InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18908 onderwerpen
275519 berichten
Pagina 2128½ van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: maandag 22 augustus 2005, 13:4122-8-05 13:41 Nr:31914
Volg auteur > Van: Simon Lingbeek Opwaarderen Re:31891
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Traditioneel versus natuurlijk Structuur
Simon Lingbeek
Homepage
Geervliet
Nederland


362 berichten
sinds 12-1-2005
Ans Jondral schreef op zondag, 21 augustus 2005, 19:21:

> >
> Waarom gaat iedereen er van uit dat een gewone hoefsmid bekapt
> zoals wanneer hij er een ijzer onder zou zetten?

> gevraagd.
> Dus nu vraag ik mij af waarop iedereen zich baseert als ze
> zeggen dat een hoefsmid een blootvoets paard hetzelfde bekapt
> als een paard met ijzers?

Hoi Ans,

Als ik kijk naar het instituut waar ik mijn opleiding traditioneel bekappen heb gedaan, werd er grof aan de straal gesneden en werd bv de gehele hoef aan de buitenkant geraspt. Wanneer ik vroeg waarom dat gebeurde was steevast het antwoord dat dit uit cosmetische overweging was. Het leverde een hoef op waaraan was te zien dat er aan gewerkt was. De steunsels werden overigens ook altijd tot de zool weggehaald.
Maar wanneer ik in de praktijk kijk zie ik veel dat het natuurlijk en traditioneel
bekappen vaak dichter bij elkaar ligt dan in theorie. Voor mij betekent dit overigens dat er al een gat overbrugd is.
Als je bekapt om een ijzer te plaatsen dien je uiteraard anders te bekappen dan wanneer het paard blootsvoets door het leven gaat. Ik ben er zeker van dat de gemiddelde smid daar wel degelijk rekening mee houdt. Al zou het maar zijn om gevoeligheid te voorkomen.
Wat mij betreft is het het belangrijkste dat de ijzers eraf gaan. Traditioneel bekapt, maar wel op blote voeten vind ik al een hele vooruitgang. Ik denk dan dat natuurlijk bekappen vanzelf meer toegepast zal gaan worden.

En het belangrijkste beletsel is het feit dat (natuurlijk)bekappen weinig lonend is. Hier schuilt het gevaar ijzers te verkopen of in het andere geval elk paard op hoefschoenen te willen zetten.
En uiteindelijk kunnen we dat alleen maar oplossen door te zorgen dat er een beloningstelsel is waarbij een bekapper een redelijk salaris kan verdienen, zodat hij die verleidingen kan weerstaan.
Volg datum > Datum: maandag 22 augustus 2005, 13:4422-8-05 13:44 Nr:31915
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:31900
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Foto's van Khabal Structuur
Ilona Kooistra schreef op zondag, 21 augustus 2005, 22:32:

> Ivm drukte staan ze nu pas online, de foto's van ons super lieve
> hengstje Khabal:
>
> http://www.paardnatuurlijk.nl/paarden/khabal.htm
>
> Ilona
> --
> let's keep on moving naturally!

