InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
7960 berichten
Pagina 79½ van 531
Je leest nu alle berichten van "e m kraak"
Volg datum > Datum: maandag 18 juli 2005, 3:2818-7-05 03:28 Nr:29580
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:29522
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: niet meer bitloos voorlopig Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Frans Veldman schreef op zondag, 17 juli 2005, 15:19:

> Ja, maar ik zie niet in hoe dit het frontaal-ogen versus
> lateraal-ogen verhaal moet beïnvloeden. Kennelijk is het aan de
> zijkant van het hoofd plaatsen van de ogen een eigenschap die,
> bij prooidieren althans, niet is afgestraft door de evolutie,
> dus geen wezenlijk nadeel met zich meebracht vergeleken met
> prooidieren. Voor roofdieren had dit echter wel nadelige
> consequenties... Hetzelfde resultaat dus als waar ik het over
> heb.

Neeee, je draait het model weer om, en dat heeft wel consequenties. Consequenties voor jouw wereldbeeld.
Van links en rechts is ondertussen aangedragen dat er roofdieren zijn met hun oogjes opzij, en veggies met frontaal geplaatste oogjes. Ik heb je voorzien van een provisorische inleiding op een model waarin dat evolutionair kan. Wat wil je nu nog meer? Lees Dawkins eens, en Gould.
Het populaire beeld van "survival of the fittest" als een soort ratrace naar "hoger ontwikkeld" heeft nou eenmaal niets te maken met hoe Darwin dat reeds bedoelde.

> Duidelijk is dat we hier wel degelijk te maken hebben met een
> specialisatie, en niet in een "toevallig ingeslopen fout die

Ik heb het nergens over een "fout" gehad.

> geen nadeel had". In dat laatste geval zou je namelijk ogen op
> allerlei plaatsen verwachten, en niet OF aan de zijkant, OF aan
> de voorkant. Deze plekken zijn zo specifiek, en zie je bij zowel
> vogels als zoogdieren (hmmm, parallele evolutie?) dat dit
> duidelijk een bedoeling heeft.

Het OF/OF hier is ook alweer foutief absolutistisch. Tussen aan de zijkant en zo frontaal mogelijk, hoger of lager, zijn alle mogelijke tussenvormen te vinden. Ik hoef hier niet uit ervaring te spreken want dit alles is opzoekbaar, maar doe dat wel. Ik heb jarenlang o.a. op taxonomie secties op allerlei beestjes, vooral vogels, gedaan. Wat is een mens zonder hobbies en interessen, nietwaar? Hier verkoop je me niet makkelijk knollen voor citroenen, vriend.

> En over die bedoeling hoeven we niet meer te raden: Het is
> genoegzaam aangetoond dat een blikveld dat door twee ogen wordt
> bestreken snellere en preciesere diepte-cues geeft dan een
> blikveld dat voornamelijk door één oog wordt bestreken.

Preciesere diepte-cues is theoretisch en natuurkundig juist, maar het ontbreken ervan hoeft geen handicap te zijn. Daarbij kunnen ogen ook nog eens gedraaid worden, zijn er allerlei verschillen in afbeeldingsvlak, resolutie en brandpunt, etc. Dit is niet simpel!

Dat je hier totaal geen verstand van hebt is tot daar aan toe. Maar waarom negeer je gemakshalve dan alle aangedragen info, ook van diverse anderen, incluis fototjes enzo, die je verhaal niet past?
Draai er nou es niet omheen maar verklaar me hoe het komt dat verreweg de meeste vogeltjes hun oogjes behoorlijk aan de zijkant hebben zitten maar desondanks uitstekend op desnoods bewegende takjes kunnen landen als ze zo wezenlijk gehandicapt zijn in hun 3D-zien. Het kost mij overigens geen enkele moeite dingetjes op te pakken met 1 oog dicht, echt niet. Anderen misschien wel maar dat blijkt grotendeels een kwestie van wennen. Het is zelfs niet meer zo dat 1-ogigen het rijbewijs wordt ontzegd, en dat terwijl het verkeer alleen maar gecompliceerder is geworden.

