InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18908 onderwerpen
275519 berichten
Pagina 7998½ van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: vrijdag 28 maart 2008, 23:0828-3-08 23:08 Nr:119960
Volg auteur > Van: josien Opwaarderen Re:119949
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: sorraia pony's Structuur
josien
Homepage
Uddel
Nederland

Jarig op 6-11

360 berichten
sinds 14-3-2004
Britt Claeys schreef op vrijdag 28 maart 2008, 22:02:

> Koen Theys schreef op vrijdag 28 maart 2008, 21:42:
>
>> Hey iedereen,

>
> Neen, maar mijn paard noemt wel Soraya en dat is ook een
> prachtig paard LOL
> Groetjes

Ik heb het vermoeden dat mijn Hengst Pablo ergens afstamt van de sorraia. Er zitten geen papieren bij en hem hem gekocht als kruising andalusier.
Volg datum > Datum: vrijdag 28 maart 2008, 23:4828-3-08 23:48 Nr:119961
Volg auteur > Van: Sky Opwaarderen Re:119921
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuwe manege, het lijkt wel een concentratiekamp Structuur

Sky
Scharendijke
Nederland

Jarig op 19-9

552 berichten
sinds 2-2-2006
Arabesk schreef op vrijdag 28 maart 2008, 18:44:

> Hier in de buurt is een spiksplinter nieuwe manege, met een
> enorme rijhal, twee buitenrijbakken, een overdekte stapmolen en
> een longeercirkel. (afspuitplaatsen, kantine, solarium etc etc)

> Afschuwelijk mijn maag draaide zich om. Dat zo'n gloednieuwe
> manege zo weinig aandacht besteedt aan het welzijn van de
> paarden ik kon wel janken. Het leek wel een concentratiekamp,
> al die paarden in eenzame hokken op een rijtje....

Pfff, komt me ontzettend bekend voor...
1 maandje heb ik het volgehouden op een 5 sterren manege (vraag me niet hoe), ik krijg er nog steeds kromme tenen van. De pratijk van onze school is ook geen haar beter de paarden staan gehele dag en jaar op stal, ze worden voor een uurtje per dag geteisterd door het bit, sporen, martelteugels en ARGGGGGHHHHHHH woensdag een hoef uitgekrabt zonder straal!!! Zoiets is toch helemaal niet mogelijk O_O of is de straal al zo smal geworden dat men hem nog niet eens meer kan zien. Zoiets heb ik van me leven nog niet gezien (het paard stond ook nog eens vierkant op sliding ijzers).

Rijden kun je al helemaal vergeten, de fouten worden meestal bij het paard gezocht en dan moet je gewoon even wat uchestrenguch zijn. Ja mensen dit zijn de toekomstige ruiters, africhters en manegebezitters. Als ik soms die verhalen hoor die de meiden af en toe aan mekaar vertellen krijg ik letterlijk kippevel. ´Ja laatst heb ik die en die nog moeten rijden en dan zeidden ze al tegen me dat ik de wielspoortjes en de zweep gereed moest houden, en ja hoor hij liep netjes´ Gelukkig zijn er nog een stuk of twee die het flink met me eens zijn dat de paarden in de praktijk een flink tekort aan sociale interactie en beweging hebben. Thank god!!

Tijdens de praktijk kan ik me heel goed afsluiten, maar als ik thuis kom is een onrustige nacht gegarandeerd. Ik heb ontzettend veel medelijden met die paarden, mensen bedoelen het goed maar weten niet wat ze doen. Aan de andere kant is het wel ontzettend leerzaam, ik weet steeds beter waar ik op moet letten (vooral de minimale signalen). Ik kan steeds beter zien waarneer de dingen fout gaan en waarom ze fout gaan. Niet voor niets zeggen ze ´uit fouten kun je leren´. 95% van de fouten ligt aan de ruiter en niet aan het paard, ik wou dat onze instructrice zich eens daarin wat meer zou verdiepen :-(

Nog een prachtige tekst waarvan ik me een stuk beter ben gaan voelen:

EGON VON NEINDORFF (1923 - 2004)

Egon von Neindorff bewaakte in zijn '"Reitinstitut'' in Karlsruhe het erfgoed van Steinbrecht. Hij was de laatste grootmeester in Duitsland.

’ ’Klassiek rijden is natuurlijk rijden, zonder dwang, met veel gevoel en geduld’’.

