InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
14 berichten
Pagina 1½ van 1
Je leest nu onderwerp "click : beloning = 1:1"
Volg datum > Datum: maandag 16 augustus 2004, 20:3216-8-04 20:32 Nr:9977
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:9975
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: click : beloning = 1:1 Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
e m kraak schreef op maandag, 16 augustus 2004, 20:00:

> Piet schreef op maandag, 16 augustus 2004, 18:02:
>
>> Er was discussie over de noodzaak van een beloning na elke

> onzinnig eigenlijk, dus heeft ze deze keer wel kusje én snoepje
> gehad :)
>
> Egon

ahaha, moet je mij es flikken , me wegroepen bij m'n eten alleen maar om gelijk te hebben! Voor de rest ben ik het met je eens.
Piet
Volg datum > Datum: dinsdag 17 augustus 2004, 8:3917-8-04 08:39 Nr:10003
Volg auteur > Van: Inge Teblick Opwaarderen Re:9977
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: click : beloning = 1:1 Structuur
Inge Teblick
Homepage
België


333 berichten
sinds 8-8-2004
Ik ben tot hier geraakt maar onderweg waren er andere vragen, eentje was van Egon wat voor soort research het was: match-to-samplewerk. De Bliss-symbolen zijn nog niet in gebruik.

Piet, je paard heeft een concept gemaakt van bodypart targeting; of hij nu over een afstandje moet komen of in contact blijven met een bewegend target, blijft hetzelfde. Ik beschrijf een dergelijke "ping" bij mijn paard na "schouder".

En verder, de grote bezorgdheid of mijn baas-zijn wel kan standhouden als ik worteltjes uitdeel? Eerlijk gezegd, ik lig er niet wakker van. Ik begrijp die fixatie op rangorde niet. Ik ben geen paard, en mijn paard weet dat ook. Soms doe ik best wel dingen die bij mijn paard gedrag oproepen waar een rangorde-fanaat van roept "zie je wel!". Dat los ik dan daar op dat moment op, maar ik bouw geen hele strategie uit om zo'n dingen te voorkomen. 't Is immers informatie - ik ga te snel, of ben te saai, of 't is gewoon haar dag niet. Als ik de onafhankelijkheid en zelfzekerheid van mijn paard wil bevorderen, dan moet ik ook dàt stukje kunnen respecteren. Het laatste wat ik wil is een "yes sir"-saluerend paard dat blindelings op mijn bevelen reageert. Mijn paard is mijn maatje, en moet dus ook vrijuit kunnen zeggen wat ze NIET leuk vindt.

Over 1:1 ratio - het hangt van het individuele dier af, en niet in het minst over hoe jou je erbij voelt. Experimenteer wat werkt, en niet werkt.
Vergeet niet dat een beloning geen voedsel hoeft te zijn! De "release" is dat even goed - je kan perfect de bridge en negatieve bekrachtiging combineren; het voordeel is dat je gewoon kan wachten in plaats van naar een hogere fase te moeten grijpen.
Bovendien is onze hele setting compleet anders! Eddie Fernandez is een fijne man, maar "slechts" researcher in gecontroleerde zoo-omstandigheden. Ook Bob Baily (met de Brelands toch de godfather van operant conditioneren in dierentrainen) wil alleen van simpele ratios weten. Hij heeft daar argumenten voor als "wij trainden dolfijnen om kilometersver naar een duikboot te gaan en daar afluisterapparatuur te plaatsen" en zo. Dus niet een van de minste, maar wat hij deed was met telkens 1 dier 1 gedrag tot het uiterste trainen; hij werd ervoor betaald, krijg alle tijd, en hoefde niet alle dagen naar de supermarkt om een kilo vis ui z'n eigen zak te betalen. Ook mensen die met zoodieren werken, trainen in verhouding tot wat wij van onze paarden verwachten, hele simpele dingen, meestal bodypart targeting of in een kooi gaan, zonder ooit met het dier in de kooi te gaan. Zelfs hondentrainers verwachten niet van hun dieren wat wij van onze paarden verwachten: alles, en nog een beetje meer. De afwerking mag heus wel wat minder, tot op een niveau dat wij voor onszelf haalbaar vinden.
Iedereen die nu clickert met z'n paarden, is pionier. Je bent ten allen tijde baas over jezelf. Experimenteer!

metvriendelijke groeten,
Inge

http://www.cremebrulee.be/inge
Volg datum > Datum: dinsdag 17 augustus 2004, 11:0717-8-04 11:07 Nr:10015
Volg auteur > Van: cornelie Opwaarderen Re:9975
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: click : beloning = 1:1 Structuur

cornelie
Homepage
Nederland


422 berichten
sinds 22-12-2003
e m kraak schreef op maandag, 16 augustus 2004, 20:00:
> De meningen zijn verdeeld hierover.
> Zelf denk ik dat er soortgebonden verschillen zijn, maar weet er
> geen vergelijkend onderzoek over met paarden.

