InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 3015½ van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: maandag 13 maart 2006, 7:5713-3-06 07:57 Nr:45219
Volg auteur > Van: Ilona Kooistra Opwaarderen Re:45212
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: cursus Structuur

Ilona Kooistra
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 25-9

2749 berichten
sinds 27-7-2003
Piet schreef op zondag 12 maart 2006, 22:30:

> Ik weet het nog niet zo precies.....
> Natuurlijk bekappen is een verzamelnaam?
> Nou, lijkt me niet. Elke manier van bekappen heeft een

> om de dingen moeilijker te maken, of voor te stellen, dan
> ze zijn.
> Mensen die de cursus natuurlijk bekappen hebben gevolgd
> hebben in principe niemand nodig.

Mee eens.

Laatste alinea: De meeste mensen hebben niemand nodig, hoewel we er wel erg uitdrukkelijk op wijzen dat de hoeven af en toe eens moeten worden gecontroleerd. Vooral in het begin, als mensen nog maar net beginnen. Als het altijd perfect is bekapt en het paard doet het goed en blijft het goed doen, dan is dat daarna ook niet meer nodig.

Ilona
--
let's keep on moving naturally!
Volg datum > Datum: maandag 13 maart 2006, 9:0413-3-06 09:04 Nr:45220
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:45204
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: cursus Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Michiel schreef op zondag 12 maart 2006, 21:21:

> Ik wil geen prof. bekapper worden, als je dat bedoelt.
> Frans en Ilona hebben me ook geleerd dat bij heel slechte
> hoeven, het verstandig is, er een specialist bij te halen. Ik
> kan dat niet beoordelen, maar dat neem ik van ze aan. Misschien
> bedoel je dit.
>
> Bang voor me mag je wel zijn, als je zulke dingen schrijft. Het
> is mi. onwaar dat de eendaagse kursus je niet geschikt maakt
> voor natuurlijk bekappen, waarin je enkel zou leren om een hoef
> met goede basis te onderhouden.

Ik vind de hele discussie nogal merkwaardig. Er riekt toch een zekere broodbescherming doorheen. Er wordt gesteld dat je na "1 dag niet professioneel natuurlijk bekapper" zou kunnen zijn. Lariekoek.

Vergelijk het met computers. Mijn ouders, die uiteindelijk toch de conclusie hebben gedaan dat een computer een noodzakelijk kwaad is, volgen een cursus om te leren hoe ze moeten e-mailen. Zijn ze na die cursus volwaardig computer-programmeur? Ik dacht het niet. Bepaald niet. Ze bellen nu voor de zekerheid nog even na om te vragen of het emailtje is aangekomen, en vaak is dat niet het geval...

IK heb nooit een cursus e-mailen gehad, laat staan een cursus programmeren. Niet eens een tiepcursus. Toch heb ik mijn brood verdiend met het schrijven van software, en schrijf ik zelf de programmatuur om deze website te laten werken.

Er is dus nogal veel individueel verschil. Er komen mensen op de cursus waarbij je bij wijze van spreken je tenen bij elkaar knijpt over hoe ze een rasp vasthouden, en er komen mensen die gelijk al de hoef zo mooi afwerken dat wij er niets aan kunnen verbeteren. Er komen mensen die ook na een dag cursus nog moeite hebben om te bedenken wat nou weer die steunsels waren, en er zijn mensen die de website en het boek hebben gelezen en het hele gebeuren van voor tot achter perfect begrijpen.
(Ons uiteindelijk doel is dat iedereen die hier weg gaat genoeg kennis heeft om te weten wat je zelf kan doen, en wat je beter niet kan doen, hoe je de gereedschappen zodanig hanteert dat je al doende toch een goede vaardigheid opbouwt, maar vanaf daar ligt de weg helemaal open).

En de hedendaagse "professioneel" natuurlijk bekapper? Wat heeft die dan wel voor opleiding gehad? Ssssst, niet verder vertellen, maar over het algemeen nog minder dan die 1-daagse cursus. Sommigen hebben een "klassieke" opleiding gehad, maar daar heb je met natuurlijk bekappen niets tot nauwelijks iets aan, behalve dan de vaardigheid met het gereedschap. Maar dat laatste is iets waarbij aanleg al het leeuwendeel voor zijn rekening neemt, en de rest is domweg doen.
De een werkt volgens de methode van 'Pete Ramey' maar heeft de goede man nog nooit gezien laat staan een cursus bij hem gevolgd, een andere weer verscheen ooit op dit forum als 'tegenpool' die dacht dat de witte lijn alleen maar aan de onderkant zat, maar is nu overtuigd en denkt na een klassieke cursus te hebben gevolgd een professional te zijn, etc. etc. Geeft allemaal niks, ook wij hebben geen officiele cursus "natuurlijk bekapper" gevolgd, maar laten we wel even met beide beentjes op de grond blijven staan.

