InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
2894 berichten
Pagina 22½ van 193
Je leest nu alle berichten van "Martina"
Volg datum > Datum: vrijdag 5 juni 2009, 9:455-6-09 09:45 Nr:166352
Volg auteur > Van: Martina Opwaarderen Re:166309
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: de proef op de som Structuur

Martina
Hocheifel
Duitsland

Jarig op 16-11

2894 berichten
sinds 30-7-2007
trea hoex schreef op donderdag 4 juni 2009, 20:08:

> verasita schreef op donderdag 4 juni 2009, 19:59:
>> Ach ,zo blijf je bezig.
>> groeten trudy
>
> In het GD veterinair van mei 2009 staat een artikeltje over
> mestonderzoek.
>
> "Het onderzoek op wormeieren wordt vaak ten onrechte beschouwd
> als het enige betrouwbare diagnostisch onderzoek op
> worminfecties. Van de meeste wormsoorten (oa spoelwormen) wordt
> de schade veroorzaakt door jonge stadia en worden geen eieren
> uitgescheiden bij besmette dieren met klinische symptomen.
Beetje kort door de bocht allemaal. Spoelworm... als je een paard hebt dat ouder is dan 1,5 / 2 jaar heeft dat sowieso al een hogere resistentie tegen die wormen en er dus geen last van. De vulgaris is de misselijkste in jong stadium maar komt niet zo vaak voor door het veelvuldige ontwormen in het verleden en de lange prepatentperiode.
De timing van het onderzoek kan je parten spelen ja. Je moet daarom weten wat de verschillende stadia van je wormen zijn en hoe lang ze daarin verkeren en wat de gevolgen daarvan zijn. Weet wanneer je moet onderzoeken!
> Andere wormen zoals lintwormen of aarsmaden zetten hun eieren
> op andere wijze af als via de mest.
Ja joh, komen die eieren van de lintworm tegenwoordig uit de oren of zo? Volgens mij heb ik dan iets gemist. Aarsmaden zie je gewoon zitten aan de buitenkant...
> Bijna 100% van de gevonden eieren betreft tegenwoordig eieren
> van de kleine strongyliden. Ook hier geldt echter dat het
> vinden van eieren niet de ernst van de besmetting weergeeft.
> Voor onderzoek naar de gezondheidsschade door kleine
> strongyliden is het bloedonderzoek op bétaglobuline veel
> betrouwbaarder.
Met dat onderzoek toon je aan dat er eventueel antilichamen zijn vanwege een infectie. Dit is dus een indicatie van een infectie. Hiermee kun je niet de wormsoort of de kwantiteit van de wormen vastsstellen. De test voor een kwantitatief bloedonderzoek is naar mijn weten nog in ontwikkeling.
> Het mestonderzoek op wormeieren dient in de eerste plaats om de
> ernst van de weidebesmetting van deze strongyliden te meten
> Voordat de paarden naar buiten gaan,
Huh, zijn er paarden die niet altijd buiten staan dan...?
> tellen we de eieren om te
> voorkomen dat eieren in het land komen.
De L3 in het ei van de spoelworm kan jaren overleven...
>Zes weken nadat de
> paarden in de weide zijn gekomen, tellen we wederom om de
> opname van de besmettelijke larven uit het weiland te meten."
>
> Mestonderzoek nadat de paarden zijn behandeld heeft geen zin.
Nee, niet als je niet wil weten of je chemische ontworming geholpen heeft in dat paard... Dan wacht je tot einde prepatentperiode om te kijken of je paard weer een nieuwe besmetting heeft opgelopen. Volgens mij is de 1e chemische ontworming dan toch al een teken van eventueel foutief weide management...
>
> Dr Kees Kalis, dierenarts paardengezondheid
Die hoeft bij mij niet langs te komen! Waar ie ook artikeltjes in schrijft.
Volg datum > Datum: vrijdag 5 juni 2009, 11:035-6-09 11:03 Nr:166356
Volg auteur > Van: Martina Opwaarderen Re:166336
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: need some help Structuur

Martina
Hocheifel
Duitsland

Jarig op 16-11

2894 berichten
sinds 30-7-2007
klaartje schreef op donderdag 4 juni 2009, 23:28:

> zoals de titel zegt : ik heb wat hulp nodig!!
> Ik ben sinds kort lid van een "haflinger club", supergezellig
> en echt toffe mensen!!

> heb ook nooit anders geweten dan met bit en heel de troelala ...
> Zonder bit en laat staan zonder hoodstel dat was alleen voor
> het cirkus hehe
> Maar ik wil ECHT met mijn hafje all the way!
Super!
>
> Wie heeft zin om me te helpen?
> Heb al enorm veel te danken aan "trainer Piet" ! die me zover
> kreeg om weer vertrouwen te hebben in mn paardje (hier wordt
> nog steeds hard aan gewerkt) en me inwijdde in het clickeren!!

