InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 1911½ van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: vrijdag 1 juli 2005, 0:001-7-05 00:00 Nr:28661
Volg auteur > Van: Wendy-hb Opwaarderen Re:28656
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: NB bij stalpaarden Structuur

Wendy-hb
Nederland


166 berichten
sinds 25-5-2005
Nick Altena schreef op donderdag, 30 juni 2005, 23:01:

> Kijkend naar jouw stukje over wie je de schuld geeft van het
> mislukken van de hoeven van je eigen paard...eerst de
> hoefsmid....dan de ijzers...

Eigenlijk is het beide geweest. De hoefsmid die niet kon nagelen (in de wand ipv de witte lijn); dat veroorzaakte de brokkels en later kreeg ze gehele slechte hoeven en dat kwam door het gehele ijzer. Wat er ook ging gebeuren bij mijn pony, ik wist 1 ding zeker ... nooit geen ijzers meer. Zelfs niet door de beste hoefsmid die ik zou kunnen vinden, want het ging gewoon niet bij deze pony.

Maar eh dat verhaal is toch wel bekend inmiddels geloof ik.

> Kijk hoelang je zelf aan je schoenen hebt gehangen uit twijfel
> of je paardje het nu wel of niet aan zou kunnen!

Dat is een gevoel dat je hebt bij je paard. Een gevoel dat ze nog niet zonder bescherming kon wat ook werd bevestigd destijds door iemand die telepatisch contact met de pony heeft gezocht.

Ik heb een tijd lang zonder schoenen gereden, maar de hoeven worden nu dermate kort in de toon dat ze korter op de weg gaat lopen en ik voelde weer dat ze de schoenen nodig heeft op dit moment als ik inspan voor de wagen, en dat voelde ik een hele tijd geleden niet; ze heeft ook maanden zonder gelopen.

Dus haar hoeven zijn genezen verklaard hoor door mij :-)

Maar eh dit gaat niet over mijn paardje. Ik weet dat jij Nick het nooit hebt "goedbevonden" dat ik zo aan de hoefschoenen hing en daarom wil ik het ook hier graag bij laten wat dit betreft.

> Als er via school van mijn dochter een dier in huis komt
> (gerbil? ooit van gehoord?)

Ja er zitten er hier 2 binnen; Nala en Fiona :-) Leuke diertjes waar je ook veel lol aan beleefd :-)
Volg datum > Datum: vrijdag 1 juli 2005, 0:061-7-05 00:06 Nr:28662
Volg auteur > Van: Wendy-hb Opwaarderen Re:28661
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: NB bij stalpaarden Structuur

Wendy-hb
Nederland


166 berichten
sinds 25-5-2005
Wendy-hb schreef op vrijdag, 1 juli 2005, 0:00:
> nooit geen ijzers meer.

Eh da's dubbel op geloof ik.

Nooit ijzers meer moet dat natuurlijk zijn :-)
Volg datum > Datum: vrijdag 1 juli 2005, 8:531-7-05 08:53 Nr:28663
Volg auteur > Van: Inge Teblick Opwaarderen Re:28642
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Te koop of niet te koop... Structuur
Inge Teblick
Homepage
België


333 berichten
sinds 8-8-2004
Een uitgebreid antwoord, in twee delen, want de server vindt het te lang ;-):

Nick Altena schreef op donderdag, 30 juni 2005, 20:02:

> Nu dan de vraag, zou je paard nou niet zelf in staat zijn om
> zelfstandig zo voor het paard gemakkelijk mogelijk te lopen met
> een last op zijn rug?
> Heb jij als je een zware rugzak om hebt ook hulp van een ander
> nodig om je eigen evenwicht te vinden en zo prettig mogelijk te
> lopen?

Nee, ik overleef het wel. Mét rugpijn. Dus ja, liefst een uitgebalanceerde rugzak, met een zelfdragend gestel en van zo licht mogelijk materiaal en met een hoog zwaartepunt.
En als ik iets van de grond hef, dan hoor ik door mijn knieën te gaan, maar ik doe het niet. Jij?

> Het in de krul lopen zoals wij dat zo vaak zien bij dressuur
> (wat dan ook maar meteen verzameld wordt genoemd door velen) is
> een optische eis die men daar aan stelt....de keurmensjes vinden
> dat wel mooi om te zien.

