InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
2766 berichten
Pagina 4½ van 185
Je leest nu alle berichten van "Eva Saegerman"
Volg datum > Datum: zondag 4 juni 2006, 1:314-6-06 01:31 Nr:50776
Volg auteur > Van: Eva Saegerman Opwaarderen Re:21550
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: steigeren Structuur

Eva Saegerman
Homepage
gent
Belgie

Jarig op 12-5

2766 berichten
sinds 28-4-2006

> ja met de ketting lijkt zo wel een goed idee, maar gezien Mhuno
> zich niet laat vangen als hij in vrijheid loopt, vrees ik dat
> hij zich helemaal niet meer gaat laten vangen. Hij komt wel
> dichtbij, ik streel hem in zijn hals maar van het moment dat ik
> zijn halster wil nemen draait hij om, dus mss als ik te streng
> aan zijn hoofd ga zijn, zal em misschien nog schuwer worden :-S

O jee Cyta, ik lees dit niet graag!
1) ketting is absoluut geen goed idee! Bij geen enkel veulen, bij geen enkel paard, bij geen enkele mens ;-)
Dwang gebruiken? Geloof iedereen die hier over spreekt: dat werkt niet écht! Ik zeg écht omdat heel wat mensen denken: kijk het werkt wel ... Maar wat werkt exact? Alleen dat je paard je beter volgt om aan de pijn te ontsnappen. Als jij iets moet doen om aan folterpijnen te ontsnappen: zou jij het doen? Maar krijg jij hierdoor meer vertrouwen en respect in de folteraar? :-(
2) Een paard vang je niet! Een paard, merrie, hengst of veulen, vraag je te komen en wees blij dat het nog lukt ook! Beloon je paard en leer hem dat het leuk is in jouw buurt! En beloon jezelf dat je tot dit inzicht gekomen bent! :-)
3) Waarom moet je na je 'vangst' onmiddellijk het halster beetpakken? Ga eens gewoon naar de wei, laat hem tot bij jou komen, beloon hem en jezelf ;-) en geniet gewoon van het moment van wederzijds gezelschap!
4) Als ik jou zou opbellen en je waarschuwen dat ik op weg ben op je te folteren, zou jij de deur opendoen als ik aanbel aan de deur? Wedden dat jij ook schuwer wordt van mij!

Lees een paar boeken rond sociaal gedrag en structuur binnen de kudde en schrijf je in voor een aantal clicker cursussen.

Groetjes en hopelijk heb je hier wat aan :-)
Volg datum > Datum: zondag 4 juni 2006, 1:354-6-06 01:35 Nr:50777
Volg auteur > Van: Eva Saegerman Opwaarderen Re:50776
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: steigeren Structuur

Eva Saegerman
Homepage
gent
Belgie

Jarig op 12-5

2766 berichten
sinds 28-4-2006
sorry mensen pas nu gezien dat dit onderwerp al van heel lang geleden is en mijn reactie dus nie echt uitmaakt nu ;-)
Volg datum > Datum: zondag 4 juni 2006, 16:504-6-06 16:50 Nr:50808
Volg auteur > Van: Eva Saegerman Opwaarderen Re:50800
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hard draven Structuur

Eva Saegerman
Homepage
gent
Belgie

Jarig op 12-5

2766 berichten
sinds 28-4-2006
Mirjam Beijert schreef op zondag 4 juni 2006, 14:54:

> Weet niet of het hier ook hoort, maar als ik ga buiten rijden
> met mijn paard en ik wil gaan draven dan gaat ze uit haar zelf
> te hard. Ze wordt dan zo enthousast (weet niet precies hoe je
> het schrijft). ik krijg haar wel weer terug maar ik heb het
> idee dat ik dan zo aan de teugels moet trekken. Hoe kan ik
> ervoor zorgen dat ze wat rustiger draaft en pas harder gaat als
> ik de hulp ervoor geef.
>
> Mirjam