De droom van Egon von Neindorff was de Klassieke Traditie bewaren. HIj boodt aan ruiters van alle niveaus de mogelijkheid om de klassieke methodes van rijkunst te leren. Hij stelde: ''Het best-opgeleide paard is nauwelijks goed genoeg om de beginnende ruiter te onderwijzen.''

Von Neindorff wilde studenten produceren die onafhankelijk zijn en zich ontwikkelen tot verantwoordelijke, denkende ruiters, ruiters die op eigen kracht functioneren en niet ruiters die van een ander voor constante terugkoppeling over de staat van zichzelf en hun paard afhankelijk zijn. De ruiter dient zich altijd af te vragen of het paard meer verzameld aan het eind van de les is als in het begin.

Hij wilde de mensen vooral de grondbeginselen van rijkunst onderwijzen met daarbij:

- de vaardigheid van correct zitten
- inzicht in paardenverzorging
- inzicht in de aard van het paard.
Een paar zeer belangrijke elementen van zijn filosofie zijn:

1. Verminder nooit de aard en de persoonlijkheid van het paard. Hij is het schepsel van de God en wij moeten proberen binnen ZIJN aard werken, hem niet te veranderen om aan ons aan te passen. Het is onze verantwoordelijkheid aan het paard duidelijk te zijn wat wij hem nooit wensen te doen, maar tegen zijn aard gaan. Bovengenoemd dit is gemakkelijker dan gedaan, maar als u dit herinnert en aan dit houdt, zal het paard in zijn werk, en werk gelukkig voor u gelukkig zijn.

2. Het paard doet het NOOIT fout. Het is aan de RUITER veranderingen aan te brengen om zich aan de aard van het paard aan te passen. Het is aan de RUITER de harmonie te vinden. Het is aan de RUITER de onafhankelijkheid van hun zit en hulpen te ontwikkelen, en het paard te helpen om zijn evenwicht en sterkte en schoonheid onder de ruiter te vinden. Het paard is NOOIT verkeerd.

3. Als u aan bovengenoemde waarheden houdt, kan elk paard met zijn ruiter mooi en in harmonie zijn, en kan grote dingen, zelfs de sprongen boven de grond verwezenlijken.

Zijn vierbenige paardenprofessoren

Op 73-jarige leeftijd reisde von Neindorff nog uitgebreid rond om potentiële ‘’’vierbenige paardenprofessoren’’ te vinden. Een student van von Neindorff vertelde eens: ''Wanneer hij van zijn koopreizen terugkeerde en de paarden aankwamen, schudden wij onze hoofden en zeiden: ‘’dit zijn zeker niet de paarden die hij geselecteerd heeft!" Zes later maanden, nadat de zorgvuldige opleiding was begonnen, zagen wij de zelfde paarden en zeiden, "Wat een mooie paarden’’."

Von Neindorff had een verscheidenheid van rassen beschikbaar voor zijn studenten: Andalusiers, Lipizzaners, Lusitanos, Hannoveranen, Arabieren, het Oost Pruisers (ouderwetse Trakehners van Polen), Volboeden. En hun persoonlijkheden waren net zo divers zoals het hun ras: van hartelijke Peer Gynt tot de trotse Snowman.

Rijkunst als religie

Volgens von Neindorff is klassieke rijkunst als godsdienst. Allebei vereisen ze intensieve studie en beide verwelkomen en accepteren alle soorten studenten. De enige vereisten zijn dat de student bescheiden is en over de inhoud ernstig is.

Von Neindorff: "Vele ruiters, begrijpen, wegens hun bovenmatige ambitie, helemaal niet de echte betekenis van paardrijden. Slechts een bescheiden ruiter die het idee wil dienen zal onze maniervan rijden kunnen begrijpen''.

Citaten

Overige citaten van Von Neindorff:

’’Leidt het paard op zonder ooit te veel van het edele dier te verlangen. Het paard bepaalt de opleidingsduur.’’

’’Dressuur is geen doel op zich. Daar waar dressuur het doel is, gaat heel veel mis ten koste van het paard. Hij moet op driejarige leeftijd in de sport lopen en als hij zeven is moet hij al met een been in de Grand Prix staan. En dan verbazen eigenaren zich dat een paard niet gezond oud wordt. Het zijn echter de eigenaren zelf die de paarden in de neerwaartse spiraal brengen. Ze overbelasten het paard fysiek waardoor het uiteindelijk ook psychisch ten gronde gaat. Als je de dieren als knechten behandelt in plaats van als de edele dieren die ze zijn, dan worden ze niet oud.’’

