 2004, 17:5226-8-04 17:52 Nr:10551
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:10549
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: je een ongeluk zweten? Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Hoi,
Even off-topic over honden. Weet het honden en paarden zijn niet te vergelijken. Maar wat ik wel zo raar vind in mijn eigen omgeving, dat mensen het zielig vinden dat een paard dat gewend is buiten te staan in de regen en de kou staan (winter), maar dat deze mensen het heel logisch vinden dat ze 's avonds gekleed met dikke winterjas hun hond voor de warme kachel vandaan plukken en die in de nattigheid en dezelfde kou gaan uitlaten.

Ik vraag me wel eens af, wat doet zo'n hond nou om zo'n temp. overgang van meer dan 20 graden ooit in 3 seconden, te overleven??

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: donderdag 26 augustus 2004, 22:2426-8-04 22:24 Nr:10565
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:10557
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Huifbed was luchtzuigen Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Spirithorses schreef op donderdag, 26 augustus 2004, 20:35:
> Mijn paarden staan ook op de ruwe beton, om precies dezelfde
> redenen als Ilona. Ik peins er niet over om stro erin te leggen,
> deed ik vroeger wel hoor, maar het enige wat ze daamee deden was
> het stro opeten en erop mesten, vervolgens sleepte ik me een
> ongeluk met de kruiwagen.
> Liggen deden ze altijd al het liefst buiten, in het zand, en
> zelfs in de klei, ook in de winter. En ik sleep nog dagelijks
> hoor, maar nu alleen met de mest.
>
Sorry, ik dacht dat het hier ging om het betonneren (? nieuw woord :-)) van een hele uitloop. Dus alles beton, stal en uitloop. Geen zand meer.
Maar een gedeelte beton lijkt me wel handig. Heb ik zelf ook hoor. Inloopstal met tegels en nog wat grotere grindtegels over een groter gedeelte voor de stal. Ze krijgt inderdaad ook niet door de hele stal heen stro want dat eet ze alleen maar op, dus gooi ik het zelf ook in een hoek. Ze ligt altijd buiten op het zand.
Maar ik dacht dus dat het voorstel was alles beton. Dan moeten ze dus ook noodgedwongen op het beton liggen en rollen. Ken ook mensen nl. die dat doen. Vind ik er ook erg onnatuurlijk uitzien overigens een omheinde totale stenen vlakte en dan een paardje erop.

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: donderdag 26 augustus 2004, 22:3426-8-04 22:34 Nr:10566
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:10552
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: je een ongeluk zweten? Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
e m kraak schreef op donderdag, 26 augustus 2004, 18:30:
> Er is nmm maar 1 oplossing voor het dan ontstane probleem die ik verdedigen kan: na een piekinspanning (en dat is dus bedoeld als een relatieve onregelmatigheid - hoeft dus zeker geen 100km endurance te zijn!) de moeite nemen de naverzorging (van uitstappen, rollen, tot zelfs voeding en bezighouden) goed te doen, en dat kán inderdaad wel een paar dagen duren. Mag je best van de voren over nadenken vind ik. Misschien kom je dan wel tot de conclusie dat je het zover niet wilt laten komen!

Even een heel stuk weggeknipt, niet kwaad bedoeld hoor :-). Goed verhaal. En te volgen voor mij (hahaha).

Maar nog even over die onregelmatige pieken in arbeid. Dat heb ik dus inderdaad wel. Nu wordt ze nog regelmatig voor de wagen gezet en zelfs met dat warme weer komt ze niet extreem bezweet terug. Maar als het weer straks minder wordt (regen) ga ik minder rijden. Nadeel shetlander, je kunt er niet op zitten, dus ik kan haar niet in conditie houden. Een wandeling buiten is anders dan een tocht voor de wagen, al zou ik stukjes hardlopen met haar. Dus haar conditie neemt dadelijk af. Het wordt eens per 14 dagen, of eens per maand zelfs. En de vacht neemt tot wel 10 cm op sommige plaatsen.

