InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
5 berichten
Pagina 1½ van 1
Je leest nu onderwerp "over eczeem"
Volg datum > Datum: maandag 29 september 2008, 11:4429-9-08 11:44 Nr:142931
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:142913
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: over eczeem Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007
Hallo Myriam,

Het beeld dat ik door de jaren heen krijg heb behalve de bekende grasbuik (darmvulling) paarden twee soorten dik worden.

1. Het paard wordt dikker lopende het grasseizoen en verteerd dit weer gedurende het winterseizoen. Lijkt mij een vrij natuurlijke vorm van dik worden zolang het niet extreem wordt. Mijn twee rijpaarden gaan hier ook altijd wat dikker de winter in en raken dat gedurende de winter weer kwijt.

2. Het paard wordt wat dikker maar krijgt vetophopingen op de bekende plekken een soort vertkwabben op achterbenen achter de elleboog aan de voorbenen verdikte hals etc. Ik heb b.v. een merrie staan die hier last van heeft totaal beeld niet te dik maar die enkel die plekken. Teken voor ons om direct weer op paddock te zetten met enkel hooi. Dit terwijl andere zouden zeggen dat ze helemaal niet te dik is.

Paard type 1. hoef ik nooit echt rekening te houden met fructaan, hoog gras, te dik worden etc.

Paard type 2. heeft minder kans op hb als ze slank is en verhoogde kans als ze dik is. Niet het fructaan veroorzaakt direct de hb maar fructaan is de druppel die de emmer doet overlopen. Paarden die steeds maar hb worden zijn in mijn ogen in de tussentijdse periode nooit "genezen" geweest. Ik denk dat mensen zich vergissen in de periode dat het duurt voor het paard om weer "schoon" te zijn. We weten dat het dacht ik 6 maanden tot een jaar duurt voordat je resultaten ziet bij verandering van voer maar men verwacht dat als het paard niet meer kreupel is en de hoefwand weer recht uit de kroonrand komt dat het voorbij is. In mijn optiek is dan het actieve stadium wellicht voorbij is maar dat er maar weinig voor nodig is om weer te escaleren. Ik zie paarden op het weiland staan waarbij dan wordt verteld dat hij b.v. 6 weken daarvoor hb was maar nu gelukkig niet meer. Een paard dat hier hb wordt gaat 6-10 maanden niet meer op het gras en dan weer heel voorzichtig of haast nooit meer. Eczeem zelfde verhaal. Allemaal ziektes gerelateerd aan stofwisseling. Ik ben al jaren geen voorstander onbeperkte weidegang voor mijn paarden. Dit jaar heb ik zelf te lang gewacht en waren de paarden in mei al weer te dik duurt weer maanden voor ik alles er af heb.

Ik zou weleens willen weten hoeveel droge stof en suikers een paard in het wild tot zich neemt tov een weilandpaard in Nederland. Enkel iedereen wordt verteld dat een paard in het wild 16 uur per dag graast dus dat zal wel goed zijn. Wij vergiftigen onze paarden met 16-24 uur per dag op het weiland. Daarnaast vergeet men dat het wilde paard voor dezelfde hoeveelheid ruwvoer bij elkaar te scharrelen veel meer beweegt dan het gemiddelde weidepaard waarvan de meeste in actieradius van minder dan 20m2 al aan in hun dagvoorzien kunnen voldoen.

Als je dan ook nog eens kijkt hoeveel kunstmest en gif er over de weilanden heen gaan (dus ook in je hooi) dan is het toch niet zo gek dat we zoveel problemen hebben met de paarden. Het verbaast me zelfs dat de kans op een veulen nog 70-80 % is bij bevruchte merries. Ik voer het gehele jaar hooi zodat ik de voedselopname kan regelen in combinatie met stripgrazen en beperk de weidegang met paddock paradise. Dus beweging koppelen aan voeding.
Ik vindt mijn paarden nog vaak te dik terwijl andere mensen ze dan prima vinden. Als excuus wordt dan aangedragen. Ja, maar jouw paarden komen uit Iran dan horen ze zo te zijn. Neee, alle paarden horen zo te zijn met name de ronde rassen worden veels te rond gehouden. De tinkers, friezen, haflingers, shetlanders, andalusiers, merens etc. en haast niemand ziet het. Allemaal komen ze dan meer overeen met het Walt Disney syndroom: alles wat rond en dik is, is schattig dat geeft iets jeugdigs (puppy-achtig). Het zit tussen onze oren.
Als we daar nu eens vanaf zijn en wat meer gingen nadenken waren we al een heel aantal welvaartsziekte kwijt.