Ik heb dit op stal eens onderzocht. Een piepklein onderzoekje dus. Ik heb met mijn eigen paard en een ander paard een tijdje 'geclickerd' waarbij ik een tijdlang telkens een voerbeloning gaf ( 1:1 ) en een tijdlang variabel. Daar kwam uit dat als mijn paard geen 1:1 beloning kreeg hij zijn enthousiasme rap verloor. Júist als ik hem een 1:1 beloning gaf gingen we als een speer vooruit en deed hij super zijn best. Bij dat andere paard was het totaal anders. Als ik daar 1:1 beloonde dan vloeide het enthousiasme wat weg. Als ik dan variabel ging belonen kwam het vuur weer terug. Heel paardafhankelijk dus in deze specifieke situatie.

cornelie
Volg datum > Datum: dinsdag 17 augustus 2004, 11:5817-8-04 11:58 Nr:10017
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:10015
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: click : beloning = 1:1 Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
cornelie schreef op dinsdag, 17 augustus 2004, 11:07:

> e m kraak schreef op maandag, 16 augustus 2004, 20:00:
>> De meningen zijn verdeeld hierover.
>> Zelf denk ik dat er soortgebonden verschillen zijn, maar weet er

> vuur weer terug. Heel paardafhankelijk dus in deze specifieke
> situatie.
>
> cornelie

Leuk - dáár hebben we wat aan :)
Zelfs al zou het geheel niet "wetenschappelijk" genoeg zijn opgezet, geeft het dus een indruk die niet met mijn veralgemeniserende "beperkte snoepjeswaarde"-hypothese overeenkomt, en daarnaast aantoont dat op individuele basis paarden dus wél zeer snoepjesgericht kunnen zijn (of worden?!). Natuurlijk zijn er veel meer factoren van belang: het motivatiedoel, de frequentie, intensiteit, etc... maar als je met beide paarden hetzelfde gedaan hebt, lijkt het me dat je de persoonlijke verschillen in karaktertrek "snoepjesfetisjist" toch wel aangetoond hebt. Waarvan akte en nota ;-)

Egon
Volg datum > Datum: dinsdag 17 augustus 2004, 12:4317-8-04 12:43 Nr:10020
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:10017
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: click : beloning = 1:1 Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
e m kraak schreef op dinsdag, 17 augustus 2004, 11:58:

> cornelie schreef op dinsdag, 17 augustus 2004, 11:07:
>
>> e m kraak schreef op maandag, 16 augustus 2004, 20:00:

>>
>> cornelie
>
> Leuk - dáár hebben we wat aan :)


> persoonlijke verschillen in karaktertrek "snoepjesfetisjist"
> toch wel aangetoond hebt. Waarvan akte en nota ;-)
>
> Egon

Ik begrijp toch niet zo goed waar het idee vandaan komt dat paarden niet snoepjes gericht zouden zijn.
Een van de eerste opmerkingen die tegenstanders van het clickeren aandragen is "Je paard wordt er opdringerig van, gaat schooien e.d."
En als je niet uitkijkt gebeurt dat ook. Het is slechts door zeer consequent te zijn en door het paard dit af te leren voordat hij het heeft aangeleerd te voorkomen. Dit kan natuurlijk niet, maar je snapt hoe ik het bedoel. In dit verband is 1:1 nmm ook duidelijker voor een paard, hij weet dat ie zich om de beloning niet druk hoeft te maken, omdat die toch wel komt. Maar ja, als nu blijkt dat de waarde van een klik bij sommige paarden juist vergroot wordt, omdat er niet altijd een beloning tegenoverstaat, zal hij dus ook niet gaan bedelen.....
Lekker makkelijk hoor, dat paardvriendelijke gedoe allemaal. Ik denk dat ik vanmiddag een zweep meeneem ...Niet luisteren.????... RAM !! LOL
Piet
Volg datum > Datum: dinsdag 17 augustus 2004, 13:4317-8-04 13:43 Nr:10025
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:10020
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: click : beloning = 1:1 Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Piet schreef op dinsdag, 17 augustus 2004, 12:43:

> e m kraak schreef op dinsdag, 17 augustus 2004, 11:58:
>
>> cornelie schreef op dinsdag, 17 augustus 2004, 11:07:

> dat paarden niet snoepjes gericht zouden zijn.
> Een van de eerste opmerkingen die tegenstanders van het
> clickeren aandragen is "Je paard wordt er opdringerig van,
> gaat schooien e.d."