We kunnen deze discussiedraad ook kortsluiten door het een andere wending te geven. Het gaat er niet eens om of frontaal geplaatste ogen zo nodig bij een roofdier horen, maar of je paard dat zo ervaart. Ik denk dat dat evenmin het geval is. Een paard is niet bang voor niet-aanvallers, ook geen niet-aanvallende roofdieren (zie zebra's op TV). Ze leren uiteraard snel uit ervaring dat je voor een wél aanvallende predator moet vluchten, net als ze door dubbelsocialisatie kunnen leren met dezelfde predator knus samen een tukkie te doen. Aan de andere kant kan het ogenloze frietenbakje toch best wel es een enge alien herbergen ;-)

Groeten, Egon
Volg datum > Datum: maandag 18 juli 2005, 13:5118-7-05 13:51 Nr:29625
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:29592
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: niet meer bitloos voorlopig Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Frans Veldman schreef op maandag, 18 juli 2005, 9:35:

> e m kraak schreef op maandag, 18 juli 2005, 3:28:
>
>> Frans Veldman schreef op zondag, 17 juli 2005, 15:19:

> als slogan onder ieder bericht staan "ogen opzij betekent niet
> dat het geen roofdier is." Wat is zeg is dat ALS de ogen
> frontaal zijn geplaatst dat DAN het met grote waarschijnlijkheid
> een roofdier is.

of een aap, of een boombeest....


>
> Ik ben bekend met de materie hoor! Je probeert je nu als expert
> op te werpen maar je leest niet eens wat ik schrijf, en komt ook
> niet met een degelijke contra-theorie.

Verre van expert, maar beide genoemde auteurs zijn dat wel en zijn er nmm goed in geslaagd bijzonder subtiele materie toegankelijk voor een breder publiek te maken zonder in blabla te vervallen.

>
> Ik schrijf dat de stand van de ogen is geoptimaliseerd aan het
> bieden van goede overlevingskansen van de soort, jij doet dan
> net of dit verkeerd is en dat het "het vinden van het juiste

Nee echt niet, dit "geoptimaliseerd" ben ik onmiddelijk met je eens.
Waar we een klein dispuutje over hebben is dat er meerdere modellen zijn voor het proces van die optimalisatie. Maar zoals Wil ook al aangaf is dit pas het begin en gaat dit een kampioenschap "off-topic" worden. Hier niet zinvol.

[KNIP]

> Niets is genegeerd, ik heb overal de moeite genomen om een
> antwoord te geven, inclusief de fototjes. Wat wil je nou
> suggereren?

Nu doe je het negeren toch weer? Dubbel zelfs.
-In de post waar je nu op reageerde vroeg ik je te vertellen hoe jij dan denkt dat vogeltjes zonder frontale ogen zo kundig op takjes kunnen landen.
-In de post waar je nu op reageerde gaf ik een op het eind een andere ingang aan waarom het "mensen zijn roofdieren want hebben frontaalogen" niet eens voor paarden van belang is.

> Overigens neem je niet de moeite met een tegen-theorie te komen.

Die heb je dan meermaals verkozen niet te lezen :-P

> Is jouw theorie dat het louter toeval is dat er nauwelijks
> niet-predatoren zijn die de ogen aan de voorkant hebben? Dat het

Er zijn massa's predatoren, primaire en secundaire, in allerlei vormen en maten, en slechts een klein deel daarvan heeft die frontale staarogen: de klasse carnivora bij de zoogdieren. Dat hebben ze nogmaals gemeen o.a. de meeste primates (minus de meest primitieve toepaja's), en boombeessies als de koala e.d.. Aan de andere kant hebben de cetacea (toch ook secundaire predatoren) de ogen opzij, en om het helemaal onoverzichtelijk te maken zit er van alles tussenin. Dit kun jij toch net zo makkelijk gewoon opzoeken?

Je kunt ook zeggen dat er stomweg veel en véél meer beessies zijn met ogen meer opzij, of die nu carnivoor zijn of niet. Dat gaat niet alleen voor zoogdieren op. Een nog mooier voorbeeld bij vogels is hoe vliegenvangers (Muscicapinae spec.) vliegende insektenprooien uit de lucht vangen, en ook voor zwaluwen lijkt dit kinderspel. Frontaalogen? Valt mij niet op... maar probeer jij dat maar es met je frontaalogen en chopsticks.

> toeval is dat bij een konijn de ogen aan de zijkant zitten

Nee.

> maar bij een kat aan de voorkant, en dat omgekeerd net zo goed had gewerkt? Is dat jouw theorie?

Is niet gezegd, maar zou zeer zeker kunnen.

Zodra "frontaalogigen" last krijgen van hun kenmerk "frontaalogen" zullen die met de ogen meer opzij het voordeel krijgen. Maar dat is nu juist wat ik de hele tijd al beweer; het feit dat aapachtigen, katten, honden, en zo nog wat zich frontaal geplaatste ogen kunnen veroorloven zegt vóór alles dat die soorten op dat kenmerk geen selectiedruk ondervinden - nogal logisch als je aan de top van voedselketens staat. Maar dat is een ander mechanisme dan de "ratrace naar beter". Snap je nu hoe we verschillende benaderingen naar hetzelfde plegen?

