InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
7959 berichten
Pagina 526½ van 531
Je leest nu alle berichten van "e m kraak"
Volg datum > Datum: donderdag 13 september 2018, 18:4813-9-18 18:48 Nr:275117
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:275115
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Aangeleerde hulpeloosheid afleren Structuur

e m kraak
Nederland


7959 berichten
sinds 5-5-2004
Locanda schreef op donderdag 13 september 2018, 8:00:

> Dank voor visie en uitleg.
>
> Ik zag een tekening bij FedUpFred: paard 1 behangen met slingers etc,
> mensen eromheen "wat is jouw paard toch bomproof" en paard 2 'zei' "go
> to your happy place". Dat is meer treffend, toch?

Ik snap wel wat er bedoeld wordt, maar vind het niet treffen omdat het de beleving is van degeen die het tekeningetje gemaakt heeft, die een geprojecteerde ToM plakt op paard 2.. verondersteld dat paard 2 zelf een "happy place" kent... heeft allemaal weinig met realiteit van doen nmm.
Daarbij, het "bomproof" zijn van een paard kan uitstekend geleerd zijn, desensibilisatie d.m.v. r+ en is dus geen goed voorbeeld, eigenlijk helemaal geen voorbeeld.

> Eye opener, dus mijn initiatiefloze collega's zijn gewoon a.h? :')

Dat weet ik niet! Hoeft echt niet omdat jij ze initiatiefloos ervaart. Echter uiteindelijk is iedereen wel a.h. op een of andere manier.

Het is razend lastig om een mechanisme te beschrijven dat onderbewust werkt. Wat ik steeds beschreven zie zijn mogelijke gevolgen maar daarmee wordt net naast het doel geschoten.
Ik probeer het nog een keer: a.h. ontstaat wanneer je je niet bewust overgeeft aan een omgevingsomstandigheid. Dat fait accompli, "amen", het zij zo is daarmee volledig geaccepteerd en leren (dat als proces die volledige acceptatie uitsluit) erover geblokkeerd.
Dat hoeft nmm dus helemaal geen ziektebeeld te zijn, of als naar en akelig te worden ervaren. Het zijn de ellendige ontdekkingen, concentratiekampsyndroom e.d, die de aandacht gekregen hebben, maar wat dacht je van talloze cultuurmatige acceptaties? Laat je gedachten eens gaan over al de zaken die cultureel en maatschappelijk klakkeloos geaccepteerd worden - ik vind veel daarvan op zijn minst discutabel als al niet van de gekke. Toch, probeer het maar, wanneer je iemand erop attent maakt zal de reactie vrijwel altijd afwijzend zijn.
Dat klakkeloos, gedachteloos accepteren en ondergaan is cruciaal in a.h.

> In dat geval wil ik helemaal leren wat daaraan gedaan kan worden!

In geval van mensen: bewustwording, denk ik, zal de eerste stap moeten zijn. Zonder bewustwording valt er niets te leren. Maar hoe veroorzaak je dat? Valt niet mee, kijk alleen al naar hoe lastig het is om mensen te leren dat p+ niet leert. Het is het succesvol ontwijken van p+, het "leermoment", (is dus r- !!!) dat in voorkomende gevallen doet leren, de sigaar uit eigen doos.
Ook de maker van fedupfred snapt dit nog niet: http://fedupfred.com/shits-unnatural-yo/ maar dan in http://fedupfred.com/reward-versus-relief/ weer wel een beetje maar het kwartje is volgens mij niet gevallen. De "sigaar uit eigen doos" werkt immers ook relatief belonend, daar is het hele hippisch gedoe op gebaseerd. Beloning en straf staan altijd op een relatieve schaal t.o.v. elkaar in beleving.

> Er is natuurlijk een reden dat je met zo'n vraag komt, indd. Ik probeer
> een paard te helpen, wat erin lijkt te gaan bij alles wat met rijden te
> maken heeft. Belangrijk, evt rugklachten worden nu eerst nagegaan. Dus in

> Maar inderdaad zeg, wat een robot. Ik heb 10 x liever een 'niet te
> hanteren' paard ín contact, dan een 'brave' uit contact. Met een beetje
> kunst en vliegwerk hadden we wel wat contact af en toe, maar dat
> onbereikbare voelt heel naar betreffende de 'controle' die je hebt.

Volgens mij is de enige manier naar paarden toe vriendjes worden, echte vriendjes maar dat is tegelijk een commitment. Waarbij je vooral in het begin de balans totaal laat overslaan in doen wat paard leuk vindt, samen dingen doen die paard leuk vindt, zoveel mogelijk waarneembaar veroorzaken wat paard aangenaam vindt. Ik kan dat, (zelfs met een muilezel waarvan ik ondertussen al best wel door heb waarom die goedkoop op de markt kwam - niet voor beginners :-M ), omdat het mijn eigen dieren op mijn eigen domein zijn, dus controlfreak as much in control as possible. Hoe je dat doet op een manege, stal, andermans paard? Geen flauw idee, vooral omdat daar wrsch. zoveel mensen rondsukkelen die het saboteren.

