de muynck schreef op dinsdag 1 augustus 2017, 8:45:
>
> Hallo,ik kan ook makkelijk met mijn mest weg. Maar dan gooi ik eigenlijk
> een waardevolle grondstof weg enerzijds en moet ik (minderwaardige)
> kunstmest kopen anderzijds. Met kunstmest breng je maar een paar soorten
> grondstof aan en al zeker geen structuur voor de grond. Paardenmest zou
> ideaal zijn om bokashi te maken. Dus vind ik het de moeite om te proberen.
> Ik laat binnen 6 maand zeker weten wat het resultaat is.
"De wijze leert door ervaring... van anderen", luidt een grappige oud Chinese spreuk.
Ik had het toch niet over weggooien en kopen? Benn we veuls te zuunig veur in Grunn!
Wat mij juist het meest opvalt in al die bokashi-info is dat je er van alles voor moet kopen en dat alleen al staat me tegen
Waar ik wel best veel ervaring in heb is mesthopenbeheer, van kleintjes tot best wel grote.
Zaken die een normale mesthoop beïnvloeden:
-samenstelling (alleen mest, of ook andere zoals stro e.d.)
-vochtgehalte
- omvang
- dichtheid
Denken of beweren dat een gewone mesthoop waaraan gewerkt wordt
anaeroob is, is gewoon zot. Dan moet je al de productie van een grote manege hebben en dat vastrijden met een shovel, zeilen erover, gewichten erop... vergelijkbaar met de silagekuilen van ons koeienbuur, maar die heeft ook best veel koeien
Maar jij hebt het over, denk ik, een heel kleine productie... 1 kruiwagen per dag?
Het beste idee dat in mij op komt om jouw idee
anaeroob te krijgen is het in stevige containers uit te voeren, met een erin sluitende drukdeksel (met potkrikje bijv). Maar de boel moet er ook weer uit... en o, o, o, wat een werk allemaal.
En zijn de risico's eigenlijk wel goed onderzocht? Ik denk aan bijv. de anaerobe vormen van botulinum bacteriën, die reuze dodelijk kunnen zijn.
Voor een doorgaande, anaerobe verwerking zou je een soort tunnel kunnen bedenken, als in een lange container met stevige wanden (of ronde buis) waardoorheen de mest gedrukt wordt. Dat is uit te rekenen, want bij 1 kruiwagen mest per dag moet de inhoud van je anaerobe verwerking dus 180 kruiwagens zijn als het hele gedoe een half jaar neemt. Mijn kruiwagen is 150 liter als ik het niet al te vol gooi, dus zou ik een "fabriekje" van 27000 liter nodig hebben = 27 kuub. Want in tegenstelling tot een mest/composthoop wordt de goed afgesloten massa niet kleiner (tenzij de boel ontploft, lijkt me ook nog een mogelijke optie - niet noodzakelijk pyro explosie maar druk explosie, dus drukmeters ter controle daarvan lijkt me ook al geen overbodige luxe gewoon omdat ik geen flauw idee heb wat er in het onzichtbare van de tank gebeurt). Weliswaar wordt de mest uit mijn kruiwagentje op elkaar geperst, want veel volume scheelt, maar die winst wordt naar mijn verwachting teniet gedaan door alle zooi die je er volgens de bokashi-info extra bij moet stoppen.
Om een beetje beeldender idee te krijgen: mijn schuur is 26 meter lang, dus als ik een bij voorbeeld een dik soort rioolpijp daarlangs zou leggen, of ingraven natuurlijk want dan ben je het volume niet alleen kwijt maar heb je meteen ook goed tegendruk van de grond. Het spul onder druk zetten en erdoor persen is te doen m.b.v. een potkrikje.
Alleen, hoe kom ik aan die grote doorsnee rioolpijp? Dat soort spul kost een vermogen. Zelf maken met dubbel gewapend beton is ook een hele klus.
Op industriële schaal, als afvalwerkerkingsbedrijf, zou het allemaal vast wel kunnen.
Weet je, Frans zou deze draad eigenlijk moeten lezen als op en top natuurkunde- en technogeek. Vast het eerste in jaren op dit forum dat hem kan boeien. Als ik jou was zou ik F&I gaan pesten met mails