InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 4680½ van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: zaterdag 16 december 2006, 16:3116-12-06 16:31 Nr:70189
Volg auteur > Van: Elzaliene Proost Opwaarderen Re:70115
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Echt heel erg hulp nodig deel 2 Structuur

Elzaliene Proost
De Parel van Westerwolde
Nederland

Jarig op 16-4

1182 berichten
sinds 25-3-2004
lotje schreef op vrijdag 15 december 2006, 17:41:
>
> beste Elza, dit verhaal (kort maar bondig hihi) komt mij erg
> bekend voor, uit een verhaal dat ik van een kennisje van mij

> soms wil je paard , je iets duidelijk maken , hoe die dat ook
> moet doen, aan jou is het, om er achter te komen wat,...
> luister naar hem, hij probeert je iets te vertellen! heel veel
> succes!!!!!!!! en doe em de groetjes...

Dank je Lotje, dat zou inderdaad ook een oorzaak kunnen zijn maar ik ben er zeker van dat dát het niet is... Liet dat paard bij het opzadelen niet al merken dat het aan het zadel lag? Meestal worden ze wars van datgene wat ze pijn bezorgt toch? Bv onrustig met opzadelen...

Ben gisteren lopend met Mike dat kleine rondje door het bos gegaan. Hijg hijg! Loop als mens maar eens een half uur over een mul en soms modderig ruiterpad hihi... Toen durfde hij wel. Okay, we haden er goed de pas in, ik moest zelf regelmatig de gang afremmen want ik ga automatisch met zijn doorstomen meedoen maar dat houd ik niet vol natuurlijk. Hij was wel weer snurkerig en er moest regelmatig aan paardenpoepsels geroken worden op het pad, erg belangrijk voor hem. Liet hem ook gewoon begaan.

Hij liep het grootste deel van de tijd naast me maar hij heeft gewoon momenten dat hij voor me uit wil gaan lopen. Dan loop ik naar zijn mening niet snel genoeg! HIJG PUF ZWEET... Hallooo zeg! Heb ik in begin trouwens wel toegelaten (ook al wordt er gezegd dat je dat niet moet laten gebeuren) want hij bleef naar me luisteren en op me letten. Ik liep dan ter hoogte van zijn heup. Op het laatste stuk terug werd hij wel steeds drukker, we kwamen nog een IJslander met mens erop tegen, daarvoor heb ik Mike even in een opening tussen de bomen naast het ruiterpad geparkeerd, maar hij wilde eigenlijk even kennis maken. Dat heb ik maar even niet toegelaten...

Toen we het laatste stuk bos uitkwamen en de 'openheid' weer in zicht (hier moest hij door de krapte achter me blijven, trapte hij ondanks het om mijn schouders heen zwaaien van de leadrope om hem even uit mijn rug te houden toch 2x tegen mijn rechter hiel omdat er schijnbaar toch nog een poema achter ons zat. AUW! en nog eens AUW! (Meer voor mij dan voor hem hoor ;-) ) Toen heb ik hem iets duidelijker uit mijn space gezet. Echter als hij zo in zijn instinct raakt is dat moeilijk, dan probeert hij eventueel om me heen naar voorop te lopen en dan moet ik met duidelijke lichaams taal zorgen dat hij uit de penarie blijft soms zelfs met een pets van het touw helaas: passerende auto of lage paaltjes met ijzerdraad ertussen gespannen bv.

Toen we echt in het open waren langs de weg ging het weer beter, maar dat paarden van die overgang naar- en van openheid naar beslotenheid (overgang licht/donker, overzicht/onoverzichtelijk) angstig worden als ze onzeker zijn lijkt me niet zo vreemd. Zou wel fijn zijn als hij wat gevoeliger was en uit de buurt van dat zwaaiende eind touw bleef ondanks zijn opgewondenheid, hij had overigens zelf lengte genoeg daarvoor, maar als hij in zijn vluchtinstinct komt kan hij zich heel goed zelfs voor 'pijn' afsluiten.

Wat namelijk een kenmerk van hem is: als hij opgewonden is, niet rustig wil lopen en je gaat dat toch constant eisen wordt hij steeds lastiger. Als er de ruimte is draai ik rondjes met hem dan komt hij weer achter me, maar als die ruimte er niet is...? En dat vind ik dan zo vervelend want om hem en mij veilig te houden moet ik af en toe hem echt een opstopper verkopen... Want regelmatig die tik van het eind van de leadrope die voor zijn neus voorbij komt zeilen boeit hem dan niet zo, zelfs niet als ik de snelheid dus kracht van de tik opvoer. ZUCHT... Maar dan ziet hij me wel weer staan.

