InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
7959 berichten
Pagina 525½ van 531
Je leest nu alle berichten van "e m kraak"
Volg datum > Datum: maandag 2 juli 2018, 15:182-7-18 15:18 Nr:275067
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:275063
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Misschien een tip voor de seme patienten Structuur

e m kraak
Nederland


7959 berichten
sinds 5-5-2004
Locanda schreef op maandag 2 juli 2018, 11:03:

> Ik ga (gewoon omdat ik een achterdochtige muts ben) even bij m'n ouders
> (Dr. & Drs. Scheikunde) navragen of dit veilig is.
> Zij hebben dan wel weer een netwerk om dit evt na te gaan. Niet dat ik je
> niet vertrouw -thans niet meer of minder dan andere mensen- en hecht
> waarde aan je bevindingen.

Nou, bevindingen, zelf heb ik helemaal niets onderzocht, daar heb ik om te beginnen al geen labs voor... gewoon een kwestie van literatuur lezen. Zo verveel ik mij nooit.

> Maar ja.. wantrouwige muts syndroom... owh
duim

Voor de duidelijkheid:
- Gezellie samen aan het bananenbier lijkt mij volkomen safe (en wees niet bang dat je paard daar dronken van wordt, dat zou wel héél veel C2H5OH vragen - mocht je er zelf voortijdig tipsy van worden heb je altijd nog je paard om je thuis te brengen :-D )
Of natuurlijk even gezellie samen trosje bananen nuttigen. Of de bananen wegspoelen met bananenbier LOL Ik weet welhaast zeker dat ook paarden beide behoorlijk lekker vinden.
- Ten overvloede en in poging dit foolproof te houden: De geïsoleerde werkzame stofjes is een ander verhaal. Ik heb eerder al aangegeven dat het naar mensenmaatstaven om heel kleine hoeveelheden gaat in de biochemische sfeer van secondary compounds, dus ppm/ppb - dus NIET een flesje van die zuiver geïsoleerde spullen kopen en je paard bedruppelen ermee! In veilige containers met vernevelaar in de omgeving kan nmm bijv. wel.De met vernevelaar bedoel ik natuurlijk geen tuinslang maar bijv, een gaasje waardoor het spul langzaam verdampt.

Wat Martina schreef is ook waar in de zin dat er meer mechanismen werkzaam zijn. De CO2 gevoeligheid lijkt mij daarin een weakest link; als de mugjes daarin geblokt worden (dat dit een van nature voorkomend mechaniek is, is onderzocht) lijkt het mij stug dat de differentiërende nadere opties nog werken cq gebruikt worden, maar onmogelijk is het niet. Dit laatste is niet onderzocht zover ik weet.

> En dan toch maar even aan m'n neefje vragen, of hij een kleine(!) batch
> bananenbier wil brouwen.

Anders doet hij het op brouwerijformaat? duim
Eigenlijk best raar dat er geen bananenbier gewoon in de supermarkt is, de banaan als goedkoop bulkproduct leent zich er uitstekend voor....

> Want ja, het in m'n al even weinig naïeve paard krijgen is dan punt 3.
> proostbier

proostbier proostbier proostbier proostbier proostbier proostbier proostbier
Volg datum > Datum: maandag 2 juli 2018, 19:382-7-18 19:38 Nr:275069
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:275068
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Misschien een tip voor de seme patienten Structuur

e m kraak
Nederland


7959 berichten
sinds 5-5-2004
Locanda schreef op maandag 2 juli 2018, 17:11:

> Even in het kort wat ik zo uit het geleerde ouderlijk huis terug krijg:
>
> Chemische samenstelling van normale omgevingslucht
> Stof % van het volume in droge lucht
> Stikstof (N2) 78.09%
> Zuurstof (O2) 20.94%
> Argon (Ar) 0.93%
> Koolstofdioxide (CO2) 0.03%
>
> Met de begeleidende tekst (in reactie op de openingspost van dit topic)
>
> Reageren op CO2, dat lijkt me kul. CO2 is een gas dat gewoon in lucht zit.

Ja, dat weet ik ook wel

> In uitademlucht iets meer dan in inademlucht.
> Waarom muggen dan eerder op Maz afkomen? CO2 lijkt me niet de verklaring.

Maar daarom hoeft het nog geen kul te zijn. Als ik lieg dan is dat in commissie zogezegd. Ik ben lang niet geleerd genoeg om de precieze uitleg te geven, maar het moet zo zijn dat mugjes een evolutionair heel oud mechaniek bezitten om "CO2-vlag" te detecteren, daar schijnen ze speciale neuronen voor te bezitten. Die hebben allemaal codes en namen waar ik vrolijk overheen gelezen heb, maar, wel belangrijk, dus uitgeschakeld worden door die stofjes. En, omdat het zo'n oud mechaniek is komt het bij heel veel soorten mugjes voor.

> Maar de voedingsmiddelen die genoemd worden, kun je mogelijk wel gewoon
> eens proberen bij hem.
> Zeggen ze ook iets over hoeveel bier of van dat fruit een paard dagelijks
> moet krijgen om genoeg van de gewenste stoffen binnen te krijgen?

Nee, de papers gaan niet over paarden.
Als ik echter alles moet geloven wat ik erover gelezen heb, toch echt wel serieuze papers vanuit o.a. Uni Columbia, werkt de mechaniek universeel.
En als het bij zoveel soorten mugjes zo werkt moet het wel botte pech zijn als die waar onze paarden zo'n last van hebben nu net een uitzondering zijn - maar ook dat weet ik dus niet. Ik weet vooral veel niet, maar aan dat manco ben ik ondertussen gewend.