Enkele vragen eerst:
1) ze gaat dus te hard, uit zichzelf? Wat betekent dit? Ik vermoed dat je eerst de hulpen geeft en dat ze dan begint te draven en steeds sneller gaat? van het begin beginnen dus: hoe geef je de hulpen? Hoe herstelt je lichaam zich na de hulpen? Rij je licht, blijf je zitten, knijp je je kniëen aan of open je je kniëen? Rij je volgens klassieke dressuur of anders? Maw: is het probleem rijtechnisch of heeft het met verkeerd aangeleerd gedrage te maken? Wat denk je zelf? Al eens geprobeerd een andere ruiter hetzelfde te laten doen? Wat is dan het resultaat?
2) Ze wordt enthousiast? Hoe merk je dat? Waar is haar hoofd op dat moment? Hoe zijn haar oortjes? Hoe voelt de ademhaling aan?
3) gebeurt dit overal of op een welbepaalde plaats?
4) Waarom trekken aan de teugels? Dat doet pijn, verhoogt het vluchtreflex. probeer het eens anders. Dat was net je vraag zeker: hoe anders? ;-)
5) Soms kan je je paard ook eens plezieren zo hard te gaan als zij wilt; en niet steeds opsluiten tussen je hand en bit. Maar dan moet je natuurlijk de controle kunnen behouden. Laat haar in haar enthousiasme dus eens lekker hard gaan
6) sommige paarden gaan gewoon hard in draf of nemen ruimere stappen. Hoe doet ze het in stap en galop? Blijft ze daar wel zo hard of traag lopen als jij vraagt?

Bij niet snel reageren op teugelhulp (liever zo min mogelijk gebruiken!) kan het zijn dat je paardje niet gewoon is alert te zijn voor je hulpen of dat jij niet duidelijk genoeg bent. Kan je oplossen door veel overgangen te rijden: elke 5 meter vertragen in draf of versnellen, maar ook eens terugschakelen naar stap. Probeer het vertragen/versnellen niet te doen door aan de teugels te gaan hangen of in haar buik te prikken, maar door zelf trager op en neer te gaan of net sneller (zorg er dus voor dat zij haar passen aanpast aan jouw op en neer gaan). Doe dit heel vaak.

Heeft het niets te maken met jouw rijtechnische kunsten ;-) en alle medische oorzaken zijn uitgesloten, kan je proberen om eerst in een piste of in de weide te rijden en proberen altijd net onder haar tempo te rijden. vanzodra je voelt dat ze wilt versnellen: blijven zitten, zwaar maken, knieën sluiten (de beweging van schouders vh paard tegenhouden) en hele zachte druk op het bit. Even blijven stilstaan en belonen! Geef dan terug de hulpen voor draf en begin opnieuw.
Een paard leer je goed gedrag aan door iets aangenaams/lekkers aan het positief gedrag toe te voegen. Jouw paard wilt graag hard lopen, maar jij niet. Je vraagt zoals hierboven je paard trager te gaan. Hij doet het! Wat kan je dan doen om hem te belonen hiervoor? Je kan even stilstaan (doet hij dat graag?) maar wat je paard blijkbaar graag doet is hard draven; dus ... beloon hem met even te versnellen (geef hem hiervoor de juiste hulpen), ook zoals hierboven beschreven "overgangen rijden; versnellen en vertragen".

Maar onthou van alles wat ik schreef vooral: nooit trekken aan de teugels! Oefen dit op veilig terrein!
Volg datum > Datum: zondag 4 juni 2006, 18:274-6-06 18:27 Nr:50811
Volg auteur > Van: Eva Saegerman Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Hardlopen met je paard Structuur

Eva Saegerman
Homepage
gent
Belgie

Jarig op 12-5

2766 berichten
sinds 28-4-2006
Vandaag kwam ik op de wei met de bedoeling een beetje te gaan klikkeren; wist wel nog niet wat ik zou gaan doen en plots was het er!

Het spel kwam eigenlijk van Queenie zelf. Ik had stukjes wortels bij en was me aan het bedenken wat ik ermee zou doen. Q bleef heel die tijd rond me heen draaien. Ik liep toen beetje rond op de wei en ze volgde me steeds in draf en vanzodra ik teken deed dat ze moest stilstaan, en ze deed het, kreeg ze een stukje wortel. Om het haar gemakkelijker te maken het stop-teken te leren kennen, maakte ik gebruik van een vaste plaats om te stoppen; en dit op het einde van de weide, aan een paaltje :-)

Ik merkte dat Q ineens veel sneller naar dat plekje liep en daar uit zichzelf bleef staan wachten op mij ;-)

Zij had aldus het spel van mij een beetje gemanipuleerd naar haar hand ;-)

Ah ja, dacht ik, als jij het spel zo wilt spelen ;-)

We stonden vanaf dan elk naast elkaar aan de ene kant van de wei. Vanzodra ik mijn gewicht naar voren legde, liepen zowel Q als ik naar de overkant van de wei. Daar bleef Q staan (ze won altijd :-(!) en wachtte op haar welverdiende beloning terwijl ik effe moest uitblazen ;-) En zo weer terug naar de andere kant.