Af en toe bekruipt me de gedachte dat ik niet geschikt voor hem ben. Ik ben van nature namelijk nogal een zacht gekookt eitje. Een watje. Alleen als er iets wat mij lief is in 'gevaar' komt kan ik echt kwaad worden. En Mike heeft zo'n grote persoonlijkheid en natuurlijk dat leiders instinct... Het is denk ik bijna alsof ik met een echte hengst van doen heb. En daar zou ik nooit voor gekozen hebben!!! Zelfs Parelli vind dat je Level tig moet zijn om daar mee te werken!

Maar er is ook zoveel fijns aan hem. Hij is heel eerlijk, en naast soort genoten ook heel mens gericht. De dierenarts en tandarts hebben geen kind aan hem. Injecties? Bloed afnemen? Poeh! GAAAAAP Tanden iets vijlen? Och... Maar voeten geven? Mmmmm Okay maar dan wel via Clickeren hoor! Nog nooit een paard met zo'n diversiteit aan uitingen meegemaakt!!! Halster/touwhalster om? Eerst even in de mond nemen en mee spelen. Heb hem dat al geprobeerd af te leren door hem ermee te 'over voeren', tip van Linda Parelli. Nou niet dus. Ga ik hem poetsen, laat ik even ruiken waar ik mee aankom, hij staat namelijk altijd op te letten wat ik aan het doen ben. Natuurlijk moet er dan weer even met die borstel gespeeld worden, okay, poets ik maar meteen zijn tanden! Als ik even in die spelletjes mee ga is het weer over. Dan kan gewoon het halster om, en kan ik aan de slag met die van modder aan elkaar plakkende haren...

En er zijn zo vaak complimenten van anderen die hem gewéldig vinden, naast die gene die hem aggressief vinden maar de laatste zijn gelukkig in de minderheid.
Ik kan hem overal, maar dan ook overal aanraken! Termometer in zijn poepert? GEEUW Alleen zijn hoofd met het kleine zachte borsteltje doen vind hij iets minder. Iedereen kan hem uit de wei halen. Laat zich door iedereen pakken. Okay, je moet wel wat ervaring hebben in lopen met een soms dansend paard, je moet daar niet voor terug deinzen en als hij iets te pronkerig is weten af te remmen. Wel een schitterend gezicht als hij zo fier bijna op de plaats mee draaft!

Ja ik hoop dat ik uiteindelijk gewogen wordt en niet te licht bevonden... Want ik voel dat als ik dit paard helemaal voor me weet te winnen ik er een reuze kameraad aan zal hebben!
Volg datum > Datum: zaterdag 16 december 2006, 16:4216-12-06 16:42 Nr:70190
Volg auteur > Van: Elzaliene Proost Opwaarderen Re:70187
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: kabouterfluisteren level 1 Structuur

Elzaliene Proost
De Parel van Westerwolde
Nederland

Jarig op 16-4

1182 berichten
sinds 25-3-2004
Els Kleverlaan schreef op zaterdag 16 december 2006, 15:23:

> Esther schreef op zaterdag 16 december 2006, 11:23:
>
>> http://users.telenet.be/peter.ryckeboer/artikels/grondwerk/kabou
>> terfluisteren.html
>
> Hihi, deze is leuk. Oók de reactie van de cursist lezen...
>
> Els.

Humor!!! Leuk geschreven! En eh... inderdaad onder het stukje 'leiden': het paard moet eigenlijk een stuk achter je lopen. Wist ik al van Parelli en denk dat ik dat nu eens echt moet gaan leren aan Mike. schaam schaam
Volg datum > Datum: zaterdag 16 december 2006, 17:2416-12-06 17:24 Nr:70191
Volg auteur > Van: marianne laenen Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Andrea Kutsch Structuur

marianne laenen
schilde
belgië


2030 berichten
sinds 4-2-2006
Vandaag was er een programma op een Duitse zender met Andrea Kutsch. Zij is de "first lady" van Monty Roberts in Duitsland en heeft een akademie geopend voor de verbetering van de communicatie tussen paard en mens.

Zij sprak heel overtuigend zonder aanvallend te doen en gaf goede voorbeelden uit de praktijk, over prooi- en roofdieren, lichaamshouding, sociale intelligentie van het paard enz. Andere genodigden waren al na enkele minuten paf en zegden: "Waar zijn wij dan eigenlijk al die jaren mee bezig geweest!".