>
> Ik ben op het punt gekomen dat ik geneigd ben om te zeggen: "ja hoor Egon, de plaatsing van de ogen is louter toeval en heeft niets met optimalisatie te maken. Bij een konijn aan de zijkant, bij de kat aan de voorkant, maar omgekeerd zou net zo goed hebben gewerkt, tis gewoon toeval. Dat er veel roofdieren zijn met de ogen aan de voorkant en nauwelijks prooidieren is ook gewoon stom toeval. Paarden letten er dan ook niet op, want ze weten dat het gewoon stom toeval is."
> Als dat je tevreden stelt dan neem je het bovenstaande maar aan, dan kunnen we deze discussie stoppen.

Neeneenee!!! Want dit zit er ook weer deels naast! Maar jij gaat ervan uit dat ALLES op dezelfde rechtlijnige selectieweg optimalisatie is, en negeert daarmee de neutraliteit van een massa eigenschappen en geneticalgarbage.

Zoals eerder al aangegeven acht ik de positie van ogen van ondergeschikt belang voor paarden, zélfs al zou een paard frontale ogenpositie met "carnivoor" verbinden.
Waarom ik er zo op door ga en tegen jou in ga komt omdat ik het van groot belang denk te zijn in de percepties die vooral in "NH" kringen heersen omtrent "roofdier mens versus prooidier paard" en "dominantie"-patronen, want in zichzelf al onbestaanbare tegengestelden zijn. Het verbaast me dat jou de grote nonsens in 1 en ander niet onmiddelijk opvalt. Maar laten we als je zin hebt daarop verder te gaan er alstjeblieft een nieuwe draad van maken.

Groetjes, Egon
Volg datum > Datum: maandag 18 juli 2005, 18:3218-7-05 18:32 Nr:29660
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:29658
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hoeveel paarden kunnen op de wei? Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Ilona Kooistra schreef op maandag, 18 juli 2005, 18:24:

> Horsewisper schreef op maandag, 18 juli 2005, 18:02:
>
>> is er niemand die het weet..ikzelf vind het wat veel er kunnen

>
> Ilona
> --
> let's keep on moving naturally!

Nee, sorry, dat kan zo niet, Iloon.
Het is best mogelijk die halve hectare als uitloopje te gebruiken, maar dan hebben we het toch niet over wei? Bovendien kun je op die manier niet zonder ruim voldoende schuilgelegenheden en vooral verharding.

Groeten, Egon
Volg datum > Datum: dinsdag 19 juli 2005, 10:0219-7-05 10:02 Nr:29690
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:29684
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: zonder hoofstel Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Piet schreef op dinsdag, 19 juli 2005, 9:33:

> Karin schreef op maandag, 18 juli 2005, 11:12:
>
>> Ik weet dat het nog steeds verre van PN afstaat, maar ik vind

> geleerd?
> Knap paard ook, is het een hengst? Reed je tijdens de
> wedstrijd met touwhalster?
> Piet

Gisteren ook de hele dag geprobeerd, maar Yahoo!Geocities werkt niet erg mee :-(
Alsmaar Sorry, this site is temporarily unavailable!
Kun je zo'n foto niet veel beter op mijnalbum.nl zetten?

Groetjes, Egon
Volg datum > Datum: dinsdag 19 juli 2005, 11:0119-7-05 11:01 Nr:29696
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:29694
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: zonder hoofstel Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Patchouli schreef op dinsdag, 19 juli 2005, 10:43:

> e m kraak schreef op dinsdag, 19 juli 2005, 10:02:
>
>> Piet schreef op dinsdag, 19 juli 2005, 9:33:

>> Groetjes, Egon
> Hoi Egon heb hem daar je gemailed maar kreeg hem terug?
> Gewoon je adres gebruikt van de ledenlijst..
> gr Caroline

als je me iets wilt mailen met het adres uit de ledenlijst moet je eerst even het NO SPAM daaruit verwijderen.
Volg datum > Datum: woensdag 20 juli 2005, 14:3620-7-05 14:36 Nr:29821
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:29820
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Oogkleppen Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Esther schreef op woensdag, 20 juli 2005, 14:15:

> Groeten Esther, die oogkleppen echt waanzin vind, e maakt er
> doelbewust een paard slechtziend mee.

