InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
2652 berichten
Pagina 53½ van 177
Je leest nu alle berichten van "Michiel"
Volg datum > Datum: zaterdag 11 november 2006, 22:1011-11-06 22:10 Nr:65466
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:65457
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Flehmuh beffuh wippe - eerst PZP bestellen bij Iloon Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Frans Veldman schreef op zaterdag 11 november 2006, 21:16:

> feby van den hoven-mennens schreef op zaterdag 11 november
> 2006, 19:23:
>
>> Bij IEDERE castratie wordt het buikvlies geopend, om de
>> testikel heen zit namelijk een uitstulping van het buikvlies,
>> de tunica, en die moet hoe dan ook gekliefd worden om bij de
>> testikel te komen. Hoe anders zouden , als complicatie, de
>> darmen eruit kunnen komen na een castratie?
>
> Tsja, en dan te bedenken dat mensen dit onschuldiger vinden dan
> een injectie waar je misschien onvruchtbaar van wordt....

Die onvruchtbaarheid is niet het bezwaar lijkt me.
Het afweer systeem valt na injectie iets lichaamseigen aan,
enkel en alleen precies die eicel? Of gaat er veel meer
aangevallen worden? Is dát al wel duidelijk of is dat afwachten
op de lange termijn effecten?

Michiel
Volg datum > Datum: zondag 12 november 2006, 22:4312-11-06 22:43 Nr:65561
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:64855
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Goede Tandarts Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Michiel schreef op dinsdag 7 november 2006, 10:51:

> Aan Jurriën heb ik gezien dat sedatie een geschenk was.
> Ook na de dag van behandeling liet hij zich gemakkelijk in
> de mond pakken, geen spoortje van trauma.

Cedric schreef:

>> Als je
>> boor op het oppervlak van de tanden 45 graden heeft wat zeer
>> laag is dan kan dit oplopen door zuiver fysiche wetten tot 65
>> graden(temperatuur waarbij eiwitten al gedenatureerd zijn) aan
>> het oppervlak van de pulpa met alle gevolgen vandien.

Hoi allemaal
Hier nog een brief van Melissa Arts die meer licht werpt op onze zoektocht naar een goede tandarts, ik had haar Cedric's standpunten gemailt zoals Cedric hier op het forum verwoord heeft. Haar antwoord gaat daarop in.

------------------------

Beste Michiel,
Bijgaand stuur ik je mijn antwoord op jouw vragen.
Je mag de tekst gebruiken voor het forum, mits je daarbij vermeld dat de materie heel complex is en dat mijn stukje eigenlijk ook al te kort is om een gefundeerd antwoord op jouw vragen te geven. Ik verzoek je daarom ook de integrale tekst te gebruiken en er geen stukjes uit te knippen.

Met vriendelijke groeten,
Melissa Arts

--------------------

Overpeinzingen aangaande tandheelkundige handelingen bij paarden
november 2006
Melissa Arts
tandheelkundig dierenarts voor paarden

Kijk allereerst op onze website www.dekleinesmaalhorst.nl onder: Focus, daar vind je onze visie aangaande het sederen van paarden ten behoeve van tandheelkundige handelingen.

Uit familie ervaring (mijn vader is ook “DDS” , dat wil zeggen: doctor in dental surgery, in het Nederlands gewoon tandarts) weet ik dat mensen met een handicap die tandheelkundig behandeld moeten worden, ook een sedatie krijgen. Mijn vader behandelde vroeger deze patiënten in samenwerking met de dokter die de patiënten de sedatie toediende.

De vraag of er zenuwschade optreedt door het gebruik van elektrische apparatuur, is moeilijker te beantwoorden. De crux zit hem in diegene die de apparatuur bedient. Je moet je van alle voors en tegens goed bewust zijn terwijl je werkt. Als je dat in het hoofd houdt, kun je veilig werken.

Zenuwschade treedt op als er te veel van het element (= een tand of kies) afgehaald wordt, of als het element te warm wordt. Als er te veel van het element afgehaald wordt, wordt de zenuw niet meer beschermd door het dentine (= tandbeen). Met elk soort gereedschap, hand of elektrisch, kan er te veel van het element afgehaald worden. Met elektrisch gereedschap gaat het echter sneller en daardoor kan het ook sneller fout gaan.

Om te kunnen beoordelen of er meer van het element afgehaald kan worden, is het van belang goed te kijken. Het paard moet zijn hoofd hiervoor voldoende stil houden en vooral de tong ontspannen. Hiervoor moet het paard gesedeerd zijn. Verder is een fel licht nodig om in de mond voldoende te kunnen zien.

