InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1662 berichten
Pagina 45½ van 111
Je leest nu alle berichten van "Nathalie Lagasse"
Volg datum > Datum: donderdag 22 november 2007, 21:5422-11-07 21:54 Nr:103198
Volg auteur > Van: Nathalie Lagasse Opwaarderen Re:103178
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: stukje over Shiny... wie anders :-) Structuur

Nathalie Lagasse
Homepage
Oost-Vlaanderen
Belgie

Jarig op 28-3

1662 berichten
sinds 24-1-2005
Piet schreef op donderdag 22 november 2007, 20:04:

> Allerlei reacties krijgen is geen probleem. Alleen als
> iemand vraagt "wat wil je bewijzen"?, dan denk ik : ze
> heeft er niks van begrepen of ze kent het verhaal niet.

>
> Piet
> The opposite of positive reinforcement is no reinforcement,
> not correction

Hoi Piet,
Nog een idee dat in mij opkwam, ivm. de lange lijnen als voorbereiding en desensitisatie. Ik zag op je foto's je telkens met twee lijnen, ééntje aan elke kant van Shiny. Das inderdaad iets anders dan dingen op z'n rug.
Hier ben ik weer met Parelli (of wat had je gedacht? ;-) ). Vooraleer te beginnen met werken aan twee lange lijnen wordt aangeraden eerst maar met één lijn te werken (een beetje naar analogie met het rijden, dat je in het begin ook maar met één teugel doet). Snap je wat ik bedoel? Dus je loopt achter Shiny en hebt maar één lijn, die loopt dan bv. langs de linkerkant, maar die kan je ook over z'n kont heen leggen zodat je het touw in je rechterhand hebt. Of omgekeerd. Zo went ie ook aan dingen op z'n kont en rug. Sturen is uiteraard iets moeilijker als je maar één lijn hebt, maar met wat bodylanguage of hulp van de stick (of voor jou: gesproken commando's voor links en rechts) lukt dat wel, en dat heb je (weer volgens Parelli) ook 'toestemming' om dan met twee lijnen te werken, wat voor het paard immers veel beperkender is.

Groetjes, (en blijf ons updaten hé?)
Nathalie
Volg datum > Datum: maandag 26 november 2007, 3:2526-11-07 03:25 Nr:103426
Volg auteur > Van: Nathalie Lagasse Opwaarderen Re:103223
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: stukje over Shiny... wie anders :-) Structuur

Nathalie Lagasse
Homepage
Oost-Vlaanderen
Belgie

Jarig op 28-3

1662 berichten
sinds 24-1-2005
Piet schreef op vrijdag 23 november 2007, 8:33:

> Dit is ook o.a altijd wat me vragen doet stellen bij de
> tegenstrijdigheid van Parelli. (mooie voor Nathalie)
> Hoe kan een paard dmv van rust beloond worden, als hij

> iets spontaans te doen ( zoals laatst de pas in
> Nederland zijnde Criollo, waar ik mee gewerkt heb) dan moet
> je eerst daar aan werken, maar het principe werkt bij
> mens en dier altijd.

Hoi Piet,

Interessante vraag. Je stelt op deze manier Parelli eigenlijk nogal negatief voor, maar ik veronderstel dat je dat niet opzettelijk doet en dat je echt gelooft dat het zo zit?

Even voor ik het vergeet als eerste vermelden, Parelli heeft het wèl over verwerkingstijd, bv. er wordt aangeraden bij het aanleren van nieuwe dingen tussen de stapjes door te wachten op likken en kauwen als teken dat je paard iets snapt vooraleer je een stapje verder gaat.

Maar over rust als beloning. Je verwart twee dingen denk ik.
Je weet dat Parelli grotendeels werkt met negatieve beloning. Je stelt een vraag en je stopt met vragen eens je het juiste antwoord hebt gekregen (of iets in de richting van het juiste antwoord, 'reward the slightest try') Alle spelletjes zijn een combinatie van de eerste drie spelletjes: leuke dingen en desensitisatie (friendly game) wijken voor druk (porcupine game) en wijken voor suggestie (driving game). Hierbij geldt telkens dat je stopt met iets te doen op het moment dat het paard een gewenste reactie toont. Dit is gewoon de definitie van negatief belonen toch? Dit is geen rust geven. Als je immers een paard hebt dat graag meespeelt en je bent bezig met gekende oefeningen dan speel je almaar door (geen rustpauzes dus) maar je gaat wel stoppen met een beweging te vragen telkens je paard ze uitgevoerd heeft. Zie het filmpje dat ik net linkte van Kim met haar appaloosa. Ik weet dat ze geen voer gebruikt, enkel negatief belonen dus.
Net hetzelfde als met het filmpje wat ik van jou en Shiny zag op de BBQ bij jou, daar vraag je ook gekende oefeningen, je bent niet aan het aanleren, dus je vraagt net als Kim gewoon het één na het ander.