’’Paarden worden door de jarenlange training echte atleten, ze worden mooi en vooral sterk.’’
Volg datum > Datum: zaterdag 29 maart 2008, 0:3429-3-08 00:34 Nr:119962
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:11088
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: zo natuurlijk mogelijk... Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
kristel schreef op donderdag 2 september 2004, 18:27:

> zie wat bloed druppelen, kijk naar boven...gapende
> schouderwonde, opengereten, oppervlakte spier over, onderspier
> geraakt...een vreselijk zicht!
> meteen dierenarts gebeld, die raadde de paardenkliniek

Jur heeft in jan.07
ook zo'n wond gehad als het paard van Ilona, alleen wat raveliger en er moest een drain in. Jur kon de eerste 4 dagen amper een paar stapjes zetten. We hebben hem met zijn maatje in een paddoc gezet. Eerst klein 4 bij 5 meter opdat hij niet zo ver af kon dwalen van zijn voer en drinken. 2 waterbakken en 2 hooikuipen erin zodat het altijd vrij beschikbaar was. Na die 4 dagen hebben we ze in hun normale grote winterpaddoc gedaan. Het heeft een maand geduurd voordat hij weer de oude was. Dit schreef ik erover hier:

3 febr. 07
Jur is vorige week door het draad gevlogen, toen er een nieuw paard bij ingezet was. Hij heeft een diepe snijwond aan zijn been. Gehecht met een drain erin, en al. Over 2 - 3 weken zou hij weer de oude zijn, als er geen tegenslag bij komt.

5 febr. 07
... Daar gaat het overigens buiten verwachting goed mee, en de dierenarts melde ook geen bezwaren tegen de magnesiumkuur op dit speciale moment. Ik denk dat het meehelpt bij de genezing!

17 febr. 07
Nu wou ik gisteren zijn open (niet meer bloedende) wond van propolis creme voorzien.

19 febr.
We zijn nu drie weken verder en wandelen weer in stap. De dierenarts was echt verbaast over de goede genezing, ik vermoed dat hij dit niet gewend is, bij zijn stalrust paarden.

1 maart 07
Jur was erg levenslustig, toen hij na 4 weken medische-paddoc-rust weer uit
zijn bepekte ruimte mocht, en wou me in draf voortdurend voorbij lopen.

Groetjes, Michiel
Volg datum > Datum: zaterdag 29 maart 2008, 3:1529-3-08 03:15 Nr:119963
Volg auteur > Van: trea hoex Opwaarderen Re:119962
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: zo natuurlijk mogelijk... Structuur

trea hoex
Nederland

Jarig op 9-4

1840 berichten
sinds 27-3-2005
Michiel schreef op zaterdag 29 maart 2008, 0:34:

> kristel schreef op donderdag 2 september 2004, 18:27:
>
>> zie wat bloed druppelen, kijk naar boven...gapende

> zijn bepekte ruimte mocht, en wou me in draf voortdurend
> voorbij lopen.
>
> Groetjes, Michiel

Jullie reageren op een wel héél oud bericht... uit 2004! LOL
Volg datum > Datum: zaterdag 29 maart 2008, 3:1529-3-08 03:15 Nr:119964
Volg auteur > Van: Conrad van Pruijssen Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: ClickerExpo2008 day 1: Een kort verslag Structuur
Conrad van Pruijssen
Homepage
Vleuten
Nederland

Jarig op 8-5

166 berichten
sinds 21-8-2006
ClickerExpo2008

Hier even wat nieuws over de ClickerExpo2008 in Lexington Kentucky, Amerika.
Voor de mensen die nog niet zo bekend zijn met clickertraining in het algemeen en / of clickertraining voor paarden in het bijzonder.
De ClickerExpo wordt georganiseerd vanuit de Karen Pryor Clickertraining Academy de oprichtster is ook de schrijfster van het boek “Don’t shoot the dog” en de Nederlandse vertaling “Stoppen met blaffen”.
By the way, een aanrader voor iedereen die houdt van dieren en / of mensen en die geïnteresseerd is in het trainen of opvoeden van zowel dieren als mensen op een wijze waarbij je beloont wat je krijgt. Heb je nog geen positieve grondhouding dan zal dit boek je leven veranderen.