En ik begrijp maar al te goed hoe dubbel gevoelig dat bij jou ligt.

Maar het is nog erger. De feitelijke bedoeling maakt een paard on-ziend, zonder de oogjes met de gloeiende pook te hoeven uitsteken. Onziend vanwege doordat ze met het hoofd in "loodlijn"-stand moeten lopen waardoor ze vóór zich uit ook niets zien. Jij zult iedereen als geen ander het gevoel van hulpeloosheid kunnen uitleggen, waardoor paarden geen andere optie rest dan zich overgeven aan de "druk" van de lamme die de blinde leidt.

Groeten, Egon
Volg datum > Datum: donderdag 21 juli 2005, 11:5921-7-05 11:59 Nr:29895
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:29891
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: kruiskruid Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Collane schreef op donderdag, 21 juli 2005, 11:31:

> Geachte Heer/ Mevr
>
> Als paardeneigenaresse en dierenliefhebster, maak ik mij

>
> Met vriendelijke groet,
>
> Collane Boekholt.

Wat typo's eruit gevist. MKZ toegevoegd. En een opmerking:
-Is het een goed idee om de tegenstelling tussen provinciaal NL en de rest van de wereld wat duidelijker te maken? Het is toch van de zotte dat JKK (nog steeds hoor) door een beetje domme natuurliefhebbers via gemeenten e.d. wordt uitgezaaid en geholpen terwijl het niet alleen in Engeland, maar van Canada tot Nieuw-Zeeland met hand en tand bestreden wordt, ook en met name via de overheden en reguleringen.

Groeten, Egon
Volg datum > Datum: donderdag 21 juli 2005, 12:0321-7-05 12:03 Nr:29897
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:29895
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: kruiskruid Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
e m kraak schreef op donderdag, 21 juli 2005, 11:59:

> Collane schreef op donderdag, 21 juli 2005, 11:31:
>
>> Geachte Heer/ Mevr

> tot Nieuw-Zeeland met hand en tand bestreden wordt, ook en met
> name via de overheden en reguleringen.
>
> Groeten, Egon

Oeps, vanwege het geknip van Frans zijn script moet je de broncode van "reageren" gebruiken.
Volg datum > Datum: donderdag 21 juli 2005, 14:2621-7-05 14:26 Nr:29934
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:29922
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: kruiskruid Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Esther schreef op donderdag, 21 juli 2005, 13:47:

> Collane schreef op donderdag, 21 juli 2005, 13:38:
>
>> Esther schreef op donderdag, 21 juli 2005, 13:17:

>
> Zal dat in mijn brief aan de raad ook vermelden.
>
> groeten Esther

Hm, zoals ik het lees stelt dat "convenant" weinig voor, en hebben de natuurfreaks gewonnen daar.
Het wrange is dat S. jacobaea totaal geen biologisch bijzondere of zeldzaamheidswaarde heeft, maar dat tussen de oren van natuurliefhebbers wel heeft vanwege die St. Jacobsmot. Dat is al 10tallen jaren zo. Staaltje van provinciaal denken helaas.

Groeten, Egon
Volg datum > Datum: donderdag 21 juli 2005, 14:2821-7-05 14:28 Nr:29935
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:29926
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: kruiskruid Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Peet schreef op donderdag, 21 juli 2005, 14:01:

> Vraagje:
>
> Is de rozet ook giftig?

JA
Volg datum > Datum: donderdag 21 juli 2005, 15:0021-7-05 15:00 Nr:29938
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:29937
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Volwassen of stijf? Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Huertecilla schreef op donderdag, 21 juli 2005, 14:50:

> Ilona Kooistra schreef op donderdag, 21 juli 2005, 13:45:
>
>> Huertecilla schreef op donderdag, 21 juli 2005, 13:39:

> op en af.
> Bijkomend voordeel is/was een fijner afstelbaarheid omdat je
> maar de helft van de gatafstand verstelt
> Is een béétje verworden dus.....

Wat is een "Zweedse" neusriem? Ik ken alleen de "Hannoveraanse" en "Engelse" als veel gebruikt.

Groetjes, Egon
Volg datum > Datum: donderdag 21 juli 2005, 23:4621-7-05 23:46 Nr:29971
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:29968
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verschil? Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Malenka schreef op donderdag, 21 juli 2005, 23:30:

> exquise schreef op donderdag, 21 juli 2005, 18:06:
>
>> Zo dat weet ik dan ook weer, dus ik kan met een gerust hard een
>> Stermerrie kopen?
> Ja, deze zijn goed gekeurd op ras standaard, beweging en
> uitstraling.