Wanneer gebruik je in Parelli dan wel echt rust, in de betekenis van pauzeren? Zoals gezegd dus reeds als nadenktijd, maar verder ook als beloning inderdaad, typisch bij het rijden of bij langdurig cirkelen (vijfde type van spelletje: circling game, bv. in galop, geen vast centrum maar verplaatsend, over oneffen terrein, met sprongen hier en daar, met richtingsveranderingen, zoals in level 3, maw. best vermoeiend voor het paard). Met rijden bedoel ik langere stukjes rijden, waarbij je paard graag even uitrust of op adem komt tussenin, dan is dat stilstaan immers een beloning. Een fris paard dat uit de stal komt (goed dat we daar niet aan doen hé :-) ) en en goede conditie heeft zal het eerste halfuur van het rijden juist niet geinteresseerd zijn in stilstaan, dus dan is het ook geen beloning. Hoe ik het heel typisch gebruikt heb die rust als beloning is bij het leren mooi uitrijden van hoeken. Lolita heeft als ex-dressuurslachtoffer nogal wat keren de bak moeten rondrijden vroeger, uiteraard heeft zij net als bv. alle manegepaarden zichzelf geleerd dat hoeken afsnijden energiesparend is. Parelli 'corners game' bestond erin naar de hoeken te mikken daar in het begin telkens te stoppen en rust (evt. plus grazen) te geven. Of rust in het midden van de cirkel om cirkels zonder teugels te rijden, dat soort dingen.

Duidelijk wat het gebruik van rustpauze in Parelli betreft? Het heeft niks te maken met of je paard het wel of niet graag voor je doet. Als ik naar mijn eigen Lolita zou kijken is het zelfs omgekeerd: zij kijkt steeds bozer in de sessies waar voerbeloning (positief belonen) aan te pas komt (maar doet er wel moeite voor hoor), en eindigt soms met helemaal in zichzelf te keren 'catatonic' gedrag, terwijl als ik puur negatief beloon door wegvallen van druk dan blijft ze er lief uitzien. Ook mysterieus...

Groetjes,
Nathalie
Volg datum > Datum: maandag 26 november 2007, 3:5726-11-07 03:57 Nr:103427
Volg auteur > Van: Nathalie Lagasse Opwaarderen Re:103426
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: stukje over Shiny... wie anders :-) Structuur

Nathalie Lagasse
Homepage
Oost-Vlaanderen
Belgie

Jarig op 28-3

1662 berichten
sinds 24-1-2005
Nathalie Lagasse schreef op maandag 26 november 2007, 3:25:

> Piet schreef op vrijdag 23 november 2007, 8:33:

> Met rijden bedoel ik langere stukjes rijden,
> waarbij je paard graag even uitrust of op adem komt tussenin,
> dan is dat stilstaan immers een beloning. Een fris paard dat

> energiesparend is. Parelli 'corners game' bestond erin naar de
> hoeken te mikken daar in het begin telkens te stoppen en rust
> (evt. plus grazen) te geven. Of rust in het midden van de
> cirkel om cirkels zonder teugels te rijden, dat soort dingen.

