InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
32 berichten
Pagina 1½ van 3
Je leest nu onderwerp "motiveren van mijn paard"
Volg datum > Datum: vrijdag 9 november 2007, 15:459-11-07 15:45 Nr:101594
Volg auteur > Van: lizzy schieke Opwaarderen Re:101538
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: motiveren van mijn paard Structuur
lizzy schieke
Iveland
Noorwegen

Jarig op 19-7

20 berichten
sinds 8-11-2007
Nathalie Lagasse schreef op donderdag 8 november 2007, 19:00:

> lizzy schieke schreef op donderdag 8 november 2007, 14:05:
>
>> hallo,

> beetje antwoorden voor jou.
>
> Veel succes en hou vol,
> Nathalie

Hoi Nathalie,

dank voor je uitgebreide antwoord.

ik heb alle parelli informatie van internet. het is nog niet gelukt om iets te bestellen omdat ik in noorwegen woon. ook parelli stuurt niets naar noorwegen. ......vandaar ook mijn vraag om hulp op dit forum.

het is niet mogelijk om hier te trainen waar geen gras is. in de eerste plaats is overal gras (we wonen in de bergen) en in de tweede plaats heb ik kort geleden zijn hoefijzers en zijn hoeven laten kappen. omdat hij ze elk ogenblik verliest. ik wil het proberen zonder ijzers.
goed om te weten dat ik hem bij game 1 gewoon kan laten grazen. alleen vraag ik me af, of ik dan makkelijk kan starten met game 2. ik zal toch zijn aandacht moeten hebben om 2 te doen. 1 is namelijk inderdaad geen enkel probleem. want bovenal is het toch een heel lief paard.
dat stukje over bokken had ik ook gelezen op de parelli site. als ik het goed begrijp zal het dus overgaan als hij meer plezier in het 'werken' krijgt.

in 1 van de antwoorden wordt gesuggereerd dat hij wellicht pijn zou hebben, dat is absoluut niet zo. hij is helemaal doorgelicht door een
dierenarts verbonden aan het drafcentrum hier. die zei alleen dat hij een slechte conditie heeft. voorzover ik kan beoordelen is hij gewoon koppig en is daar nooit mee gewerkt.
we hebben de eigenaar voor de vorige eigenaar kunnen vinden en die heeft hem ook verkocht omdat hij bokte.

heb je nog meer tips, dan hoor ik het graag.

groetjes,
lizzy
Volg datum > Datum: vrijdag 9 november 2007, 18:179-11-07 18:17 Nr:101611
Volg auteur > Van: Tanja Fomenkova Opwaarderen Re:101594
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: motiveren van mijn paard Structuur
Tanja Fomenkova
Homepage
Frez-Doiceau
Belgi

Jarig op 4-12

119 berichten
sinds 21-5-2007
>
> in 1 van de antwoorden wordt gesuggereerd dat hij wellicht pijn
> zou hebben, dat is absoluut niet zo. hij is helemaal

> heb je nog meer tips, dan hoor ik het graag.
>
> groetjes,
> lizzy

Hij hoeft geen pijn te hebben maar het zou een oorzaak van het bokken kunnen zijn, daarom heb ik dat opgeschreven.
Ik heb vroeger wel eens op een Haf gereden en hij was ook erg koppig! En hij kon heel goed bokken :-) Maar ik denk dat je daarom ook slimmer en creatiever moet zijn dan met een uit zichzelf meegaand paard. Ik heb ook af en toe op een felpony gereden van een vriendin. Hij was dominant en koppig en ook eerlijk gezegd gewoon onbeleefd, slecht opgevoed zeg maar. Als hij zin kreeg tijdens het rijden zich om te draaien en naar de stal te rennen dan deed hij dat! Het was onmogelijk hem tegen te houden, met geen enkel bit, het was echt gevaarlijk. Die vriendin ging met hem aan de hand wandelen met bit in en een zweep in haar handen en nog ging het niet altijd goed. Maar het was een heel leergierig paardje en hij vond aandacht heerlijk. Ik ben een keer met hem gaan wandelen met een halstertje aan, hij was zo verbaasd dat hij als een lammetje achter mij liep. Ben toen ook met hem wat Parelli dingetjes gaan doen, hij pakte alles heel snel op en ging zich al snel vervelen met de 'bekende' dingen. Ik moest steeds iets anders verzinnen om zijn brein bezig te houden :-) Ik ben een keer op zijn rug gaan zitten met een halster om en met de touw in de vorm van 1 teugel. Heb een paar rondjes in de wei gereden en dat ging tot ieders verbazing goed (niet slechter dan met met bit en twee teugels). Hij was ontspannen doordat niemand aan zijn mond trok. Helaas is die vriendin bij haar traditionele methodes gebleven en ik heb mijn eigen paard gekocht... een hele andere type dan koudbloeden. Maar koudbloeden zijn ook heel leuk!
Succes!
Tanja
Volg datum > Datum: vrijdag 9 november 2007, 20:289-11-07 20:28 Nr:101628
Volg auteur > Van: Nathalie Lagasse Opwaarderen Re:101594
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: motiveren van mijn paard Structuur