> Als 1 banaantje per dag zou helpen, is dat dan niet prima?

Zou zomaar kunnen, ik weet het niet. Kwantitatief proberen is het enige dat ik kan bedenken. Of een banaantje kwaad kan verschillen de meningen al, las ik hier.
Zoals ik erover denk kan het overgewicht van de meeste paarden in NL veel meer kwaad dan een banaantje, oftewel een banaantje als "treat" lijkt mij beter dan allerlei brokjes en zooi. Het zal, schat ik in, zoals veel holistische benaderingen, wel aardig wat aanlooptijd nodig hebben om effect te krijgen.
Zo heb ik mezelf genezen van chronische Lyme-disease waar de dokter niets tegen had, dat duurde 2 jaar voor de effecten merkbaar werden en bewijsvoering is daarin moeilijk, interesseert mij ook niet want heb geen verkoop- of patentplannen ;-) Iedere dag een kom zilverhoudende looksoep nuttigen is trouwens na enige tijd ook niet echt meer een culinair genoegen te noemen. Paar jaar later kwam echter de Uni Nottingham met rebuild resultaten van een vrijwel identiek middeleeuws recept, dat tot hun (niet mijn) verbijstering perfect werkt. Ik vind dat ik dat nog niet zo dom bedacht had, dus. Breedspectrum van schimmels tot virussen, zonder resistenties, "weerstandverhogend" zou mijn oma hebben gezegd ;-)
Volg datum > Datum: dinsdag 3 juli 2018, 11:453-7-18 11:45 Nr:275072
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:275071
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Intellectueel eigendom muggenafweer bij paarden, was: Misschien een tip voor de seme patienten Structuur

e m kraak
Nederland


7959 berichten
sinds 5-5-2004
Martina schreef op dinsdag 3 juli 2018, 8:58:

>> bronnen, inspiratie en gedachtengang aangegeven alsmede voorbehoudens. Wat
>> wil je verdorie nog meer?
> Antwoord op alle vragen ivm werkzaamheid en veiligheid voor ik iets op zou
> hangen (ook al is het gratis) als je al in een patentaanvraag-fase zit.

Of je snapt er niks van, of ik rij iets maximaal in de wielen (zijn er soms plannen in deze richting voor patentaanvragen in de hippische verzorgings sfeer??? Indien, vergeet die dan maar), of... ik weet het niet, maar ik heb je zelden zo feekserig zien reageren. Meestal waren we het zelfs behoorlijk eens.
Nogmaals en ten overvloede: Ik zit niet "al in een patentaanvraag-fase". Integendeel, mijn voorgebruik en declaratie maken patentaanvragen juridisch kansloos, meer hoef ik niet te doen.

> Alles staat of valt met de concentratie van stoffen ook. Bananen eten of
> ergens deponeren of in verwerken is heel wat anders dan potjes met
> geïsoleerde stoffen ergens ophangen in concentraties die werkzaam genoeg
> zijn om muggen op afstand te houden vanwege een verstoorde CO2-waarneming.
> De vraag die bij elke chemische stof de belangrijkste is: hoeveel ervan is
> nodig, beantwoord je niet.

Jazeker wel,
- kwantitatief de hoeveelheid die van nature van bananen uitgaat zou reeds werkzaam moeten zijn.
- Deze kwantiteit is tevens een veilige. Kwestie van Logisch Lezen.
Omdat ik het met Einstein eens ben dat niets oneindig is behalve menselijke domheid heb ik meermaals en nu opnieuw uitdrukkelijk aangegeven dat het om héél kleine hoeveelheden gaat, hoeveelheden die de meeste lezers hier zich niet eens kunnen voorstellen (want, zie vele eerdere onderwerpen op dit forum).

Het kan mij totaal niet boeien of je bananen eet of iets anders doet.
Het zit zo:
- Ik heb voldoende degelijk onderzoek gelezen om aan te nemen dat genoemde stoffen op de voorgestelde manier werkzaam zijn. Er liggen overigens patenten te over in de USA vanuit de onderzoekende universiteiten, maar niets in deze specifieke richting die mij interesseert als paardenliefhebber.
- Ik heb wel zelf bedacht dat genoemde stoffen wellicht toepasbaar zijn in het tegengaan van de mugjes die seme bij paarden triggeren.
- Ik vind dat dit idee breed toegankelijk moet blijven voor alle paarden (zoals ik dat ook vind van alle medicamenten voor menselijke patiënten die geen geld hebben. Stom en maatschappijvreemd van mij he?).
Dus: iedereen mag nog steeds uitdrukkelijk juist wel doen naar believen maar patenten, monopolie en geldgraaierij heb ik bij deze geblokkeerd :-P
Volg datum > Datum: donderdag 5 juli 2018, 15:285-7-18 15:28 Nr:275074
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Natuurhooi en eiwit Structuur

e m kraak
Nederland


7959 berichten
sinds 5-5-2004
Hoe vaak is het al niet voorbij gekomen, de verzuchting: "mijn paard red het niet op hooi alleen"?

Voor mij speelt dit, deze vraag, al sinds de discussies met Pien alhier (2005 of daaromtrent). Indertijd werden we het eens dat jaarrond alleen hooi niet werkt. Aangevuld met vers gras werkt wel, zonder wat dan ook aan industrieproducten bij te geven. Mijn conclusie toen was dat er iets wel ruim voldoende in gras (ook in natuurgrasvegetatie) zit maar niet in hooi, alleen geen flauw idee wat precies die bottleneck was.