whoo wat een mooi veulentje en die foto's zijn echt gaaf :)
veel plezier ermee

liefs,
Volg datum > Datum: maandag 22 augustus 2005, 14:1222-8-05 14:12 Nr:31916
Volg auteur > Van: Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: weekendje eddy modde (parelli) Structuur
vrijdag avond ben ik afgereist naar zeeland om mij eerst level 2 cursus te gaan doen.
zaterdag ochtend na een nacht zonder slaap, maar wel met een hele hoop regen en onweer was me wekker niet afgegaan en was ik dus te laat aan wezig, maar niemand maakte zich druk daarover en ik kon zo bij de therorie aanschuiven.
Het bleef maar hozen, dus besloten we met simulaties te beginnen. Dat was erg leerzaam en grappig
Het was erg grappig te zien hoe alle mensen anders reageerde en dus een ander type paard vertegenwoordigde :-P
Toen het maar bleef hozen zijn we toch maar de paarden gaan pakken en op het weilandje naast de bak aan de slag gegaan.
Ik had geen van me eigen paarden bij me en ging met een merrie (loreen) van eddie aan de slag. ik had haar vrijdag avond al even ontmoed en het voelde erg goed toen.
Loreen was een erg lieve maar hete merrie die geen stap zetten als ik niet het juiste van haar vroeg.
Zo in de zeikende regen was wel erg apart. loreen en ik begonnen elkaar steeds meer door te krijgen alle oefening zijn ons uitstekend gelukt met wat hulp van eddie.
Loreen lijkt wat op exel dus daar was ik erg blij mee. dan is het vertalen naar exel in iedergeval niet zo moeilijk.
Toen we helemaal doorweekt en ijskoud waren zijn we gestopt. even loreen wat voer gegeven en een knuffel en weer terug naar de camping om een hele warme douch te gaan nemen.
Op de camping bleek mijn tent de regen niet aangekund te hebben.
ik heb de boel maar even gelaten voor wat het was en ben gaan douchen. toen ik klaar was kwam ik een andere cursiste tegen die ook op de camping was en vroeg ik of zij nog een plekje over had voor mij in haar tent en dat had ze. dus ik alle nog enigsinds droge spullen gepakt en verkast naar haar tent.
daarna weer terug naar eddy gegaan en chinees gegeten. ik heb me helemaal volgepropt om maar te zorgen dat ik niet ziek zou worden.
Er was ook een meisje uit denenmarken aanwezig, die bleef langere tijd bij eddie met haar paard.
Na het eten gingen er een paar trailer laden oefenen. daar heb ik naar staan kijken. Vervolgens ben ik Loreen haar paddock gaan schoon maken en heb ik haar en haar vriendje wat hooi gegeven en zijn we naar de tent gegaan om na een bakje thee te gaan slapen
Wat vervolgens weer een nacht zonder slaap was.
De volgende dag was het droog en ik was optijd :)
eerst weer theorie gehad en daarna met grond werk begonnen. we eindigde het grond werk met wat liberty. Alle paarden ontsnapte, maar loreen bleef netjes bij me. Ik liet haar over barrels springen en zigzagen om pilonetjes. we waren echt een team aan het worden. Ik was dan ook stiekem helemaal verliefd aan het worden :)
Ton gingen we opzadelen en deden we een hele hoop oefenoingen op het paard. The seven games te paard zeg maar.
van friendly game tot sgeeze game hebbeen we gedaan. het was enorm leerzaam en ik stond echt te popelen tot ik het op me eigen paardje kon gaan doen.
Na de lunch deden we nog wat grond werk en gingen we er weer op. Nu moesten we achter eddie aan met alle fases proberen je paard tussen poortjes door te sturen. Dit was leerzaam en erg grappig. We eindigde het geheel met de cloveleaf pathern, die ik met loreen, omdat ze eindelijk relaxed werd in galop moest afleggen om de rest bij te houden :-P
daarna gingen we de botigh doen. ik en Loreen gingen als eerste. Het was onwijs gaaf en eddie heft wel 3x herhaalt dat ik mocht stoppen voordat ik door kreeg dat hij wat tegen me zei :-P
vervolgens had hij iemand nodig om de zijwaards oefening uit te leggen, dus dacht ik owell doe ik wel. Loreen wilde even niet en ik was in gedachte bezich haar opzij te zetten en had helemaal niet door wat eddie aan het doen was en hij dus de fases aan het door werken was en bij fase 4 aan kam wat een tik op haar kont betekende en de bok voor mij uit het niets kwam :-P gelukkig bleef ik netjes zitten:-P
Daarna moesten we dit na gaan doen. dit werd onwijs leuk want ik een een gast hadden er onwijs veel schik in en gingen wedstrijdjes doen wie er als eerste aan de overkant was.
Loreen vond het niet de hele tijd leuk en protesteerde soms wat, maar dat deed me weinig.Ik blkeef gewoon vragen en ze kwam wel na wat moeilijk doen deed ze het perfect.
Dit was de laaste oefenening. we spraken nog wat na en toen ging eddie melden wie het allemaal gehaald had ( de level1 dan) en hoewel ik niet voor me level 1 was gekomen kreeg ik toch me rode string en ben ik dus eindelijk geslaagt.
Vorig jaar was het mis gegaan, omdat exel nog met een galop trauma zat. waar ze nu trauwens van af is.
Ik was echt zo verrast dat ik bijna van blijdschap van me paardje was gesprongen :-P
Sorry voor het enorm lange verhaal, maar het was ook zo gaaf :-P
Ik mis Loreen best wel. Het is echt een geweldig dier :)

lifs,
Volg datum > Datum: maandag 22 augustus 2005, 14:2222-8-05 14:22 Nr:31917
Volg auteur > Van: Monique Meijer Opwaarderen Re:31914
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Traditioneel versus natuurlijk Structuur
Monique Meijer
Op Haaid
Duitsland

Jarig op 22-5

3218 berichten
sinds 3-6-2005
Simon Lingbeek schreef op maandag, 22 augustus 2005, 13:41:

> Ans Jondral schreef op zondag, 21 augustus 2005, 19:21:
>
>> >

> En uiteindelijk kunnen we dat alleen maar oplossen door te
> zorgen dat er een beloningstelsel is waarbij een bekapper een
> redelijk salaris kan verdienen, zodat hij die verleidingen kan
> weerstaan.