Nathalie Lagasse
Homepage
Oost-Vlaanderen
Belgie

Jarig op 28-3

1662 berichten
sinds 24-1-2005
lizzy schieke schreef op vrijdag 9 november 2007, 15:45:

> Hoi Nathalie,
>
> dank voor je uitgebreide antwoord.
>
> ik heb alle parelli informatie van internet. het is nog niet
> gelukt om iets te bestellen omdat ik in noorwegen woon. ook
> parelli stuurt niets naar noorwegen. ......vandaar ook mijn
> vraag om hulp op dit forum.

Volgens mij kan je uit heel de wereld gewoon Parellispullen bestellen via het internet? Ik krijg toch zonder probleem dingen uit amerika toegestuurd. Ik heb net even gecheckt en Norway staat gewoon in de lijst van landen waar ze heen sturen.
Ik zou je dan sterk aanraden de eerste twee DVD's (Horsenality en Seven games) van de succes serie te bestellen, als goedkoopste optie. Kan je meer geld uitgeven dan zou ik het level 1 pakket er bij kopen. Heb je nog meer geld dan zou ik de hele succes serie (alle tien dvd's) er ook nog bijbestellen.

Als je liever bij een echt levend persoon informatie vraagt of dingen bestelt kan dat ook. Europa valt onder de bevoegdheid van de engelse 'office', die is hier:
10th Street, Stoneleigh Park,
Kenilworth, Warwickshire, CV8 2LG
Freefone: 0800 0234 813 Phone: +44 (0)2476 692 888
Fax: +44 (0)2476 692 889
Email: parelli.com">uk@parelli.com
Hours: 9:00am - 5:00pm Monday - Friday

> het is niet mogelijk om hier te trainen waar geen gras is. in
> de eerste plaats is overal gras (we wonen in de bergen) en in
> de tweede plaats heb ik kort geleden zijn hoefijzers en zijn
> hoeven laten kappen. omdat hij ze elk ogenblik verliest. ik wil
> het proberen zonder ijzers.
> goed om te weten dat ik hem bij game 1 gewoon kan laten grazen.
> alleen vraag ik me af, of ik dan makkelijk kan starten met game
> 2. ik zal toch zijn aandacht moeten hebben om 2 te doen. 1 is
> namelijk inderdaad geen enkel probleem. want bovenal is het
> toch een heel lief paard.

Dat op zich is al fantastisch, dat jij hem een lief paard vindt. Dat wil zeggen dat je gemotiveerd genoeg bent om aan jezelf te werken en bij te leren voor hem!

Game 2 is porcupine game, oftewel wijken voor druk. Op deze site lees je daar al uitleg over. Doel is je paard te kunnen doen wegbewegen van lichte constante druk, met je vingers of met de stick om te beginnen. In level 1 zijn dat nog maar de hele basis bewegingen (maar de mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos). Level 1: Je duwt op de borst of de neus om achterwaarts te vragen, op de hals/schouder om de voorhand weg te draaien (leidt tot keertwending om de achterhand), en je duwt ergens op de bil om de achterhand te doen wegdraaien (leidt tot keertwending om de voorhand). Je doet dit allemaal met een paard wat een halster aanheeft en je houdt het leidtouw zodanig vast dat je je paard helpt in het begin om de juiste oplossing te vinden. Later in level 2 kan het ook zonder halster.

Je begint altijd met zo licht mogelijk te vragen, en je beloont in het begin voor de minste neiging tot juist antwoord. Als je paard er nog maar over denkt om in de juiste richting te bewegen of z'n gewicht verplaatst beloon jij al. Je beloont door te stoppen met vragen (laat alle druk vallen) en in jouw geval komt er al zeker een extra beloning bij, want je paard heeft het goed gedaan, je vraagt even niks, dus kan hij weer grazen.
Trek je van het grazen niks aan, laat hem dat in het begin maar zelf regelen. Jij vraagt maar één ding: wijken voor druk. Als hij tegelijk ook nog kan blijven grazen is het een slim paard, goed voor hem! Als je bijvoorbeeld z'n achterhand opzijzet en z'n voorkant blijft gewoon grazen: geen probleem! Als hij doet wat je vraagt is dat momenteel ruim voldoende. Het hoeft er nog niet enorm elegant uit te zien in het begin.