Vooropgesteld dat nmm verreweg de meeste paarden in NL (veel) te dik zijn - nee mijnes niet, eerder ietwat aan de schrale kant naar NL maatstaven als ik het optimaal naar zin voor elkaar heb en dat lukt natuurlijk niet aldoor, maar daardoor vallen fluctuaties in aanzien en dus gewicht wel veel sneller op - heb ik zo langzamerhand wel idee gekregen wat de oorzaak is van afvallen wanneer alleen hooi gevoerd wordt: simpelweg eiwit tekort, niks anders. Hèhè, eindelijk toch eens een tekort ontdekt, althans geïdentificeerd - geen hippe supplementjes, "gewoon" eiwit.
Die bevinding maakt dat het stuurbaar wordt en dat is precies wat ik sinds 2011 uitgeprobeerd heb. Als je iets met een hoog, goed opneembaar eiwitgehalte door het hooi heen doet, maakt niet uit wat, geeft dat relatief snel resultaat. Dat moet je natuurlijk wel met mate en geleidelijk doen anders gaan ze ervan aan de schijterij (vgl. de NLse koeien die chronisch aan de racekak zijn :-( ) en dat schiet ook niet op.
Terugkijken is altijd makkelijk: de ijslanders voerden de ponies op IJsland 's winters stokvis, de combi bietenpulp/lucerne/haver werkt ook prima zoals veel eerder op PN al naar voren gebracht, het is niet moeilijk nog veel meer te bedenken. Eiwit is zelfs gedroogd puur te koop.

Martina zou natuurlijk graag berekeningen willen zien, en kwantitatieve onderbouwing van de veiligheid van mijn bevindingen, maar die heb ik niet. Berekeningen in VEM zie ik niet zitten, omdat er, net als onder mensen, ponies zijn met aanleg tot vermageren of met aanleg tot vervetten, te individueel om daar gemiddelden op los te laten.
Wel, en dat is mij helaas lang achteraf pas opgevallen, valt uit de voedingswaarde tabellen in Bouwman (1988) op de maken dat de eiwitgehalten van lang vers gras naar grof hooi met maar liefst 25% terug loopt. In diverse soorten "stro", en daar vat ik ook na de zaadzetting geoogst grof natuurhooi onder, ligt het eiwitpercentage nog (veel) lager.
Het staat weliswaar niet zo percentatief duidelijk in die tabellen maar ik vind het toch nogal dom van mijzelf er 10 jaar lang overheen te hebben gelezen. Dat komt denk ik omdat "eiwit" in mijn beleving altijd als een no-go voor ponies werd/wordt gepresenteerd, o.a. in verband met laminitis, waardoor ik aannam dat eiwit sowieso in voldoende mate voorhanden is en dus geen aandacht behoeft (ook al omdat in NL vooral sprake is van tevelen i.p.v. tekorten).
Bovenstaande bevinding staat eveneens in logisch contrast met het eiwitrijke NLse boerengras dat als hoofdfoerage zo ongeschikt voor onze paarden is.
Volg datum > Datum: zaterdag 7 juli 2018, 8:447-7-18 08:44 Nr:275076
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:275075
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Misschien een tip voor de seme patienten Structuur

e m kraak
Nederland


7959 berichten
sinds 5-5-2004
Martina schreef op vrijdag 6 juli 2018, 17:19:

> (Cullicoide)muggen worden aangetrokken door: CO2, licht, geur en warmte.
> Meerdere detectiemechanismen zijn dus aanwezig.
> De mug kan CO2 verschillen van 0,01% in de buitenlucht detecteren. In
> uitademlucht zit 100x zo veel CO2 dan in de buitenlucht. Dat
> detectiemechanisme werkt dus.

:-)

> Ik zie geen reden waarom na uitschakelen van het CO2/geursysteem de
> overige detectiesystemen ook zouden moeten falen. Er is geen voordeel om
> voor alles een zelfde aan/uit-knop te hebben en licht/warmte is bovendien
> wat anders dan geurstoffen/CO2. Lijkt me dat je verschillende soorten
> 'detectieorganen' nodig hebt voor chemicaliën of straling. Je proeft
> immers ook niet met je ogen. Onlogisch dus dat alles door een 160-tal van
> chemicaliën in 1x uitgeschakeld zou worden.

Praktisch niet onlogisch, en al helemaal niet "dus", want het gaat om een serieel waarnemings-detectie systeem.
Uitgeschakeld als in niet in werking tredend zolang niet binnen geschikte afstand.

> Zo'n mugje kan een mens in z'n slaapkamer vinden van buiten als het raam
> open staat en er geen hor voor zit. Dus we kunnen aannemen dat een
> cullicoidemug een paard van verre kan detecteren via uitgeademd CO2. Het
> zou mij eigenlijk logisch lijken als van dichtbij zelfs het
> warmtedetectiesysteem zou overheersen

Serieel dus. Eerst CO2 (grootste afstand), dan pas eventueel warmte.
Zonder CO2 waarnemingssysteem wordt de slaapkamer niet gevonden en heb je alleen nog maar last van de mugjes die je slaapkamer per toeval vonden, daarbij tevens vrouwelijk zijn en binnen bereik van je warmteaura komen - een zo groot mogelijke slaapkamer heeft daarin dus ook een muggenwerend voordeel (of omring je, als man zijnde, door vriendinnen - je zult zien dat die lek geprikt worden terwijl je nergens last van hebt ;-) ).

> Een dosis ziet er niet uit als 'de mechaniek werkt universeel' etc. etc.
> etc.

Je moet een kwalitatieve bewering niet verwarren met een kwantitatieve, en ook niet etc. etc. etc. Het lijkt wel alsof je oefent om in de politiek te gaan. Flauw.