Het hele bekappen wordt zoals gewoonlijk weer schromelijk overschat. Ilona heeft van de week expres Bala's hoef zo scheef als wat bekapt, is daarna een rit gaan maken, en na die rit... was de hoef volkomen recht. (Terwijl hij in zijn goede vorm nauwelijks slijt). Het feit dat zonder beslag de hoef zelf in de goede vorm kan slijten wordt nogal eens vergeten, gewend als we zijn aan beslagen hoeven die eenmaal bekapt het in die stand tot de volgende beurt moeten zien uit te zingen... Natuurlijk streven we er naar de hoeven zo recht mogelijk te bekappen, maar dit geeft wel stof tot nadenken...

De belangrijkste taak van de "professionele natuurlijk bekapper" is om de mensen duidelijk te maken dat een paard niet in de stal thuishoort en geen kilo's krachtvoer per dag moet eten. Zonder de hoeven ook maar aan te raken heb je daarmee al de hoeven voor het grootste deel vooruit geholpen. De rest is bijzaak. Als je DAT voor elkaar krijgt ben je al voor meer dan de helft een professional.

Groeten,
Frans
Volg datum > Datum: maandag 13 maart 2006, 9:3313-3-06 09:33 Nr:45221
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:45218
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Opleiding/Baan Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
Geertje schreef op maandag 13 maart 2006, 7:50:

>
>>
>> Ik weet niet of het iets is. Er zijn vast wel mensen op dit

>> Groet,
>> Gregoor
>
> Dat was die waar Pien het over had :)

Ja, dat was em Geertje (en Anne).

Lijkt me wel een leuke en veelzijdige opleiding, (wel erg dressuurmatig gericht ), ik denk wel dat ze veel te bieden hebben, maar ik hoop niet dat dat toch ook een betrekkelijk gegeven is.
Al bij het openen van de site zag ik een foto van stalpaarden.
Klopt het dan met de holistische benadering van wat je leren wilt?

'Holistisch' en 'NH' zijn graag genoemde termen maar al rondkijkende op een aantal gelijksoortige sites zie ik dan toch weer ijzers, bitten, insnoerneusriemen en in stallen opgesloten paarden als algemeen goed voor hoe het geleerd wordt paarden te houden. Erg jammer!

Het allermooiste is natuurlijk om overal je kennis te vergaren, al doende te leren (meelopen met iemand, werken op een manege), werkervaring op te doen. Je zult altijd onderaan de ladder moeten beginnen, en oren en ogen openhouden, vragen stellen, 'in de buurt blijven'. Haast overal zul je zaken tegenkomen waar je het niet mee eens bent en waarvan je zeker weet dat je het later op je eigen manier zult gaan doen.

Zo heb ik indertijd als 'vrijwilligerswerk' 2 jaar lang alleen maar dagelijks 38 stallen mogen uitmesten (ik kreeg er wel warm eten voor :-P ) voordat ik uberhaupt goed genoeg bevonden werd om een paard te mogen droogstappen.
Maar goed ; het vormt je, het sterkt je, en alleen zo kom je bij je eigen bron!

Groet, Pien
www.spirithorses.be
Volg datum > Datum: maandag 13 maart 2006, 10:2513-3-06 10:25 Nr:45222
Volg auteur > Van: Spirit Opwaarderen Re:45220
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: cursus Structuur

Spirit
Homepage
Vroenhoven - Riemst (B), bij Maastricht
België

Jarig op 1-3

471 berichten
sinds 10-1-2005
Frans Veldman schreef op maandag 13 maart 2006, 9:04:

> Michiel schreef op zondag 12 maart 2006, 21:21:
>
>> Ik wil geen prof. bekapper worden, als je dat bedoelt.

> eten. Zonder de hoeven ook maar aan te raken heb je daarmee al de hoeven voor het grootste deel vooruit geholpen. De rest is bijzaak. Als je DAT voor elkaar krijgt ben je al voor meer dan de helft een professional.
>
> Groeten,
> Frans

En zo is het :-D
Ik sluit me helemaal aan bij wat je zegt.
Als je stáát waarvoor je staat kom je d'r wel....
Nu moeten de natuurlijke bekappers zélf ineens niet gaan ahum 'zeuren' en bang worden voor hun broodwinning zeg, het lijkt de hoefsmiddiscussie wel. Ga nu het natuurlijk bekappen niet ook in een waas van geheimzinnigheid plaatsen dat maar is voorbestemd voor enkelen....