Die vrouw deed dat heel goed.

Waar ik nu nog mee in mijn maag zit, is dat zij vertelde dat in Duitsland 65% van de paarden tussen hun tweede en hun zevende jaar naar de slacht gaan wegens "onaanvaardbaar gedrag"...

Marianne
Volg datum > Datum: zaterdag 16 december 2006, 18:1016-12-06 18:10 Nr:70192
Volg auteur > Van: Nick Opwaarderen Re:70182
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: kabouterfluisteren level 1 Structuur
Nick
Nederland


5000 berichten
sinds 13-3-2004
Esther schreef op zaterdag 16 december 2006, 11:23:

> http://users.telenet.be/peter.ryckeboer/artikels/grondwerk/kabou
> terfluisteren.html

Leuk en vernieuwend, ben benieuwd hoeveel er zich inmiddels aangemeld hebben ;-)

Nick
Volg datum > Datum: zaterdag 16 december 2006, 19:1816-12-06 19:18 Nr:70193
Volg auteur > Van: Nils Vellinga Opwaarderen Re:70191
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Andrea Kutsch Structuur

Nils Vellinga
Kinrooi
Belgie

Jarig op 22-5

6064 berichten
sinds 16-3-2006
marianne laenen schreef op zaterdag 16 december 2006, 17:24:

> Vandaag was er een programma op een Duitse zender met Andrea
> Kutsch. Zij is de "first lady" van Monty Roberts in Duitsland
> en heeft een akademie geopend voor de verbetering van de
> communicatie tussen paard en mens.
>
> Zij sprak heel overtuigend zonder aanvallend te doen en gaf
> goede voorbeelden uit de praktijk, over prooi- en roofdieren,
> lichaamshouding, sociale intelligentie van het paard enz.
> Andere genodigden waren al na enkele minuten paf en zegden:
> "Waar zijn wij dan eigenlijk al die jaren mee bezig geweest!".
>
> Die vrouw deed dat heel goed.

Ik heb Andrea ook een paar keer gezien op de D.tv, maar ze wordt vast geen vriendin van Piet ;-) Maar zoals ik al eens schreef over M.R., Ze helpt wel heel veel paarden te leven in een mensen wereld.

> Waar ik nu nog mee in mijn maag zit, is dat zij vertelde dat in
> Duitsland 65% van de paarden tussen hun tweede en hun zevende
> jaar naar de slacht gaan wegens "onaanvaardbaar gedrag"...

Ik denk dat 't hier niet veel anders zal zijn :-( , wel eens op een paarden markt geweest? Het zijn er zooo veel, die krijgen niet eens de kans onaanvaardbaar gedrag te tonen.

> Marianne

Nils en Olly
Volg datum > Datum: zaterdag 16 december 2006, 19:2216-12-06 19:22 Nr:70194
Volg auteur > Van: ingrid van der post Opwaarderen Re:69975
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verslagje bezoek A de Bodt Structuur
ingrid van der post
Nederland


423 berichten
sinds 25-5-2005
Christel Provaas schreef op donderdag 14 december 2006, 20:48:

> ingrid van der post schreef op donderdag 14 december 2006,
> 20:20:
>

>> rechtrichten en nog fijner: iedereen kan het leren, je hoeft
>> geen grand prixruiter te zijn.
>
> Wat zijn 'lichaamshulpen', bedoel je misschien gewichthulpen?

ja, dat bedoel ik, en ook als je een volte inrijdt, dat je bovenlijf precies recht meedraait. vanzelf gaat je binnenbeen tegen t paardenlichaam aan. gewoon zonder enige druk. mijn fout is om op de rechtervolte met mijn linkerschouder achter te blijven. waardoor je dus meer de linkerzijde van te paard belast. en dat op de rechtervolte. superfout natuurlijk. om rechtsom goed op de rechterzijde van mijn paard te blijven, moet ik goed de aandacht erbij houden. anders werk je je paard dus tegen met je gewicht en ga je m verkeerd belasten. t gekke is dat ik echt jaren prive les heb gehad, en een daarvan was niet de eerste de beste. die kostte me in die tijd 50 gulden per uur. af en toe neem ik les van een leerling van adb. ik heb nu pas weer s erop gezeten en hij loopt super zuiver. hij zal echter nog in t verband moeten met zijn hoef tot ??februari of zo? een keer op een steentje stappen met de open toon en hij is weer terug bij af. alles moet dichtgroeien. nou ja, ik weet nu hoe een witte lijn aanvoelt. t is dus een soort stevig elastiek. en ik weet nu ook hoe een zool in t echt eruit ziet.
oh ja, en in de bak trainen, vind ik wel makkelijker om je paard recht te krijgen. maar als we ooit weer naar t bos kunnen, dan ben ik ook altijd bezig om t paard recht te richten. en dat lukt ook.
Volg datum > Datum: zaterdag 16 december 2006, 19:3816-12-06 19:38 Nr:70195
Volg auteur > Van: Peter Donck Opwaarderen Re:70167
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verslagje bezoek A de Bodt Structuur