>> Als 1 banaantje per dag zou helpen, is dat dan niet prima?
> Het moet wel een verdomd knappe banaan zijn $1

Ha... ha... ha... Is je echte achternaam soms Trump?

> Als je stoffen niet isoleert, maar ze in voedingsmiddelen gebruikt zitten er nog
> vele andere stoffen bij ook. Stoffen, waarvan bekend is dat ze een negatief
> effect hebben op cullicoide-allergische paarden.

Vertel eens, voor welke voedingsbestanddelen is dat overtuigend aangetoond en in welke mate (kwalitatief/kwantitatief)?
Ik wil nu dus graag per omgaande een onderbouwde lijst zien van "vele stoffen in voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze een negatief effect hebben op cullicoide-allergische paarden" want ik weet van niets en neem aan dat je niet toch alles zomaar uit je nekbaard bralt.

> Omdat er te veel onbeantwoorde vragen zijn ivm het hele idee zou ik zeker
> niet adviseren bepaald fruit of bier aan allergische paarden te voeren.

Maar lieverd, ik adviseer helemaal niets, en al zeker geen WC-eend!
Ik heb alleen maar een idee gerapporteerd, opgedaan uit combineren van literatuur.
Omdat ik nog nergens dat idee gelezen had en dacht daar misschien paarden mee te helpen.
Doe er vooral mee wat je wil of niet wil.

> Dat veel paarden in NL te dik zijn is ook geen reden om dan allergische
> paarden één of meerdere (wie weet, dosis onbekend) bananen etc te
> voeren. Mensen met zo'n dier wringen zich vaak al in alle bochten om
> voer te vinden dat zo laag mogelijk in koolhydraten is.

Dat veel paarden in NL te dik zijn is een heel ander verhaal. Je moet de zaken niet door elkaar halen. Dé manier om drastisch te vermageren is overwinteren in de OVP :-P
Je kunt ook mijn, toevallig of het moest zo zijn, letterlijk voorgaande post omtrent VEMbalans lezen.

> (Ik ga er even vanuit dat voeren het idee is en niet fruit of bier in de wei/PP

neee Nee, het idee is dat genoemde stoffen voor genoemd doel werkzaam zijn! Goddomme nog aan toe, lees en snap dat nu eens!!! Er zijn denk ik talloze, uiteenlopende manieren om daar invulling aan te geven.

AUMMMMMM... nu hard toe aan een koppie lotusthee :-D
Volg datum > Datum: dinsdag 10 juli 2018, 22:5810-7-18 22:58 Nr:275079
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:275077
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Misschien een tip voor de seme patienten Structuur

e m kraak
Nederland


7959 berichten
sinds 5-5-2004
Christel Provaas schreef op dinsdag 10 juli 2018, 17:03:

> Wat is zilverhoudende looksoep?

Een close variant op dit:
www.newscientist.com/article/dn27263-anglo-saxon-remedy-kills-hospital-superbug-mrsa#.VRo-zuEpqHQ
www.youtube.com/watch?v=mo4K51bQVs0
Uiteraard gebruik ik geen koper maar zilver en er zijn enkele andere kleine verschillen, maar het idee is idem.
Aangezien mijn idee qua uitvoer startte in 2012, je moet toch wat als de dokter het bij voorbaat al opgegeven heeft, dus 3 jaar voor deze volkomen onafhankelijke bevestiging, denk ik toch echt dat het werkt. Gebaseerd op het oligodynamisch effect van Carl von Nägeli.
Fragmentarisch staat er van alles over het recept eerder op PN, vanaf halverwege 2010 ergens (want toen werd ik voldoende ziek om ermee naar de dokter te hobbelen), dik jaar over getobd, dus rond 2011 zou ik zoeken.

Je begrijpt dat, gezien de recente kamikaze aanval van Martina, ik er niet over peins het complete eindrecept op PN te zetten. Niet wetenschappelijk genoeg, allerlei vragen over werkzaamheid (en veiligheid!). Dat zie je trouwens ook terug in het filmpje, die westers culturele houding; heb je iets dat overduidelijk werkt, kun je het zolang het niet artificieel chemisch gereproduceerd is niet gebruiken.
Soit, deze heks is van zijn makkes af.

http://ia601406.us.archive.org/15/items/leechdomswortcun02cock/leechdomswortcun02cock.pdf
facsimile Bald's Leechbook: http://www.bl.uk/manuscripts/Viewer.aspx?ref=royal_ms_12_d_xvii_fs001ar
Naschrift (woensdag 11 juli 2018, 23:52):
Oja, vergeten te vermelden: geen mens weet hoe het oligodynamisch effect werkt. Geen afdoende verklaring. Laat staan een synthese cocktail. So far for science
Naschrift (woensdag 11 juli 2018, 23:55):
Ik vrees daarom, vanwege die blind spot, dat het onderzoek in Birmingham gaat doodlopen naar westerse wetenschappelijke maatstaven.
Naschrift (woensdag 11 juli 2018, 23:58):
En ook dit gaat weer over minuscule hoeveelheden: 0.01 mg/ltr. De moleculaire wereld is een totaal andere realiteit waarin niets solide is.
Volg datum > Datum: zaterdag 14 juli 2018, 23:1114-7-18 23:11 Nr:275082
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:275081
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verkeerd weidebeheer oorzaak klimaatverandering?? Structuur

e m kraak
Nederland


7959 berichten
sinds 5-5-2004
Coralie schreef op zaterdag 14 juli 2018, 12:45:

Goed verhaal he? Met ruimschoots proefondervindelijke praktijkonderbouwing.

> Niet alleen verkeerd weidebeheer, maar alle grondbeheer in landbouw en
> natuur reservaten.

