InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18854 onderwerpen
275458 berichten
Pagina 18344 van 18364
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: zondag 7 oktober 2018, 11:217-10-18 11:21 Nr:275146
Volg auteur > Van: Myriam Opwaarderen Re:275143
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefschoenen Structuur

Myriam
Maastricht
Nederland


2237 berichten
sinds 8-11-2004
e m kraak schreef op donderdag 27 september 2018, 19:38:

> Coralie schreef op donderdag 27 september 2018, 17:15:
>
>> Merel Stoffers schreef op donderdag 27 september 2018, 14:16:

> niet beter passen. Vergelijk, voor mensen, rubber laarzen: goed passende
> laarzen verlies je niet makkelijk in de modder.
> Nu vraag ik mij wel af of je correct passende Scootboots, welk ontwerp mij
> als kunstemaker/ontwerper verreweg het meest aanstaat, ook verliest.

Ik zou durven wedden dat de floating boots het meest stevig aan de voeten zitten. Ze "plakken" aan de hoeven. Cavallo ben ik wel eens kwijtgeraakt.
De scootboots lijken ook stevig te zitten maar met ons tempo ben ik meestal geen referentie daarvoor :)

Myriam
Volg datum > Datum: maandag 8 oktober 2018, 8:008-10-18 08:00 Nr:275147
Volg auteur > Van: Coralie Opwaarderen Re:275145
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefschoenen Structuur

Coralie
Gulpen
Nederland

Jarig op 21-7

1973 berichten
sinds 11-8-2004
Myriam schreef op zondag 7 oktober 2018, 11:18:

> En nu sinds kort: scootboots+ zooltjes met passervice. (niet omdat
> verkoper alleen díe schoenen heeft- hij heeft er in alle soorten en maten
> - de camionet is er speciaal voor aangeschaft :)
> Ik leer weer méér over bekappen - het is wennen en een onzeker gevoel
> soms om iets of wat mínder te doen - maar met deze schoenen vergeet ze
> soms dat er een berm is en dat is nieuw. De onderkant van de hoef lijkt nu
> (na een maand iets ander bekapgedrag :) van mij... wat holler te gaan
> staan en op tocht met Haflinger als handpaard zonder schoenen leek het ook
> vlotter te gaan.

Ah Myriam,
Dat klinkt goed!
Bij mijn Haflinger is dat ook zo gegaan: na een tijd extra gevoelig lopen (5 maanden ongeveer) gingen haar hoeven hol trekken en liep ze super!
Maar bij jou is die periode van gevoelig lopen al wel meer dan 5 JAAR!
Dus:
Wat ben je anders gaan doen bij het bekappen..!!??
Volg datum > Datum: maandag 8 oktober 2018, 20:598-10-18 20:59 Nr:275148
Volg auteur > Van: Myriam Opwaarderen Re:275147
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefschoenen Structuur

Myriam
Maastricht
Nederland


2237 berichten
sinds 8-11-2004
Voorlopig iets minder, behalve steunsels, ik vijl nu échte nageltjes...en ze zijn niet (meer) afgekloven... scootboots met zooltjes helpen... misschien over 5 maanden....rockcruncher ?
Myriam
Volg datum > Datum: dinsdag 9 oktober 2018, 16:429-10-18 16:42 Nr:275149
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:275148
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefschoenen Structuur

e m kraak
Nederland


7959 berichten
sinds 5-5-2004
Myriam schreef op maandag 8 oktober 2018, 20:59:

> Voorlopig iets minder, behalve steunsels, ik vijl nu échte nageltjes...en
> ze zijn niet (meer) afgekloven... scootboots met zooltjes helpen...
> misschien over 5 maanden....rockcruncher ?
> Myriam

Je maakte de hoeven te kort? Dat komt vaker voor denk ik....
Leukje én medeleven in dit geval geen fautje ;-)
Medeleven met al het geworstel, leukje voor je doorzettingsvermogen!
Jij hebt dus ook al aardig wat verschillende hoefschoenen geprobeerd.