Met name als het gereedschap niet scherp is, kan het te lang duren voordat er voldoende van het element af is. Onderzoek heeft uitgewezen dat na drie minuten vijlen op één plaats van een element, een zodanige hitte veroorzaakt wordt dat er zenuwschade optreedt.
Ik let er daarom op dat mijn gereedschap scherp is. Dit is uiteraard relatief duur, omdat vijlen eerder vervangen moeten worden.

Met scherp gereedschap is elk element in maximaal 20 seconden klaar. Als er toch meer gedaan moet worden, stop ik en spoel ik eerst de mond van het paard met water en kijk ik om te controleren of de behandeling goed verloopt. Indien nodig ga ik daarna pas weer verder. Ook hier geldt weer dat de kwaliteit voor mij maatgevend is. Het is mogelijk een gebit sneller te behandelen dan de tijd die ik meestal nodig heb. Aangezien tijd geld is, kan het ook op dit front dus goedkoper.

Vermoeidheid is een andere factor die de kwaliteit van het werk beïnvloedt. Het behandelen van het gebit van een paard is fysiek zwaar werk. Het werken met elektrisch gereedschap is minder vermoeiend dan met handgereedschap. Elektrisch gereedschap maakt het mogelijk om langer scherp te blijven en daardoor hoge kwaliteit werk te leveren.

Op het ogenblik is er geen goede watergekoelde apparatuur op de markt beschikbaar. Het ironische is dat tot en met de Tweede Wereldsoorlog dergelijke apparatuur wel beschikbaar was. Vanaf die tijd is de economische waarde van het paard sterk gedaald. Door de komst van de brandstofmotor en vooral de tractor, waren paarden niet meer nodig. Veel kennis over het houden van paarden is sinds die tijd verloren gegaan. Zo ook de technieken en apparatuur voor de tandheelkunde bij paarden. Pas de laatste jaren wordt deze achterstand ingehaald.

Zolang er geen goede en betaalbare watergekoelde apparatuur beschikbaar is, moeten we ons behelpen met de beschikbare apparatuur. Zelf los ik dit op door bewust te werken om schade door oververhitting van elementen tijdens de behandeling te voorkomen. Zoals ik hierboven al heb beschreven, doe ik dit door slechts korte tijd achter elkaar een kies te vijlen en tussendoor regelmatig met water te spoelen.

Zelf vind ik een goede diagnosestelling van het allergrootste belang. Voordat ik ook maar iets aan het gebit van het paard verander, ga ik eerst kijken. Nadat duidelijk is wat er allemaal moet gebeuren besluit ik wat er tijdens die behandeling gedaan kan worden. Alle ingrepen aan het gebit moeten vervolgens secuur en met grote voorzichtigheid uitgevoerd worden. Ik ben er van overtuigd dat je uiteindelijk moet trachten zo min mogelijk in de mond te veranderen. Door deze manier van werken kunnen de paarden na de behandeling gewoon weer eten en zullen niet weken lang voer weigeren of slecht eten.

Tenslotte nog een paar opmerkingen over de opleiding in Idaho. De “Academy of Equine Dentistry” in Idaho is geen universitaire opleiding. Er studeren mensen met heel verschillende achtergrond, maar de meeste cursisten hebben weinig of geen opleiding in de diergeneeskunde of dierverzorging.

Zelf heb ik één cursus gevolgd in Idaho. Ik ben het niet altijd eens met de methoden die daar onderwezen worden. Ik ben vooral van mening dat de in Idaho onderwezen werkwijze te rigoureus is. Veel van de volgens de “Idaho methode” behandelde paarden kunnen weken daarna niet goed eten.

Als dierenarts ben ik sinds mijn opleiding andere wegen gaan bewandelen. Ik heb contact gezocht met andere dierenartsen in de Verenigde Staten en Engeland, die vanuit wetenschappelijk onderzoek en inzichten de tandheelkunde ontwikkelen. Bij deze mensen heb ik geleerd veel voorzichtiger te zijn met het veranderen van het gebit. Het veranderen van de hoek van de kiezen, of het inkorten van snijtanden wordt met de grootst mogelijke voorzichtigheid uitgevoerd en zeker niet te rigoureus in één keer. Voor echt grote problemen is het vaak nodig de correcties over langere tijd uit te spreiden.
In het algemeen ben ik groot voorstander van een werkwijze die gebaseerd is op degelijk wetenschappelijk onderzoek.