Nee, niet alle.
Het gaat om de bruine/gele verwoestijnende gebieden op de kaart.
Dat is gelukkig een ver van het NLse bed show. Hier heerst een andere werkelijkheid:
www.youtube.com/watch?v=vUmP8Tli-Mc
Ook allemaal waar zover ik weet. Als je de grootte van NL versus de USA erbij verdisconteert staat NL helemaal mijlenver bovenaan, op Olympische hoogte, in relatieve efficiëntie. Dankzij het verbond tussen 'Wageningen' en de grootindustrie.
Die efficientie zorgt er helaas ook voor dat veel agragrond de naam grond nmm niet meer mag hebben, het is dood substraat maar woestijn wordt het voorlopig desondanks niet. En al doet SBB nog zo haar best, een woestijn wordt de OVP niet.
Die efficientie zorgt er tevens voor dat ik in de regel geen flauw idee heb waar ik in NL goed ponyvoer vandaan haal. Als ik een wandeling met Elska maak zie ik precies welke plantjes ze onderweg graast - datzelfde wil ik ook in mijn hooi, duizendblad, klavers, etc. teveel om allemaal op te noemen.
Ook in de super, die toch vol met echt voedsel zou kunnen liggen á la een Franse markt want NL is een superrijk land en met stip kampioen in voedselproductie, heb ik er in NL voor 95+% niks aan... allemaal prefab derrie.
Tsja, misschien wordt alles wat van enige culinaire waarde is wel geëxporteerd....
ehm

Hoe wij hier dan toch nog overleven, met handhaving van een minimaal culinaire standaard? Dat zet ik niet op internet, geen behoefte aan concurrentie in onze niche :-P
Volg datum > Datum: zondag 15 juli 2018, 1:1515-7-18 01:15 Nr:275083
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:275076
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Misschien een tip voor de seme patienten Structuur

e m kraak
Nederland


7959 berichten
sinds 5-5-2004
e m kraak schreef op zaterdag 7 juli 2018, 8:44:

> Martina schreef op vrijdag 6 juli 2018, 17:19:
>
>> Als je stoffen niet isoleert, maar ze in voedingsmiddelen gebruikt zitten er nog
>> vele andere stoffen bij ook. Stoffen, waarvan bekend is dat ze een negatief
>> effect hebben op cullicoide-allergische paarden.
>
> Vertel eens, voor welke voedingsbestanddelen is dat overtuigend aangetoond
> en in welke mate (kwalitatief/kwantitatief)?
> Ik wil nu dus graag per omgaande een onderbouwde lijst zien van "vele
> stoffen in voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze een negatief effect
> hebben op cullicoide-allergische paarden" want ik weet van niets en neem
> aan dat je niet toch alles zomaar uit je nekbaard bralt.

Nou, komt daar nog wat van?
Volg datum > Datum: dinsdag 17 juli 2018, 0:2917-7-18 00:29 Nr:275085
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:275084
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verkeerd weidebeheer oorzaak klimaatverandering?? Structuur

e m kraak
Nederland


7959 berichten
sinds 5-5-2004
Coralie schreef op maandag 16 juli 2018, 17:40:

> Maar als we nu echt langere periodes met droogte gaan krijgen kan dat
> alsnog wèl gaan gebeuren!

Nee, NL is een deltagebied. Het moet wel heel raar lopen in wanbeheer van de waterschappen wil dat helemaal fout gaan. Feitelijk zijn grote delen van NL, kunstmatig door onderbemaling op bestelling van de agra, al veel droger dan ze van nature zou zijn.

> Ja. Herkenbaar. Daarom vind een paard zulke eet-wandelingen met baasje ook
> zo leuk! Als ze in een gezonde wei zouden staan en goed hooi zouden
> krijgen zou dat een ander verhaal worden..

Niks hoor, mijnes krijgen nmm uitstekend hooi en nog steeds is Els te porren voor onze romantische wandelingen FGGrinn!
Overigens met hengstemans dito, als we uit rijden gaan doen we dingen die we allebei leuk vinden zoals ik hier al zovaak verteld heb, stukkie rennen, grazen op een favoriet plekkie, ons opwinden en prachtig showtölten (hij kán het wel als de zin er maar is :-D ) als we mooie merries tegenkomen, als het niet leuk is kun je net zo goed thuisblijven en dat geldt voor hem natuurlijk ook.

> Maar wat ons weidebeheer betreft voor de paarden:
> De manier waarop ik het altijd gedaan heb, blijkt volgens de theorie van
> Allan Savory echt slecht te zijn: het gras krijgt niet de kans om zich op
> een gezonde manier te ontwikkelen. Slecht voor de wei èn voor de paarden!

Ik weet natuurlijk niet precies hoe jij het altijd gedaan hebt, maar je moet geen appels met peren vergelijken. Als je, zoals naar ik aanneem de meesten, een typisch NLse soortarme paardenpostzegelwei hebt kan ik daar idd niet enthousiast over worden, maar da's op PN toch geen nieuws.... In Friesland liggen nog enkele oorspronkelijke, overblijvende soortenrijke weidevegetaties, een paar kleine stukjes nog als voorbeeld van hoe het kan zijn, aan de Duitse kant (Ost-Friesland) veel meer. Het Borkener Paradies aan de Eems, hier niet ver vandaan, wat in de jaren 80 als Hudewald het schoolvoorbeeld voor de oorspronkelijke NLse natuurbegrazingsideeën was, is echt prachtig. Ook die echter zijn niet door discontinue massale begrazing ontstaan, maar door kleinschalige lokale diversiteit. De kwaliteit van je wei kun je nmm simpel beoordelen aan de hand van de vegetatiediversiteit, in een topwei groeien minstens 100 verschillende soorten planten. Wat minder top maar toch goed: 50.

