InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
471 berichten
Pagina 18½ van 32
Je leest nu alle berichten van "Spirit"
Volg datum > Datum: woensdag 14 juni 2006, 12:0314-6-06 12:03 Nr:51638
Volg auteur > Van: Spirit Opwaarderen Re:51619
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoeven Konikpaarden Structuur

Spirit
Homepage
Vroenhoven - Riemst (B), bij Maastricht
België

Jarig op 1-3

471 berichten
sinds 10-1-2005
Michiel schreef :
>
> Pien zo'n kraal heb je die gezien? Ik heb er graag een beeld
> bij, is het zoiets als een ronde pen met een doorsnede van 6
> meter? En dat worminffecties vanzelf oplossen is ook heel
> bijzonder. Ik neem aan dat ze wel mest onderzoeken doen. Het
> zou ook interessant zijn te weten of de paarden anders gingen
> eten tijdens die perode van besmetting ... JKK, grove den of
> andere giftige planten?
>

Effe snel want ik moet beginnen met werken.

Die kraal heb ik niet gezien - wel op foto's: het is een verzameling aan elkaar gemaakte hekken waarin een groep paarden gaat. Die hekken worden steeds dichter op mekaar gezet zodat de paarden op elkaar kruipen, in de beslotenheid van de groep. De groep draait als één met de hekken mee en daar binnenin heerst relatieve rust. Ze doen dit uiteraard niet wanneer er jonge veulens zijn. Zo kunnen ze injecteren en merken tegelijkertijd, alleen met bekappen moeten de paarden apart(vandaar dat ze dat ook niet graag doen).

Het is een illusie te denken dat een paard absoluut wormenvrij moet zijn, Michiel. Er moet alleen een juiste verhouding zijn en mits het paard in goede conditie is, ís die verhouding er. Oplossen doen de paarden een worminfectie niet, wel een evenwicht creëren.
Beheerder vertelde dat paarden die conditieverlies hebben als gevolg van wormen, boerenwormkruid of kraailook gaan eten, dat ze anders nooit aanraken.
Vergeet niet dat er daar een paar honderd verschillende planten, bomen, struiken, kruidensoorten staan en de paarden in zo'n grote vlakte kunnen kiezen wat ze nodig hebben. Zij weten waar ze de mineralen en de stoffen die ze op dat moment nodig hebben moeten uithalen. Wij kunnen dat onze paarden niet bieden, wij moeten onze toevlucht nemen tot ontwormers. Het heeft geen zin als wij de natuur een beetje willen nabootsen door een struik boerenwormkruid tussen de paarden te gooien als ontwormer, dat komt in de verste verte niet overeen met wat dat paard vanuit zijn instinct en leerproces nodig heeft op zíjn moment.
Bovendien : Hoe bepaal jij als mens de hoeveelheid die een paard nodig heeft?
Het heeft ook geen zin om op voorhand mest te gaan onderzoeken (van welke van de 60 zou dit hoopje zijn?) en alleen in uitzonderlijke ziektegevallen wordt er ingegrepen en dan nog zo min mogelijk.

En ja, af en toe gaat er wel eens een paard dood. In de natuur hebben de paarden natuurlijke vijanden, hier niet, en de beheerder vertelde dat hij af en toe voor wolf moet spelen, zoals bij een zwak uitgestoten veulen dat hij tegen beter weten in wilde redden. Het is nooit leuk wanneer je een jong leven door je vingers voelt glippen.
De dierenarts had ook grote moeite met het geven van een spuitje aan dit dier, maar in de natuur zou hij het niet gered hebben en al veel eerder door een troep wolven verslonden zijn, dat was op dat moment hún realiteit, want ze wisten dat dit veulen, eenmaal met de fles grootgebracht, nooit meer uitgezet zou kunnen worden en ik begrijp nu ook dat ze het ras sterk en robuust willen houden en dat er geen Koniks aan privé eigenaren worden verkocht om dit zuiver te houden.
Paarden die het niet goed doen worden niet verkocht (stel, er gaat iemand mee fokken en die geeft dat door) maar die gaan naar de slacht. Ja, het klinkt hard, maar ze verkopen zelfs Konikvlees. Voordat iedereen nu begint te stuiteren : Het is een stuk minder onvriendelijk dan je Edah biefstukje uit de bio-industrie van een koe die nooit daglicht heeft gezien. Konikvlees wordt gezien als wild, zoals hert en fazant (naja, wíld, die laatste, maar je snapt wat ik bedoel....)

