InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
9 berichten
Pagina 1½ van 1
Je leest nu onderwerp "genezen van longbloeding"
Volg datum > Datum: dinsdag 1 april 2008, 9:581-4-08 09:58 Nr:120401
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:120400
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: genezen van longbloeding Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
tambayo schreef op dinsdag 1 april 2008, 9:48:

> Spirithorses schreef op dinsdag 1 april 2008, 0:38:
>
>> waan schreef op maandag 31 maart 2008, 22:51:

> Kwam een artikel tegen hierover een tijdje terug. Daarin stond
> het advies om die paarden op de grond te voeren, zodat er meer
> druk op de vaten kwam te staan. Daardoor zouden die sterker
> worden en zou het ook over moeten zijn.

Ow, zal best. Mijn paard eet al d'r hele leven vanaf de grond en heeft toch twee longbloedinkjes gehad. Dat was toen ze net drachtig was. Ik hoop maar dat het daar van komt.
Volg datum > Datum: dinsdag 1 april 2008, 10:171-4-08 10:17 Nr:120406
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:120401
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: genezen van longbloeding Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007
even gekopieerd van draversforum daar loopt wat meer kennis rond op het gebied van longbloedingen dan ergens anders. Longbloedingen ontstaan in de meeste gevallen namelijk bij zware inspanningen zoals bij renpaarden en dravers. Ik heb trouwens altijd geleerd om geen rengalop bij wind tegen omdat dit longbloedingen kon veroorzaken (fabel of niet?)

ls een paard een longbloeding heeft gehad is het dan einde oefening of kan dat genezen en kan men dan weer verder koersen na de nodige rust??

Simpele vraag maar een moeilijk antwoorrd. Alles hangt af van de mate van beschadiging. Er zijn gelukkig maar weinig paarden die een fatale longbloeding ontwikkelen, helaas zijn er echter veel paarden die in hun carrière met longbloedingen te maken krijgen. De hoeveelheid bloed kan varieren van een theekopje tot een liter. Veel kleine bloedingen worden aan de buitenkant van het paard niet opgemerkt, maar kun je vinden bij endoscopie na snelwerk van paarden met tegenvallende prestaties. Over het algemeen is het zo dat bij jonge paarden die voor het eerst een longbloeding krijgen de kans op een succesvolle koersloopbaan slechter is dan voor oudere paarden. Dit lijkt onlogisch maar komt doordat veel oudere paarden met longbloedinkjes te doen hebben en daarom zijn ze als ze tegen elkaar coursen allemaal in gelijke mate gehandicapt. Het koersverloop is daarop vaak aangepast. In het algemeen doen ze het op de sprint nog relatief goed, maar wordt de afstand langer dan komen ze nogals eens in de problemen.

Zelf heb ik nooit problemen gezien bij ex renpaarden en dravers met longbloedingen bij recreatief werk al zou ik er wel rekening houden als ik hem vol laat gaan. Vroeger toen ik nog aan het strand woonde deden we dat iedere dag maar hier met al die bomen en slechte bodems heb ik hem nog nooit vol laten gaan dus beetje afhankelijk wat je ermee gaat doen maar ik zou er niet zo een punt van maken.

en nog een stukje uit de farmacie hoek:

Longbloeden

Door de verhoogde weerstand bij in-en uitademing ontstaat er teveel druk in de longblaasjes, en dan kunnen de dunne wandjes daarvan scheuren. In deze wandjes lopen ook bloedvaatjes, en die scheuren mee.
Longbloeden komt bijna nooit voor bij paarden die slechts lichte of gewone arbeid verrichten. Bij prestaties waar veel gebruik gemaakt wordt van de longcapaciteit komt dit probleemvaak voor (renpaarden, dravers, volbloeden, eventers, ...)
Het paard kan veelal wel herstellen van een longbloeding maar bij een volgende zware inspanning zal de longbloeding meestal weer optreden.
Het dier wordt zonder behandeling daardoor eigenlijk ongeschikt voor het werk dat hij moet doen.

De behandeling wordt bepaald door de dierenarts. Een deel van de behandeling zal moeten bestaan uit het trachten te verbeteren van de elasticiteit van celwanden van de longblaasjes. Natuurlijke voedingssupplementen die de elasticiteit van alle celwanden in het lichaam verbeteren zijn gekend. Dit zijn de vetzuren (omega-3-vetzuren) die met veel sucses bij dravers gebruikt worden.

Ook bij paarden met andere longproblemen zoals bronchitis en dampigheid worden soms longbloedingen waargenomen. Door de vernoemde longproblemen wordt de druk in de longblaasjes en haarvaatjes te hoog. Een lichte inspanning kan er reeds voor zorgen dat vaatjes knappen, waardoor de longbloeding ontstaat.
Volg datum > Datum: dinsdag 1 april 2008, 13:381-4-08 13:38 Nr:120420
Volg auteur > Van: waan Opwaarderen Re:120406
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: genezen van longbloeding Structuur
waan
Nederland


51 berichten
sinds 7-3-2008
Bedankt muriel voor de duidelijke uitleg!
Je leest nu onderwerp "genezen van longbloeding"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
9 berichten
Pagina 1½ van 1
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.