Ik ben zelf erg terughoudend in het gebruik van de titel paardentandarts. Voor mensen is de titel tandarts beschermd en mag alleen gebruikt worden door mensen die daarvoor een universitaire opleiding succesvol hebben afgerond. Bij dieren is dit (nog) niet het geval. Iedereen kan een vijl kopen en bordje aan zijn deur spijkeren met de titel “paardentandarts”. Zelf gebruik ik liever de term tandheelkundig dierenarts voor paarden. Kennis van de laatste stand van de wetenschap en de techniek, gecombineerd met ervaring en vaardigheid maken volgens mij een goede tandheelkundig dierenarts voor paarden, die zich op den duur misschien ook tandarts zou mogen noemen.
Volg datum > Datum: donderdag 16 november 2006, 10:4116-11-06 10:41 Nr:65975
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:65945
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: overgang naar onbeslagen op rotsgrond Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Huertecilla schreef op woensdag 15 november 2006, 22:43:

> Ik vind dat jij je ongenuanceerd negatief uit

HC in jou reactie tel ik 15 negatieve woorden/zinsdelen.
Dat levert 15 maal stress op in jezelf.

> over een
> specifiek groep n.a.v. EEN iets wat je zelf ook maar net in de
> smiezen hebt.

> Om af te ronden, begrijp ik echt niet waar jij je druk over
> maakt. Dan snappen ze het toch niet?! Dat is HUN probleem.
> Wees blij dat JIJ een voor jou nieuw aspect aan paardrijden
> ondekt hebt. Als het meezit gebeurt je dat nog je hele leven...

De kunst van paard rijden is levenskunst, gelukkig zijn, met dat wat is.
Nog maar eens zitten in Zen meditatie beste man.
Of toch maar eens Byron Katie bestuderen.
Of voortgaan zoals je nu bezig bent, ook goed, ieder zijn pad.

Michiel
Volg datum > Datum: zaterdag 18 november 2006, 22:2118-11-06 22:21 Nr:66293
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:66240
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuwe pagina over ontwormen Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
e m kraak schreef op zaterdag 18 november 2006, 3:38:

> Omdat het principe van
> "parasiet vernietigen" (nouja, poging tot) versus "resistentie"
> totaal verschilt van een natuurlijk werkend beheer waarin
> resistentie helemaal niet nodig is.

Vandaag vertelde iemand mij haar ervaring met honden en katten
die uitsluitend levend op rauw vlees, geen wormen besmeting meer kregen. Ze zat op een forum hierover en dat was de algemene ervaring van dieren die zo gevoerd werden.

Het zou goed zijn als de vragenlijst van "Het Woud" aangevuld werd
met een voedings vraag, zodat ook de rol van (bij)voeding van paarden op worm besmetting duidelijk kan worden.

Michiel
Volg datum > Datum: zaterdag 18 november 2006, 22:4618-11-06 22:46 Nr:66294
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:66273
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Water in het weiland Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Peter Donck schreef op zaterdag 18 november 2006, 18:43:

> 1 m2 dakoppervlakte levert jaarlijks zo'n 800L water

> je zou dus ook een bufferbekken (open vijver) in folie kunnen
> aanleggen
> wat vijverplanten errrond en errin en het wordt nog mooi ook,
> hoe groter hoe beter, want hoe stabieler de waterkwaliteit
> (een ekosysteem in evenwicht laten opbouwen)
> en je hebt zat drinkwater voor je paarden...

Ik denk dat dit de goedkoopste oplossing is en ook nog de
beste water kwaliteit geeft. Geen vissen erin en op welke manier kunnen de paarden hier uit drinken zonder het te verstoren?
Gewoon doen dus!

Michiel
Volg datum > Datum: zondag 19 november 2006, 17:4319-11-06 17:43 Nr:66331
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:66304
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: altijd wel over hengsten, maar hoe zit het met de merries? Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Spirithorses schreef op zondag 19 november 2006, 9:13:

> en is een goede oppastante, dus daaraan te zien denk ik dat ze
> zelf ook graag een veulentje zou willen. Hopelijk wordt ze
> komend jaar drachtig.
> Maar aan Izzy merken we bijvoorbeeld niks, maar wie zegt mij
> dat zij niet ook graag een veulentje zou willen ?
>
> Wie zegt mij dat mijn hond graag pups zou willen?
>
> Ik weet het niet; ik bekijk het vanuit mijn menselijke
> denken....

Het moederschap gaat nog even dieper dan wel of niet graag willen.
Als je ziet hoe mensen en dieren fundamenteel veranderen
door die ervaring. Echte volwassenheid komt pas na het baren, en bij mannen/hengsten komt het nooit :-) Of misschien door het ouder worden na een werkzaam leven. Wij hebben de vrije keus, een dier zou ik het moederschap niet willen ontzeggen, ook al is niet zichtbaar of
ze vooraf iets met veulens heeft. Dat kan immers nog komen achteraf.
Of achteraf is het niet zo goed bevallen en dan zou ik het bij die ene keer laten.