Toch, en daar blijf ik bij, is mijn ervaring dat 1x goed op de hoeven zetten duurzaam helpt (dan heb ik het uiteraard niet over finetuning voor racerij), ik heb er al zgn. "ataxie" als sneeuw voor de zon mee doen verdwijnen, kreupel en aantikken, noem maar op.
Een andere nmm heel goede methodiek is verwaarlozen, dus met rust laten, maar dan wél op een goede ondergrond - een berg puin doet wonderen! Grote blokken tot gruis, van alles wat, zorgt ervoor dat surplus aan hoeven vanzelf afbreekt en de individueel optimale vorm er als het ware in slijt. En dat wist Xenophon al, want daar heb ik het van afgekeken (staat jaren terug op fit forum ergens).
Volg datum > Datum: woensdag 10 oktober 2018, 9:2610-10-18 09:26 Nr:275150
Volg auteur > Van: Myriam Opwaarderen Re:275149
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefschoenen Structuur

Myriam
Maastricht
Nederland


2237 berichten
sinds 8-11-2004
fit =dit maar dát fautje is te verwaarlozen ;-)
Meneer Kraak, ik heb je gebookmarked want ik denk dat ik jouw weg oftewel die van Xenophon op ben aan het gaan in samenwerking met de huidige bekapper. Als ik de hoef bekijk - vanonder - dan lijkt die iets tegen de PN regels in te gaan. En dát is echt met pijn in de buik...ervan af blijven! Behalve wat ik al zei...want ik wil het wel nog kunnen overzien. (Ik heb al een stenig pad in de PP en paden! overal rondom ;-) )

Bekapper is nog één keer teruggeweest méér voor mij dan voor de hoeven! Ik bedoel: om mij gerust te stellen! Dat was nuttig want ik wil alle uitleg liefst 3x horen.
Nu moet de hoef weer de "ruwbouwconstructie" krijgen.
Eigenlijk zoiets als wat jij zegt, als ik het goed begrepen heb.
Al mijn vragen over die lange periode zijn niet alle beantwoord maar als het nu zou verbeteren en misschien droom ik, maar het lijkt erop. Het mag ietsje minder.

Myriam
Volg datum > Datum: dinsdag 30 oktober 2018, 22:5030-10-18 22:50 Nr:275151
Volg auteur > Van: Arabesk Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: keurmerk kattenbak Structuur

Arabesk
Homepage
Nederland

Jarig op 22-11

3776 berichten
sinds 14-9-2004

Zo lijkt het keer op keer te gaan; er is een opstootje in de media en de sector paarden trekt zich dit heel erg aan. Vervolgens gaat diezelfde sector met zichzelf vergaderen over hoe ze de buitenwereld toch duidelijk moeten maken dat ze eigenlijk al ontzettend goed bezig waren. Er wordt een commissie gevormd door mensen die al belangrijke posities vervulden, bij de verschillende instanties die er zijn en die ook allemaal met elkaar verweven zijn. Niemand uit deze groepen heeft werkelijk belang bij een concrete verbetering, want dat betekent dat het geld gaat kosten. Een logische keuze is dat er vooral gewerkt wordt aan windowdressing. Het allerbeste is natuurlijk een keurmerk waarmee de schijn wordt gewekt dat alles op orde is. Het liefst betrek je nog iemand bij dit keurmerk die vanuit zijn of haar autoriteit gewicht kan geven aan dit keurmerk. De allerbeste keuze is iemand die verbonden is aan de faculteit diergeneeskunde in Utrecht.

Zo ook nu met het keurmerk welzijn paarden KPW. Wie de website eens goed bestudeert, kan niet anders dan tot de conclusie komen dat hier geldt; “ze rookten een sigaar, dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was”. (http://keurmerkpaardenwelzijn.nl/wordpress/criteria-2/)

Het begint hoopvol met

“Het paard is van nature een steppedier, waarvan anatomie en fysiologie zich hebben aangepast aan 5-10 km scharrelend foerageren verdeeld over 24 uur. De verdediging van een paard in de vrije natuur bestaat uit het permanent gebruik maken van accurate en gedetailleerde waarneming van groepsgenoten en omgeving. De verdediging tegen predatoren bestaat uit ten eerste hun zeer goede zintuigen te gebruiken en bij twijfel het snel weg springen en het vermogen om lang en hard te lopen. Het bewegingsstelsel van paarden is voor beide taken uitermate geschikt, mits pezen, ligamenten et cetera dagelijks worden getraind.”