Hier moet je denk ik 2 zaken uit elkaar houden:
- schooien, en
- iets DOEN voor je snoepje
Als je terugleest, weet ik zeker dat ik beweerd heb dat de MOTIVERENDE WERKING van snoepjes bij paarden wellicht beperkt is.
Als ik Cornelie lees dan zijn de mogelijke individuele karakterverschillen hierbij wel heel groot. Ik ben eigenlijk wel een beetje benieuwd naar wát die beide paarden moesten doen voor hun snoepje (intensiteit) en hoe dat geoefend werd (frequentie) want die zaken en omstandigheden moeten eigenlijk wel vergelijkbaar zijn (dat heb ik gemakshalve even van C. aangenomen); naarmate de taak door beide paarden moeilijker werd geacht lijkt me de bewijsvoering ook sterker.


> Lekker makkelijk hoor, dat paardvriendelijke gedoe
> allemaal. Ik denk dat ik vanmiddag een zweep meeneem
> ...Niet luisteren.????... RAM !! LOL
> Piet

Vergeet de sporen en de stierenprikker niet :-P

Maar zonder dollen, het is natuurlijk niet makkelijk want we zijn zoals Inge ook al opmerkte aan het pionieren. Er is nauwelijks vergelijk. Als je het "makkelijk" wil volg je Pa... ik wil niet zeggen dat het "beter" is want dat hangt volkomen van je doelstelling af, maar wat ik probeer en boeiend vind (het aanleren van wederzijds cognitief communiceren) gaat nmm een dimensie verder. Clickeren als praktische invulling van pos-bekrachtigen is daar maar een middel bij, zoals het wijken-voor-druk een invulling is van neg-bekrachtigen. Als je paard het het middel wijken-voor-druk als concept snapt en voor je doen wil, ben je feitelijk klaar voor de meeste "rijkunstige hulpen" in traditionele zin. Pa is zo achterlijk niet (!), maar ik ben er persoonlijk niet tevreden mee omdat mijn doelstellingen dus anders liggen dan "rijden".

Egon
Volg datum > Datum: dinsdag 17 augustus 2004, 14:1217-8-04 14:12 Nr:10026
Volg auteur > Van: cornelie Opwaarderen Re:10020
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: click : beloning = 1:1 Structuur

cornelie
Homepage
Nederland


422 berichten
sinds 22-12-2003
Piet schreef op dinsdag, 17 augustus 2004, 12:43:
> Lekker makkelijk hoor, dat paardvriendelijke gedoe
> allemaal. Ik denk dat ik vanmiddag een zweep meeneem
> ...Niet luisteren.????... RAM !! LOL

Maar dan wel jezelf rammen omdat je dan waarschijnlijk niet duidelijk bent geweest ;-)

cornelie
Volg datum > Datum: dinsdag 17 augustus 2004, 14:2217-8-04 14:22 Nr:10027
Volg auteur > Van: cornelie Opwaarderen Re:10025
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: click : beloning = 1:1 Structuur

cornelie
Homepage
Nederland


422 berichten
sinds 22-12-2003
e m kraak schreef op dinsdag, 17 augustus 2004, 13:43:
> Als ik Cornelie lees dan zijn de mogelijke individuele
> karakterverschillen hierbij wel heel groot. Ik ben eigenlijk wel
> een beetje benieuwd naar wát die beide paarden moesten doen
> voor hun snoepje (intensiteit) en hoe dat geoefend werd
> (frequentie) want die zaken en omstandigheden moeten eigenlijk
> wel vergelijkbaar zijn (dat heb ik gemakshalve even van C.
> aangenomen); naarmate de taak door beide paarden moeilijker werd
> geacht lijkt me de bewijsvoering ook sterker.

Ik heb het hoofdzakelijk getest bij de simpele oefening: pion aanraken. Die zette ik bij de paarden op dezelfde afstand, dezelfde omgeving etc etc. Beide paarden kenden het concept 'clicker' . Maar juist omdat ik altijd van die tegenstrijdige berichten lees heb ik het gewoon eens uitgeprobeerd. De karakters van de paarden schelen ook wel wat. Pride is een ontzettend mensgericht dier. Het andere paard iets minder maar is ook anders opgevoed. Nu denk ik zelf dat het pride ook ging om de 'aandacht' rond het geven van het brokje. Hmm, hoe leg ik dat uit. Als ik alleen click en geen voerbeloning geef raak ik het paard niet aan. Bij een voerbeloning wel. Ik denk dat dát dan mede een stimulans is voor pride. Inmiddels zijn we een jaar verder en is hij hierin ook weer veranderd. ( ik heb het vorig jaar getest ). Dus ongetwijfeld zullen er ook nog andere dingen meespelen maar ik heb het gewoon als mini testje gedaan en daaruit bleek gewoon dat pride toch sneller leert/dingen doet met een beloning 1:1 en het andere paard juist totaal helemaal niet.

