InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
3 berichten
Pagina 1 van 1
Je leest nu onderwerp "Jong paard wil niet verder lopen"
Volg datum > Datum: zondag 22 maart 2020, 22:1622-3-20 22:16 Nr:275413
Volg auteur > Van: LindyCharlie Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Jong paard wil niet verder lopen Structuur
LindyCharlie
Boekel
Nederland

Jarig op 12-1

1 bericht
sinds 22-3-2020
Hoi allemaal,

Ik heb een jonge ruin van 2,5, genaamd Charlie. Hij staat 24/7 op een grote wei met veel andere paarden, waar hij het natuurlijk erg naar zijn zin heeft. Wanneer hij bij de kudde is, is hij erg ontspannen. Ik kan dan ook bijna alles met hem doen. Wandelen vind hij ook leuk. Maar zodra ik hem mee wil nemen naar de stallen en binnenbak, stopt hij met lopen. Dit is zegmaar aan de andere kant van het terrein en de kudde is daar niet meer in het zicht voor hem. Zodra hij ziet dat we die kant op lopen, krijg ik hem bijna niet verder. Ik heb super veel geduld en al veel geprobeerd maar het wordt maar niet beter. Mensen op stal zeggen dat ik hem met een zweep op zijn kont moet slaan, maar dit wil ik absoluut niet doen. Ik denk niet dat hij dit doet uit narigheid, hij vind het waarschijnlijk gewoon eng omdat hij daar alleen is, zonder zijn maatjes (verlatingsangst misschien?) Ik wil toch rustig aan beginnen hem wat dingen te leren en dat moet toch echt in de bak. Ik heb al geprobeerd hem met een touw vooruit te drijven en met de stick, maar dat boeit hem niet zo veel. Ik wil hem heel graag leren dat er niks engs is daar en dat ik hem daarna gewoon weer terug breng naar de kudde. Hebben jullie tips voor mij, wat ik het beste kan doen? Moet ik misschien toch iets harder worden of is er een andere manier?

Ik hoor graag van jullie!!
Volg datum > Datum: donderdag 2 april 2020, 18:172-4-20 18:17 Nr:275419
Volg auteur > Van: dingogirl Opwaarderen Re:275413
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Jong paard wil niet verder lopen Structuur
dingogirl
Nederland


40 berichten
sinds 29-1-2015

probeer eens met nog een ander paard erbij die dan meegaat. dan is hij niet alleen. het is ook nog al wat om als enige uit de kudde gehaald te worden. dat moet je leren door vaak te doen.
Volg datum > Datum: vrijdag 26 juni 2020, 12:1226-6-20 12:12 Nr:275426
Volg auteur > Van: Pasjonata Opwaarderen Re:275413
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Jong paard wil niet verder lopen Structuur
Pasjonata
Nederland


1 bericht
sinds 26-6-2020

Hoi,

Als je met twee personen bent... De eerste persoon is leider (jij), de andere persoon gaat achter Charlie staan, schuin tegen zijn bil en duwt, zodra Charlie weigert te lopen. Niet duwen of trekken als hij loopt, alleen als hij twijfelt of weigert. Je kan eventueel de staartwortel pakken en naar de zijkant manipuleren terwijl de persoon hem een duwtje geeft.

Dan is het een stapje, een beloning. Zodra hij een stap voorwaarts zet verwijder je de druk van duwen en trekken. Stop en geef hem een krabbel op zijn voorhoofd. Blijf een paar seconden staan als hij dat nodig heeft. Nog een stapje, nog een beloning. Niet voeren, alleen aaien en de hemel in prijzen als hij doet wat je verwacht.

Duwen is beter dan trekken, dus de beweging komt vanuit de achterhand. Hij krijgt een duwtje, jij geeft een rukje aan het touw - niet andersom.

Na vier of vijf stap-stop-beloning, kan je proberen om twee stappen voorwaarts te doen en dan belonen.
En zo verder.

Eventueel kan je ook twee personen op zijn achterhand zetten, als hij erg koppig is.

Als hij is waar je hem wil hebben, dan belonen met iets lekkers - in ieder geval tot hij eraan gewend is en vrijwillig meeloopt.

Ik hoop dat het helpt.
X, Brenda
Je leest nu onderwerp "Jong paard wil niet verder lopen"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
3 berichten
Pagina 1 van 1
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.