> Naschrift (donderdag 13 september 2018, 8:01):
> Soort conversie stoornis, maar dan treft het een ander deel?

Conversiestoornis als houvast binnen het complex van somatoforme stoornissen (al dan niet feitelijk juist) vind ik alvast een aardige ingang om tot begrip van deze moeilijke materie te komen. Waarbij onmiddelijk aangetekend dat de psychiater die dsm5 uitvoert uitgaat van een ziektebeeld, een stoornis die behandeld moet worden en ik niet... dat zou denk ik niets voor mij zijn! Uit dsm4a herinner ik mij nog dat er pas werk aan de winkel is wanneer de patiënt of de omgeving teveel overlast van de te behandelen "stoornis", "(para)filie" en wat al niet meer ondervindt - ik weet niet hoe dat nu in versie 5 gepositioneerd is.

Leuke website, dat www.fedupfred.com
Soms héél raak getroffen, soms minder.
Uitmuntend vind ik http://fedupfred.com/r-e-s-p-e-c-t/
Om iets of iemand te kunnen respecteren is het idd noodzakelijk het waarom erachter te begrijpen. Dat staat los van het al dan niet er mee eens zijn.
Respect vraagt dus nog wat meer dan ToM - niet alleen inleving in wat een ander denkt maar ook nog waarom dat gedacht wordt!
"Respect" in de hippische subcultuur staat voor het respect van de maffia (want anders....). Dat schreef ik hier jaren geleden al en vind dat nog steeds.
Volg datum > Datum: dinsdag 18 september 2018, 15:2318-9-18 15:23 Nr:275119
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Wat is het toch een achterlijk circus, dat prinsjesdag Structuur

e m kraak
Nederland


7959 berichten
sinds 5-5-2004
Bij gebrek aan beter vandaag uitgebreid nieuws over het prinsjesdaggedoe. Nu kunnen we zeuren over de nog altijd mallotige rol van ons staatshoofd dat slaafs de waan van de dag moet oplezen zoals dat gedicteerd wordt, of over de nieuwe begrotingen waar de arme kant van Nederland alleen maar armer van wordt ondanks dat het blijkbaar zo goed gaat, maar mijn oog en razernij viel op een reportage (video: De mensen achter prinsjesdag) over de hoefsmid die de (geleende!) paarden van hoefijzers voorzag en erop zou toezien dat er snel ingegrepen en gerepareerd wordt als die er tijdens het ritje door Den Haag al weer zouden afvallen of anderszins stuk gaan. Wie leent zijn paard daar nou voor uit!?
Volgens Arno Volkers, de hoefsmid: "Je moet een paard echt helpen met een hoefijzer onder zijn voeten. En ze hebben het ook echt nodig. Ze lopen veel over straat en dan slijt het heel hard af. Daarom gebruiken we nog steeds hoefijzers."

Dan kun je je toch afvragen onder welke steen in welke afgelegen spelonk deze meneer gewoond heeft, je kunt je tevens afvragen waarom er niet even hoefschoenen zijn aangepast bij de paarden in plaats van met (warm!) beslag de hoeven voor minstens een jaar te vernielen én je kunt je afvragen hoe het komt dat paarden anno 2018 worden geacht geen wandelritje door Den Haag meer te kunnen volbrengen zonder gekloot aan de hoeven en/of ingrijpende malheur aan de hoeven.
Naar mijn bescheiden mening al met al een achterlijke bedoening!
Volg datum > Datum: donderdag 20 september 2018, 23:4120-9-18 23:41 Nr:275122
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:275121
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Wat is het toch een achterlijk circus, dat prinsjesdag Structuur

e m kraak
Nederland


7959 berichten
sinds 5-5-2004
Jean Mclean schreef op donderdag 20 september 2018, 11:17:

>
> Ja echt belachelijk. Wanneer wordt het beroep van hoefsmid eens gestopt
> en alleen een opleiding voor bekappers. Feitelijk liegt zo een man domweg
> om te zeggen dat de hoeven zo slijten van een stukje op de weg rijden.