cornelie
Volg datum > Datum: dinsdag 17 augustus 2004, 14:3517-8-04 14:35 Nr:10028
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:10027
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: click : beloning = 1:1 Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
cornelie schreef op dinsdag, 17 augustus 2004, 14:22:

> e m kraak schreef op dinsdag, 17 augustus 2004, 13:43:
>> Als ik Cornelie lees dan zijn de mogelijke individuele
>> karakterverschillen hierbij wel heel groot. Ik ben eigenlijk wel

> berichten lees heb ik het gewoon eens uitgeprobeerd. De
> karakters van de paarden schelen ook wel wat. Pride is een
> ontzettend mensgericht dier. Het andere paard iets minder maar
> is ook anders opgevoed. Nu denk ik zelf dat het pride ook ging

wat zijn de verschillen in opvoeding dan?

> om de 'aandacht' rond het geven van het brokje. Hmm, hoe leg ik
> dat uit. Als ik alleen click en geen voerbeloning geef raak ik
> het paard niet aan. Bij een voerbeloning wel. Ik denk dat dát
> dan mede een stimulans is voor pride. Inmiddels zijn we een jaar

kan - die indruk heb ik hier ook. heel fysiek gericht.

> verder en is hij hierin ook weer veranderd. ( ik heb het vorig

wat voor verandering?

> jaar getest ). Dus ongetwijfeld zullen er ook nog andere dingen
> meespelen maar ik heb het gewoon als mini testje gedaan en
> daaruit bleek gewoon dat pride toch sneller leert/dingen doet
> met een beloning 1:1 en het andere paard juist totaal helemaal
> niet.

hoe vaak heb je met ieder paard het "testje" gedaan?
Groetjes, Egon.
Volg datum > Datum: dinsdag 17 augustus 2004, 14:5117-8-04 14:51 Nr:10029
Volg auteur > Van: cornelie Opwaarderen Re:10028
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: click : beloning = 1:1 Structuur

cornelie
Homepage
Nederland


422 berichten
sinds 22-12-2003
e m kraak schreef op dinsdag, 17 augustus 2004, 14:35:
> wat zijn de verschillen in opvoeding dan?
Pride is heel sociaal opgevoed. Het andere paard is van mijn stalhoudster en zij gaat totaal anders met de paarden om. Ze is zelf snel bang en paniekerig, hierdoor krijgen mensen nogal eens losse handjes en wordt er al snel gebruld. Dit paard is ook hengst dus dan wordt er nog meer 'gemopperd' Hij hield ook totaal niet van aanrakingen en was ook zeer nerveus. In het begin sprong hij echt een gat in de lucht zodra hij de clicker hoorde. Maar toch leek hij wel verkikkerd te worden op het geluid, die beloning had hij blijkbaar genoeg aan.

>> verder en is hij hierin ook weer veranderd. ( ik heb het vorig
>
> wat voor verandering?

Als ik weer met een nieuwe oefening begin gaat het weer heel snel met een beloning 1:1 . Bij een bekende oefening windt het geluid hem blijkbaar op want dan schacht hij uit. Ook komt hij dan niet meer na een click een brokje halen maar gaat hij steeds sneller weer de oefening opnieuw/beter doen om maar dat geclick te horen.

> hoe vaak heb je met ieder paard het "testje" gedaan?

Poe he, dat is even diep nadenken. Het andere paard heeft de wintermaanden op stal gestaan en toen was ik zeker een paar keer per week bezig. Niet alleen met de pion hoor, maar ook met voeten geven etc etc. Echt deze test heb ik een paar keer gedaan, maar precies weet ik het niet. De paarden bij ons kennen ook geen vaste voertijd en krijgen 24/7 hooi dus ik had er ook geen last van dat ze trek hadden oid.

cornelie
Volg datum > Datum: zondag 22 augustus 2004, 19:0822-8-04 19:08 Nr:10200
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:10015
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: click : beloning = 1:1 Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
cornelie schreef op dinsdag, 17 augustus 2004, 11:07:

> e m kraak schreef op maandag, 16 augustus 2004, 20:00:
>> De meningen zijn verdeeld hierover.
>> Zelf denk ik dat er soortgebonden verschillen zijn, maar weet er
>> geen vergelijkend onderzoek over met paarden.