De grootschalige situaties zoals Savory beschrijft en wat te doen is echter totaal niet van toepassing op NL wat van nature vooral tevelen i.p.v. tekorten heeft, want het is nu eenmaal een zeer voedselrijke natte rivierendelta. Het grootste probleem in de meeste NLse natuurgebieden zijn de tevelen die tot bioverschraling leiden. Zelfs in de Flevopolders, waar men toch behoorlijk extreem de best doet de boel te vernielen met korte termijn roofbouw (niet alleen de OVP hoor!), krijg je verwoestijning in droogte niet zomaar voor elkaar.
Savory's verhaal lijkt wél ten voeten uit het voorbeeld van wat er nmm mis is met het OVP grazersbeheer in relatie tot de doelstelling, en hoe de nu voorgestelde aanpassing (standbegrazing verminderen) wederom totaal mis schiet. Talrijke leken is het ook opgevallen en vele malen is al geschreeuwd "die beesten kunnen nergens heen, kunnen niet rondtrekken" - en dat is precies wat discontinue massale begrazing is in tegenstelling tot continue overbegrazing. Frans Vera heeft wel naar Afrika gekeken maar er niets van begrepen, zelfs het Amboseli nationaal park in het geïsoleerde Kilimanjarogebied is al 392 vierkante kilometer volgens wiki. Dit kan dus niet in die OVP-postzegel waarbinnen 20 vierkante kilometer begraasbaar, met de voorgestelde vermindering zit je nog steeds met een continue dichtheid die aan intensieve veehouderij grenst. Exact het beheersgedrag dat volgens Savory leidt tot catastrofe en totale vernieling. Lijkt wel of ze daar een handleiding volgen de boel compleet en zo snel mogelijk totaal kapot te krijgen, dat actievoerders het een concentratiekamp noemen kan ik best begrijpen.
Ik schreef hierboven "Savory's verhaal lijkt", niet "is", omdat ik twijfels ook over deze toepasbaarheid heb. Want in andere begrazingen, m.n. Midwolderbos (0,1 GVE/ha), heb ik de ervaring (en eerder beschreven op PN) dat wanneer het gebied veel groter is dan de paarden nodig hebben, de paarden zelf als het ware hun weiden aanleggen én onderhouden en de rest van het gebied nauwelijks gebruiken... ze lopen er wel eens doorheen, weten precies de weg, alle paadjes, maar gebruiken het (ook in de winter!) nauwelijks om te foerageren. Nat, megavoedselrijk NL is nogmaals niet vergelijkbaar met de voorbeeldgebieden van Savory.
Hoe het nu precies in elkaar zit voor de NLse situatie weet ik ook niet, maar wel dat gehouden vee (grote grazers, koeien, paarden, herten, voor mijn part kangoeroes) ineens "natuur" noemen, alleen maar omdat ze aan zelfredzaamheid worden overgelaten (is eigenlijk gewoon extensief boeren), een miskleun van de eerste orde is, een toppunt van faunavervalsing.
Volg datum > Datum: woensdag 18 juli 2018, 22:3418-7-18 22:34 Nr:275087
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:275086
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verkeerd weidebeheer oorzaak klimaatverandering?? Structuur

e m kraak
Nederland


7959 berichten
sinds 5-5-2004
Coralie schreef op woensdag 18 juli 2018, 15:24:

> e m kraak schreef op dinsdag 17 juli 2018, 0:29:
>> meesten, een typisch NLse soortarme paardenpostzegelwei hebt kan ik daar
>> idd niet enthousiast over worden, maar da's op PN toch geen nieuws....
>
> Nee, maar als je niet weet hoe het beter kan..

Volgens mij geef ik daar sinds ik op PN ben begonnen voorbeelden van...maar, just my well informed opinion ;-)

> Het beheer van Savory heeft meer doelen dan vegetatiediversiteit. Het gaat
> hem ook over gezondheid van de weide.
> Zijn beheerplan zegt:
> - zorg er voor dat de wei zo snel mogelijk kort gegeten wordt (hij raadt
> aan om zo veel mogelijk dieren in de wei te zetten, of anders het stuk
> weide veel kleiner te maken)

Die zoveel mogelijk dieren moet je maar wel hebben. Sinds 2011 heb ik ook geen dozijnen meer hoor, alleen nog Elska en mijn hengst nu en da's héél anders, was jarenlang enorm wennen. Ik vind nog steeds dat "veel" pony's houden makkelijker is.

> - zodra dat is gebeurd haal je de grazers er uit, zodat het gras zich kan
> herstellen. En die herstel periode moet lang genoeg zijn om de gewassen
> gezond te houden, en te voorkomen dat ongewenste onkruiden de overhand
> gaan krijgen.

Nog maar zeer de vraag of al die "onkruiden" door mij niet juist gewenst zijn :-D
Afgezien daarvan, het gaat bij vegetatieherstel door droogte heen (want daar hadden we het toch over?) niet zozeer om het kaal eten maar vooral om het plat trappen.

> Dit heb ik zelf dus nooit zo gedaan. Omdat ik me daar niet van bewust was.
> Je moet daar natuurlijk wèl iets voor doen..
> Ik heb wel vaak aan strook begrazing gedaan. En eigenlijk was het dan
> makkelijk geweest om de strook kleiner te maken en bij verplaatsen naar
> de volgende strook direct de vorige weer af te sluiten.

"Oude" strook afsluiten is toch juist helemaal het idee van strookbegrazing?

> En als er geen nieuwe stukken met 10 cm hoog gras waren, had ik ze
> tijdelijk op hooi kunnen zetten..