Nooit eerder werd ik zo geconfronteerd met het verschil in paardenhouden in gevangenschap en deze pure paardjes. Daar telt het niet dat ze hogere hielen hebben, dat ze een randje teveel aan hun hoefwand hebben, dat er een eens wat magerder is of eens wat minder loopt. Daar telt een beenwond niet zoals het bij onze paarden zou doen, daar neemt de natuur de tijd en eet het paard anti-bacteriele kruiden en het komt ook goed. Misschien wat minder mooi allemaal, maar het komt uiteindelijk goed.

Je moet een verschil kunnen maken tussen het doel dat je wilt bereiken : Wij willen enigszins net uitziende rijpaarden die tam zijn, zij niet, zij willen dat pure erin houden en daarin geldt het recht van de sterkste, de wet van de natuur.

Ik vind het prachtig !
Pien
Volg datum > Datum: woensdag 14 juni 2006, 12:0614-6-06 12:06 Nr:51640
Volg auteur > Van: Spirit Opwaarderen Re:51638
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoeven Konikpaarden Structuur

Spirit
Homepage
Vroenhoven - Riemst (B), bij Maastricht
België

Jarig op 1-3

471 berichten
sinds 10-1-2005
Spirit schreef:
>
> Ik vind het prachtig !

Moeten we deze Konikdiscussie niet gaan voortzetten op PN?
Eigenlijk wel he....
Pien
Volg datum > Datum: donderdag 15 juni 2006, 10:2415-6-06 10:24 Nr:51723
Volg auteur > Van: Spirit Opwaarderen Re:51709
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoeven Konikpaarden Structuur

Spirit
Homepage
Vroenhoven - Riemst (B), bij Maastricht
België

Jarig op 1-3

471 berichten
sinds 10-1-2005
Nick Altena schreef :

> zijn er paarden die
> hoefbevangen zijn of zijn geweest (dit n.a.v de toch behoorlijk
> hoge hielen) en hoe is dit evt. opgelost ?
>

Voor zover ik begrepen heb in dit gebied ooit één.
-Ik heb het effe opgezocht en kon het niet vinden, maar ik denk dat deze kudde er rond 2002 is gekomen, om je een idee te geven. Maar misschien dat het jaartal is blijven hangen bij Paul of Nel?-

En dat was een merrie waarvan het veulen doodgegaan was.
Die hebben ze met een verdovingsgeweer moeten vangen, maar ik weet niet wat daarmee gebeurd is en hoe ze die hoefbevangenheid dus opgelost hebben.

Er was ook een mok-uitbraak en volgens het boek (de info van dit geschreven stukje haal ik daar nu effe uit) is ook dit vanzelf overgegaan zonder inmenging van menselijke bemoeienis.

Ik kan daar dus niet veel over zeggen, behalve dat 1 op de 50 Koniks slechte hoeven schijnt te hebben.
Vind ik dus meevallen, in gevangenschap is dit aantal vele malen hoger.

Hoge hielen kan een van de mede-oorzaken voor hoefbevangenheid zijn, maar in mijn ogen niet dé enige oorzaak.
In het geval van die merrie was er dus een andere oorzaak.

Het mooie was ook dat we daar geen enkel paard zijn tegengekomen die, ondanks de wat hogere hielen, ondergeschoven verzenen had. De reden daarvoor lijkt me weer dat de paarden alles van de grond eten en niet op mensenhoogte waardoor er veel druk (gewicht) op de achterkant van de hoeven ontstaat.
Steeds meer ga ik denken dat die hogere hielen bij deze paarden peanuts zijn, ze hadden zonder uitzondering goede sterke hoeven, niks geen brokkels, sterke witte lijn, mooi holle zolen, wat smalle stralen dat wel, maar ze doen het er blijkbaar prima mee op die zachte ondergrond.
Oké, je moet er niet mee op de harde ondergrond gaan, want dan breekt en brokkelt het wel af ja.
Maar dat is voor deze paarden dus niet van toepassing.
Waarmee ik wil zeggen dat er een reden is dat die hielen zo zijn, en onnodig ingrijpen voegt daaraan niks toe, de paarden kennen immers geen of nauwelijks hoefproblemen....

Groet, Pien
Volg datum > Datum: donderdag 15 juni 2006, 10:5015-6-06 10:50 Nr:51724
Volg auteur > Van: Spirit Opwaarderen Re:51709
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoeven Konikpaarden Structuur

Spirit
Homepage
Vroenhoven - Riemst (B), bij Maastricht
België

Jarig op 1-3

471 berichten
sinds 10-1-2005
Nick Altena schreef :

> Iets wat mij nog bezig houd....krijgen deze paarden in de
> winter bijgevoerd als er geen voedsel genoeg meer is te vinden
> , heb je het daarover gehad met de beheerder (in vergelijking
> met bijv. de Oostvaarderplassen)

Wat ik nu weet is dat ze in principe de paarden niet bijvoeren; ze bouwen een vetlaag op tijdens de zomerse overvloed en hebben meer dan 1 hectare per paard (ook de veulens) met al die verschillende gewassen te eten. Dan ook zie je een verschuiving in wat ze gaan eten tijdens de schralere periode. Zoals wij allemaal weten is die vetlaag om de schralere periode door te komen, de paarden vermageren wel in de winter, maar ook wij weten dat dat volkomen normaal is, dat het in het vet opgeslagen vitamine D dan vrijkomt enz enz.

