InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
177 berichten
Pagina 10½ van 12
Je leest nu onderwerp "Belonen wel of niet met snoep of alleen met rust.."
Volg datum > Datum: dinsdag 21 juni 2005, 10:0921-6-05 10:09 Nr:27977
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:27966
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Belonen wel of niet met snoep of alleen met rust.. Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Marleen den Arend schreef op maandag, 20 juni 2005, 21:06:

>> en de druk van paarden onderling. En dat is, dat een
>> paard nooit druk gebruikt om een ander paard mee te krijgen.
>> Alleen WEG VAN MIJ !!!
>>
>>
> Oke, misschien heb je daarin gelijk. Toch; een dominant paard
> kan wel degelijk met (psychische) druk een ander paard aanzetten
> tot elkaar groomen (poetsen). De minder dominante kan dan maar
> beter wel gehoor geven aan die vraag, anders volgt een grauw en
> een snauw. Lijkt meer op KOM BIJ MIJ!

Ja dat is een vraag met aandringen en als dat sterker word dan gaat het in de richting van aanranden. De vrager maakt zich niet geliefd daarmee en het is een zwaktebod en het paard lager in rangorde heeft er dan meestal ook geen probleem mee, om te antwoorden met weglopen of de kont toe draaien en een klap uitdelen. Kortom geen voorbeeld om na te volgen dacht ik zo.

Ons ranghogere paard is soms nerveus in de wei en zoekt nabijheid bij haar maatje. Die er vervolgens geen probleem mee heeft, die zenuwpees uit haar ruimte te houden met duidelijke signalen. Ja moeite heeft ze wel, want ze blijft proberen nabijheid af te dwingen zolang ze van streek is. Wonderlijk vindt ik het dat een mens op die momenten zoveel meer rust kan brengen, eenvoudig door nabij te zijn.
Paarden voelen aan, dat we onbevreesde wezens zijn, vermoed ik.

Druk uitoefenen om te volgen en te gehoorzamen probeer ik fundamenteel te herzien. Het alternatief is een paard dat uit zich zelf zonder druk mij volgt. Dat doet een paard al gauw, uit nieuwsgierigheid en voor het voordeel van iets interessants samen doen. Denkrichting verkeer in leiderschap is iets wat opaarden onderling helemaal niet kennen. Dat is een blindheid en vergissing van ons mensen. Ook dit probeer ik fundamenteel te herzien. Paarden onderling volgen elkaar afwisselend 99 procent van de tijd. Paarden vinden het fijn om mee te gaan met elkaar, dit samen bewegen hebben ze nog sterker dan honden. Bovendien is het fijn om mee te gaan met die onbevreesde mens. Helemaal als die mens ook nog eens de ruimte laat om eigen keuzes te volgen. Dat laatste vind elk dier fantastisch en gedeeld leiderschap is voor mij het beste alternatief.

Michiel
Volg datum > Datum: dinsdag 21 juni 2005, 10:2121-6-05 10:21 Nr:27979
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:27977
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Belonen wel of niet met snoep of alleen met rust.. Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Michiel schreef op dinsdag, 21 juni 2005, 10:09:

Correctie

> Denkrichting verkeer in leiderschap is iets wat
> paarden onderling helemaal niet kennen.

Eenrichtings verkeer had er moeten staan.

En in 1 procent van de onderlinge communicatie tussen paarden
is er natuurlijk wel degelijk eenrichtings verkeer van de alfa.
En paarden kennen natuurlijk de mens, die probeerd
wel 99 % eenzijdig de leiding te hebben.

Michiel
Volg datum > Datum: dinsdag 21 juni 2005, 10:2621-6-05 10:26 Nr:27981
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:27964
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Belonen wel of niet met snoep of alleen met rust.. Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
Michiel schreef op maandag, 20 juni 2005, 20:23:
> Verplaats dit eens naar paard rijden!
> We willen allemaal toch zo graag rijden met de lichtste
> signalen.
> Daarvoor gebruik ik nu, de vederlichte oplettendheid om met mijn
> paard mee te gaan, zodat ze vanuit zichzelf hetzelfde gaat doen
> bij mij. En als er iemand zegt, "kom maar terug als je dit met
> je paard kunt bewijzen", dan heeft hij gelijk. :-)
*********************

Leg dan a.u.b. eens uit hoe je dit principe zou vertalen in een situatie waarbij er b.v. tussen paarden onderling rivaliteit is over eten. Hoe handel je dan? En als het paard wil grazen (dat is m.i. liefst de hele dag) terwijl jij eigenlijk had willen rijden, hoe handel je dan?

Wat je schrijft komt bij mij wel over, maar het lijkt mij praktisch eigenlijk niet toepasbaar. Het eindigt er volgens mij dan in (als je geen druk wilt uitoefenen), dat er bij dominante paarden c.q. honden vooral gebeurt wat het paard wil, of wat de hond wil. Het werkt volgens mij alleen maar als je heel altruistische paarden hebt of een hond die nergens een strijd van maakt (en b.v. ook geen vuilnisbakken plundert), of paarden die zo gedeprimeerd zijn dat ze allang blij zijn dat iemand hen benaderd zonder druk. Ik vraag me dan b.v. ook af, wat er dan gaat gebeuren als een paard op jou druk uit gaat oefenen (je bijvoorbeeld bij z'n eten weg zou willen jagen)? Hoe reageer je dan? Geef je dan toe aan die druk? Hoe vertaal je dit naar een principe dat naar 2 kanten werkt, wanneer er aan jouw kant alleen toegeven is?

Het lijkt mij persoonlijk geen principe wat bij mij aansluit. Elk wezen kan m.i. kiezen in elke situatie voor een strategie van competitie of een van samenwerking. Ik vind zelf in principe geen van beide fout. De ene persoon is meer competatief ingesteld dan samenwerkend, de andere precies andersom. Naar dieren toe zijn we doorgaans vooral competatief ingesteld, dat is waar ja. En dat hoeft ook lang niet altijd, in zoverre kan ik wel met jouw idee meegaan.

Maar druk uitoefenen gaat m.i. niet alleen over competitie, als je ondertussen ook steeds samenwerking aanbiedt (!!!). Ook paarden onderling hebben situaties van competitie en samenwerking. Een voedselsituatie bij 2 paarden die elkaars absolute vriendje niet zijn leidt al snel tot competitie (daar is m.i. ook niets onnatuurlijks aan). Door daar "boven" te gaan staan, b.v. door je op te stellen als "leider", kun je juist bereiken dat die competitie verdwijnt (mijn 2 rivaliserende paarden eten nu als het moet uit 1 tonnetje zonder competitie, want ik heb zelf die competitie overgenomen, het heeft dus geen "zin" meer om onderling te gaan rivaliseren en dat doen ze dus nu ook veel minder). Ik ga er zelf dus van uit, dat er situaties die geschikt zijn voor samenwerking en situaties die meer geschikt zijn voor competitie. En via een begin van competitie kun je weer tot samenwerking komen. Zie o.a. bovenstaand voorbeeld. Ik vraag me dus sterk af hoe jij dat zelf zou oplossen, ik kan daar dan geen passende reactie op verzinnen, anders dan "laat maar gaan".

Maar om alles op te lossen door met het paard mee te gaan, klinkt me sowieso al niet veilig in de oren als je het op alle paarden gaat toepassen.
Je leest nu onderwerp "Belonen wel of niet met snoep of alleen met rust.."
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
177 berichten
Pagina 10½ van 12
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.