Dus al ik haar ga inspannen dan dan bouw ik de rit goed op (wees niet bang dat ik iets doe wat niet goed voor haar zou zijn :-)). Laat haar vnl. stappen en soms een stukje draven, niet langer dan een bospad en daarna weer ruim uitstappen. Ook stappend naar huis. Maar alleen al het verschil met het trekken of het gewoon wandelen maakt dat ze gaat zweten, en flink ook, afhankelijk van de temperatuur buiten (een winterzonnetje doet het goed natuurlijk). Dan verzorg ik haar, masseer de huid zoals ik ooit geleerd heb voor de doorbloeding, laat haar rollen, stap haar even af, weer rollen, krijgt wat te eten, weer rollen. En dan kijk ik in die vacht en naar het weer. Staat me die combinatie niet aan, dan krijgt ze die fleecelap om.
Heb geen zin in rillende shetlander. Ze heeft overigens nog nooit gerild, heeft nooit spierpijn gehad dagen na zo'n rit. Dus ik doe het kennelijk nog niet zo verkeerd (in mijn ogen gebaseerd op mijn pony). Echter of het nu een toeval is of niet, toen ik dus een keer dacht deze site te volgen en geen deken op deed, werd ze dus wel ziek. Dus ik ga echt niet meer testen of het toeval is of niet. Dan jammer voor degene die het graag zouden willen weten, liever geen zieke pony meer. Misschien ook toeval dat het alle keren met een dekentje op wel goed ging en pieken na weken niets doen. Wie het mij kan zeggen mag roepen, maar nogmaals, ik geloof dat ik het zo slecht nog niet doe.

Zou ik nu veel meer van haar vragen (wat menners uit mijn buurt zeggen, want die vinden dat ik veel TE voorzichtig ben met mijn pony en dat ik gerust vgolop kan gaan rijden met dat beest), dan heb ik ook het idee dat ze bevangen door de hitte erbij neervalt. Dus is ook niet goed. Beetje guldenmidden weg zoeken.

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: vrijdag 27 augustus 2004, 9:4127-8-04 09:41 Nr:10591
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:10583
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bekapper gezocht Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
bart schreef op vrijdag, 27 augustus 2004, 1:02:
> Ik heb alles bijelkaar 3 jaar studie gevolgt om tot natuurlijk
> hoefsmid opgeleid te worden.
> hier zit strasser, natural balance,een aantal maanden tussen de
> verwilderde paarden in amerika en zelf een traditionele
> opleiding in.
> Toch besla ik ook paarden, werk met kunststof beslag, vettec
> produkten en meet hoefschoenen aan.
> Ben ik nu een slecht hoefsmid...
> m.vr.gr.
> bram

Nee hoor, ik vind je een goede hoefsmid :-).
Goed advies destijds, goede bekapping en Isabella loopt nog altijd lekker rond zonder ijzers (wat volgens de dierenarts nooit meer zou kunnen vanwege eerdere hoefproblemen).
En ik denk dat meerdere mensen er zo over denken.

(O ja en ik heb al vele hoefsmeden "versleten" ;-) met die pony.)

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: vrijdag 27 augustus 2004, 9:5627-8-04 09:56 Nr:10592
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:10584
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bekapper gezocht Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Spirithorses schreef op vrijdag, 27 augustus 2004, 3:29:
> Wat is het voordeel van een natuurlijk hoefsmid zoals jij dat
> promoot ? Dat je er dan toch af en toe een ijzer onderzet? Wat
> is daar dan natuurlijk aan ? Zo komen paarden toch weer terecht
> bij de 60 - 70 %.
> Het lijkt mij zinvoller de mensen te leren hoe ze
> hoefbevangenheid kunnen voorkOmen, dat leer je op deze site.

Ho even, nu wil ik reageren. Dat is allemaal leuk en wel wat je schrijft, maar ik kwam op deze site NADAT Isabella hoefbevangen was geraakt. En daar bij om een reden die niet op deze site te vinden is, dus dat vind ik onzin wat je hier schrijft.

Ik denk dat Isabella destijds wel degelijk belang heeft gehad bij haar beslag. Hoefbeen was gekanteld, zit nu weer recht. Maar desondanks zou ze volgens de dierenarts beter op hoefijzers kunnen blijven. Toch twijfelde mijn oude hoefsmid al of dat nodig was. Dus ik heb de stap genomen, ben op deze site terecht gekomen en ben blij dat het gegaan is zoals het nu is.

Maar als ik nu zoiets lees wat jij schrijft, dan denk ik dus ho even. Hier komen denk ik (zo te lezen) net zo vaak mensen met hoefproblemen op de site als zonder. En die moeten dan niet lezen; ja stom had je het maar moeten zien te voorkomen. Ik heb dat verwijt nl. heel vaak gehad in het verleden. Hoefbevangen oh shetlander he, zeker te veel gras op ?!!! Het is zo simpel he deze conclusie. Maar nee, fout dierenarts dat ze bevangen is geraakt icm een hoefsmid die niet luisterde. Niets gras, niets te dik. Maar conclusies zijn zo simpel getrokken (helaas).