Nee, dat geloof ik niet. Ik heb het niet over de mate van verzameling die je op TV ziet - dat is hobby, - enfin, op TV Groot Geld ;-).
Maar - een touwhangbrug schommelt. Fijn voor een pretpark, maar niet voor auto's. Moderne bruggen zijn in een opwaartse brug gebouwd. Dat is het enige waar het over gaat, bij "achterhand gebruiken" - dat de ruggengraat, die bestaat uit vertikaal achter elkaar gelegde wervels en met bovenaan langere uitsteeksels dan onderaan, zo recht mogelijk blijft - anders raken die uitsteeksels elkaar ('kissing spine'). Daarvoor maak je de buikspieren sterker en help je je paard de rugspieren loslaten. Ook horizontaal maak je je paard sterker: als hij rechts samengetrokken loopt kan hij jouw gewicht niet zo goed recht boven zich houden, en dan valt hij op de ene kant naar buiten, en op de andere kant naar binnen. Alsof iemand met scoliose een scheve rugzak meedraagt.

> Kijk eens goed naar de foto op mijn site waarbij het paard toch
> volledig doorhangende teugels heeft ( 2de en 3de foto)
> Ziet dit paard er uit alsof het niet haar achterhand gebruikt?

Nee, gelukkig heeft ze die achterhand, want als ik je paard uitgom op je tweede foto lig je knal op je rug ;-). Rechtzitten, Nick, het helpt je paard als z'n rugzak toch een beetje zelfdragend is al is het dan maar een licht frame ;-)!
Maar met die derde foto, daar kunnen we wat mee... Je vraagt je paard onder te treden met het linkerachterbeen. Ze zet dat linkerachterbeen letterliijk verder voorwaarts onder haar buik, meer naar het zwaartepunt toe, omdat ze zich vanop die plaats beter kan afduwen.Je ziet duidelijk hoe haar achterhand zakt daardoor.De foto is op het moment dat ze die achtervoet heeft neergezet en gaat afduwen, en dat haar hoofd naar voren en naar beneden gaat: hier zie je heel mooi de connectie tussen hoe het komt dat als een paard z'n achterhand gebruikt, het hoofd vooraan naar beneden gaat.
Ze heeft niet veel oefening - normaal kan ze die linkerachtervoet nog veel verder neerzetten: als een paard een hele losse rug heeft dan 'verjaagt' de achtervoet de voorvoet van z'n plaats, en komt de achtervoet op precies die plaats neer waar de voorvoet vertrekt. Maar de zijdelingse buiging is niet slecht, al is het een momentopname. Toch zou je, als je een foto zou zijn van hetzelfde moment naar de andere kant toe, een verschillend paard zien, vanwege dat "scheef" zijn.
Wat je hier ziet, zou je ook rechtdoor moeten kunnen. Net voor het moment van deze foto, als die binnenachtervoet nog in de luicht is, zou je je paard weer vooruit moeten kunnen vragen. Dat is het moment dat al die power rechtdoor doorheen je paard gaat en aan de voorkant doorkomt. Als je die energie niet met je zit kan bijhouden, valt op dat moment je paard "uit elkaar" - al die power is weg; door het hoofd van je paard voor hem op de grond gevallen. Wel, het is het kunnen behouden van die power dat "verzameling" heet. Heeft helemaal niks met krullen te maken.

(vervolg volgende bericht)
Volg datum > Datum: vrijdag 1 juli 2005, 8:541-7-05 08:54 Nr:28664
Volg auteur > Van: Inge Teblick Opwaarderen Re:28663
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Te koop of niet te koop... Structuur
Inge Teblick
Homepage
België


333 berichten
sinds 8-8-2004
(vervolg van vorige bericht)

> Het enige wat hier ontbreekt is het aan de teugel lopen (de
> kromme hals)

Neenee - "aan de teugel" is helemaal niet "kromme hals". Jouw paard heeft hier de "kromme hals" die haar achterhand aankan - meer moet het niet zijn.
"Aan de teugel" betekent alleen "aan de hulpen" - dat wil zeggen: de onmiddellijke en onvoorwaardelijke bereidheid om te reageren op wat je vraagt. Dat heeft niks met lengte van de teugel te maken - als jouw paard vanuit deze foto onmiddellijk, binnen een kwartseconde in draf is dan is ze "aan de hulpen". Als je je hand naar beneden zou doen en het hoofd van je paard gaat mee naar beneden (als ze 'je hand volgt') dan is ze "aan de teugel".

> Ik laat mijn paard haar eigen weg zoeken in balance, en dat
> heeft tot nu toe nog nooit geen weerstand of problemen
> opgeleverd, het in die krul werken wel!
> Dan kan ik merken dat mijn paard dit niet leuk vindt door haar
> bokken , oren, en zwiepende staart....tenminste...das wat ik dan
> denk te zien...