Jeui, eindelijk ook es over mennen :-)
Ik heb mijn paard bitloos beleerd voor de kar. Ik bekap hem natuurlijk. Krijg hierop de welbekende reacties. Het positiefste is 'dat heb ik nog nooit gezien'. Persoonlijk heb ik daar schijt aan en ga gewoon door met het juiste voorbeeld geven. Werkt beter dan woorden.
Dit paard kent dus geen bit voor de kar. Wat hoeven betreft heb ik het langzaam opgebouwd. We lopen vooral op asfalt trouwens (tegenwoordig max 3 uur). Het is natuurlijk idioot als je je paard van ijzers haalt en meteen een halve dag over het asfalt trekt... Tuurlijk kannie dat niet aan. En heb je geen hoeven meer over. Mensen willen niet de tijd nemen voor training en opbouw... zucht.
Voor wanneer ik nog meer lange ritten zou gaan doen zou ik hoefschoenen willen, daarover ben ik nogal gefrustreerd bij dit paard. Hij is behoorlijk groot en heeft voorhoeven die veel breder zijn dan lang. De enige schoen die daarvoor geschikt is is de Old Mac, maar die is niet zo groot verkrijgbaar. De overige schoenen die groot genoeg zouden zijn (heb er al studies naar gemaakt dus) passen niet omdat die dan in de lengte zo'n 2 tot 3 cm te groot zijn. Het succes van de hoefschoen staat of valt me de pasvorm, mijns inziens.
Dan blijven er nog de Smitjes over maar die moeten aangemeten worden. Het dichtstbijzijnde daarvoor is Riemst maar zij komen niet verder dan 40km van huis. Dan moet ik het paard dus een eind in de trailer zetten voor het aanmeten van de hoefschoenen = bezwaar nr 1. Bezwaar nr 2: op maat gemeten schoenen wil ik nu niet eigenlijk liever niet omdat de hoef van het paard nog sterk aan het veranderen is (witte lijn separatie wordt steeds minder, z'n peutjes waren niet zo best toen ie kwam). Die passen straks waarschijnlijk niet meer. Tja, en het geld groeit me helaas niet op m'n rug. Wat is wijsheid hè... Voor de grote brokken grind hier zou ik ook graag hoefschoenen willen.

Maar goed, terug naar het mennen. Ik heb er nog 1 die ik voor de kar wil zetten. Een opgewonden standje van een angloarabier als ie bv koeien ziet... Die wil dan RENNEN. Deze wordt een moeilijkere klus om een rem op te krijgen. En met trekken aan een bit kom je er niet volgens mij. Ik weet dat dit paard erg slecht op dwang reageert (mijn voorgangers op toen nog een manege zijn er allemaal afgevlogen). Hij is daar voor korte periode met bit gereden, dat moet daar dan. Sinds hij bij en van mij is is hij onder het zadel bitloos gereden (altijd over 's lands wegen).
De eerste wandelingen in tuig (alles erop en eraan behalve de koets, oogkleppen en bit dan.. ik er lopend achter) zijn al gemaakt. De menners die ik tegenkwam vroegen me of ik niet iets vergeten was hahaha.... Maar gaven ook complimenten toen ik zei dat het z'n 1e keer was. Ikke bere trots natuurlijk. Hij deed het voorbeeldig. Maar heb dan ook nog geen koeien gezien... Vanwege een genezende hoefontsteking wil ik hem voorlopig nog rustig laten lopen... maar m'n handen jeuken om moeielijkere trajecten op te gaan zoeken en dan de rust erin te gaan krijgen. Hij is overigens wel bomvast voor verkeer en dus ervaren op de weg.
Is het een idee dat je dat ook gaat doen? Al het tuig erop (als dat al gaat zonder stress) zonder kar en jij er achter wandelen? Dan bouw je bij jezelf ook het vertrouwen op. Is je paard al gewend aan verkeer en buiten rijden? Ik neem dan ook altijd mijn menzweep mee. Je hebt anders alleen de leidsels voor communicatie hè. Je raakt je paard immers niet aan, want je zit er niet op. En nee, zweep is niet voor slaan... maar sturen, mocht iemand zich zorgen maken.

Na mijn bitloze ervaringen van de afgelopen jaren voel ik me juist veiliger zonder bit dan met. In tegenstelling tot de mensen die ik ken die met bitten mennen, die vinden bitloos doodeng (en dat zijn dan trouwens ook de mensen met verhalen van hun paarden, voor de kar of onder het zadel, die er vandoor gaan zonder controle). Ik heb nooit dit soort verhalen... En eh, die zijn dus met het bit in de sloot beland... Krom is dat... Mij vinden ze dan gevaarlijk. In 1 adem vertellen ze dat zonder bit te eng is en vervolgens dat het paard het bit vastpakte en 5 min. door de bak ging in razend tempo bokkend zonder dat er wat te doen viel... Eh.... what's wrong with this picture...?
Maar goed, alle tips voor het brengen van rust bij het mennen met een opgewonden standje zijn welkom :-) Doe het nu met compleet stilstaan voor 3 sec. en daarna weer lopen. Werkt super, alleen wederom; koeien en lama's (die zijn nog enger haha) nog niet benaderd... Ben zelf benieuwd wanneer de kar er voor het eerst aan vast gemaakt kan worden :-)

Wat hoofdstel betreft heb ik Nils z'n tips opgevolgd. Heb een ring gemaakt waar de leidsels aan vast zitten. Er zijn mooie foto's in het fotoalbum door Nils geplaatst waar dat goed op te zien is. Omdat dit toch vaak niet significant genoeg was heb ik nu kruislingse (rode bergbeklim)touwen eraan vast gemaakt. Werkt prima en mensen zien meteen dat er iets raars is haha...
http://www.paardnatuurlijk.nl/cgi-bin/fotoserieshow.cgi?id=768 toen nog zonder touw.
Ik heb 2x met oogkleppen gemend met deze jongen. Was geen succes. Hij werd er ontzettend kijkerig van. Sprong weg van allerlei bekende dingen en aan de andere kant bijna tegen een boom. Je moet zelf maar even testen wat voor jou en je paard het beste gaat denk ik...

Leuk joh! Veel plezier en hou ons op de hoogte.
Je leest nu alle berichten van "Martina"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
2894 berichten
Pagina 22½ van 193
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.