InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18908 onderwerpen
275519 berichten
Pagina 18271½ van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: zondag 27 november 2016, 10:1027-11-16 10:10 Nr:274065
Volg auteur > Van: Martina Opwaarderen Re:274064
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Frans, ben je er nog...? Er is een vraag op FB voor je. Structuur

Martina
Hocheifel
Duitsland

Jarig op 16-11

2894 berichten
sinds 30-7-2007
Honderden berichten later, en vele malen het zelfde zeggen gaat er feitelijk maar 1 persoon in op de natuurkunde achter de hoofdvraag. Dank je wel Brigitte!!!

Mijn laatste poging tot discussiƫren in die draad is deze, 7 stellingen:
"1) Op het hoefbeen na is de hoefwand het hardste materiaal in een hoef. 2) De stevigste verbinding tussen 2 verschillende hoefonderdelen zit tussen het hoefbeen en de hoefwand, dat trek je (zie foto van Jantine hierboven niet zomaar op die manier!!!! los, met de andere hoefonderdelen heb je deze moeite niet). 3) Het hoefbeen zit vast aan de onderkant van een schuine/conische hoefwand. 4) Al het gewicht komt via het skelet van het paard in de hoef terecht. 5) De natuur 'ontwikkelt' niet voor niets lichaamsonderdelen, deze hebben allemaal een specifieke optimale vorm voor hun functie gekregen, wat niet meer nodig is verdwijnt. 6) Een goed bekapte hoef heeft de hoefwand en hielen op zoolniveau (of een paar mm erboven, al naar gelang voorkeur :-)). Straal is op hielniveau bekapt en steekt nergens boven het niveau hoefwand uit. 7) Zet deze hele constructie op een ondergrond. Daarbij krijgen de volgende onderdelen tegendruk van de bodem: hoefwand, rand zool, straal, hielen. Ik heb dit genummerd zodat men per onderdeel aan kan geven wat niet klopt (OK, over punt 6 'hoe bekap je' kun je gaan emmeren, maar dat is weer een andere discussie dan die van de krachtverdeling). Van al het grondrakende materiaal is de wand en de hielen (indien je wil een deel steunsel) het hardste materiaal, deukt het minste in dus, de meeste kracht en tegendruk komt dan waar? Wil je je vinger liever steken tussen 2 metalen platen die elkaar raken of tussen 2 sponzen die elkaar even hard raken? Die tegendruk van de bodem komt dus grotendeels op de wand terecht en werkt via die wand -> de lamellen in op het hoefbeen en houdt zo het paard overeind. Het hoefbeen zit vast aan de onderkant van de hoefwand, hangt dus. Zou het erboven vast zitten duwt het. Het overige spul wat er nog in zit is zachter materiaal, elastischer, mooi hydraulische schokdemping met een extra pompfunctie ook nog, feest, maar kan niet voldoende weerstand bieden tegen de immense krachten die op zo'n hoef komen (des te meer gewicht van het paard op de zool etc komt en is de functie van de wand verminderd/verstoord, des te meer spreek je van ziekte/problemen/kwetsuren). Wie streeft er nou niet naar een mooie rechte wand en strakke witte lijn? En waarom dan eigenlijk...? Het paard staat niet op de zool en de hoefwand zit er voor de sier tegenaan geplakt als een deksel en doet ook een beetje mee, de natuur investeert niet in dat soort overbodige overgedimensioneerde structuren, die verwijdert dat net als je appendix. Vorm, functie en biomechanica."

Waarvan 1 van jouw moderatoren Frans, Anne den Otter, vindt dat het ondertussen een wellis-nietes verhaal wordt. Na meters uitleg en pogingen over de kern van de zaak te discussiƫren wordt verdomme al je moeite afgedaan alsof m'n teksten niet meer zijn dan "wellis zeggen". Hoe ongelooflijk onbeschoft! Probeer je inhoud te genereren krijg je dit als dank :-(. Je wordt ff als een lastige wellis-zegger neergezet. En bedankt maar weer voor de moeite! Dit is niet een probleem van wellis-nietis!
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18908 onderwerpen
275519 berichten
Pagina 18271½ van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.