Voor zover ik weer is dit inherent aan het verschijnsel "leren" en geldt dit voor alle zoogdieren (inclusief de mens).

> Ik heb dit op stal eens onderzocht. Een piepklein onderzoekje
> dus. Ik heb met mijn eigen paard en een ander paard een tijdje
> 'geclickerd' waarbij ik een tijdlang telkens een voerbeloning
> gaf ( 1:1 ) en een tijdlang variabel. Daar kwam uit dat als mijn
> paard geen 1:1 beloning kreeg hij zijn enthousiasme rap verloor.

Dat verschijnsel noemen ze nou extinctie. Bij een dier dat langdurig 1:1 beloond is geweest verdwijnt het geleerde gedrag vrijwel onmiddellijk zodra de beloning uitblijft.

> Bij dat andere paard was
> het totaal anders. Als ik daar 1:1 beloonde dan vloeide het
> enthousiasme wat weg. Als ik dan variabel ging belonen kwam het
> vuur weer terug.

Als je een eerlijk experiment zou willen doen dan zou je moeten testen met paarden die nog niet met de clicker zijn opgevoed. Voor jouw eigen paard gold al een 1:1 ratio, dus m.a.w. als hij geen beloning krijgt dan denkt ie dat ie het niet goed doet en bovendien speelt het hierboven genoemde extincite-effect mee. Verder heb je bij variabele ratios een langere startperiode; het lijkt alsof het minder goed werkt maar ben je de eerste fase eenmaal voorbij dan wordt het 1:1 model al rap ingehaald.

Overigens is door leerpsychologen uitgebreid geexperimenteerd met allerlei beloningsratio's bij allerlei dieren. Ik heb de curven hier liggen bij vaste-interval ratio's, variabele-ratio's, leersnelheden, extinctie-snelheden, etc. Variabele beloning scoort (na een tijdje) altijd het beste, gevolg door vaste-interval beloning met op de laatste plaats 1:1 beloning.

Een hypothetische verklaring voor dit verschijnsel heb ik ook, kan het hier wel eens posten als er belangstelling voor is (moet ik het eerst uit m'n psychologieboeken gaan opzoeken), het had iets te maken met de manier waarop "leren" door de hersenen wordt verwerkt, waarbij 1:1 betekent dat het "af" is en er geen moeite meer hoeft te worden gespendeerd door de hersenen, en variabel tot gevolg heeft dat er naarstig gezocht wordt naar manieren om de ratio op te voeren. De hersenen blijven daarbij beter in een leer-mode.

Ook de band met de uitdeler van de beloning wordt (gek genoeg) beter bij een variabele beloning dan bij een 1:1 beloning. Zo wordt een baas die een laag salaris betaalt maar regelmatig een extraatje geeft aardiger gevonden dan een baas die gewoon iedere maand alleen maar het vaste (maar hogere) bedrag uitkeert, ook al betalen ze uiteindelijk netto evenveel..Ook bekend is dat in het eerste geval mensen beter hun best doen.

Ook is het bij variabele beloning veel makkelijker om te shapen (nieuwe uitbreidingen te leren) omdat het dier meer blijft "zoeken" en vanzelf al blijft zoeken naar manieren om de ratio wat op te voeren. Bij een 1:1 ratio is er geen winst meer te boeken dus waarom zou je je inspannen?

Wat mij betreft is dit dus ook geen discussie, deze kennis is al tot vervelens toe getest, gedocumenteerd, en wordt ook al lang in talloze vakgebieden (van professionele diertrainingen tot in de economie) gebruikt. De kans dat je hier nog iets nieuws kan ontdekken is zeer minimaal.

Ik zou nogmaals iedereen die zich met clickeren e.d. bezig wil houden willen aanraden om eerst eens wat vakliteratuur te raadplegen. Er is zoveel kennis dat het jammer is dat ongebruikt te laten liggen. Over operante conditionering is zeer veel wetenschappelijke materiaal voorhanden. Je kan dan bij nieuw aan te leren dingen bewust kiezen voor de snelheid van leren, de snelheid van uitdoven, of je er nog aan wil gaan shapen, of je wilt dat het gedrag ook zonder beloning blijft werken, etc.

Groeten,
Frans
Volg datum > Datum: zondag 22 augustus 2004, 17:5022-8-04 17:50 Nr:10229
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:10200
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: click : beloning = 1:1 Structuur
Je leest nu onderwerp "click : beloning = 1:1"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
14 berichten
Pagina 1½ van 1
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.