Q had er duidelijk zin in! Maar na een paar keer lopen was het voor mij wel voldoende; onder het motto "kan niet tegen mijn verlies" ;-)

Als ik dit kan gaan combineren met het voetballen dat ze uitstekend beheert, kunnen we misschien binnenkort toch een wedstrijdje voetbal organiseren ;-)

Nu ga ik beetje in de zetel uitrusten ;-)
Volg datum > Datum: zondag 4 juni 2006, 18:444-6-06 18:44 Nr:50814
Volg auteur > Van: Eva Saegerman Opwaarderen Re:50809
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hard draven Structuur

Eva Saegerman
Homepage
gent
Belgie

Jarig op 12-5

2766 berichten
sinds 28-4-2006
>
> Als ik wil gaan draven maak ik eerst de teugels op maat, dan
> heeft ze al door dat we gaan draven.
--> Ja gezien je haar dan niet terugvraagt naar stap, heb je haar eigenlijk aangeleerd dat de teugels opnemen de hulp is van beginnen draven. eigenlijk doet je paard exact wat jij vraagt. Je neemt de teugels op, zij gaat draven, jij laat haar doen (zoalang het maar kalm aan gaat?) en je paard leert dat teugels opnemen dus de hulp is van overgang naar draf. Dit moet je dus eerst herstellen! Je moet als het ware het schakelen naar draf voorkomen door de teugels op maat te nemen (en haar dus eigenlijk lokken om te beginnen draven) en onmiddelijk na het opnemen van de teugels, toch in stap te blijven. Zoals in voetbal ;-): schijnbeweging

Of je neemt de teugels helemaal niet meer aan, laat ze gewoon daar waar ze zijn in stap, geef kort beenhulpen voor draf en laat je paardje enkele stappen in draf zetten.

Zo koppel je eigenlijk de hulp/commando/cue af van het aangeleerde gedrag (beginnen draven).

> Ik merk dat ze enthousiast is omdat ze haar hoofd omhoog
> heeft.
--> probeer altijd haar hoofd laag te rijden. Lukt dat? Als een paard het hoofd voor een langere tijd kan laag houden, ontstaat er een soort aanmaak van een of andere kalmerende stof (endorfine?) waardoor het paard dus kalm wordt.

let je op haar oren als je rijdt? Prikken die naar voren of naar achteren? heel belangrijk dit te weten!

Ik rij voornamelijk recreatief. Ik rij ook wel eens in
> de bak, daar doet ze het niet.
> Bij een andere ruiter doet ze het ook. Als ik met iemand anders
> rijd die voor haar rijd houd ze wel gewoon het tempo van haar
> voorganger aan.
--> Laat haar dan achter iemand aandraven tot ze het opnemen van de teugels niet meer associeert met het aandraven.

Ik rijd licht als ik draaf.
--> Zoals ik al zei: probeer zelf veeeel trager te gaan lichtrijden dan je paard loopt! het is niet leuk voor je paard zulke kloppen in zijn rug te krijgen en zal het tempo aanpassen aan jou. je paard leert zo heel snel op te letten voor jouw lichaamshulpen. En die zijn vaak minder verwarrend dan teugelhulpen.

Op een gegeven
> moment is ze aan het uitstrekken. In stap loopt ze wel gewoon
> hoe hard ik het wil, Galop doe ik buiten niet aangezien ze in
> de draf zo hard gaat.
--> Eerst veel rijden in de bak :-) zoals jullie dit noemen. Hahaha
Een bak is toch zo'n houten kist?
Volg datum > Datum: zondag 4 juni 2006, 18:554-6-06 18:55 Nr:50816
Volg auteur > Van: Eva Saegerman Opwaarderen Re:50815
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hardlopen met je paard Structuur

Eva Saegerman
Homepage
gent
Belgie

Jarig op 12-5

2766 berichten
sinds 28-4-2006

>
> Ik zie jullie al helemaal rennen! Binnenkort staat daar dus
> geen paaltje maar een heus doel, ha,ha.
>
--> en ik IN de goal :-)
Volg datum > Datum: maandag 5 juni 2006, 0:175-6-06 00:17 Nr:50841
Volg auteur > Van: Eva Saegerman Opwaarderen Re:50831
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: test touwhalster, bitloos hoofdstuk, bosaal. Structuur

