InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
2106 berichten
Pagina 109½ van 141
Je leest nu alle berichten van "Ingrid den Ouden"
Volg datum > Datum: donderdag 4 november 2004, 8:194-11-04 08:19 Nr:15466
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:3538
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zomereczeem Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Hoi,

Ik zou graag even toch nog dingen op een rijtje willen zetten wat ik als conclusie heb getrokken uit wat ik onlangs heb gelezen en de discussies die hier zijn gevoerd.

Baladeika schijnt er dus vanaf te zijn. Volgens Frans omdat ze geen krachtvoer meer krijgt en 24 uur per dag buiten loopt op "schraal/taaier" gras en met hooi. Anderen schrijven hier dat hun paarden wel schuren en ook geen krachtvoer geven, ook 24 uur buiten in de wei en met hooi.
Ik schrijft dat ik wel krachtvoer geef, paardje 24 uur per dag buiten, maar maar deels in het gras (schraal) en overjarig hooi.

Mugjes of geen mugjes als veroorzaker kwam ook ter sprake.

Wat ik gelezen heb:
Zomereczeem wordt veroorzaakt door een opeenhoping van afval/gifstoffen in het paard. Paard kan het via de lever niet meer uitscheiden en het hoopt op in vnl. manenkam en staartwortel. Jeuk ontstaat, paard gaat wat schuren, huid gaat dan een stof afscheiden die weer aantrekkelijk is voor die kleine mugjes die gaan steken, paard meer jeuk.
Omdat de lever een rol speelt kan ook stress een veroorzaker zijn. Genoemd werd de factor op stal staan als stressfactor, maar ik kan me indenken dat in een kudde een verstotenheid, of juist een maatje dat ze niet mogen ook een rol kan spelen (maar is mijn eigen conclusie).

Alles bij elkaar zou ik bijna het volgende willen concluderen en schiet mij maar lek hoor erop:

Krachtvoer zal zeker een veroorzaker zijn van opeenhoping van afvalstoffen zoals Frans aangaf. Maar volgens mij een bijoorzaak, want anders zouden paarden die wel krachtvoer krijgen (volop sommigen) het ook moeten hebben. Het zijn toch vnl. de buiten paarden (robuuste rassen) die er last van hebben.
Dus ik gok op het gras. Ook het gras dat bevangenheid veroorzaakt, nl. het gras dat geschikt is voor silage (kuilen), oftewel raaigrassen/koeiegras.

En misschien zelfs wel dat dit ook geldt voor het hooi.
Ik voer zelf schraal gras en matig hooi (qua kwaliteit), maar toen ik haar net had stond ze volop in het lange verse gras. Toen schuurde ze zo erg dat ik haar destijds een cortisone-injectie moest geven (en ze bevangen raakte). Vanaf toen ben ik minder gras gaan geven ivm bevangenheid, maar is ook het schuren enorm afgenomen.

Daarbij spelen die mugjes dus ook een rol. De stoffen die paard uitscheid aan geur. Ik voer ook nog eens appelazijn door het voer, misschien dat dit ook weer scheelt.

Is maar een voorlopige conclusie cq samenvatting dit hoor.

Groeten,
Ingrid
Je leest nu alle berichten van "Ingrid den Ouden"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
2106 berichten
Pagina 109½ van 141
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.