Er zijn wel gebieden waar bijgevoerd wordt in de winter, maar dat heeft meer te maken met de hoge waterstanden waardoor de graasgebieden ingeperkt worden en er dus te weinig ruimte overblijft.
Beheerderorganisatie van de Oostvaardersplassen is trouwens Staatsbosbeheer, als ik mij niet vergis. Beheerders van de kudde in Roosteren is Stichting Ark, misschien dat daar een verschil in is ?
(Paul K weet dat vast wel, die zit in die wereld....)

> Is die groep aan zijn maximale grote...ofwel...hoever willen ze
> het aantal op laten lopen op zo'n oppervlakte voor ze in gaan
> grijpen ?
> Hoe zouden ze dan evt. in gaan grijpen? alleen vangen voor de
> slacht of bijv. ook geboorte beperking ?

Nee, geen geboortebeperking, altans daar hebben we het niet over gehad.
Wel vangen (uitwisselingsprogramma's). Slacht dacht ik alleen bij zieke of zwakke dieren, maar ook dat weet ik niet zeker. Ze proberen ook constant hun gebieden uit te breiden.

Ik krijg vast de kans nog wel een keer om dat na te vragen.
Groet, Pien

ps : Heb net zitten proberen om deze draad naar PN te verplaatsen, maar dan krijg je een enorme versnippering van berichten, dus hoe moet dit?
Er is al een topic dat heet "Koninks paarden" dus anders dan dit Konikpaarden. Wie ? Frans?

Groet, Pien
Volg datum > Datum: vrijdag 16 juni 2006, 10:5016-6-06 10:50 Nr:51799
Volg auteur > Van: Spirit Opwaarderen Re:51796
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoeven Konikpaarden Structuur

Spirit
Homepage
Vroenhoven - Riemst (B), bij Maastricht
België

Jarig op 1-3

471 berichten
sinds 10-1-2005
Huertecilla schreef op vrijdag 16 juni 2006, 9:57:

> Spirit schreef op donderdag 15 juni 2006, 10:24:
>
>> Het mooie was ook dat we daar geen enkel paard zijn

> onnodig. DAARvoor leert de konik-ervaring dat het ideaalmodel
> niet als 1 model bestaat.
>
> HC

Precies HC !
Ik heb je net een lange mail gestuurd over Jack en mijn nieuwste inzichten met onze paarden op onze harde ondergrond.
Lees hem even. (Ik moet wel zo weg).

Pien
Volg datum > Datum: vrijdag 16 juni 2006, 15:4916-6-06 15:49 Nr:51832
Volg auteur > Van: Spirit Opwaarderen Re:51826
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even voorstellen: Ben op weg naar natuurlijke voetjes Structuur

Spirit
Homepage
Vroenhoven - Riemst (B), bij Maastricht
België

Jarig op 1-3

471 berichten
sinds 10-1-2005
Speedster schreef :
>
> Gisteravond heb ik een buitenritje van 3 kwartier met hem
> gemaakt, over alle mogelijke soorten ondergrond, zelfs van die

> voor augustus in Riemst, waar ik me al enorm op verheug.
>
> Als met de achterhoefjes nu alles goed gaat, dan gaan de
> volgende keer de ijezers er voor ook onderuit!

Hoi Esther, welkom hier, super dat je al gedeeltelijk de ijzers eraf hebt laten halen. Leuk ook dat je naar onze cursus komt - kunnen we kennismaken.

Er zijn een paar dingen die ik je wil meegeven die denk ik voor jouw paard van belang zijn:
Ik vind het geweldig dat hij al zo goed loopt, bedenk je echter dat het minste gewicht van het paard op de achterhand rust waardoor de gevoeligheid blootsvoets daar inderdaad minder zal zijn.

Blijf erg voorzichtig, soms gaat alles in eerste instantie geweldig, maar kunnen er later toch problemen ontstaan doordat het paard (of jij) wat overmoedig was waardoor ie toch over zijn grenzen is gegaan. Dat zal zich dan over een paar dagen uiten in gevoelig lopen, of zelfs als je op het harde gedraafd en gegalloppeerd hebt in last van de zolen (steentjes) als de zolen nog niet veel gewend zijn. Bij te dunne zolen kan dit leiden tot een zoolzweertje, dus wees alert; de hoeven moeten nog wennen, ook al zie je aan de buitenkant niks.