Je moet het gewoon zien als een ondersteunende dienstverlening voor wanneer een eigenaar niet zelf kan of durft te bekappen, echt, méér zou het niet moeten zijn. Het hoefonderhoud van je paard zou tot de dagelijkse verzorging moeten behoren, niet meer en niet minder.
We kunnen beter de handen ineen slaan, komen we veel verder !
Het kaf scheidt zich dan vanzelf wel van het koren.

Dan kun je natuurlijk terecht opmerken dat er veel paarden rondlopen met probleemhoeven en hoe je dat gaat oplossen enzo, maar feit is dat het merendeel van deze 'westerse welvaartsproblemen' tot het verleden behoren als alle paardeneigenaren er nou eens van doordrongen worden dat ze hun paarden een beter leven moeten geven zonder stalarrest en ijzers.

Ook dat is de preventieve belangrijke taak van de natuurlijk bekapper !!!!

Pien, die ook zonder opleiding een paardencentrum heeft opgezet :-P
- en het schijnt nog te lopen óók - ....;-)
Volg datum > Datum: maandag 13 maart 2006, 10:5213-3-06 10:52 Nr:45223
Volg auteur > Van: Geertje Opwaarderen Re:45221
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Opleiding/Baan Structuur

Geertje
Den Haag
Nederland

Jarig op 17-3

1315 berichten
sinds 17-12-2005
Ik denk ook dat je goed moet nadenken over wat je precies wilt. Het is nou eenmaal helaas zo dat de meeste grote stallen nog altijd heel erg traditioneel zijn. En met de meeste paardenopleidingen is dat wel het soort baan waar je terecht komt...
Ik wilde altijd diergeneeskunde gaan studeren, liefst vee (koeien enzo). Tot ik mij bedacht dat hier voornamelijk bio-industrie bedrijven zijn en dat DAT nou net de reden was waarom ik vegetarier ben geworden... In engeland zijn meer kleinere bedrijven, maar ik wilde ook niet naar engeland. Dus ik ben geneeskunde gaan studeren...
Wil je een eigen bedrijf, zoals Pien, dan kun je het echt doen zoals jij het wilt. Dan is het inderdaad misschien handiger om gewoon zelf wat cursussen enz uit te gaan zoeken en daarbij wat managment ofzo te doen.

Uiteindelijk zou ik het cowgirl zijn ergens in amerika :). Maar ik vond eerst een goede opleiding en zekerheid van een baan wel zo veilig. Nu is een 12-jarige opleiding dan misschien ietwat overdreven voor een beetje zekerheid ;-), maar zoiets kun je ook doen...
Volg datum > Datum: maandag 13 maart 2006, 11:1613-3-06 11:16 Nr:45224
Volg auteur > Van: marjolijn Opwaarderen Re:45185
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Opleiding/Baan Structuur

marjolijn
Nederland


1465 berichten
sinds 28-7-2003
Snoopy schreef op zondag 12 maart 2006, 18:47:
> ik heb een vraagje, weet iemand een goede site waar je
> opleidingen hebt met paarden??ik heb me echt rot gezocht op het

http://www.hofstedeoostrijk.nl/
Volg datum > Datum: maandag 13 maart 2006, 11:4413-3-06 11:44 Nr:45225
Volg auteur > Van: Muguet Theelen Opwaarderen Re:45208
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: rijtypisch? (was bezweet paard in de regen) Structuur

Muguet Theelen
Roermond
Nederland

Jarig op 9-4

74 berichten
sinds 3-6-2005
Peter Donck schreef op zondag 12 maart 2006, 21:57:

> CooLLady schreef op zondag 12 maart 2006, 19:58:
>
>> Peter,wat heb je toch een mooi en apart veulentje op je

> 4° generatie hier bij mij
> 5° generatie op komst
> ondertussen 3 jaar geweest
> een heel oordeelkundig toevalstreffen (sic)

"Niks te pinto noch te paint...... "maar wel een super mooi apart veulen. Ik zou best eens een foto willen zien van hoe het veulen zich heeft ontwikkeld als 3-jarige Peter, zou dat mogelijk zijn ?
Bij voorbaat dank en groetjes van Muguet ;-)
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 3015½ van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.