Dit lijkt me toch ontzettend duidelijk. Waar in dit verhaal is níet duidelijk dat een steppedier NIET in een hok hoort? Een paardgerichte huisvesting moet dus voldoen aan VVV, voer, vriendjes en vrijheid

5-10 km scharrelen per etmaal
24/7 toegang tot ruwvoer
Met groepsgenoten
Misschien moet ik het nog eens spellen, want kennelijk is het niet duidelijk. Want hoe kun je na zo’n constatering dan toch het volgende opstellen:

“Dit houdt in dat het vloeroppervlak van de box minimaal 2x de stokmaat van het paard in het kwadraat moet zijn. (…) Als een paard de mogelijkheid heeft (altijd beschikbaar) om zijn hoofd over de box-wand te steken, dan wel door middel van een buitenluik, een ontbrekende wand naar het buurpaard of een opening naar de stalgang, dan wordt 1,5 m2 aan het box-oppervlak toegevoegd.”

Wat was er toch niet duidelijk aan die 5 a 10 kilometer? In een box legt een paard nog geen kwart kilometer af! Bovendien is dit voor het eerst dat iemand wiskundig in staat is geweest om een derde dimensie toe te voegen aan twee dimensies; oftewel het vloeroppervlak wordt groter als er een luik naar buiten is.

Maar het wordt nog erger:

“Daarom is het op dit moment mogelijk om voor het KPW te kleine boxen (mits niet meer dan 20% te klein) te compenseren door tenminste 6 maal per week 1 uur/dag (in plaats van 0.5 uur) vrije beweging te geven.”

Wat was er toch niet duidelijk aan die 5 tot 10 km per etmaal? Een half uur vrije beweging is niets. Misschien wordt het duidelijker als we dit projecteren op een hond en een kat:

“Een kat moet in zijn kattenbak wel kunnen draaien en liggen, het oppervlak van de kattenbak wordt met een halve vierkante meter groter gerekend als er een luikje in zit. Het is wel belangrijk dat een kat een half uur per dag van zijn kattenbak af kan en het baasje zo’n twee uur per dag de kat mee uit wandelen neemt. Dan is het verder prima dat de kat 21,5 uur per etmaal in z’n kattenbak verblijft en krijgt de kattenbak het welzijnskeurmerk”

Dan klinkt het ineens idioot en elk dierenasiel die dit zou doen zou per direct gesloten worden of op z’n minst rotte eieren tegen de ruit krijgen.

Maar we zijn nog niet klaar:

“Er moet 24/7 minimaal visueel contact kunnen zijn voor ieder paard, maar bij voorkeur moet ook fysiek contact mogelijk zijn. De boxen moeten dus zodanig gebouwd zijn dat paarden elkaar in ieder geval kunnen zien en daar waar mogelijk ook kunnen aanraken. Dit kan verwezenlijkt worden door tralies tussen boxen, buitenluiken, ‘snuffelgaten’ in verder gesloten boxwanden.”

Dus als ik kattenbakken tegen elkaar aan zet met kleine gaatjes erin, is het al visueel en dus ook een soort van sociaal contact?

En als je denkt dat je alles gehad hebt lees je dit:

“Vrije beweging (met mogelijkheid tot visueel contact met andere paarden): minimaal zes keer per week een half uur voor alle aanwezige paarden; deze vrije beweging moet in een ruimte zijn waar een paard ook een kort ‘sprintje’ kan maken en hiervoor wordt wel aangehouden 5 galopsprongen (± 17.5 meter) of 7 paardlengten; dat komt voor warmbloeden neer op bijvoorbeeld een paddock van 7,5 x15 meter; wanneer er meerdere paarden bij elkaar worden gezet moet er wel voldoende ruimte zijn om elkaar te ontwijken.”

Een paard mag zijn vrije half uurtje dus doorbrengen op een postzegel van 7 paardlengten, dat is ongeveer 15 a 20 meter. Dat is dus nog niet eens de korte zijde van een dressuurbak!