Ja dat kan. Ik ben nooit zo van het beweiden geweest omdat ik daar de hectaren niet voor had (bij veel ponies), dus: hooi en voormaaien. En daar zijn trucs bij, helemaal in overeenstemming met het verhaal van Savory.
Ik heb even een fototje voor je gemaakt om het aanschouwelijk te doen zijn (en als bewijs voor Martina dat ik de boel niet uit de duim zuig):
http://www.paardnatuurlijk.nl/cgi-bin/fotoserieshow.cgi?parent_id=1754
Toevallig, omdat het momenteel zo droog is, is optimaal te zien hoe je een droge tijd probleemloos door komt:
"Maaien en afvoeren" komt overeen met overbegrazing, komt in NL wel weer goed maar voorlopig even niet door droogte en in de gebieden van Savory helemaal niet (en dus verwoestijning);
"Maaien en niet afvoeren" komt overeen met vertrapping, waar heel duidelijk is te zien dat ondanks de huidige droogte de vegetatie herstelt en voor 20 cm fris groen voer zorgt (en dat is wat ik momenteel voer naast hooi anders worden de zielepoownies te mager vanwege te weinig eiwit);
"Niet maaien" als referentie erbij.
Volg datum > Datum: dinsdag 24 juli 2018, 10:3624-7-18 10:36 Nr:275089
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:275088
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Voorstellen en vraag realistisch beeld P.P Structuur

e m kraak
Nederland


7959 berichten
sinds 5-5-2004
Evz schreef op maandag 23 juli 2018, 12:51:

>
> Hallo allemaal! Mijn eerste berichtje hier, klein voorstel rondje.
> Mijn naam is Esther, nog in het bezit van 1 (zelfgefokt) eigen paard FG

> Het welzijn staat gelukkig al hoog hier op stal en de cliënten die met de
> paarden werken kunnen uiteraard ook veel werk verrichten in en om de P.P
>
> Groetjes!

Hoi Esther, welkom op PNforum :-)

Met een boel dingen die je noemt kan ik niets: binnenbaan, buitenbak, grote kantine, verwarmde zadel kamer, spuitplaats met warm water, poetsplaatsen... bitten, stallen, het gewone reguliere mensen-manegeverhaal wat de paarden allemaal niets kan schelen. Ik zie er eigenlijk niets speciaal paardgericht "PN" aan.

Ik heb zelf even rondgekeken en neem aan dat het om zorg/manege De Hoekse Gang gaat www.gemiva-svg.nl/Locaties/Overzicht-locaties/Krimpenerwaard/De-Hoekse-Gang , onderdeel van Gemiva-SVG Groep. En met "haar" bedoel je de locatiemanager Marleen Verwoerd-Dros?

Van 2 ha wei kunnen 16+ paarden (16 manegepaarden en voor mij onbekend aantal eigen paarden) uiteraard niet bestaan, dus neem ik aan dat er foerage ingekocht wordt en de wei voor het leuk is, een extra.
En dát biedt wellicht mogelijkheden, want met een PP:
- maak je een veel efficiënter gebruik van de ruimte. Dat komt vooral omdat je oppervlakte omzet in afstand (lengte). Allang voor PP als idee in de paardenwereld begon ging dit al rond in dierentuinen (die ook altijd gebrek aan ruimte hebben).
- Ook kun je door het opdelen van de oppervlakte veel beter de kwaliteit van de wei verbeteren en beheren, als het idee van PP gecombineerd wordt met strookbegrazing, wisselbeheer en natuurinclusiviteit.
- Wellicht kunnen daarmee ook een aantal paarden uit hun stal verlost worden en lekker gewoon buiten blijven, wat goedkoper is én een aantal stallen vrij maakt voor klanten die persé hun paard wel willen opsluiten.
Dit lijken mij al 3 zakelijke argumenten die misschien een aanzet tot omvorming kunnen zijn. Ik weet natuurlijk niet wat een locatiemanager in te brengen heeft.
Succes gewenst :-)
Volg datum > Datum: donderdag 26 juli 2018, 3:1826-7-18 03:18 Nr:275094
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:275091
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verkeerd weidebeheer oorzaak klimaatverandering?? Structuur

e m kraak
Nederland


7959 berichten
sinds 5-5-2004
Coralie schreef op woensdag 25 juli 2018, 17:37:

> Kort afmaaien van het gras en dan alles weghalen, is niet gezond voor de
> wei.
> En het gras laten staan tot het afsterft, en nog langer..: ook niet
> gezond. ;-)

En dat vind ik allemaal echt te kort door de bocht! Met niets doen, gewoon laten staan, is ook totaal niets mis - dat gaat van nature immers ook zo en is prettig voor de zaadzetting, ik heb nog nooit (door)gezaaid want da's vééls te duur! ;-)
Wel kun je nmm stellen dat kleinschalig wisselbeheer verrijkend is in onze Nederlandse situatie; die stroken op de foto doe ik volgende keer weer eens in een andere volgorde.
De foto was alleen bedoeld om het verschil in beheerseffect te laten zien, niet om meteen waardeoordelen aan vast te plakken.