Eva Saegerman
Homepage
gent
Belgie

Jarig op 12-5

2766 berichten
sinds 28-4-2006
>
> ik laat mijn paard af en toe door de wei rennen. soort van
> longeren? want ik dacht van ja, om nou telkens maar hier dat

> een heel leuk idee! ga ik ook wel doen denk ik haha.
> maar vind je zo longeren ook stom?
>
> groetjes marielle

Ja moet je doen, hardlopen! Echt heel leuk . En het paard gebruikt er ook heel wat spieren (zeker de achterhand bij sliding stop op het einde van de wei, en bij de wendingen om de achterhand om terug te lopen ;-)) En dit allemaal met plezier van het paard, in volle vrijheid en natuurlijk evenwicht dat niet verstoord wordt.

Om dit onderwerp te volgen: ben zelf begonnen met cursus longeren in Syntra. Vier lessen waar allerlei optomingen aangeleerd worden, het gebruik van de hulpteugels en het perfect afstellen ervan. Moet zeggen dat ik heel erg teleurgesteld was vorige week (eerste les). Paard werd uit zijn stal gehaald, ander paard steigerde zowat in zijn stal om mee te mogen, paard werd naar piste gebracht, opgetoomd, van een gogue hulpteugel voorzien en ja ... mij werd gevraagd dat paard te longeren. Sorry, ik heb mij misschien belachelijk gemaakt maar ik wou dit niet doen. Eerlijk gezegd: ik heb nog nooit echt gelongeerd. Laat ook liever de paardjes rondrennen in de wei (of hardlopen ;-)) en ivm spiertraining denk ik dat onze paardjes in de wei wel voldoende hun spiertjes gebruiken, en als we speciale trainingen moeten doen om specifieke spierbundels te trainen, kunnen we dat best ook via grondwerk, klikkeren en zelfs onder de man.
Om verder te gaan over de cursus: ik kan niet longeren dus wou dat paardje dat niet aandoen. En eerlijk gezegd: vond dat paardje niet gelukkig lopen; zag er triest uit. Gelukkig kende ik daar toevallig nog twee andere lieve mensen die mij bijstonden in mijn idee!
Kan me voorstellen dat bij correct gebruik v hulpteugels longeren wel een oplossing kan zijn voor specifieke spiertrainingen, maar dat kan met grondwerk ook, en is makkelijk voor de ruiter te doen en op te volgen...
Denk ik ;-)
Volg datum > Datum: maandag 5 juni 2006, 1:045-6-06 01:04 Nr:50846
Volg auteur > Van: Eva Saegerman Opwaarderen Re:50845
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hard draven Structuur

Eva Saegerman
Homepage
gent
Belgie

Jarig op 12-5

2766 berichten
sinds 28-4-2006
trea hoex schreef op maandag 5 juni 2006, 0:36:

> Eva Saegerman schreef op zondag 4 juni 2006, 16:50:
>
> Eva, wat schrijf je hier een lekker stel reacties. Ik haal er
> voor mezelf veel uit. Dankjewel!
>
> Groetjes, Trea

Dank je wel
Leuk elkaar te kunnen helpen he!
Volg datum > Datum: maandag 5 juni 2006, 1:365-6-06 01:36 Nr:50849
Volg auteur > Van: Eva Saegerman Opwaarderen Re:50819
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hardlopen met je paard Structuur

Eva Saegerman
Homepage
gent
Belgie

Jarig op 12-5

2766 berichten
sinds 28-4-2006

>
> OOOO wat leuk Eva!!
>

> targetten, maar ja ik vraag het niet dus doe niets, dan denkt
> ze na, en doet calm down, gaat de bal halen enz. Het is me
> opgevallen dat na een "vakantie" ze zelf initiatieven
> ontwikkelt., en ze gaat nu aan mij vragen om te spelen.
--> Herken ik! Leuk samenwerken op die manier he!

