InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18908 onderwerpen
275519 berichten
Pagina 630½ van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: dinsdag 3 augustus 2004, 13:573-8-04 13:57 Nr:9446
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:9442
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Woorden/begrippenlijst voor ponytaal Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Piet schreef op dinsdag, 3 augustus 2004, 12:36:
>
> Leuk idee, betekent dat ook dat je al die begrippen aan
> gaat leren om te kijken hoever je komt ? En heet die taal
> dan "ponytaal" of hupo of nepo :)
> Om een groter beginnetje te maken: regen, nat, koud, warm,
> sneeuw, ijs, glad, leuke buurvrouw(man), duwen, trekken, hard,
> zacht, zand, grind, asfalt, beton, :)
> Piet
>

Voor jou is "bal" natuurlijk voor de hand liggend ;-)

Mijn bedoeling is tevens meer idee te krijgen over jĂșllie belevingswereld samen met de ponies. Die van mij is als referentiekader veels te uitzonderlijk. Mijn Draupnir kent ook weer andere zaken als Elska... omdat Els huispony is en ik met Drop uit rijden ga.

Ik ben hier al jaren mee bezig, uitgaande van soorteigen ethogram afgezet tegen de wetenschap van leermethoden en -processen. Als je je hierin verdiept kan de conclusie (vind ik) niet anders zijn dan dat de omgang met paarden er primitief aan toe gaat. Geldt ook voor NH, met misschien als verschil dat degenen die zich er mee bezighouden meer openminded zijn - als je de "methode" van Parelli (als voorbeeld) ontleedt blijkt dat die voornamelijk gebaseerd is op klassieke conditionering en neg-enforcing. Het werkt wel, maar staat op zijn eigen manier nmm net zo ver van efficiente communicatieopbouw af als engelse dressuur, en alles hangt natuurlijk ook enorm af van wat je wil!
Inge (Teblick) is de enige die ik ken die ondubbelzinnig exclusiviteit afwijst en zegt dat ook pos-erforcing maar een schakeltje in het geheel van leren is. Leren is iets anders dan trainen - en i.v.m. paarden hoor ik mensen eigenlijk altijd over trainen, zelden over leren. Nmm is leren juist veel belangrijker, en daar heb je maximalisering van communicatie bij nodig.
Daarom dus: WAAR ZOUDEN JULLIE ALS JE KON HET MET JE PONY OVER WILLEN HEBBEN? Wat wil je vragen of juist beweren, wat is zowel voor jou als je pony gezamenlijk nodig of interessant om te weten?

Er zijn massa's woorden die wij wel gebruiken, maar die voor ponies niet interessant zijn;
woorden/begrippen die voor ponies zelfs schadelijk zijn! (vertrouwen ondermijnend bijv. zoals "kijk uit!", "pas op!"; die hoor ik mensen gebruiken denkend vanuit mensenpsyche maar zouden voor ponies vertaald moeten zijn in "nee" of "ho");
woorden waarvan de essentie voor ponies mogelijk wel interessant is, maar die we door begripssamentrekking ook kunnen schrappen, bijv. sneeuw (=koud/zacht) maar ijs (=koud/hard/glad). Plavuizenvloer is alleen maar hard/glad LOL

Aan de andere kant kun je de vraag stellen "Wat begrijpen jullie van ponytaal?" (heeft een stalpony andere dingen te vertellen dan een weidepony?) maar daar maak ik dan liever een andere draad van. Meteen maar doen dan....

Egon
Volg datum > Datum: dinsdag 3 augustus 2004, 13:583-8-04 13:58 Nr:9447
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Ponytaal naar hun mensen... Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Vervolg 9447 : Aan de andere kant kun je de vraag stellen "Wat begrijpen jullie van ponytaal?" (heeft een stalpony andere dingen te vertellen dan een weidepony?) maar daar maak ik dan liever een andere draad van. Meteen maar doen dan....

Voorbeeld: Als Elska iets van me wil kan dat een heel proces zijn om me zo gek te krijgen... ze komt naar me toe, ik ga kusjes krijgen, ze wil dat ik meega, dan wijst ze me met voorbeen aan wat ik voor haar doen moet (bijv. de snoepjeskluis openen hahaha ); als ik thuiskom dan krijg ik hetzelfde welkomsthinnikje (in het engels heet dat "nicker" - die hebben gelukkig veel meer woorden voor verschillende hinnikjes) als een ander bekend paard.

Ben dus benieuwd naar wat jullie ponies je ondubbelzinnig duidelijk kunnen maken, waar jullie op afgericht zijn, of juist niet...