Dit is meteen een leuke brug naar het nieuwe boek: Reaching the Animal Mind: The Clicker Training Method and What It Teaches Us About All Animals.
Bij de opening van de seminar heeft ze hier kort over verteld.
Ik denk dat het net zo’n bestseller gaat worden als “Don’t shoot the dog” waarvan er miljoenen zijn verkocht. In dat boek legt ze op een niet technische wijze uit hoe clicker training werkt.

In haar nieuwe boek gaat ze uitleggen waarom clickertraining werkt. Ze heeft wetenschappelijk onderzocht waarom het werkt zoals het werkt.
Ze is hierbij niet over 1 nacht ijs gegaan, tijdens haar research is zij onder meer ondersteund door de beste professoren in het gebied van neurologie.

Voor iedereen die ooit heeft getwijfeld en nog twijfelt ook al hebben zij in de praktijk al geweldige resultaten gezien die met geen andere trainingsaanpak haalbaar zijn dan zal dit boek door wetenschappelijk onderzoek aan toen waarom het echt werkt.
Dit boek zal de laatste mensen over de streep trekken ;-)
Click

De overige seminars die mijn aandacht hadden waren:
Working for the Joy of it, A systematic Look at Non-Food Reinforcers van Ken Ramirez.
Dit seminar ging over hoe je kunt trainen met meer dan alleen voer als beloning. Het was super om te zien wat de mogelijkheden zijn en hoe relatief eenvoudig deze zijn aan te leren als je maar een goed trainingsplan hebt wat op een gestructureerde wijze hieraan werkt.

Insight, teaching blind handlers van Michele Pouliot.
Dit was een praktijk sessie waarbij mensen warden geblinddoekt om dan als een blinde persoon een hond te trainen. Het was super om te zien hoeveel we doen met onze ogen en om te ervaren dat onze ogen, slecht presteren. Doordat deze mensen geblinddoekt waren moesten ze omschakelen naar andere bronnen van informatie. De resultaten van zowel de mensen als de honden waren super als de mens op andere bronnen van informatie gaat vertrouwen dan op alleen het zicht.

Broken Clicks, how reinforcer delivery impacts learning, Jesus Rosales-Ruiz
Jesus kende ik nog niet zo goed, maar het is nu al mijn vriend. Uit zijn lezing bleek dat hij een grote fan is van Bob Bailey. Hij liet op een wetenschappelijk onderbouwde wijze zien waarom dat Bob Bailey en Mary Breland, ja de mensen die achter de chickencamps zitten waar Piet vorige maand geweest is, zoveel succes hebben gehad in het verleden met hun dierentraining.

Er valt nog veel meer over de super interessante inhoud te praten.
Dit doe ik liever face 2 face. Voor iedereen die meer over clickertraining wil weten kom dan naar mijn gratis* lezing op 3 mei in Utrecht of 10 mei in Belgie.
Daar hoor je alle details en ontvang je alle sheets zodat je weer helemaal op de hoogte bent van (de nieuwe ontwikkeling) clickertraining.
Zodat je ook je eigen training weer succesvoller kunt maken en je paard of ander dier nog gelukkiger en blijer doordat je beide plezier hebt in het trainen.

Heb je nog niet ingeschreven volg dan onderstaande link
clickertraining%2C&skip=0" target=_blank>http://www.paardnatuurlijk.nl/cgi-bin/forumreader.cgi?open=1&forum=pn&selsub=Lezing%3A+De+nieuwste+trends+en+ontwikkelingen+op+het+gebied+van+clickertraining%2C&skip=0
en schrijf je als nog in.

Morgen weer een update en meer nieuws van de ClickerExpo2008.

Groet
Conrad van Pruijssen

ITClicks with SubtielTrainen
Volg datum > Datum: zaterdag 29 maart 2008, 3:1829-3-08 03:18 Nr:119965
Volg auteur > Van: Conrad van Pruijssen Opwaarderen Re:119853
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nathalie is jarig! Structuur
Conrad van Pruijssen
Homepage
Vleuten
Nederland

Jarig op 8-5

166 berichten
sinds 21-8-2006
Hi Nathalie,

Vanaf de ClickerExpo in Amerika.
Ook gefeliciteerd van mij.
Het lijkt alsof ik te laat ben.
Maar ik heb nog het excuus dat het in mijn timezone nog steeds vrijdag is.