Nog even over deze echte rustpauzes als beloning. Ik zie eigenlijk geen verschil met voerbeloning. Als ik Skinner las zag ik ook dat voerbeloning ook enkel werkt wanneer er eerst een zekere mate van voedseltekort of (technische term:) deprivatie is. Als je paard op een groene wei staat is clickeren met gras als beloning weinig effectief. Een paard wat bakken vol wortels tot zijn beschikking heeft is ook niet geinteresseerd in wortelschijfjes. Mijn poezen kan ik niet clickeren met brokjes als ze al gegeten hebben. Eventueel nog wel met garnaaltjes, maar ook na dertig garnaaltjes is dat poezenbuikje wel vol en is het geen beloning meer. De ratten en de duiven in Skinners experimentele opstellingen hadden geen voerbak vol voerpellets, nee ze hadden niks, en konden enkel voer verdienen door iets te doen. Al een geluk dat paarden erop zijn ingesteld almaar te willen eten, en dan nog dat wij mensen hun voer kunnen geven wat ze lekkerder vinden dan hun natuurlijke gras/hooi kost (bv. wortel, appel, graan). Hooi als beloning kan ook, maar enkel als je paard niet continu hooi tot zijn beschikking heeft. Als je dus je paarden op een klein kaal weitje hebt en hooi beperkt geeft heb je paarden die steeds graag zullen werken voor voer. Handig, ze zijn dus in continue staat van voer'deprivatie'.
Je kan ook perfect water als beloning gebruiken (zelfs nog effectiever) wanneer het dier geen water heeft. Gebruikt Parelli bv. bij moeilijk te benaderen paarden (mustangs bv.), die hebben geen water in de wei, maar krijgen verschillende keren per dag water van de mens.
Wanneer het paard moe is (deprivatie van rust) dan is rust een beloning. En dan is een paard meestal van nature er al op uit energie te sparen, dus echt moe hoeft niet eens. Hangt wel af van de paardpersoonlijkheid (horsenality), mijn paard staat inderdaad graag stil, Apache van Marianne ook bv. maar Twist van Mieke Lannoo, Allure van Linda Parelli, Aramis van Kim (in het filmpje), mijn eigen Huppeltje :-) of Queenie van Eva die spelen graag en spelen zelf wordt dan de beloning. Shiny is volgens jouw beschrijving ook wel zo, met dat cutting ed. wat hij zo leuk vindt met jou? Hoewel je ook nog voer als beloning nodig hebt denk ik nu met het zadelmak maken? In theorie als je paard het leren zelf leuk vindt dan zou de click alleen voldoende moeten zijn. Eva schreef dat een tijd geleden ook denk ik, iets over onderzoek daar naar? Neemt natuurlijk niet weg dat we onze paarden graag het leren zo aangenaam mogelijk maken, dus als er nog eens voer, of rust, of... bijkomt, des te beter voor de motivatie.

Groetjes,
Nathalie
Volg datum > Datum: maandag 26 november 2007, 17:2526-11-07 17:25 Nr:103472
Volg auteur > Van: Nathalie Lagasse Opwaarderen Re:103238
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: stukje over Shiny... wie anders :-) Structuur

Nathalie Lagasse
Homepage
Oost-Vlaanderen
Belgie

Jarig op 28-3

1662 berichten
sinds 24-1-2005
Gudrun schreef op vrijdag 23 november 2007, 11:31:

> Vraagje ;-).
> Is het handtarget-trainen dan wel zo goed getraind dat het in
> de weide betrouwbaar werkt en buiten niet?

> en dat op vreemd terrein tussen 100-en mensen, auto's en
> trailers op en af rijdens, noem maar op. Ik kan het niet, maar
> in haar filosofie maakte plaats geen enkel verschil, het kan
> dus wel.

Ja! Mooi was dat. Wat me ook opviel op een grote Parellidag in Stutgart een paar jaar geleden, dat je midden op straat mensen tegenkwam die met hun paard naar de evenementenhal liepen, ... zonder halster of touw. Dus het kan inderdaad wel. Ik zou het met Lolita ook wel kunnen denk ik, ware het niet dat ze zo grasgeil is dat ik haar gewoon kwijt zou zijn bij de eerste grasberm. :-)
Volg datum > Datum: maandag 26 november 2007, 17:3126-11-07 17:31 Nr:103475
Volg auteur > Van: Nathalie Lagasse Opwaarderen Re:103252
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Welke stap heb ik overgeslagen Structuur

Nathalie Lagasse
Homepage
Oost-Vlaanderen
Belgie

Jarig op 28-3

1662 berichten
sinds 24-1-2005
van lennep schreef op vrijdag 23 november 2007, 13:51:

> van lennep schreef op vrijdag 23 november 2007, 12:59:
>
>> Oke , ik mag inmiddels alweer de spuit twee seconde in haar