Volg datum > Datum: maandag 29 september 2008, 11:5129-9-08 11:51 Nr:142933
Volg auteur > Van: Els Kleverlaan Opwaarderen Re:142931
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: over eczeem Structuur

Els Kleverlaan
Heerhugowaard
Nederland

Jarig op 23-2

2224 berichten
sinds 17-10-2005
muriel schreef op maandag 29 september 2008, 11:44:

> Hallo Myriam,
>
> Het beeld dat ik door de jaren heen krijg heb behalve de

> jouw paarden komen uit Iran dan horen ze zo te zijn. Neee, alle paarden horen zo te zijn met name de ronde rassen worden veels te rond gehouden. De tinkers, friezen, haflingers, shetlanders, andalusiers, merens etc. en haast niemand ziet het. Allemaal komen ze dan meer overeen met het Walt Disney syndroom: alles wat rond en dik is, is schattig dat geeft iets jeugdigs (puppy-achtig). Het zit tussen onze oren.
> Als we daar nu eens vanaf zijn en wat meer gingen nadenken waren we al een heel aantal welvaartsziekte kwijt.
>
>

http://www.mensport.nl/pdf%20bestanden/Fructaan_Kathryn_Watts.pdf

Deze had ik toevallig net bij de links gezet. Gaat over suikers etc. in gras en hooi. Staan ook hoeveelheden per droge stof bij.

Els.
Volg datum > Datum: maandag 29 september 2008, 12:1729-9-08 12:17 Nr:142946
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:142933
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: over eczeem Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007
Hai Els,

Dank je mooi artikel. Waar ik nog steeds naar op zoek ben is naar een artikel tussen de hoeveelheid droge stof en voedingswaarden een wild paard bij elkaar scharrelt.In dit geval bedoel ik niet de Koninks want daar gaat het ook niet goed. Weet iemand hoe het eigenlijk gaat met resultaten mbt. tot zomereczeem en hb bij new forest, datmoor en exmoor die semi-wild in UK rondlopen.

Wij bemesten het land wel maar niet via injecteren of kunstmest maar met vastemest Koeienmest gemengd met stro, paardenmest etc. We halen dit op bij paardenhouders en boeren in de omgeving gooien dit een tijd op een bult, keren dit met de trekker en rijden dit na ruim 1 jaar uit met een mestverspreider. Onkruid wordt met de hand verwijderd. Het is allemaal wat meer werk maar wij zien nu al een positieve verandering met de omringende weilanden die wel traditioneel worden gespoten en bemest. Dat er gemest moet worden zoals ook wordt vermeld in het artikel ben ik absoluut mee eens maar kunstmest is een doodlopende weg.
Volg datum > Datum: maandag 29 september 2008, 15:4829-9-08 15:48 Nr:142981
Volg auteur > Van: Karin Haneveer Opwaarderen Re:142946
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: over eczeem Structuur

Karin Haneveer
Nederland


318 berichten
sinds 27-8-2005
muriel schreef op maandag 29 september 2008, 12:17:

>> goed. Weet iemand hoe het eigenlijk gaat met resultaten mbt.
> tot zomereczeem en hb bij new forest, datmoor en exmoor die
> semi-wild in UK rondlopen.

Geen objectieve studiegegevens, maar wat ik in Exmoor gezien heb is dat een groot deel van die pony's in meer of mindere mate bevangen waren/waren geweest.
Geen zomereczeem verschijnselen gezien (het was in oktober, dus dat zou dan nog te zien moeten zijn?)

En tja, semi-wild .....de deur van je auto open betekent IN de auto klimmen en IN je jas kruipen om te kijken of er wat te halen valt en als je wil wegrijden willen ze zich nog even warmen tegen de motorkap en gaan geen centimeter opzij als je gas geeft:-)

Karin
Je leest nu onderwerp "over eczeem"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
5 berichten
Pagina 1½ van 1
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.