Ik heb één maal meegemaakt bij een paard dat aanvankelijk goed liep maar waarvan de witte lijn nog niet sterk was; het hoefbeen van de witte lijn losraakte en omlaag kantelde door de klappen van het draven op de harde weg en het paard akuut mechanisch hoefbevangen geworden is, en het genezingsproces duurde langer dan het hele gewenningsproces zonder ijzers.

Ik zeg dit zeker niet om je bang te maken; dat zou niet mijn bedoeling zijn, ik hoop dat je dat begrijpt!
ook al geeft een paard vanwege zijn temperament aan dat hij graag een versnelling harder wil, dan nóg kan zijn temperament het 'overnemen' van de gevoelighied in zijn hoeven en krijg je later een terugslag.
Soms moet je heel eigenwijs stiekem maar eens even niet luisteren naar wat je paard wil....:-P

Ik ga je een voorbeeld geven: Mijn nieuwe Arabier, Mazir, is net 5 weken van de ijzers en ook hij loopt erg goed en is zeer voorwaarts.
Maar hij moet nog wennen, er zitten nog nagelgaten die de hoefwand (witte lijn) verzwakt hebben, dat gaat onherroepelijk leiden tot brokkels (ga jij over een maand merken, nu is dat nog te vroeg en zitten de gaten waarschijnlijk nog wat hoog). Zijn stralen zijn redelijk breed, hij heeft lang zonder ijzers gelopen, en zijn witte lijn lijkt aan de buitenkant oké.

Echter met wat gebeurde met het mechanisch hoefbevangen paard (ik was er bij tijdens de buitenrit dat dat gebeurde) hou ik in mijn achterhoofd dat je zeer, zeer rustigaan moet doen in die eerste weken/maanden.
Ow, ik kan niet wachten totdat ik Mazir voluit kan laten gaan, maar hij moet nog wennen aan zijn nieuwe hoeven, hoefstand en evenwicht en daardoor wil ik nu niks overhaasten. Ik rijd hem wel buiten, maar draaf korte stukken op het harde, áls we al draven. Ik houd heel erg rekening met hem en mijn mede-rijders weten dit.
Ik denk dat het goed is vorlopig niet teveel tempo te maken, tenminste op het harde. Op zachte ondergrond kun je al veel meer.

Ik moet er wel bijzeggen dat wij hier geen zachte ondergrond kennen, misschien is dat bij jou anders.
Tot op de cursus !

Groetjes, Pien
www.spirithorses.be
Volg datum > Datum: vrijdag 16 juni 2006, 16:1316-6-06 16:13 Nr:51835
Volg auteur > Van: Spirit Opwaarderen Re:51832
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even voorstellen: Ben op weg naar natuurlijke voetjes Structuur

Spirit
Homepage
Vroenhoven - Riemst (B), bij Maastricht
België

Jarig op 1-3

471 berichten
sinds 10-1-2005
Kijk nou wat ik schreef:

> bedenk je echter
> dat het minste gewicht van het paard op de achterhand rust
> waardoor de gevoeligheid blootsvoets daar inderdaad minder zal
> zijn.

Moet natuurlijk andersom zijn : MEESTE
Komt ervan als er tig dingen om je heen gebeuren ; kinderen, paarden hond, telefoon, en ik weer zonodig nog gauw effe een stukkie wil tiepen net voordat ik weer verder moet met lesgeven.... :-P
Moettienietdoenhe....

(Maar jullie hadden dit vást nog niet ontdekt he....)

Doei, Pien
Volg datum > Datum: vrijdag 16 juni 2006, 16:1416-6-06 16:14 Nr:51836
Volg auteur > Van: Spirit Opwaarderen Re:51835
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Even voorstellen: Ben op weg naar natuurlijke voetjes Structuur

Spirit
Homepage
Vroenhoven - Riemst (B), bij Maastricht
België

Jarig op 1-3

471 berichten
sinds 10-1-2005
Spirit schreef op vrijdag 16 juni 2006, 16:13:

> Kijk nou wat ik schreef:
>
>> bedenk je echter

>
> (Maar jullie hadden dit vást nog niet ontdekt he....)
>
> Doei, Pien

Sjongejongejonge, nu nóg mooier. was het wel goed wat ik in mijn eerste berichtje schreef, minste dus!
Kbenalweg....
(vanavond maar eens op tijd naar bed).
Pien
Je leest nu alle berichten van "Spirit"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
471 berichten
Pagina 18½ van 32
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.