Egon
Volg datum > Datum: dinsdag 3 augustus 2004, 14:033-8-04 14:03 Nr:9448
Volg auteur > Van: Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: artrose Structuur
hallo ik ben nieuw hier. ik ben kim en heb twee pony's jessica (arabier) en cindy (shetlander).
nou is het zo dat jessica artose heeft aan de kogelgewrichten voor, in de sprongen achter en in de hals waar ook nog een wervel niet helemaal goed zit.
ze is pas dertien jaar en heeft nooit meer hoeven doen dan recreatief werk.
ik heb haar tien jaar maar toen ik haar kreeg was ze dus 3 jaar en erg mager.
Deze pony wou ik toen ook hebben puur omdat ik hem zielig vond, ze kreeg daar bijna geen eten en werd geslagen enz.
nu staat ze dag en nacht buiten en kan in haar stal als ze dat wil.
ook heb ik alles gedaan wat ik kon met haar artrose.
we zijn veel op de kliniek geweest en ik voer haar dure poeder door het voer en als slot heeft ze therapie gehad. (masage enz) ik hoopte dat het dan wat beter zougaan.
ik ben ook gestopt met rijden omdat dit ook eigenlijk niet gaat zonder dat ze onregelmatig loopt, wel wandel ik aan de hand met haar en op de wei is happy.
het enigste wat ik nu nog kon doen is in de gewrichten spuiten, maardat wil ik niet. ze is al panich voor de enting dus laat staan in haar benen spuiten.
nouis mijn vraag de een zegt je moet rustig wat blijven rijden en de ander zegt je moet het niet doen, ik zelf rij niet met een prettig gevoel op haar.
WAT IS WIJSHEID??????????
en wie heeft er ook een paardje met artrose?
groetjes kim, jessica en cindy
Volg datum > Datum: dinsdag 3 augustus 2004, 14:283-8-04 14:28 Nr:9449
Volg auteur > Van: Helene Opwaarderen Re:9445
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Mijn paardje gestrasserd, GEWELDIG!!! Structuur
Helene
Leiden
Nederland


27 berichten
sinds 3-10-2003
Nick Altena schreef op dinsdag, 3 augustus 2004, 13:44:

> Eveline schreef op dinsdag, 3 augustus 2004, 0:12:
>
>>>> Nick Altena schreef op maandag, 2 augustus 2004, 13:14:

> IK heb het in ieder geval NIET geschreven...
> IK heb hier geprobeerd om op een vrij duidelijke manier aan
> iemand een uitleg te geven die het verschil niet meer kon
> overzien....

hallo Nick,

tja, weet je, je hebt inderdaad niet letterlijk geschreven dat Frans de Enige Juiste Methode van bekappen heeft. Maar je hebt wel de indruk gewekt dat je dat denkt.
En hoe dat komt?
Omdat je zoveel schreeuwt. En omdat je in je eerste post zo weinig echt uitlegt/toelicht. Het enige wat je deed om e.e.a. te verduidelijken, was stellingen poneren die elders ook op deze site staan, zoals bovenstaande, zonder duidelijke uitleg waarom jij iets vindt.

Ook in deze post weer, geef je geen enkele reden aan waarom er niet in de zool gesneden zou mogen worden, behalve dan dat de zool dan wel dun wordt. Ja en? denk ik dan. Daar lijken mij de voordelen van betere doorbloeding ruimschoots tegen op te wegen.


>> Als mijn paard na een bekapping volgens die
>> manier nog totaal geen doorbloeding in de hoef heeft, en alleen
>> maar MEER pijn heeft gekregen in zijn ene voorhoef, dan lijkt me
>> dat niet goed...
>
> Zou je Frans eens moeten vragen hoe dat dan komt?

Evelines hoefsmid is opgeleid door Pete Ramey en Jaime Jackson zelf. Lijkt me stug dat Frans daar nog veel aan toe te voegen heeft.

>....
> Ik geloof niet dat wij het over het zelfde onderdeel van de hoef
> hebben....
> EEN cm van de zool afhalen????
> Dan komt naar mijn bescheiden mening het hoefbeen er nu aan de
> onderkant uit?

Hoezo?
Blijkbaar is de ene (doorgezaagde) zool de andere niet.
En heeft jouw bescheiden mening weinig te maken met de werkelijkheid. Ik denk tenminste niet dat Eveline haar paard op de kale hoefbeenderen heeft laten draven ;-)

groetjes, Helene
Volg datum > Datum: dinsdag 3 augustus 2004, 14:313-8-04 14:31 Nr:9450
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:9448
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: artrose Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
Hallo Kim, ik heb eens een tip gekregen over een middel uit amerika, genaamd CetylM. Ik heb daar vervolgens zelf het een en ander over geinformeerd en uitgezocht, en kwam zelf tot de conclusie dat het mogelijk inderdaad echt werkt (maar heb het zelf dus niet geprobeerd). Het wordt gebruikt bij artroseverschijnselen, spier- en gewrichtsproblemen bij honden maar ook bij paarden (en een enkel mens). De berichten die ik erover hoorde waren best spectaculair, ik ben zelf nu bezig uit te zoeken hoe dat eigenlijk werkt dan. Ik weet dat het een omega-5 vetzuur is. Nu is mij bekend dat sommige vetzuren het "ontstaan van pijn" kunnen verminderen (dit heeft met prostaglandine productie te maken, de stoffen die pijn veroorzaken in je lichaam), hoe het nu precies met cetylM zit weet ik dus nog niet, ben ik voor mezelf nog aan het uitzoeken, maar ik dacht, ik geef het je in elk geval alvast even door. Hoop dat je er wat aan hebt. Ik zou erg geinteresseerd zijn of het werkt. Stel DAT je het probeert (is maar de vraag natuurlijk), zou je me het dan willen laten weten, want ik wil hier ook graag meer info uit-de-eerste-hand over.

Bekijk deze link voor meer info
http://www.rockings.com/cetylm/about.html

Groet Frouk

kim rutten schreef op dinsdag, 3 augustus 2004, 14:03:
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18908 onderwerpen
275519 berichten
Pagina 630½ van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.