PN is nu ongeveer 15 jaar bezig. Voor cultuurmutaties staat gemiddeld 25 jaar....
Er is denk ik toch wel, mondjesmaat, vooruitgang - dit voorbeeld slaat op de ijslandsepaardenclub:
http://docs.wixstatic.com/ugd/25e399_2d1434c914ce46d1862a7cdaa0a7938b.pdf
Heel voorzichtig experiment, met uitsluiting van de "WK" ijslandsponniehobbelen. Die uitsluiting veroorzaakt al dat alle vooraanstaande strebers niet meedoen, want... en dus zal deze verandering geheel vanuit de basis moeten komen.
Ik vraag mij er wel bij af wat deze "toegeeflijkheid" heeft veroorzaakt... lopen er teveel "recreatieve" deelnemers weg omdat ze de onlogica inzien alleen voor een flauwekulwedstrijdje de hoeven van hun paarden te vernielen? Maakt dat misschien de financiering van activiteiten moeilijk?
Zoek maar terug op dit forum hoe er aldaar eerder gereageerd werd: alle vormen van ijzerloos afgewezen en categorisch onmogelijk. Nu snap ik prima dat organisaties waterdichte regels moeten opstellen ter bescherming van de paarden, regels tegen "ongeoorloofde" bitten en te zware hoefijzers bijvoorbeeld want zodra het woord "wedstrijd" valt..., maar regels tegen weglaten van ijzer??? Die waren er niet doch werden ter plekke verzonnen! Als zo'n clubje overstag gaat is dat denk ik niet omdat daar zo goed nagedacht wordt, dan is er iets dwingends aan de hand dat het veroorzaakt.
Volg datum > Datum: zaterdag 22 september 2018, 1:2922-9-18 01:29 Nr:275124
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:275123
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Wat is het toch een achterlijk circus, dat prinsjesdag Structuur

e m kraak
Nederland


7959 berichten
sinds 5-5-2004
Merel Stoffers schreef op vrijdag 21 september 2018, 23:25:

>
> Easyboots ook echt 8-

Leg eens uit... je impliceert vast iets dat ik niet snap - ik heb geen verstand van alle verschillende hoefschoenen omdat ik ze nog nooit heb moeten gebruiken.
Volg datum > Datum: zaterdag 22 september 2018, 15:5222-9-18 15:52 Nr:275130
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:275128
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Wat is het toch een achterlijk circus, dat prinsjesdag Structuur

e m kraak
Nederland


7959 berichten
sinds 5-5-2004
Niek Kol schreef op zaterdag 22 september 2018, 14:55:

> Egon, zonder flauwekul: jij hebt kennis en woordenschat in persoon om hier
> eens een brief naar het koningshuis over te sturen.
>
> Naschrift (zaterdag 22 september 2018, 14:59):
> In het kader van: het ijzer smeden nu het nog heet is.

$1 En dan ons Willem de Zoveelste beslaan? Vijf nageltjes per ijzer lijkt me zat, door iedere teen 1.
Maar je wens is niet moeilijk:

Aan: Hunne Majesteiten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima der Nederlanden
Betreffend: hoefbeslag paarden

Majesteiten,
bent u bekend met eigentijdse oplossingen zoals hoefschoenen, die minder invasief op de gezondheid en welzijn van de paarden inwerken, als vervanging voor de aloude hoefijzers?
Zo ja, zou u uw invloed willen aanwenden om paarden bij gebruik tijdens activiteiten, evenementen en presentaties waarbij het Hof betrokken is niet meer te laten beslaan doch gebruik te maken van de eigentijdse middelen?

Met hoogachting en vriendelijk groeten,

Meer hoeft het denk ik niet te zijn :-)
Volg datum > Datum: zaterdag 22 september 2018, 16:1022-9-18 16:10 Nr:275132
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:275131
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Wat is het toch een achterlijk circus, dat prinsjesdag Structuur

e m kraak
Nederland


7959 berichten
sinds 5-5-2004
Niek Kol schreef op zaterdag 22 september 2018, 15:59:

> e m kraak schreef op zaterdag 22 september 2018, 15:52:
>> Aan: Hunne Majesteiten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima der
>> Nederlanden

>> Met hoogachting en vriendelijk groeten,
>>
>> Meer hoeft het denk ik niet te zijn :-)
> Nou ben je aan het flauwekullen + het is te kort van stof. Jij kunt beter.

Nee, ik kan me werkelijk niet voorstellen dat het hof tijd en zin heeft in verhalen. Hoe bondiger hoe beter nmm. Dat ik het opgesteld heb in twee vragen is opzet.
Volg datum > Datum: dinsdag 25 september 2018, 0:1525-9-18 00:15 Nr:275135
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:275134
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Wat is het toch een achterlijk circus, dat prinsjesdag Structuur

e m kraak
Nederland


7959 berichten
sinds 5-5-2004
Merel Stoffers schreef op maandag 24 september 2018, 22:45:

> e m kraak schreef op zaterdag 22 september 2018, 1:29:
>
>> Merel Stoffers schreef op vrijdag 21 september 2018, 23:25:

>> moeten gebruiken.
>
> Er is tegenwoordig zoveel ontwikkeling en zoveel keuze in
> hoefschoenenland...