Peter Donck
Homepage
moorslede
belgie

Jarig op 5-10

5970 berichten
sinds 18-9-2004
Nick Altena schreef op zaterdag 16 december 2006, 1:30:

> eddy DRUPPEL schreef op vrijdag 15 december 2006, 7:48:
>
>>> http://www.youtube.com/watch?v=zDb3UIuTT-E&mode=related&search=

> Tja Eddy...speciaal voor dit soort maat paarden zijn denk
> ik......die anderhalfpaardstrailers uitgevonden.
>
> Nick

aaaauuuuuuuwwwwwwww, she 's a brick...HHHHaaaaauuuwwse !!
Volg datum > Datum: zaterdag 16 december 2006, 19:3816-12-06 19:38 Nr:70196
Volg auteur > Van: jan seykens Opwaarderen Re:70179
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: aanvulling van paardentips Structuur

jan seykens
Geel
België

Jarig op 27-9

811 berichten
sinds 19-2-2004
Spirithorses schreef op zaterdag 16 december 2006, 8:48:

> jan seykens schreef :
>>
>> Rij je nooit noordwaarts van bij u thuis?

> kerstvakantie ?!
> Wanneer gaan jullie weer?
>
> Pien

Spijtig genoeg is de kerstvakantie voor mij geen vakantie, maar wel heel veel werk. Maar vanaf januari kan ik weer volop rijden. Als het voor u kan
op donderdag 4 januari eventueel?

jan.
Volg datum > Datum: zaterdag 16 december 2006, 20:0016-12-06 20:00 Nr:70197
Volg auteur > Van: Christel Provaas Opwaarderen Re:70181
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verslagje bezoek A de Bodt Structuur

Christel Provaas
Walem
Nederland

Jarig op 1-3

7725 berichten
sinds 9-7-2005
Michiel schreef op zaterdag 16 december 2006, 11:18:

> Ik heb het Josien gevraagd gisteren en zij vind dat Jur
> een klein beetje rechts gebogen, rechts is dus ook de probleem
> buigkant als heeft het daar niet mee te maken. Zijn
> rechterachterbeen gaat dan iets wijder staan, waardoor hij daar
> minder gewicht draagt (sturend been is rechtsachter, links
> achter is dan het dragend been). Hoef verschil tussen l en r
> merk ik niet.

Een rechtsgebogen paard buigt juist makkelijker naar rechts, omdat het die kromming al enigszins heeft. Als rechts de probleembuigkant is, lijkt Jur mij een linksgebogen paard die zich rechts bol houdt.
>
> Ook met zijn hoofd naar zijn kont toe buigen kon Jur beide
> kanten altijd al goed, ook al zat zijn achterhand zo vast als
> een huis.
> Probeer Shiny eens te laten lopen kort rond om je heen en
> vraag zijn hoofd naar je toe, terwijl zijn schouder wijkt. Dat
> was het probleem bij Jur, dat kon hij niet rechtsom. Hij liep
> me dan liever omver dan rond gebogen verder stappen. Dit hele
> probleem is niet in de hoeven zichtbaar geworden.

Rechtsom voor jou of rechtsom voor hem? Bleef zijn hoofd daarbij recht voor zijn lichaam of in stelling?
>
> Wel zei Josien dat het loskomen van de spieren extra
> gevoeligheid in de hoeven kan geven. Dat heeft Jur dan ook, ik
> dacht dat dit alleen kwam doordat hij al maanden in een zachte
> natte wei staat en daarom minder goed over het harde kon als
> daarvoor. Herkent iemand dit?