Michiel
Volg datum > Datum: maandag 20 november 2006, 11:2120-11-06 11:21 Nr:66373
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:66341
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: jullie advies graag Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Ilona Kooistra schreef op zondag 19 november 2006, 21:42:

> Nils Vellinga schreef op zondag 19 november 2006, 21:39:
>
>> Je hoeft het dier helemaal niet te raken, meestal is een paar
>> arm bewegingen (en wat springen) zelf voldoende
>
> Precíes. Raken is niet van belang, iets doen wel.

Vorige week kwam ik met een bakje spelt in de wei om aan Jur te geven en een ander paard dacht wel even Jur weg te kunnen jagen, was hij gewend - hoger in rang. Eerst wapperde ik met mijn hand terwijl Jur wel een beetje onrustig door at. Toen dat andere paard nog een poging deed stampte ik snel met mijn voet op de grond, en dat dreigende beentje hielp - hij viel ons niet meer lastig. Jur kon rustig zijn bak leeg eten. Ik vind dat een prachtige manier om voor Jur mijn leiderschap waar te maken. Precies zo als er ranghogere paarden voor het hek staan als wij er door willen, die wuif en sis ik ook graag even weg.

Michiel
Volg datum > Datum: maandag 20 november 2006, 11:3820-11-06 11:38 Nr:66379
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:66344
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: jullie advies graag Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Ans Jondral schreef op zondag 19 november 2006, 22:42:

> Ik probeer nu de shet op voorhand apart te voeren, dan is
> 'voedertijd' tenminste zo geen chaos meer. Maar dit gedrag is
> er natuurlijk niet mee opgelost.

Ja je beloont haar gedrag door haar eerder te voeren.
Ik zou het omdraaien, Mark Rashid beschreef een prachtige
oplossing voor dit probleem, ging ongeveer zo:

Een hele kudde moest elke dag van de wei naar de schuur gelootst worden, waar emmers met bijvoer voor hun klaar stonden.
Mark wou dit graag geordend doen plaats vinden.
Aan het hek liet een helper een voor een een paard los die geheel
vrij naar de schuur mocht lopen. Ging dat paard in draf dan werd het
buiten de schuur vast gebonden en moest wachten tot alle andere paarden geweest waren alvorens het zelf mocht eten. Binnen een week (of zoiets) liepen alle paarden kalm naar de schuur om te eten!
LOL

Zoiets zou jij ook, zonder schuur en mét een helper, kunnen opzetten, Ans dan heb je een prachtige oefening, waarbij enkel beleefdheid beloont wordt met voer. Zet het zo op, dat je het ook alleen uit kunt voeren, en vanaf dat moment consequent zo doen. Wedden dat je shet dat snel door heeft!

Michiel
Volg datum > Datum: maandag 20 november 2006, 15:1620-11-06 15:16 Nr:66407
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:66400
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: masogistisch paard? Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Edith Hartog schreef op maandag 20 november 2006, 14:58:

> Ik zou graag eens wat meningen horen van mensen hier want ik
> begrijp niet veel van de psyche van mijn paard Sidney. Ze lijkt
> het gezelschap van een paard wat haar continu loopt te bestoken
> te prefereren boven rust.

Lady wil niet en reageerd zich af op sidney.
Sidney's liefde is blind, als je kan probeer dan
een andere haflinger te vinden voor Sid.

Michiel
Soms is het leuk om kort en bondig te zijn, ha ha
Volg datum > Datum: dinsdag 21 november 2006, 11:4321-11-06 11:43 Nr:66495
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:66465
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: voedingsvraag Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Spirithorses schreef op maandag 20 november 2006, 23:29:

> Na (weer bijna) een heel jaar alleen maar hooi, gras en
> mineralenliksteen zijn wij in elk geval recentelijk begonnen
> met bijvoeren omdat onze paarden te sloom, en te mager werden
> en veel tijd nodig hadden om te herstellen van inspanning. Ik
> denk dat ze tekorten kregen want ik heb geen kruiden, geen
> boomschors en geen honderden verschillende gewassen in de
> aanbieding dus moet het ergens anders vandaan komen.

Paarden in 't wild eten ook bergen stuifmeel bijvoorbeeld, daar kwam ik achter toen ik met Jur een pauze nam in bloeiend gras. Graszaad eten ze ook gigantisch ... de pauzeplek een maandje later LOL
Graan in 't wild, wie weet daar wat over te zeggen?

Michiel
Je leest nu alle berichten van "Michiel"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
2652 berichten
Pagina 53½ van 177
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.