Hallo,
Ik heb vijf hoefsmeden versleten, en die bekapten mijn paard allemaal alsof er een hoefijzer onder moest. Geen van deze vijf kon behoorlijk met een paard omgaan, alleen maar slaan en brullen (want tijd is geld). Er was geen discussie mogelijk: klep dicht en betalen, want zij waren de hoefsmid en ik de ja-knikkende betalende klant.... Vreselijk. Gevolg was dat mijn paard steeds slechter liep en doodsbang was.
Ik zou haar hoeven graag eens door een professioneel bekapper laten controleren, nu ik haar sinds 1 jaar natuurlijk bekap, maar dat is niet te doen. Ze raakt onmiddellijk in paniek als een vreemde aan haar hoeven gaat zitten. Ik heb haar twee jaar lang in haar stal bekapt, omdat ik haar buiten absoluut niet vast kon binden. Van de combinatie vastbinden en hoeven raakte ze compleet in paniek. Nu gaat het gelukkig prima, maar vreemden (en vooral mannen) zijn nog altijd een groot probleem.
Misschien heb ik dan wel net de verkeerde hoefsmeden gehad, maar ik was er behoorlijk zat van. Ik had steeds het idee dat bekappen niet genoeg opleverde en dat ze langzamerhand naar hoefijzers en speciaal beslag toewerkten. Mijn paard was gewoon "geen goeie", m.a.w. weg ermee, koop een paard dat ik tenminste normaal kan beslaan..... En dat terwijl mijn paard als eenjarige gewoon over kiezelstenen kon draven! Elke keer dat ze bekapt was werd het erger, ze ontwikkelde hoefzweren en erg slechte hoeven. Maar er was geen praten tegenaan. Het was mijn schuld, moest ik maar niet met haar over de weg wandelen.
Feit is echter wel dat, als mijn paard met hoefijzers goed gelopen had, ik nooit naar alternatieven gezocht zou hebben.....
Monique

Volg datum > Datum: maandag 22 augustus 2005, 14:3822-8-05 14:38 Nr:31918
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:31912
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: zomereczeem Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
Lianne Dingemanse schreef op maandag, 22 augustus 2005, 12:37:

> Ans Jondral schreef op maandag, 22 augustus 2005, 11:20:
>
>> Monique Meijer schreef op maandag, 22 augustus 2005, 10:57:

> je geprobeerd hebt waarschijnlijk nog duurder zijn als je ze bij
> elkaar optelt!
>
> Succes en groetjes Lianne

Tja, ik heb 2 weken geleden een heel bericht geschreven over de genezing van zomereczeem bij mijn eigen paarden maar er heeft niemand op gereageerd.

In de eerste plaats denk ik dat er verschillende vormen van eczeem zijn, voor het gemak worden al deze vormen zomereczeem genoemd, maar is het wel een 'zomer'eczeem?
Feit is dat het het meest in de zomer voorkomt. Waarom ? Omdat het gras of een stof bevat, of harder groeit, ik ben er zelf ook nog niet uit maar er is een relatie met gras.

Ik kreeg vorig jaar een Fjord (Izzy) die haar staart en manen had weggeschuurd, dikke korsten, gespannen manenkam, het dier was veel te vet, sjaggerijnig en ongelukkig van het alleen staan, zonder vriendjes, en het deed mij pijn tot in mijn tenen als ik haar zag schuren.

Ik heb haar gelijk op een uitsluitend hooidieet gezet, verder niks, geen gras- geen toevoegingen en binnen 2 maanden waren jeuk en plekjes weg en groeide er weer haar.
Ze heeft in die tijd geen hap ander voer gehad, nog geen wortel.
Nu, een jaar later, is ze nog steeds schoon, al heeft ze wel nog de neiging te dik te worden, dus is ze een soort van chronisch op dieet.
Ze heeft prachtig lange manen en een volle staart nu.
En het stikt hier van de vliegen!

6 weken geleden hebben we een slachtpaard gekocht, een Haflinger, Fanny, die vanwege haar eczeem geslacht zou worden.
Nu, een maand later is het weg, weer van alleen hooi en geen gras.
Wel heb ik haar mineralen gevoerd van de Groene Os, maar dat was meer om haar aan te laten sterken omdat ze letterlijk leeggezogen is in de paardenmelkerij waarvandaan ze komt.
Ze werd daar ook volgepropt met kalk en eiwitten (brokken) om melk te geven.

Samen met onze dierenarts, Wim, de Leeuw, gaan we nu experimenteren met dit soort paarden, gewoon, door niks te doen, te stoppen met allerhande voer, suikers (melasse, musli) eiwitten, gras, en kunstmatig gevormde brokken.
Het enige wat deze paarden krijgen is hooi. Eventueel ondersteund met reinigende kruiden (alhoewel ik dat nog niet eens nodig gehad heb bij mijn paarden).

