InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1 berichten
Pagina 1 van 1
Je leest nu onderwerp "koliek, voor peet"
Volg datum > Datum: zondag 11 juli 2004, 21:5711-7-04 21:57 Nr:8783
Volg auteur > Van: Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: koliek, voor peet Structuur


Het ISBN nr is 90 5877 006 0. Ik heb het via Media Boek Service in Eerbeek gekocht. Ik wil overigens ook wel de specifieke Inwendige Ziekten pagina's voor je kopieren hoor, hoef je het niet te kopen !

Omdat mijn paard zo vaak koliek kreeg heb ik een paar hele fijne afspraken met mijn dierenarts gemaakt; ik heb zelf een stethoscoop aangeschaft zodat ik de nauwkeurige hartslag en ademhalings frequenties kon opgeven (moet je die natuurlijk ook in een ontspannen situatie weten, om een vergelijk te kunnen maken met die tijdens een koliekaanval) ook, als je paard dat makkelijk toelaat, is het handig als je z'n normale temparatuur weet.

Daarnaast heeft de DA mij geleerd zelf een darmontspannend middel in te spuiten (intraveneus) , dat middel, Buscopan, heb ik hier thuis met een aantal spuiten. Ik overleg altijd wel eerst telefonisch over de dosering. Soms is nl. een hele kleine hoeveelheid (zeg 7 ml) al genoeg om even de boel te ontspannen. Breekt het paard met , zeg 2 uur , door deze ontspanners heen, (en loopt dus zijn pols, ademhaling etc weer op) dan pas komt de dierenarts erbij. Dit natuurlijk als het het verloop van altijd heeft, vandaar ook eerst telefonisch kontakt. Als zijn AHT al in eerste instantie zorgelijk hoog is (zeg een pols van boven de 55 bijv. ) dan komt de DA direct.

Verder bewaar ik de laatste mest van het paard, van voor de aanval en zet dat op een emmer water om te kontroleren op zand (vaak wil de DA deze ook even zien) en vraag ik mij de gebruikelijke dingen af: wat is er vandaag anders dan gisteren of eergisteren ? zowel wat betreft voer, als weidegang beweging, buitentemperatuur etc.

Let wel, bij mijn paard hebben de aanvallen een min of meer gelijk verloop, ken ik mijn paard door en door en sluit ik alles wat mogelijk koliek kan veroorzaken al heel lang uit.

Bij mijn paard is het overigens ook vrijwel altijd een gaskoliek. Dit kan je zelf al een heel klein beetje ontdekken als je met de stethoscoop de darmgeluiden probeert op te vangen (is het echt stil dan is het foute boel !) en je heel veel hoge pieuw pieuw blub blub pieuw pieuw geluidjes hoort. Wordt ook iets erger als je ter hoogte van de heupbeenderen 10 cm lager met vinger er op klopt.
Hoge geluiden wijzen vrijwel altijd op de aanwezigheid van gas.

Even in een notedop, wil je uiteraard nog veel meer vertellen maar ik weet niet of je dit wel op prijs stelt, ik kan er een boek over schrijven !

Nog even dit; is je paard een luchtzuiger ? Staat je paard op een nieuwe wei met veel vet gras ? Bevat de wei veel klaver (met name rode klaver is berucht) Heb je een nieuwe zak voer opengemaakt en is deze wellicht over de houdbaarheidsdatum heen ? Heb je per ongeluk beschimmeld hooi gevoerd ? Staat het paard plotseling stil terwijl hij anders volop beweging krijgt (bijv een blessure) / Zou het kunnen zijn dat het paard veel zand heeft binnengekregen ? (veroorzaakt overigens vaker verstoppingskoliek dan gaskoliek, maar het kan ) ik kan nog uren doorgaan !

Heel veel succes en laat me even weten of je mijn kopietjes wilt,

groeten, astrid
Je leest nu onderwerp "koliek, voor peet"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1 berichten
Pagina 1 van 1
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.