Als we dit nog even extrapoleren op onze kat;

“Vrije beweging van de kat moet in een ruimte zijn waar de kat vijf sprongen kan maken en ongeveer 7 katlengtes lang; 2,5 a 3 meter is voldoende. U kunt hem dus prima even loslaten in uw eigen wc die hoogstwaarschijnlijk wel de genoemde afmetingen heeft.”

Dit hele keurmerk is dus gewoon weer het goedpraten van de hamster in de broodtrommel, de kat in de kattenbak en de hond in de bench. Een hamster hoort niet in een broodtrommel, de kat niet op z’n bak, de hond niet in de bench en een paard is geen fiets die in een hok moet. Het ergste is dat er weer een deskundige gestrikt is om het keurmerk van de kattenbak kracht bij te zetten.

Ik ben er wel klaar mee, we gaan het zelf doen:

www.hetnieuwepaardenhouden.nl
Volg datum > Datum: woensdag 31 oktober 2018, 9:4831-10-18 09:48 Nr:275152
Volg auteur > Van: Arabesk Opwaarderen Re:275138
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefschoenen Structuur

Arabesk
Homepage
Nederland

Jarig op 22-11

3776 berichten
sinds 14-9-2004

> vooral endurance is wat voor hoefschoenen open staat

dat is ook de enige sport waarvoor je ze echt nodig zou kunnen hebben; 100 km rit in de Eifel bijvoorbeeld. Voor wedstrijden in Nederland waar vrijwel alles zand is, wordt het al wat minder noodzakelijk.

Waarom zou je schoenen nodig hebben voor dressuur en springen?
Volg datum > Datum: woensdag 31 oktober 2018, 10:1431-10-18 10:14 Nr:275153
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:275152
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefschoenen Structuur

e m kraak
Nederland


7959 berichten
sinds 5-5-2004
Arabesk schreef op woensdag 31 oktober 2018, 9:48:

> Waarom zou je schoenen nodig hebben voor dressuur en springen?

Tsja, lieverd, waarom zou je hoefijzers nodig hebben voor dressuur en springen?
Volg datum > Datum: woensdag 31 oktober 2018, 14:0331-10-18 14:03 Nr:275154
Volg auteur > Van: Merel Stoffers Opwaarderen Re:275153
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefschoenen Structuur
Merel Stoffers
Nederland


2090 berichten
sinds 1-2-2009
e m kraak schreef op woensdag 31 oktober 2018, 10:14:

> Arabesk schreef op woensdag 31 oktober 2018, 9:48:
>
>> Waarom zou je schoenen nodig hebben voor dressuur en springen?
>
> Tsja, lieverd, waarom zou je hoefijzers nodig hebben voor dressuur en
> springen?

Omdat je dingen vraagt die jij of je paard lastig vinden.
Bv een ruiter die in de weg zit, een wedstrijd op gladde ondergrond, enorme sprongen...
8-S
Volg datum > Datum: vrijdag 2 november 2018, 9:312-11-18 09:31 Nr:275155
Volg auteur > Van: Myriam Opwaarderen Re:275152
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefschoenen Structuur

Myriam
Maastricht
Nederland


2237 berichten
sinds 8-11-2004
Zuid Limburg hoort - tja- ook nog bij Nl... de vuurstenen paden ook...
Myriam
Volg datum > Datum: zondag 4 november 2018, 23:254-11-18 23:25 Nr:275156
Volg auteur > Van: Jj Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Pony staakt op buitenrit Structuur
Jj
Nederland

Jarig op 12-4

5 berichten
sinds 4-11-2018

Hallo allemaal
Ik vroeg me af of jullie tips hebben !