Geloof ik op je woord :-)
Staat er ergens een goed overzicht online? Ik heb er totaal geen sjoege van...

> IK vind het zonde om voor te schrijven welke hoefschoen dan gebruikt mag -
> en ik weet ook niet of ik zelf direct voor easyboots zou kiezen.
> Vind ik een gemiste kans...

Mooi voorbeeld van hoe je iets van welke kant beziet. Ik vond het juist zo opmerkelijk dat ze überhaupt door de bocht zijn, een beetje.
(Ik heb zelf al zo'n jaar of 15 geen contact met deze ijscoclub meer, wel zo fijn en rustig. Ik kwam dit toevallig op inet tegen).

Maar ik geef je gelijk hoor, ik zou ook verder kijken dan deze easyboots als ik ooit hoefschoenen nodig zou hebben. Daarbij denk ik, dat voor gangenpaarden het gewicht, gewrichtssoepelheid en balans van schoenen van invloed kan zijn. Afgezien van het lijmen lijkt mij "EasyBoot Glue-on" op het eerste gezicht het meest geschikte model omdat dat het gewricht niet hindert. Dat zou onderzocht moeten worden, er bestaan vast wel varianten die niet gelijmd worden. Maar misschien doen die hoge modellen easyboots het juist wel goed - geen idee.
Volg datum > Datum: woensdag 26 september 2018, 2:1426-9-18 02:14 Nr:275138
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:275137
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefschoenen Structuur

e m kraak
Nederland


7959 berichten
sinds 5-5-2004
Ik denk dat hier meer over te zeggen is, heb er daarom een nieuw onderwerp van gemaakt.

Merel Stoffers schreef op dinsdag 25 september 2018, 20:15:

> Ik weet niet of er een goed overzicht online is - helemaal compleet zul je
> nooit zijn denk ik.
> Equischoen en hoofwear zijn dealers van verschillende merken, als je een
> beetje beeld wil. De 'Smitjes' van vroeger - niks ten nadele van, ik vind
> Gerrit heel tof - zijn tegenwoordig toch wel wat 'ingehaald'.
>
> Easyboot glue-on: geen eigen ervaringen mee, maar hoor weinig positieve
> geluiden...

Gelijmde dingen lijken mij moeilijk verenigbaar met natuurlijk bekappen onderhoud (tenzij je die lijm iedere keer na gebruik kan verwijderen, de schoenen hergebruiken, etc.).

www.equischoen.com
www.hoofwear.com/
OK, bekeken, de ontwikkeling heeft duidelijk niet stilgestaan.
Maar, als volkomen leek heb ik ñog steeds geen flauw idee welke ik zou moeten kopen. Belangrijke data zoals gewicht en balans van die dingen zie ik nergens vermeld. En dan moeten die dingen uiteraard ook nog goed aan je paard passen... dát is idd van begin af aan wel een praktisch selectiepunt geweest.
Van een arbitraire indeling tussen "sport" en "recreatief" snap ik niets, die termen lijken mij eerder modieus dan rationeel toe maar Klaas Feuth weet uit te leggen dat het verschil zit in hoe lange ritjes je ermee kunt maken en hoe vaak. Tsja, volgens mij (en Anky v. G.!) maken fanatieke dressuurders en vast ook allerlei andere sportfanaten helemaal geen ritjes maar pakken ze hun paard uit op de desbetreffende sportlocatie alwaar op een baantje of in zandbak de kunsten worden geoefend. Wat je al dan niet aan hoeven hangt blijft natuurlijk competitief belangrijk vanwege gewicht en balans. En daarin wringt het denk ik bij de ijscokunstjes ook. De laatste keer (2006) dat ik iemand serieus sprak over de ijscosport bleek toen reeds dat goed presteren op de showbaan niet meer verenigbaar was met "recreatief" buiten rijden en lange ritten maken. En dat snap ik: "Approved by the Ministry of Silly Walks" loopt nu eenmaal niet efficiënt.
Ik heb van deze twee websites nog steeds de indruk dat het vooral endurance is wat voor hoefschoenen open staat. Heel begrijpelijk dat als andere disciplines om 1 of andere reden niet willen de hoefschoeners zich daar niet op richten. Echter als die reden "mag niet van de club" is moet je gewoon niet meer mee doen tot het wel mag, lijkt mij... je paard gaat toch voor die flauwekul!
Je leest nu alle berichten van "e m kraak"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
7959 berichten
Pagina 526½ van 531
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.