Groet
Conrad van Pruijssen
ITClicks with SubtielTrainen

Nathalie Lagasse schreef op vrijdag 28 maart 2008, 12:12:
Volg datum > Datum: zaterdag 29 maart 2008, 5:5529-3-08 05:55 Nr:119966
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:119964
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ClickerExpo2008 day 1: Een kort verslag Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Conrad van Pruijssen schreef op zaterdag 29 maart 2008, 3:15:

> ClickerExpo2008
>
> Hier even wat nieuws over de ClickerExpo2008 in Lexington

> Groet
> Conrad van Pruijssen
>
> ITClicks with SubtielTrainen

Sh.. ik ben alweer jaloers. Maar ik heb van de week in Antwerpen Zoo naast een echt werkende zeeleeuwentrainster gestaan en mee mogen praten....
Da's niet precies etzelfde zeker? Daar ben je niet meer van onder de indruk?

Kan ik ook allebei de dagen komen? :-)

Piet

If it's worth my love, it's worth the fight
Volg datum > Datum: zaterdag 29 maart 2008, 7:4829-3-08 07:48 Nr:119967
Volg auteur > Van: Christel Provaas Opwaarderen Re:119923
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: nog steeds natte hoeven? Structuur

Christel Provaas
Walem
Nederland

Jarig op 1-3

7725 berichten
sinds 9-7-2005
charlot van r schreef op vrijdag 28 maart 2008, 18:50:

> Ga echt moeten beginnen opletten wat ik zeg.

Nee hoor, het brengt juist kleur in dit internationaal forum!
Maar ook begripsverwarring.
Volg datum > Datum: zaterdag 29 maart 2008, 7:5329-3-08 07:53 Nr:119968
Volg auteur > Van: Christel Provaas Opwaarderen Re:119944
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: furminator? Structuur

Christel Provaas
Walem
Nederland

Jarig op 1-3

7725 berichten
sinds 9-7-2005
marianne laenen schreef op vrijdag 28 maart 2008, 21:04:
>
> Niemand die het op zijn eigen hoofd durft proberen?
>
> Marianne

Ja, ik. Er komt dan praktisch geen haar mee. Maar ik heb dan ook weinig ondervacht ;-)
Volg datum > Datum: zaterdag 29 maart 2008, 8:0129-3-08 08:01 Nr:119969
Volg auteur > Van: Christel Provaas Opwaarderen Re:119921
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuwe manege, het lijkt wel een concentratiekamp Structuur

Christel Provaas
Walem
Nederland

Jarig op 1-3

7725 berichten
sinds 9-7-2005
Arabesk schreef op vrijdag 28 maart 2008, 18:44:

> Hier in de buurt is een spiksplinter nieuwe manege, met een
> enorme rijhal, twee buitenrijbakken, een overdekte stapmolen en
> een longeercirkel. (afspuitplaatsen, kantine, solarium etc etc)

> Afschuwelijk mijn maag draaide zich om. Dat zo'n gloednieuwe
> manege zo weinig aandacht besteedt aan het welzijn van de
> paarden ik kon wel janken. Het leek wel een concentratiekamp,
> al die paarden in eenzame hokken op een rijtje....

Ik vrees dat ik weet wat je bedoelt. Ik rijd er altijd langs als ik naar de duinen ga. Ben laatst eens binnen wezen kijken omdat er een wedstrijd was. Wat een efficiënte betonnen gevangenissfeer. Er is geen paard te zien, terwijl er wel 80 moeten staan. Alles staat onzichtbaar achter ijzer en beton. Ik mag altijd graag even de versnaperingsniveau van een kantine uittesten, maar heb zelfs dat niet op kunnen brengen.
Volg datum > Datum: zaterdag 29 maart 2008, 8:1029-3-08 08:10 Nr:119970
Volg auteur > Van: van Tilburg Opwaarderen Re:119928
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: laterale stap, rijtechnisch vraagje Structuur
van Tilburg
Homepage
Nederland


78 berichten
sinds 11-4-2006
> Verder nog een goede opmerking paard staat op ijzers en vrij
> steil.

***M.a.w. steile hoeven = steile/ gespannen schouder = spanning in de rug = lateraal stappen.

Kijk eens even op de site van Wim de Leeuw (biomentor.org), daar staan twee mooie foto's van hoe de houding van het paard is met steile en zonder steile hoeven. En m.n. hoe dit doorwerkt in het lijf.

En natuurlijk zoals al eerder gezegd, rechtgericht rijden.

Groet Angèle
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18908 onderwerpen
275519 berichten
Pagina 7998½ van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.