Maak je over het grazen niet druk. Een paard doet dat nu eenmaal enorm graag. Je kan op de duur wel afspraken gaan maken met hem, een signaal aanleren waarmee je bedoelt: nu mag je grazen, en een ander waarmee je vraagt nu even te stoppen. En als hij stopt, al is het maar het hoofd een millimeter omhoog, dan ga je de eerste keren meteen belonen en hem dus... opnieuw laten grazen als beloning voor het feit dat hij even wou stoppen en naar jou luisterde.

> dat stukje over bokken had ik ook gelezen op de parelli site.
> als ik het goed begrijp zal het dus overgaan als hij meer
> plezier in het 'werken' krijgt.

Ja, als het bokken niet met pijn te maken heeft (is niet zo schreef je) en als het niet uit angst is. Bokt hij razendsnel (angst) of eerder traagjes en zie je het aankomen (met voorbedachte rade uit protest)?
Protestbokken stel ik mij dan voor bij een paard wat in een piste in rondjes word gereden en daar het nu niet van inziet. Typisch gaat die dan als je versnelling vraagt niet vooruit maar omhoog. Zo'n paard moet je een reden geven om vooruit te gaan, buitenrijden, of de Parelli-impulsion game 'point to point': van het ene lekkere stuk gras naar het andere, of van de ene voeremmer naar de andere bv.

Laat je weten hoe het gaat?
Nathalie
Volg datum > Datum: vrijdag 9 november 2007, 20:299-11-07 20:29 Nr:101629
Volg auteur > Van: marianne laenen Opwaarderen Re:101611
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: motiveren van mijn paard Structuur

marianne laenen
schilde
belgië


2030 berichten
sinds 4-2-2006
Tanja Fomenkova schreef op vrijdag 9 november 2007, 18:17:

>>
>> in 1 van de antwoorden wordt gesuggereerd dat hij wellicht pijn
>> zou hebben, dat is absoluut niet zo. hij is helemaal

> gebleven en ik heb mijn eigen paard gekocht... een hele andere
> type dan koudbloeden. Maar koudbloeden zijn ook heel leuk!
> Succes!
> Tanja

Koudbloeden zijn heel speciaal. Ik heb ook zo'n kwiebus staan, een Normandische Cob. Wanneer we met hem op stap gaan en een fietser kruist ons, "woeps" dan draait hij zich om om achter die fietser terug richting "stal" te gaan. Indy en Sela en Couscous kunnen hem dan gestolen worden. Die ritjes vindt hij maar flauwekul.
Naar huis! En eten!

Marianne
Volg datum > Datum: vrijdag 9 november 2007, 22:359-11-07 22:35 Nr:101642
Volg auteur > Van: Maria Delavega Opwaarderen Re:101565
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: motiveren van mijn paard Structuur

Maria Delavega
Nederland


1834 berichten
sinds 30-10-2007
Aafke schreef op vrijdag 9 november 2007, 7:50:

> Maria Delavega schreef op donderdag 8 november 2007, 20:59:
>
>> Fjorden zijn leuke pony's, maar je moet ervaring en haar op je
>> tanden hebben want al zijn het koudbloedrassen, ze hebben nog
>> dat oerkarakter van in het wild levende pony's.
>
> :-S

Bedoel hiermee dat sommige ponyrassen langer in het wild geleefd hebben dan gedomesticeerde paarderassen. Deze pony's hebben meer moeten knokken om te overleven in gure omstandigheden. Cfr: Shetlander, Ijslander, Haflinger, fjord...Sommige van deze pony's worden vaak door kinderen bereden, maar het zijn allesbehalve gemakkellijke karakters en hebben meestal een koppig karakter (al zijn hier natuurlijk wel weer uitzonderingen op zal ik maar voor de zekerheid bijzeggen).
Volg datum > Datum: vrijdag 9 november 2007, 22:399-11-07 22:39 Nr:101644
Volg auteur > Van: Esther Opwaarderen Re:101642
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: motiveren van mijn paard Structuur
Esther
Friesland
Nederland


5661 berichten
sinds 2-11-2003
Maria Delavega schreef op vrijdag 9 november 2007, 22:35:

