InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
3082 berichten
Pagina 205½ van 206
Je leest nu alle berichten van "Ans Jondral"
Volg datum > Datum: dinsdag 18 februari 2014, 1:0318-2-14 01:03 Nr:265153
Volg auteur > Van: Ans Jondral Opwaarderen Re:265152
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Waar grasbrok te koop??? Structuur
Ans Jondral
Heffen
België

Jarig op 4-1

3082 berichten
sinds 1-10-2004
Aoife Berserik schreef op maandag 17 februari 2014, 23:40:

> Welke Van Dodson en Horrell voer je Ans, zijn zoveel verschillende
> soorten. Heb er een geadviseerd gekregen Ultimate Balacer maar die zakken
> kosten 62,95 per stuk en daar heb ik er dan 2 pm van nodig.

Huh, volgens mij haal je nu vanalles door elkaar?
Ultimate balancer is geen grasbrok hoor.
Dat is een vitamine/mineralen korrel die je als supplement kan geven. En je geeft daar maar een halve kilo per dag van. Dus met 1 paard zou je daar zo'n 40 dagen mee moeten toe komen.
En de prijs van een voer wordt bepaald door het vitamine/mineralen-gehalte. Dat zijn de bestanddelen die geld kosten... Aangezien dit eerder een supplement is, verklaart dat meteen ook de prijs.
Ik voer dit momenteel trouwens zelf ook aan 1 paard. Namelijk aan mijn magere zieke jaarling, die vanalles niet mag eten. En die weigert de dingen te eten die hij wel nog mag eten. Dus dan moet je wat.
Maar ik ga zoiets niet standaard voeren hoor.

Maar wat zoek je nu precies? Want D&H heeft voor zover ik weet geen grasbrok in het assortiment hoor. Qua ruwvoer hebben ze alfa alfa en gedroogd gras en nog wat volledige voeders die er wat tussenin hangen. (Safe and sound voor HB-paarden bijvoorbeeld en die Fiber-P voor sportpaarden.)
Daarom dat ik die Equi herbs hier noemde, dat is namelijk wel een goede grasbrok. Die oa. ook vrij veilig aan HB-gevoelige paarden gevoerd kan worden.
Of zoek je nu toch wat anders?

Om op je vraag hier te antwoorden.
Dit is wat onze paarden momenteel gevoerd krijgen (uiteraard extra, naast hun hooi)
- 1 volwassen merrie: Equine sensitive (is een paard met zomereczeem en voedselallergieën)
- 1 jonge merrie: stud cubes (is een opfok/merrievoer. Ze krijgt dit omwille van het hogere eiwitgehalte)
- 3 pony's (2 oudere volwassen merries en 1 jaarling merrie): High fiber nuts, dat is eigenlijk gewoon het basisvoer.
- 1 volwassen ruin: high fiber nuts en extra luzerne
- 1 jaarling: Wat ik erin krijgt, momenteel zijn dat high fiber nuts + ultimate balancer (Maar dit paard is dus niet ok. Lastig geval qua voer. ;-) )

Maar ik betwijfel of je hier iets aan hebt?
Je moet kijken naar je eigen paard hé en wat die nodig heeft. En bij jezelf even nadenken wat je wel/niet wil voeren en wat praktisch gezien haalbaar is voor jou. Wat wil je nu precies?
Als het je om de extra eiwitten te doen is, zou je bijvoorbeeld evengoed je hooi kunnen aanvullen met luzerne (of luzernekorrel) en dat dan aanvullen met een totaalsupplement om alle noodzakelijke vitamine/mineralen te dekken. Of inderdaad iets zoals die Ultimate balancer. Ik denk dat ook eerder de visie van deze website volgt.
Ik zou bijvoorbeeld mijn jonge merrie ook zo kunnen voeren. Dat is een even goede optie.
Maar ik kies uit gemak en financiële overweging ervoor om die extra eiwitten en vit/min te voorzien in een krachtvoeder. Maar dat is mijn keuze hé. Moest die merrie het bijvoorbeeld niet goed doen op krachtvoeder, dan verander ik dat ook.

Of wilde je met die grasbrok eerder een deel van het ruwvoer vervangen?

Groet
Ans
Volg datum > Datum: dinsdag 18 februari 2014, 10:3818-2-14 10:38 Nr:265161
Volg auteur > Van: Ans Jondral Opwaarderen Re:265157
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Waar grasbrok te koop??? Structuur
Ans Jondral
Heffen
België

Jarig op 4-1

3082 berichten
sinds 1-10-2004
Aoife Berserik schreef op dinsdag 18 februari 2014, 9:05:

> Hoi Ans,
>
> Ik heb gister 1 uur met René Wielens aan de lijn gehangen en toen was ik

> zij niet op gewicht blijven dus dat wordt erg duur.
> Dus ik dacht in de eerste instantie grasbrok, 60 verschillende kruiden etc
> zal dan wel genoeg zijn, niet dus............ Dus als jullie suggesties
> hebben heeeeeeeel graag!