> vrijheid!
> Leuk he!!!
>
> Gr Esther

Super! Het kan ook niet anders dan in vrijheid denk ik, ik bedoel, als je paard niet meewerkt helpt een halster ook niet volgens mij, tenzij je paard klein is, maar de mijne kunnen hun hoofd zo hoog omhoog doen dat ik er niet meer aan kan, dus... wie niet groot is moet slim zijn :-)
Het ontwormen is bij Parelli een taak van het liberty onderdeel van het level 2 examen.
Ik heb Huppel de eerste keren gewoon zo ontwormd, zonder voorbereiding, en nu begon ze toch te merken dat het echt niet lekker is (bij de overschakeling naar ivermectine zal dat inderdaad geweest zijn). Dus even hernomen met speciale abrikozenconfituur voor suikerzieken (weinig suiker in dus) in een oude spuit en ze ziet het weer helemaal zitten.
Volg datum > Datum: maandag 26 november 2007, 17:3826-11-07 17:38 Nr:103479
Volg auteur > Van: Nathalie Lagasse Opwaarderen Re:103359
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: voorzichtig oproepje Structuur

Nathalie Lagasse
Homepage
Oost-Vlaanderen
Belgie

Jarig op 28-3

1662 berichten
sinds 24-1-2005
Ans Jondral schreef op zondag 25 november 2007, 10:57:

> Piet schreef op zondag 25 november 2007, 10:44:

>> Wat me interesseert is hoe er tot de conclusie wordt
>> gekomen dat het veulen een 'beetje simpel' is. Wat doet
>> het anders dan een gewoon veulen?

> snapte. (Nu wel hoor ;-) ) Ze doet gewoon wat de rest ook doet,
> maar bij nieuwe dingen heeft ze meer tijd nodig.
> En ook haar interactie met de andere veulens. Die hebben door
> dat ze zwakker/sociaal minder sterk is.

Ans, ik vertel nu toch maar even over Huppel, mijn volledig gezonde en intelligente veulen. (Al zeg ik het zelf ;-) )
Zij liep de eerste dagen van haar leven ook tegen de draad aan zonder meteen te reageren. De stroom stond preventief wel maar op halve kracht, maar toch, ze ging er echt tegen leunen en het duurde even eer ze snapte dat ze terug achteruit moest om van die schokken vanaf te zijn. In het algemeen was ze als pril veulen van niets bang, dat is nu anders, alles wat ze niet in haar eerste levensweken heeft gezien is nu nieuw en dus vreemd en potentieel gevaarlijk en schrikt ze van. Een ander model tractor of bus op straat bv.

Dus, dat tegen de draad aanlopen, aan welke leeftijd deed ze dat? Want afgaande op wat ik hier zie zou dat de eerste levensdagen tot twee weken wel normaal kunnen zijn. Hoop ik toch ;-)

Groetjes,
Nathalie
Volg datum > Datum: maandag 26 november 2007, 17:4026-11-07 17:40 Nr:103480
Volg auteur > Van: Nathalie Lagasse Opwaarderen Re:103435
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: stukje over Shiny... wie anders :-) Structuur

Nathalie Lagasse
Homepage
Oost-Vlaanderen
Belgie

Jarig op 28-3

1662 berichten
sinds 24-1-2005
Michiel schreef op maandag 26 november 2007, 11:01:

> Nathalie Lagasse schreef op maandag 26 november 2007, 3:25:
>
>> Duidelijk wat het gebruik van rustpauze in Parelli betreft? Het

> Een verslaafde die er niet af kan blijven,
> maar er helemaal niet gelukkig van wordt.
>
> Michiel S.

Ja... daar lijkt het wel een beetje op. Maar wat het echt is weet ik niet. Misschien worden paarden 'agressiever', 'dominanter', of hoe je het wil heten, door voer te krijgen? Ik zou zo meteen niet weten waarom, maar wie weet?
Volg datum > Datum: maandag 26 november 2007, 17:5126-11-07 17:51 Nr:103482
Volg auteur > Van: Nathalie Lagasse Opwaarderen Re:103440
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: stukje over Shiny... wie anders :-) Structuur

Nathalie Lagasse
Homepage
Oost-Vlaanderen
Belgie

Jarig op 28-3

1662 berichten
sinds 24-1-2005
Eva Saegerman schreef op maandag 26 november 2007, 12:49:

> Is mooi dat hij verder wilt, maar ik zou het niet accepteren
> denk ik van Queenie
> Ook al is het uit enthousiasme of vraag om verder te doen dat
> ze haar kont tegen me duwt, ik vind niet dat ze zich zo moet
> opdringen en zeker niet op een dominerende manier. Bij jou en
> shiny ligt het wellicht anders, maar queenie is zo dominant,
> over iedereen en alle paarden, dat dat een zeer dominerend
> gedrag zou zijn, dat dus niet te accepteren valt. Ik kan me
> eigenlijk ook niet voorstellen dat zij dat zou doen. het enige
> dat ze doet om men aandacht te trekken "gaan we spelen" is alle
> ballen wegschoppen die ze tegenkomt, alle koorden oprapen en me
> aangeven, enz.

