Huertecilla schreef op donderdag 23 februari 2006, 10:13:
> Jean Mclean schreef op donderdag 23 februari 2006, 9:22:
> Het strekken van de nek komt neer op het strekken van de
> belangrijkste rugspiergroep. Dat is wel goed voor die spieren,
> maar níet hetzelfde als ontspannen of dragen.

> verschuiven van het zwaartepunt naar achteren ondersteunen de
> solide heupgewrichten meer gewicht.
>
> HC
Dat het paard de buikspieren moet aanspannen om een bollere rug te maken en te verzamelen is mij bekend. Jouw visie op de invloed van het strekken van de nek vind ik zeer interessant. Ik krijg van mijn paard meer en meer dat strekken van de hals (zowel bij grondwerk als bij (hoofdstelloos)rijden) en vraag me dus af in hoeverre dat een goede zaak is. Ik had ook al volgende visie gehoord over verzamelen en de verhouding tussen buikspieren/rugspieren:
Het doel is dat de buikspieren meer gespannen zijn dan de rugspieren, het is niet de absolute spanning van de buikspieren die telt maar de verhouding tussen rug en buik. Dit kan je (simplistisch gezien) op twee manieren bekomen:
1) Je laat de rug zoals ie is en je vraagt het paard (in de dressuur: met beenhulpen) om de buikspieren méér aan te spannen.
2) Je laat de buikspieren zoals ze zijn en je vraagt het paard de bovenlijn te ontspannen.
Wat is jouw visie/commentaar hierop?
Voorgaande gaat dan nog maar enkel uit van een paard dat niet meedenkt, want uiteraard komt er hier nog wat bij: Paard ontdekt door bepaalde oefeningen zelf dat het handiger is om te verzamelen: jij op je hellingen ed., mijn paard bij moeilijkere grondwerkoefeningen, of (nog niet echt zelf geprobeerd) veel overgangen, tot achterwaarts toe, zodat het paard zichzelf blijft 'klaar' houden voor een mogelijke neerwaartse transitie met meer ondergeschoven achterbenen.
Mijn twijfel is: in hoeverre is heeft een paard met het hoofd laag ook 'per definitie' een ontspannen rug? Inge T. toont in haar boek wanneer ze in het begin de 'hoofd laag' houding in beweging vraagt dit nog niet echt mooi gebold is, en dat dit nog moet komen later. Zelf zie ik bij het grondwerk (vooral rechtrichten op de cirkel) wel dat mijn paard eerder een ronde hals maakt dan dat ze het hoofd heel laag brengt, ze doet dit ook uit zichzelf, ik heb niet specifiek 'hoofd laag' aangeleerd. Maar als ik erop zit kan ik veel minder goed inschatten of die lange lage nek die ik voor mij zie ook iets goeds betekent voor de rug.
Alvast bedankt en vriendelijke groeten,
Nathalie