Sinds kort heb ik een pony waar ik wat grondwerk mee doe maar ook in de bak rij en eigenlijk wou ik met haar voornamelijk buitenritjes maken ...
Maar ze heeft staakt gedrag in het buitenrijden dan zijn we op weg en zomaar ergens gaat ze uit haar zelf achteruit lopen en om draaien en wil ze weer naar stal.
Dit zorgt voor gevaarlijke situaties ze loopt zo ver achteruit dat ze bijna in de sloot beland enzo...
Wat ik al geprobeerd heb
-Lopend met haar op pad maar dan staakt ze al met halve kilometer en wil niks meer ..
-mijn vriend mee op de fiets die voorop rijdt dit gaat prima dan trekt ze zich daaraan op maar ik wil graag alleen met haar op pad dus dit is geen blijvende optie
-als ze het gedrag vertoont van achteruit lopen haar daarin leiden dat ze paar meters achteruit blijft lopen ..
- rondjes draaien zeg maar totdat ze weer rehtdoorgaat...
-eerst in de rijbak losrijden
-met andere paardje mee op buitenrit gaat ook goed maar ook geen blijvende optie
-als ze achteruit loopt rustig blijven zitten met losse teugel en proberen weer naar voren te leiden ..
Al met al best al veel geprobeerd maar het word er zo voor ons beiden niet leuker op
Vandaag was ik op buitenrit en mijn vriend bleef een aantal meters achter ons aanlopen om eventueel in te springen indien nodig . heb een ritje gemaakt van 8 km en ze heeft 6 keer staak gedrag vertoont en dan ben ik soms wel 15 minuten bezig om haar weer voorwaarts te krijgen ..
Ook heb ik kleine ritjes geprobeerd langzaam opbouwen maar gedrag lijkt wel erger te worden terwijl het rijden in de rijvak geen probleem is en met andere paarden ook niet ..
Hebben jullie tips ?
Volg datum > Datum: maandag 5 november 2018, 9:185-11-18 09:18 Nr:275157
Volg auteur > Van: Merel Stoffers Opwaarderen Re:275156
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Pony staakt op buitenrit Structuur
Merel Stoffers
Nederland


2090 berichten
sinds 1-2-2009
Ik kan een heleboel dingen verzinnen, maar het makkelijkste is toch om hulp te hebben tijdens de situatie zelf.
Sluit uit dat er geen fysieke oorzaken zijn en kijk of er iemand is die je les kan geven dáár. :)
Volg datum > Datum: maandag 5 november 2018, 9:355-11-18 09:35 Nr:275158
Volg auteur > Van: Jj Opwaarderen Re:275157
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Pony staakt op buitenrit Structuur
Jj
Nederland

Jarig op 12-4

5 berichten
sinds 4-11-2018

Bedankt voor je reactie zondag heb ik al eennafpraak staan ! Maar ik dacht miss heeft iemand hier een gouden tip :-*
Volg datum > Datum: maandag 5 november 2018, 12:365-11-18 12:36 Nr:275159
Volg auteur > Van: Myriam Opwaarderen Re:275158
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Pony staakt op buitenrit Structuur

Myriam
Maastricht
Nederland


2237 berichten
sinds 8-11-2004
Een gouden tip niet..maar mijn Haflinger deed dit ook. Toch heb ik dit met ernaast lopen en meenemen kunnen verhelpen. Ze liep soms harder achteruit dan vooruit! Jouw stevige intentie kan ook helpen. Praktisch is dat dat je een punt in je hoofd neemt en daar naartoe gaat.
Kleine stapjes kunnen ook helpen en vooral jullie samen - of je loopt tot een punt wat jij bepaalt en geeft daar een kleine beloning.
Toen mijn Haflinger alleen maar naar links uit de wei wilde vertrekken en ik vanalles probeerde om rechtsaf te gaan... (ja ze hád daarover wel stress--ok) en ik verschillende keren aan de hand haar meenam om voorbij het "enge" punt te gaan... ben ik erop gaan zitten - heb een zweepje meegenomen :-( heb ik gedacht: gebeure wat gebeurt- testament gemaakt -grapje - en ondertussen weet ik niet meer of ik het zweepje écht heb gebruikt... denk het wel... maar mijn intentie was de grootste kracht.
En straks heb je hulp en dát is leuk! Ook om jou te ondersteunen! Succes:) laat wat weten hoe het gaat.

Myriam
Volg datum > Datum: maandag 5 november 2018, 12:385-11-18 12:38 Nr:275160
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Hengstenrechten! :-) Structuur

e m kraak
Nederland


7959 berichten
sinds 5-5-2004
Aardige webpagina:
http://www.paardenwaarden.nl/hengstenrechten.html
Ik voel me nu een heel klein ietsiepietsie minder roepende in de woestijn :-D
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18854 onderwerpen
275458 berichten
Pagina 18344 van 18364
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.