Het is nu echt tijd voor "leesles" Ik heb letterbordjes, maar wil er
> op een gegeven moment plaatjes bij gaan plakken, plaatje van
> bijv. de wortel, of een appel. Wat ze kiest krijgt ze dan.
> Kijken of ze ook voorkeuren heeft. Ik moet even heel goed
> nadenken hoe ik dat ga aanpakken.
--> Tja moet zeker lukken! Heb je al idee? Ik wil het wel mee uitproberen met jou! Lijkt mij leuk! Zo krijgt je paard echt wel het gevoel zelf ook iets te kunnen vragen dat wij verstaan: super! Misschien moeten alle klikkermensen hier eens nadenken hoe we dit kunnen doen?
Hahaha bedenk me ineens dat we het ons moeilijk maken: we kunnen ook gewoon een wortel en een appel naast elkaar houden en zien wat eerst binnen gaat :-)
Ik ga hoofdstuk van Inge eerst nog eens doornemen rond de letterbordjes.
Volg datum > Datum: maandag 5 juni 2006, 23:235-6-06 23:23 Nr:50929
Volg auteur > Van: Eva Saegerman Opwaarderen Re:50900
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bibi onze New Forest is dood, hartaanval! Structuur

Eva Saegerman
Homepage
gent
Belgie

Jarig op 12-5

2766 berichten
sinds 28-4-2006
Masja, Alicia,
ik hoorde het al van jullie vreselijke ervaring! Was er echt van aangedaan! Heb Alicia nog Carlos zien vasthouden zaterdag bij Piet en besefte dus ineens hoe snel alles kan veranderen!
Heel veel sterkte Alicia en Masja bij het verwerken van deze traumatische ervaring en draag zorg voor elkaar!

Eva
Volg datum > Datum: dinsdag 6 juni 2006, 13:506-6-06 13:50 Nr:50960
Volg auteur > Van: Eva Saegerman Opwaarderen Re:50844
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: test touwhalster, bitloos hoofdstuk, bosaal. Structuur

Eva Saegerman
Homepage
gent
Belgie

Jarig op 12-5

2766 berichten
sinds 28-4-2006
> Eva, je slaat de spijker op zijn kop !
> En dan ook nog meteen in de 1 e les beginnen met een gogue....
> En, ga je de cursus afmaken?

Pff ik weet het niet ... Mijn inschrijvingsgeld ben ik sowieso kwijt, maar geen stap rijker! Misschien kan ik eens vragen aan de plaatselijke manege hier of iemand wilt gaan in mijn plaats.
BTW: kan misschien wel blijven gaan om mijn idee hard te houden en wie weet volgen nog meer mensen dan die 2 ... ;-)
Dan heeft die cursus voor mij wel een rijkdom verworven !
Volg datum > Datum: dinsdag 6 juni 2006, 14:006-6-06 14:00 Nr:50963
Volg auteur > Van: Eva Saegerman Opwaarderen Re:50853
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: test touwhalster, bitloos hoofdstuk, bosaal. Structuur

Eva Saegerman
Homepage
gent
Belgie

Jarig op 12-5

2766 berichten
sinds 28-4-2006
Nick Altena schreef op maandag 5 juni 2006, 3:24:

> Eva Saegerman schreef op maandag 5 juni 2006, 0:17:
>
>> Kan me voorstellen dat bij correct gebruik v hulpteugels

> Maar uhhh....kan jij me , en Pien ook want die is het met je
> eens, even uitleggen wat jullie dan verstaan onder "grondwerk
> " ?
>
Met grondwerk kan je ook heel wat specifieke spieren trainen.
Ik denk aan achterwaarts leren lopen op rechte lijn, schouderbinnenwaarts, van oog veranderen, kalmeer-nu teken, enz

Een uittreksel uit BHA:
Omdat je naast je paard staat, of op een afstand, er langs loopt, met hem meeloopt, hij van je wegbeweegt.... kijk je naar je paard, en deze keer niet alleen maar vanaf z'n rug naar z'n oren. Je leert hem niet alleen mentaal goed kennen, maar ook z'n lijf, z'n sterktes, z'n onvolkomenheden. Zo kan je sommige zwaktes opvangen nog voor je het hem extra moeilijk maakt door jouw gewicht op zijn rug. Je kan hem oip voorhand al een heleboel uitleggen. En als je om een of andere reden niet toekomt aan rijden, kan je nog steeds met hem werken.

Deze oefening kan je doen via parelli methode, maar ook klikkeren, vrijheidsdressuur, enz.

En neen Nick, als men aan mij vraagt wat grondwerk is, zeg ik niet longeren ;-)

Is dat een goed antwoord voor je?

Groetjes
Je leest nu alle berichten van "Eva Saegerman"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
2766 berichten
Pagina 4½ van 185
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.