> Aafke schreef op vrijdag 9 november 2007, 7:50:
>
>> Maria Delavega schreef op donderdag 8 november 2007, 20:59:

> fjord...Sommige van deze pony's worden vaak door kinderen
> bereden, maar het zijn allesbehalve gemakkellijke karakters en
> hebben meestal een koppig karakter (al zijn hier natuurlijk wel
> weer uitzonderingen op zal ik maar voor de zekerheid bijzeggen).

hahaha nee geen koppig karakter, zelfstandig beslissingen nemen ;-) Meewerkend zijn IJslanders zeker, maar er is geen één ponnie een kinderponnie. Of het moet een superkind zijn

Es
Volg datum > Datum: zaterdag 10 november 2007, 9:0610-11-07 09:06 Nr:101651
Volg auteur > Van: Aafke Opwaarderen Re:101642
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: motiveren van mijn paard Structuur

Aafke
Nederland

Jarig op 15-10

2190 berichten
sinds 8-7-2007
Maria Delavega schreef op vrijdag 9 november 2007, 22:35:

> Aafke schreef op vrijdag 9 november 2007, 7:50:
>
>> Maria Delavega schreef op donderdag 8 november 2007, 20:59:

> fjord...Sommige van deze pony's worden vaak door kinderen
> bereden, maar het zijn allesbehalve gemakkellijke karakters en
> hebben meestal een koppig karakter (al zijn hier natuurlijk wel
> weer uitzonderingen op zal ik maar voor de zekerheid bijzeggen).

Wij hebben 2 Haflingers (van 2 en 14 jaar) Ervaar ze als vriendelijk en beslist niet als koppig.
Een karakter wordt m.i. voor een groot deel gevormd door omstandigheden waarin ze leven, voor een klein deel erfelijkheid/aanleg.
De vriendin van mijn dochter heeft een Fjord, ook een heel vriendelijk dier en niet koppig. Bij onze buren staan 2 Shetlanders, lief en vriendelijk.. alleen eentje van hen is wel eens ondeugend af en toe. Een klein bokje tijdens het rijden wil heel af en toe wel eens gebeuren. De andere doet bijna nooit een pas verkeerd.
Ik weet het niet, misschien is mijn beeld verkeerd hierover en heb ik het mis hoor. Maar wanneer jij bij voorbaat al een 'plaatje' over een dier heenlegt ga je het volgens mij ook op die manier ervaren omdat je het dier op een bepaalde manier benaderd. Je krijgt wat je geeft.
Volg datum > Datum: zaterdag 10 november 2007, 9:1010-11-07 09:10 Nr:101652
Volg auteur > Van: Aafke Opwaarderen Re:101496
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: motiveren van mijn paard Structuur

Aafke
Nederland

Jarig op 15-10

2190 berichten
sinds 8-7-2007
lizzy schieke schreef op donderdag 8 november 2007, 14:05:

> wil hem niet belonen met voedsel, want daar wordt hij heel
> vervelend en opstandig van, is mijn ervaring.

Leer hem eens dat hij alleen maar mag eten wanneer jij dat wilt.
Zelf het ik dit boek gekocht waarvan ik veel leer. Plus wanneer ik ergens niet uitkwam ik het hier op het forum kon vragen.

http://www.ingeteblick.be/
Volg datum > Datum: zaterdag 10 november 2007, 9:2010-11-07 09:20 Nr:101653
Volg auteur > Van: Anita Cats Opwaarderen Re:101651
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: motiveren van mijn paard Structuur
Anita Cats
Nederland


1379 berichten
sinds 1-7-2007

>
> Wij hebben 2 Haflingers (van 2 en 14 jaar) Ervaar ze als
> vriendelijk en beslist niet als koppig.

> heb ik het mis hoor. Maar wanneer jij bij voorbaat al een
> 'plaatje' over een dier heenlegt ga je het volgens mij ook op
> die manier ervaren omdat je het dier op een bepaalde manier
> benaderd. Je krijgt wat je geeft.

Ik denk dat het komt dat die kleintjes zo koppig zijn, omdat ze meestal door kinderen worden `opgevoed`!
Ze krijgen daardoor vaker hun zin.
Wat kan zo´n kind nou inbrengen, ik zeg niet dat dat bij alle kinderen zo gaat, maar het gros wel!

Ik rij ook een haflinger ) Alcantara), een heerlijk ding, lekker flijtig!
Met het jippie gevoel gaat zij met 4 benen de lucht in, uhum.
Je leest nu onderwerp "motiveren van mijn paard"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
32 berichten
Pagina 1½ van 3
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.