Wel aardig om te onthouden vind ik de overeenkomst in effecten tussen discontinue massale begrazing (het Savory verhaal), het mulchen wat tuinders altijd al doen en mijn strookmaaien.
Volg datum > Datum: donderdag 26 juli 2018, 3:1926-7-18 03:19 Nr:275095
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:275093
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Voorstellen en vraag realistisch beeld P.P Structuur

e m kraak
Nederland


7959 berichten
sinds 5-5-2004
Merel Stoffers schreef op donderdag 26 juli 2018, 0:38:

> Zal ik even de knuppel in het hoenderhok gooien...
>
> Een paddock paradise is niet zomaar gerealiseerd. Naast investering in
> palen en draad, zul je waarschijnlijk ook iets met de ondergrond willen.
> Verharden, puin, paddockroosters, enz. want anders wordt het in de winter
> een enorme blubzooi. Particulieren zullen daar misschien nog wel ok mee
> zijn of stukje bij beetje verbeteren, maar voor pensionklanten en zeker
> clienten zal dat niet handig zijn.

Klopt

> Uitmesten is meer werk, zeker in de winter. Een stal mest echt veel
> makkelijker en je kruiwagen rijdt je over een gladde stalgang ipv mul
> zand.

Dus die 2 ha wei mest je niet uit? En is dat makkelijker indien wel? Dat zie ik niet....

> Hooi voeren is meer vaak meer werk en als de paarden voltijd buiten staan
> zullen ze meer eten (met voor de paarden slecht weer blijven ze warm door
> eten)

Stalpaarden zouden ook constant moeten kunnen eten om geen maagzweren te krijgen. Paarden zijn nu eenmaal gemaakt om 2/3 etmaal te besteden aan maaltijd :-D

> Voordeel - naast uiteraard de voor de hand liggende zaken!! -
> de paarden hebben een constantere 'energie', geen pieken meer bv als ze
> naar buiten mogen
> meer kans op gezondere paarden
> paarden staan al continue in een groep dus hebben in de omgang minder te
> regelen - zeker voor een fpg-manege een voordeel
>
> Begrijp me niet verkeerd, ik vind het concept geweldig en ik denk ook dat
> het kán.
> Maar er wordt soms wat simpel over gedacht en ik denk dat dat
> bedrijfsmatig niet helemaal ok is...

Als je dat bedoelt in de zin van "als je het doet moet je het goed doen" ben ik dat met je eens. Met 2 ha is nmm wel wat zinnigs te beginnen.

> Wellicht interessant eens naar soortgelijke bedrijven te kijken. Zelfs een
> groepshuisvesting biedt al voordelen, ook als je paddock een paradijs is
> zonder paddock paradise. :-D

De stallen inrichting aldaar is nogal ongeschikt voor ombouw naar groepshuisvesting zover ik uit de foto's kon opmaken.
Vandaar mijn insteek van i.p.v. 2 ha wei als extra een PP als extra - blijkbaar zijn er al liefhebbers voor en wellicht een eerste aanzet tot meer paardgerichte omvorming van een nu typisch KNHS-stek.
Volg datum > Datum: donderdag 26 juli 2018, 19:2726-7-18 19:27 Nr:275097
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:275096
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Voorstellen en vraag realistisch beeld P.P Structuur

e m kraak
Nederland


7959 berichten
sinds 5-5-2004
Evz schreef op donderdag 26 juli 2018, 8:08:

> Als je de track goed maakt kan je (een groot deel) uitmesten met de shofel.

Lijkt mij ook.
Merel moet mij ook nog even uitleggen waarom uitmesten van een PP moeilijker is dan uitmesten van dezelfde oppervlakte aan wei....
En groeps stallen kun je veel makkelijker uitmesten met de bobcat dan individuele hokkies die stuk voor stuk met de hand moeten. Ik vind het echt raar dat de paardenhouderij hierin zo achter blijft lopen.

> Ze staan nu buiten in groepen en dan idd savonds op stal. (Ok nu met de
> hitte wel eerder naar buiten en eerder naar binnen!)
> De oude stal zou wel omgebouwd kunnen worden
> Maar ik zie daar nu niet veel meerwaarde in omdat het ook nergens
> aansluit, dus niet aan de paddock oid. Of bedoel je dat niet?

Laat ik vooropstellen absoluut niet de indruk te hebben dat het een bewust paardonvriendelijke plek is! Ook is er, denk ik, nooit gebrek aan helpende handjes.
Daarbij ben ik mij er best van bewust dat het in de eerste plaats een mensen-manege is, met mensen-doelstellingen en daar heb ik echt niet zoveel verstand van, ik bemoei me al minstens 20 jaar niet meer met het regulier hippische gedoe. Ik probeer gewoon advocaat voor de paarden te zijn en da's toch beter dan voor de duvel, nietwaar? Grinn!
Merel heeft denk ik meer kijk op hippische bedrijvigheid en de denkwereld daarin. Maar ik mag haar toch graag tegenwerpen en onderuit halen $1

Van die niet-aansluiting wist ik niet eens, ik ben er toch nooit geweest, moet slechts op een website met wat fototjes afgaan ;-)
Waarom ik dacht dat ombouw naar groepshuisvesting niet lukt met jullie stallen is omdat ik op de foto een rij stallen zag met ieder een deurtje naar buiten en nam daardoor aan dat het inpandig gescheiden is i.t.t. tot een moderne manegehal waarin simpelweg een batterij cortonboxen geplaatst is (die er dus even makkelijk weer uit kan)
Maar alles, PP, groeps stal, is medisch beter dan urenlange solitaire opsluiting. Uit je bericht hier maak ik op dat jullie paarden buiten al wel in groep gewend zijn. Wat zit er dan nog voor rationeel idee achter ze binnen individueel in isoleercelletjes op te sluiten?
Helemaal 100% het een of het ander zal altijd lastig blijven, ook ik bezit nog enkele stallen al is dat maar voor eventualiteiten en noodsituaties en staat er normaalgesproken nooit een paard in. Leve de scharrelpaarden :-D
Je leest nu alle berichten van "e m kraak"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
7959 berichten
Pagina 525½ van 531
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.