Dus Bombita gekocht (slachtprijs) die ook eczeem heeft.
Zij staat nu even bij Peter Donck en komt aanstaande zaterdag.
Ben benieuwd of het bij haar ook zo werkt, al hoorde ik al van Peter dat ze niet veel last meer heeft.

Blijkbaar zit er een stof in gras waarvan sommige paarden jeuk krijgen.
Ook weten we inmiddels zeker dat stress een zeer bepalende factor is, dat het niet altijd aan vliegjes ligt, want dat zijn andere plekken die bovendien op ander plaatsen voorkomen dan op manen en staart.
Verder is overvoering een zeer belangrijke factor.

Overvoeding geeft teveel balaststoffen in de lever hetgeen zich bij daarvoor gevoelige paarden uiten kan in huiduitslag (het teveel komt ahw door de huid naar buiten). Denk bij overvoeding net zo goed aan die hopen vitaminen die mensen denken te moeten geven.
Mineralen en sporenelementen is een heel ander verhaal, dat kun je wel aanvullen.

Ik ben nu aan het experimenteren door Fanny op het gras te zetten en ja hoor : De plekjes zijn al weer terug aan het komen !!!!
Dus dat is duidelijk.
Wij hebben geen vette weides, alleen kort gras en zelfs dat is al voldoende om plekjes te krijgen.
Wat moeilijk is nu, is dat ze te mager dreigt te worden.
En dat is lastig als je niet wilt bijvoeren.
Haar manenkam voel ik iedere dag na en daaraan kan ik zien hoe het met haar is. Hij is overigens wel al een stuk zachter nu.

Overigens is een voorwaarde daarbij wat mij betreft om het paard weinig stress te bezorgen : In de groep en liefst dag en nacht de ruimte, buiten in de frisse lucht.
In combinatie met de juiste voeding en natuurlijke bekapping (aan-afvoer van afvalstoffen / doorbloeding) geloof ik dat een zeer groot percentage van de eczeempaarden genezen kan worden. Vergeet die hoeven niet mee te nemen in het verhaal. Ijzers en te hoge hielen beperken niet alleen het hoefmechanisme maar dus ook de doorbloeding en die is weer van belang bij het goed functioneren van de lever.

Ik geloof niet in allerhande smeerseltjes, toevoegingen, wonderzalfjes. Eczeem komt van binnenuit en moet ook als zodanig van binnenuit genezen. Hooguit een vette zalf, vaseline, ongeparfumeerde uierzalf of ander vettigs in de manenkam inmasseren om de huid soepel te houden.

Groetjes, succes, Pien
www.spirithorses.be
Volg datum > Datum: maandag 22 augustus 2005, 14:4822-8-05 14:48 Nr:31919
Volg auteur > Van: Monique Meijer Opwaarderen Re:31918
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: zomereczeem Structuur
Monique Meijer
Op Haaid
Duitsland

Jarig op 22-5

3218 berichten
sinds 3-6-2005
Spirithorses schreef op maandag, 22 augustus 2005, 14:38:

> Lianne Dingemanse schreef op maandag, 22 augustus 2005, 12:37:
>
>> Ans Jondral schreef op maandag, 22 augustus 2005, 11:20:

> Tja, ik heb 2 weken geleden een heel bericht geschreven over de
> genezing van zomereczeem bij mijn eigen paarden maar er heeft
> niemand op gereageerd.
>
Bedankt voor de reacties!
Ik heb met de zoekfunctie gezocht naar eerdere berichten, maar ik kreeg niks..... dus vandaar dat ik de vraag over zomereczeem stelde.
Ik zal mijn vriendin jullie reacties doorgeven, wie weet helpt het......
Bedankt,
Monique
Volg datum > Datum: maandag 22 augustus 2005, 15:0222-8-05 15:02 Nr:31920
Volg auteur > Van: Dephny van zanten Opwaarderen Re:31832
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hoefschoen met sliding ijzers Structuur
Dephny van zanten
utrecht
Nederland

Jarig op 18-12

23 berichten
sinds 29-7-2005
Peter Donck schreef op vrijdag, 19 augustus 2005, 21:24:

> Kruit schreef op vrijdag, 19 augustus 2005, 21:07:
>
>> ingrid van der post schreef op woensdag, 17 augustus 2005,

> 2 jaar sliden en daarna kan je paard de vuilbak in ......
> wat 'n pret !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
>
> peter

ligt eraan. Als je je paard goed traint en niet dag in en dag uit doet kan het helemaal geen kwaad. We al een paardje die aardig op leeftijd is en heeft nog nooit problemen gehad met zijn benen.
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18908 onderwerpen
275519 berichten
Pagina 2128½ van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.