Als ik naast jou zou staan, Nick, dan zou je precies daar aan werken wat je hier op die foto staat te doen, of tenminste - ik zou concreet met je bezig zijn om je te laten voelen wat je hiermee in je paard kan doen. Je zou wel rechter moeten zitten van mij ;-). En dat zou ik dan hélemaal noemen "werken aan verzameling".
Als jij aan "verzameling" werkt, dan heb je iets in gedachten wat het niet is - en dus probeer je dan iets te bereiken waar je niet in meent te geloven. Geen wonder dat je paard in verzet gaat. Maar dit is ook een weg, Nick! Je doet het al, werken aan verzameling - tenminste, je wist het niet, maar dit is het begin.
Dat neemt niet weg dat dit héél hard werken is voor een paard. Er moeten spieren rekken en andere moeten samentrekken en weer loslaten.

> Een paard dat altijd door de teugel terug genomen wordt maar
> voorwaarts met de benen zal zeker gaan zoeken naar die
> aanleuning die het zo geleerd heeft te lopen....maar gaat dit
> onder dwang of vrijwillig,

Ja, inderdaad. Dat zijn mensen die die power er proberen in te trekken, in plaats van hem te "recycleren". Maar wat die teugels komen doen, daar moet je je niet druk over maken - dat voel je vanzelf wel als je aan de tweede pas "power bijhouden" begint...

>> Van verzameld lopen raakt je
>> paard gelijkmatiger gespierd,
> Dit vind ik onzin, ook dit is maar net hoe je het paard traint.
(knip)
> heeft nmm. weinig te maken met het aan de teugel rijden om
> gelijkmatiger bespiering te krijgen.

Het heeft er àlles mee te maken. Terug naar jouw foto. Zie je dat buitenachterbeen? Dat moet even sterk naar voren kunnen grijpen als dat binnenachterbeen, anders gaat je paard helemaal scheef de wendingen door. Dat zie je dan ook vaak - op de ene kant valt het paard nar binnen, op de andere kant naar buiten. Die achterhand moet aan beide kanten evenveel naar beneden kunnen komen bij het onder de buik neerzetten van de voet. Dat is rechtrichten. Verzameling heeft rechtstreeks te maken met een rechtgericht paard.

> Zonder bit kan je je paard ook soepel maken, maar dat is
> persoons afhankelijk of je dat al dan niet kan! Niet bit
> afhankelijk!

Daar wijk ik dus enigszins af van jouw mening. Maar voor wat jij wil met je paard, kan je perfect voort zonder bit. Je zal op de rechte lijn wel minder voelen of je paard recht loopt of niet (vooral als je maar met één hand rijdt)). In elke hand kan je de achtervoet van je paard voelen, als het goed is. Tenminste: als je rechtzit en je armen naast je houdt, waardoor je ellebogen als het ware aan je heupen vastzitten (nou ja, niet vast, elastisch :-) ). Die heupen, die hangen vast aan de zitbeenknobbels. Die zitbeenknobbels voelen wat de achtervoeten doen - hoe soepeler en gespierder de paardenrug, hoe beter je dat voelt, maar ook hoe soepeler je zit. Je zit geeft dus het gevoel van de achtervoeten door aan je handen (linkerachtervoet in linkerhand, rechterachtervoet in rechterhand), en zo kan je de power gaan "recycleren", weer naar achteren toe. Als je dus de linkerachtervoet minder in je hand voelt dan de rechterachtervoet, betekent dat dat je paard niet gelijkmatig doorkomt achteraan. Daarom heb ik persoonlijk dus graag een stabiel hoofdstel, met twee teugels, en zo direct mogelijk qua communicatie.

Ik hoop dat het een en ander duidelijker is, nu?

met vriendelijke groeten,
Inge

http://www.ingeteblick.be
Volg datum > Datum: vrijdag 1 juli 2005, 8:571-7-05 08:57 Nr:28665
Volg auteur > Van: Inge Teblick Opwaarderen Re:28663
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Te koop of niet te koop... Structuur
Inge Teblick
Homepage
België


333 berichten
sinds 8-8-2004
Inge Teblick schreef op vrijdag, 1 juli 2005, 8:53:

> niet voor auto's. Moderne bruggen zijn in een opwaartse brug

euh - niet brug, maar boog, uiteraard. Boven of onder de brug, als het maar krachten verdeelt.

met vriendelijke groeten,
Inge

http://www.ingeteblick.be
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 1911½ van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.