Ik heb dezelfde ervaring als jij met alleen hooi te voeren.
Het is niet dat mijn paarden het er extreem slecht op deden. Maar echt goed nou ook weer niet. Echt mager werden ze niet. Maar tegen het einde van de winter zag je toch meer die bovenlijn wegvallen (=eiwittekort), vacht zag er minder uit en ze hadden bijvoorbeeld ook meer last met verharen. Tja, toch wel opvallend eigenlijk.
+ Dat we hier de afgelopen jaren ook drachtige/zogende merries hebben gehad, opgroeiende veulens en ook een oude (dampige) pony etc. En dan is het handig om individueel te kunnen variëren in het voer. Zo had één van onze drachtige merries op 6 maanden dracht al een eiwittekort (aangetoond in het bloed)... probeer daar maar eens tegenop te voeren met alleen ruwvoeders...

Je hoort vaak smalend vertellen dat "natuurlijk" voeren voor vrekken is. Maar dat is inderdaad helemaal niet waar. Het is echt stukken duurder om op zo verantwoord en natuurlijk mogelijke manier alles te gaan voorzien voor je paard dan simpelweg een volledig krachtvoer te kiezen.

Met mijn Half-Quarter merrie had ik jaren geleden bijvoorbeeld het dilemma dat ik haar voer moest aanpassen omdat haar lichaam makkelijk overbelast geraakt, terwijl ze ook makkelijk bepaalde dingen te kort komt.
We kwamen er toen op uit dat ze qua voer zo zetmeelarm mogelijk gevoerd moest worden, maar ze moest wel extra vit E en liefst ook nog probiotica en extra olie.
En het voer waar je dit alles dan onder moest mengen moest absoluut ook nog eens zo zuiver mogelijk zijn. (Dus vrij van ethoxyquine enzo. Heel belangrijk.)
Nou begin er maar aan hé. Als je dat apart moet voorzien, moet je ten eerste al een goede suiker en zetmeelarme drager vinden om het onder te mengen, dan extra olie erover gieten en een totaal-supplement om alle min/vit te voorzien, en dan daarbij nog eens een supplement vit E en goede schep probiotica. Onbetaalbaar werd dat simpelweg. Dus ik heb toen gekozen om haar die Equine sensitive te gaan voeren. Het voldeed aan alle vereisten en het paard doet het er uitstekend op. (Werd oa. bevestigd dmv bloedonderzoek indertijd.)
En qua kosten valt het goed te doen.

Ik las ergens dat je je paard een sportvoer geeft? Dat is waarschijnlijk hoog in suiker en zetmeel? Helemaal niet gek dan dat ze daar hevig van worden.
Als het je paarden snel wegvallen qua bespiering, wil je juist eiwit voeren. En energie haal je liever uit olie/vet dan uit suiker en zetmeel. Dus dat zou ik sowieso wel veranderen.
Je hoeft trouwens niet persé iets zoals die dure ultimate balancer of iets gelijkaardigs te voeren hoor.
De meeste paarden op de stal waar mijn paarden staan, krijgen gewoon 1 à 2 kilo van die High fiber nuts. Daar heb je het meeste qua vit/min wel mee gedekt en kost 12,80 voor een zak. De meeste paarden doen het daar gewoon goed op. Als je dan toch merkt dat ze wat extra eiwit kunnen gebruiken, geef je er één of twee scheppen luzernekorrel of grasbrok bij bijvoorbeeld. En vaak is het dan al opgelost.
Er staat bij ons bijvoorbeeld een paard van 27 die al enkele keren op de nominatie voor euthanasie heeft gestaan omdat hij het niet meer leek te trekken. (graatmager en zwak oa.) Uit hooi enzo haalt die niets meer uit. Hij heeft continu een 400 kilo baal hooi voor z'n neus liggen maar daar doet hij nog weinig mee. Die eet nu bijvoorbeeld al maanden 4 kilo luzernekorrel aangevuld met 2 kilo sixteen+ van D&H. En die is goed aangezet en hobbelt weer vrolijk rond.
Nou niet dat je persé 4 kilo luzerne moet geven. Want in die hoeveelheden is het ook niet zo goedkoop natuurlijk. Maar om maar te zeggen dat je het ook in extreme gevallen wel op een relatief simpele manier weer ok krijgt. ;-)

Groet
Ans
Je leest nu alle berichten van "Ans Jondral"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
3082 berichten
Pagina 205½ van 206
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.