Dat herken ik! Van Cesarke vooral, die komt de bal brengen ofzo en geeft het dan op (of wordt weggejaagd door Lolita). Maar Lolita blijft langer bij mij hangen, gewoon om samen te zijn ofzo lijkt het. Of, soms om ons heel speciale spelletje te spelen! Waarbij zij naast mij gaat mesten en ik (die met de kruiwagen en mestschep de ronde aan het doen ben) er in slaag alles meteen op te vangen op mijn mestschep voor de bolletjes de grond raken. Jaja, paardrijden is leuk (schijnt, lang geleden bij mij), maar eens je dat soort speciale spelletjes doet met je paard wil je nooit meer terug LOL LOL LOL

Nog een succesverhaaltje met Cesarke trouwens, ik dacht dat paarden zo 'autistisch' waren, en zo slecht kunnen generaliseren? Wel, vandaag had ik kegels in de paddock gelegd (is lang geleden), en op mijn eenvoudige vraag raapte Cesar zo een kegel op en gaf hem aan mij! Net als met zijn bal, alleen hebben we dit nooit eerder met een kegel gedaan, dus ik was erg onder de indruk.

Ik begin het wel moeilijk te vinden nu met drie paarden ipv. twee. Ze willen alledrie tegelijk iets voor mij doen soms (als ik voer bijheb dus) en ik ga denk ik moeten Huppel leren wachten.

Groetjes,
Nathalie
Volg datum > Datum: maandag 26 november 2007, 17:5626-11-07 17:56 Nr:103484
Volg auteur > Van: Nathalie Lagasse Opwaarderen Re:103473
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: stukje over Shiny... wie anders :-) Structuur

Nathalie Lagasse
Homepage
Oost-Vlaanderen
Belgie

Jarig op 28-3

1662 berichten
sinds 24-1-2005
Eva Saegerman schreef op maandag 26 november 2007, 17:27:

> Nathalie Lagasse schreef op maandag 26 november 2007, 17:25:

>> Ja! Mooi was dat. Wat me ook opviel op een grote Parellidag in
>> Stutgart een paar jaar geleden, dat je midden op straat mensen
>> tegenkwam die met hun paard naar de evenementenhal liepen, ...
>> zonder halster of touw. Dus het kan inderdaad wel. Ik zou het
>> met Lolita ook wel kunnen denk ik, ware het niet dat ze zo
>> grasgeil is dat ik haar gewoon kwijt zou zijn bij de eerste
>> grasberm. :-)
>
> of het podium; met haar twee voetjes er op ...
> zoals zij op die paletten springt ;-)

Hmmm... nu snap ik je niet. Mijn podium meenemen op straat om te vermijden dat ze in het gras duikt? Dat is het niet wat je bedoelt denk ik? Help?
Volg datum > Datum: maandag 26 november 2007, 18:0026-11-07 18:00 Nr:103485
Volg auteur > Van: Nathalie Lagasse Opwaarderen Re:103478
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Welke stap heb ik overgeslagen Structuur

Nathalie Lagasse
Homepage
Oost-Vlaanderen
Belgie

Jarig op 28-3

1662 berichten
sinds 24-1-2005
Aafke schreef op maandag 26 november 2007, 17:37:

> Nathalie Lagasse schreef op maandag 26 november 2007, 17:31:
>
>> Dus even hernomen met speciale
>> abrikozenconfituur voor suikerzieken (weinig suiker in dus) in
>> een oude spuit en ze ziet het weer helemaal zitten.
>
> Weinig suiker, lol.. wat dacht je van de vruchtensuiker die
> erin zin. Een diabeet kan niet zomaar ineens zo'n potje jam
> leegeten. Eén maal raden wat de suikerspiegel dan doet.... :-P
> (...en ja, ik kan het weten.. ben zelf diabeet)

Neenee, je hebt gelijk, maar er is weinig toegevoegde suiker in, dus het is toch een pak minder erg om te geven dan 'echte' confituur. Ik geef haar ook geen hele pot natuurlijk.
Je leest nu alle berichten van "Nathalie Lagasse"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1662 berichten
Pagina 45½ van 111
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.