Daarbij toen ik over wilde stappen op natuurlijk bekappen kwam ik erachter dat er vele verschillende manieren zijn. Op deze site staat er eentje. Er zijn vele bekappers die ook geen ijzers onder doen, maar toch heel anders bekappen dan Frans. Wie doet het dan goed? Wie kan mij vertellen wat exact de juiste methode is? Strasser gaat als ze het nodig vinden toch ook in de zool snijden? En is het soms misschien toch niet beter voor een paard om een beter afrolmoment te krijgen om toch bij de toon wat te veel aan zool weg te nemen? Is het altijd alleen maar goed randje wegvijlen, beetje afronden en klaar is kees? Ik geloof daar ook geen fluit van. Er zijn te veel verschillende manieren van natuurlijk bekappen heb ik ervaren. En of je nu kunt stellen alleen deze methode is goed en de rest zijn dus gewoon handige jongen ... hmmmm beetje kort door de bocht. Maar goed, mijn mening. En ik heb meerdere natuurlijke bekappers aan het werk gezien.

Als ik eens foto's opstuurde van Isabella's hoeven, naar diverse mensen, dan kreeg ik nl. ook net zoveel diverse adviezen terug. Daaruit moet je dus als paardeneigenaar een keuze maken. En dat bedoelde Bram denk ik ook. Welke van deze (natuurlijke) manier past bij je pony/paard.

En dat getal van 60/70% wil ik best geloven. In het wild gaan er ook regelmatig paarden dood omdat ze slechte voeten hebben en niet mee kunnen komen. Nooit een natuurfilm gezien met een kreupel dier ertussen? Nou ik wel hoor. Maar of die over een jaar nog te filmen zijn?
En wat heb je aan een kreupel paard in de wei? Daar heb je hem niet voor gekocht. Niet mijn idee. Als alles goed gaat en je hebt goede gezonde hoeven ben ik overal voor en mee eens. Maar ikzelf heb dus een pony met wat problemen, grote problemen in het verleden overigens, en die laat ik nu eenmaal niet onnodig pijn lijden omdat het weer zo nodig moet om zonder bescherming op de weg te draven, omdat dat kan volgens deze site. Net als met dat dekentje, kies ik voor hoefschoenen. Geen ijzers, want dat is slecht, althans op de manier zoals ze eronder geslagen werden door mijn oude hoefsmid (die toch ook vele paarden beslaat op deze manier door het land). Maar bescherming kun je ook op andere manieren bieden.

Zo lang genoeg nu erover gehad.
Moest ik nog even kwijt hier :-).

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: vrijdag 27 augustus 2004, 11:4627-8-04 11:46 Nr:10596
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:10503
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: je een ongeluk zweten? Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Ilona Kooistra schreef op donderdag, 26 augustus 2004, 12:53:

> Ingrid den Ouden schreef op donderdag, 26 augustus 2004, 12:34:
>> En toen heeft ze dus een paar dagen met een diepe hoest gestaan.
>> Terwijl ze nooit hoest, dus dat was erg raar in mijn ogen. Dus

> nou dat ik net de dag van te voren had gereden en normaal deed
> ik altijd een deken op na het rijden en juist die dag niet....
> Goh, ze gaat hoesten als ze zonder deken op in de wei gezet
> wordt....

Heb dit nog eens over gelezen, maar vind je dit nu ook niet wat te kort door de bocht? Jij schrijft hier volgens mij dan dat Harisha dus eigenlijk om niets is gaan hoesten. En vanuit deze visie vind jij dan dat mijn "testje" niets bewijst. Beetje kortzichtig, maar goed.

Tuurlijk zegt mijn "test" ook niets althans anders gezegd, voor jullie is het geen bewijs, maar voor MIJ persoonlijk zegt het heel veel. En dat schreef ik ook geloof ik. En ik kan best kritiek verdragen, maar dan wel terechte kritiek. En een grapje op zijn tijd kan ook goed, maar we hebben het hier over een serieus onderwerp. Daar ga je niet mee spelen en uitproberen tot hoever het kan leiden tussen een gezond paard en een ziek paard. IK althans niet.

Maar even op Harisha terugkomend. Je vindt het dus normaal dat ze zomaar ineens gaat hoesten? Zonder oorzaak? Dat kan toch niet (hoesten zonder oorzaak bedoel ik). Het moet volgens mij ergens vandaan komen.
Ik ben dan zo'n paardenbezitter die dat graag wil weten nl.
Dus destijds was mijn conclusie "dat dekentje" omdat er bij mij wel wat was veranderd. Dus ik vind eigenlijk bij nader inzien mijn conclusie best wel logisch (anders had ik het hier ook niet aangekaart) en juist die uit jouw voorbeeld niet.
Nogmaals Ilona, een paard gaat niet zomaar om niets hoesten. Omdat hij het leuk vind om even een paar dagen te gaan staan hoesten?!