Nee, nog nooit gehoord of meegemaakt en ik zou het ook niet kunnen verklaren.
Volg datum > Datum: zaterdag 16 december 2006, 20:3916-12-06 20:39 Nr:70198
Volg auteur > Van: Ilona Kooistra Opwaarderen Re:70174
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Reacties op BIT-artikel Structuur

Ilona Kooistra
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 25-9

2749 berichten
sinds 27-7-2003
Piet schreef op zaterdag 16 december 2006, 6:58:

> eddy DRUPPEL schreef op vrijdag 15 december 2006, 23:10:

>> Wel , ik ga dit wel doen hoor maar dan nog zou ik mijn paarden
>> niet zelf bekappen , vindt dat dit op een één dagscursus echt
>> niet kan onderricht wordn zoals het zou moeten . Vindt het

> bekappen op te zoeken, misschien gaat er dan een lichtje
> branden.
> Laten nou jouw Spaanse paarden daar geen hol mee te maken
> hebben!

Ach, we hameren er steeds op om de hoeven eerst in model te laten brengen door een bekwame bekapper, en het dán pas bij te houden én het daarna nog (zeer) regelmatig te laten controleren. Hoe vaak dat moet, is afhankelijk van je handigheid en je vermogen te kunnen zien of iets netjes recht is bekapt.

Op die manier groeit een mens er vanzelf heel rustig naartoe om uiteindelijk de hoeven helemaal zelf bij te houden, en dan merk je dat het helemaal niet zoveel voorstelt en vraag je je af waar je je vroeger zo druk om maakte ;-)

Maar ik heb 10.000x liever mensen die heel voorzichtig zijn dan mensen die denken: "ach, dat kan ik wel!"

Het kost gewoon wat tijd, geef het ook de tijd. Die ene dag is de basis, van daaruit werk je het verder uit.
Volg datum > Datum: zaterdag 16 december 2006, 20:4216-12-06 20:42 Nr:70199
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:70197
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verslagje bezoek A de Bodt Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Christel Provaas schreef op zaterdag 16 december 2006, 20:00:

> Michiel schreef op zaterdag 16 december 2006, 11:18:

>> rechterachterbeen gaat dan iets wijder staan,

> Een rechtsgebogen paard buigt juist makkelijker naar rechts,
> omdat het die kromming al enigszins heeft. Als rechts de
> probleembuigkant is, lijkt Jur mij een linksgebogen paard die
> zich rechts bol houdt.

Dat Jur rechtsom moeilijker boog weet ik zeker. Of hij rechtsachter wijder neerzet dan links weet ik niet meer. Beide voeten stonden er vaak buiten. Vandaag zette hij beide recht neer, de hele rit, zowel in stap als in draf. Het lijkt dat we er door zijn met Jur zijn probleem. Nu nog zien dit zo te houden met de verschillende oefeningen. Recht leren rijden is daar zeker bij.

Als Jur naar links en rechts kijkt, dan kijk ik mee. Op die manier hinder ik niet en zit ik altijd recht. Meesturen op zit gebeurd alleen als ik wel ga hinderen door licht af te wijken van zijn lijn. Als Jur dus kijkt naar links en ik blijf recht vooruit kijken, dan is dat een correctie van zijn kijkrichting. ik streef echter niet naar altijd het hoofd recht vooruit. Daarom kijk ik mee met hem, en zo zijn we meer verbonden met de omgeving en wat daar gebeurd en toch zijn we samen recht in 1 lijn.
Hoe doe jij dat Christel en anderen?

Groetjes, Michiel


Volg datum > Datum: zaterdag 16 december 2006, 20:4916-12-06 20:49 Nr:70200
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:70177
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Reacties op BIT-artikel Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
eddy DRUPPEL schreef op zaterdag 16 december 2006, 8:05:

> Piet schreef op zaterdag 16 december 2006, 6:58:
>
>> eddy DRUPPEL schreef op vrijdag 15 december 2006, 23:10:

> natuurlijk ergens beginnen maar ik vindt dit nu voor mij een
> beetje te belangrijk om te zeggen "al doende leert men". Heb
> liever iemand naast me die toekijkt terwijl ik mijn eerste
> honderd paarden rasp . Nu dagwandeling op programma .Bye Bye :-)

Ik vind het uitstekend dat jij jouw instelling en mening hebt, maar ga niet voor andere mensen beslissen wat zij wel of niet op een dag kunnen leren en wat de NB instructeurs hen kunnen aanleren. Dat is alleen op jouw onwetendheid gebaseerd en ongefundeerd. Allemaal aannames. Oordelen kun je pas als je zo'n dag gevolgd hebt
.Nu is het kakelen als een kip zonder kop.

Blabla!
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 4680½ van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.