Of bekijk ik dit nu verkeerd? Roep maar hoor als ik ernaast zit. Misschien ben ik wel de enige malloot (:-)) hier die het niet vind kunnen dat een paard om niets gaat hoesten.

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: vrijdag 27 augustus 2004, 12:2027-8-04 12:20 Nr:10598
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:10503
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: je een ongeluk zweten? Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Ilona Kooistra schreef op donderdag, 26 augustus 2004, 12:53:
> Btw, baladeika lijkt echt op een shetlander-arabier in de winter
> maar ik ben toch wel heel blij dat haar vacht snel droog is
> hoor! Jeetje mina wat een gedoe met een vacht die dagenlang nat
> kan blijven... Koop liever een arabier ;-)

Bedacht me net, Ilona jij had vroeger toch ook een shetlander, Nikita?

Geen ""gedoe" met die vacht gehad destijds?

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: vrijdag 27 augustus 2004, 15:0027-8-04 15:00 Nr:10618
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:10603
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bekapper gezocht Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Linda schreef op vrijdag, 27 augustus 2004, 13:16:

> Spirithorses schreef op vrijdag, 27 augustus 2004, 12:46:
>
>> Dit beschrijft jouw keuzes Ingrid. Of ik het er nou mee eens ben

> ik het fout heb Ingrid, zeg je het maar). Het wordt niet echt
> 'open' gelaten, zo van: dit kan best werken bij andermans
> paard...nee, er wordt gezegd: dit werkt niet zo omdat het bij
> mijn paard zo zit...

Mee eens.
Zoals zo vaak is het moeilijk om goed te schrijven op zo'n forum. Ik bedoelde inderdaad juist dat iedereen zijn eigen keuzes hier neer moet kunnen zetten en dan wel aangegeven waarom, want daardoor kan een ander lezen/denken oh, maar dan is het ook wat voor mij of juist niet.
Naar mijn idee heb ik hier niemand wat op zitten dringen of gezegd, je moet dat of dat doen ipv zus of zo. Maar als het wel zo overkwam, sorry dan want zo bedoelde ik het niet.

Maar dat paardengevoel daar wil ik wel op terug komen. Dat zit mij misschien wel in de weg dan. Ik voel nl. bij sommige natuurlijke oplossingen dat dit niet klopt bij MIJN pony. Lees het dus goed aub, ik zeg niet dat het niet klopt, maar niet klopt in mijn gevoel voor mijn pony. Dat is een heel groot verschil, ja toch?
Zoals het zonder deken zeiknat in de wei zetten, dat voelt voor mij totaal fout aan. En ik wil graag net als anderen zien te verklaren waarom het fout aanvoelt.

Maar het beste voorbeeld is toch wel die hoeven. Toen ze 6 jaar geleden de eerste ijzers kreeg voelde dat al direct fout. Maar ja, ik wist helemaal niets van andere manier van bescherming, maar het voelde zo fout. En ik kwam ook uit een "manege wereld" waar hoefijzers normaal waren.
Waarom voelde het zo fout, dat heeft me bezig gehouden. Echter ik ontdekte ook na haar bevangenheid (die dus werd veroorzaakt door een cortisone-injectie icm afname hoefijzers zelfde periode en ik geen waarschuwing kreeg voor bijwerkingen) dat ze wel bescherming nodig had. Dat was niet alleen op foto's te zien, maar dat voelde ook echt zo.

En gek genoeg, voelt dat nu nog zo. Ik voel dat ze niet zonder bescherming de weg op kan, dus kies ik voor hoefschoenen. En die ervaringen wil ik hier graag neer zetten, durven neer te zetten en hopelijk ook neer mogen zetten. En ik zet ze niet neer omdat ik nu ga vertellen jullie moeten allemaal aan de hoefschoenen, maar meer om mensen die hier nieuw zijn en ook zo'n soort gevoel hebben, misschien wel een oplossing aan te dragen. Ik dring niemand wat op. Ieder is vrij om te doen en laten wat ze willen.

Ik heb alleen gezegd dat het niet alleen zo is, paardje goed natuurlijk bekappen en klaar, want dat is niet altijd zo. Gelukkig in veel gevallen wel, maar voor al de lezers waarbij het niet zo is, geef ik gewoon aan hoe het bij mij is gegaan.

Jammer dat ik dit dus niet duidelijk heb kunnen omschrijven kennelijk .

Maar hoop dat het nu wel duidelijk is.

Het paardengevoel, of het gevoel voor paarden ik denk dat het belangrijkste is om te krijgen om goed met je paard om te kunnen gaan.

Groeten,
Ingrid
Je leest nu alle berichten van "Ingrid den Ouden"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
2106 berichten
Pagina 79½ van 141
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.