Hmm. Alleen als je veel van het ras weet, en vooral: het volmondig eens bent met de meestal contemporain-opportune selectiecriteria.

> Qua ras eigenschappen zou je bij een stermerrie dus goed moeten
> zitten. Het zegt echter niks over de gezondheid of het dagelijks
> karakter.
>
>> Ja het is een Fries en nu vraag ik me weer af
>> of het alleen Friezen zijn die dat allemaal hebben, maar dat
>> vroeg je je zelf ook al af he?
> Alle rassen hebben predikaten die te behalen zijn. Bij de meeste
> zit daar ook het ster predikaat bij. De KWPN'er is daar een
> voorbeeld van.

Ik zou enorm oppassen. Een fokker verkoopt in de regel niet zijn "beste" dieren, en al zeker niet "bewezen fokdieren", of er is iets mee. Buiten de stamboekcirceltjes in engere zin zijn al die "papieren" weinig waard.
Hiermee bedoel ik overigens allerminst dat je er zeker van kunt zijn dat het paard "niet goed" is, maar er is zeker niet minder reden tot grondig onderzoek dan bij het eerste het beste paard wat je op de markt van de slachter redt.

Groeten, Egon.
Volg datum > Datum: vrijdag 22 juli 2005, 15:3622-7-05 15:36 Nr:30018
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:29978
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verschil? Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
jose schreef op vrijdag, 22 juli 2005, 9:53:

De vraag was echter van Exquise die de ballen niet snapt van de doolhof aan stamboekdinges. Mijn insteek is overigens een niet-Friesche.

> e m kraak schreef op donderdag, 21 juli 2005, 23:46:
>
>> Malenka schreef op donderdag, 21 juli 2005, 23:30:
>>
>>> exquise schreef op donderdag, 21 juli 2005, 18:06:
>>>
>>>> Zo dat weet ik dan ook weer, dus ik kan met een gerust hard een
>>>> Stermerrie kopen?
>>> Ja, deze zijn goed gekeurd op ras standaard, beweging en
>>> uitstraling.

En dát vindt ik dus geen objectieve opmerking - omdat het goedkeuren véél meer zegt over commissies en ad hoc subcommissies dan over het paard. En daarom:

>> Hmm. Alleen als je veel van het ras weet, en vooral: het
>> volmondig eens bent met de meestal contemporain-opportune
>> selectiecriteria.
>>
> Ben ik met jou eens, waarom een Stermerrie kopen terwijl je
> niets van het ras weet?
> Zou het zelfde zijn als een Bugatti kopen en niets van auto's te
> weten, sterker misschien niet eens zo goed auto te kunnen
> rijden.
> Dat andere moeilijke woord ken ik niet, maar ik denk te
> begrijpen wat er staat: keuren en jureren blijft mensenwerk. Ook
> al is er een vast omlijnd fokdoel en keuringsbeleid vastgesteld.

Ik bedoelde er "de waan van de dag" mee.
Het enige fokdoel in de paardenhouderij dat noemenswaardig over de eeuwen heen nageleefd wordt is "winstsom" uit de Engelse Volbloed fokkerij.
Voor de rest is het stamboekgedoe in 2 hoofddoelstellingen in te delen:
1) museumfunctie (bijv. Przewalski, en land- en streekrassen)
2) verkoopmerk (bijv. Zangersheide, en alle "verbeterings"-gerichte clubs)
Meestal veranderd buiten de streek van herkomst 1) in 2)... voorbeelden te over van Arabs tot IJscoos. Je reinste luchthandel en mensenwerk, die ik hoogstens als contraindicatie durf aanbevelen.

> Er zijn genoeg mensen die het niet volmondig eens zijn met
> genomen beslissingen, daarvoor speelt er teveel binnen het
> stamboek (o.a. inteeltproblematiek), maar dat maakt het aan de
> andere kant ook zo interessant. Ik zou niet weten waarom je dan
> niet een Stermerrie kan kopen hoor...

Er "speelt een hoop" in iedere stamboekclub, zover ik in de loop der jaren begrepen heb. Dat moet je ook maar net leuk vinden. Ik waarschuw liever voor in wespennesten trappen.

>
>>> Qua ras eigenschappen zou je bij een stermerrie dus goed moeten
>>> zitten. Het zegt echter niks over de gezondheid of het dagelijks
>>> karakter.

Het zegt zelfs geen pest over het "ras". Het Friesche Paard was zo goed als verdwenen. Uit de allerlaatste individuen is, en zeker naar omstandigheden niet alleen maar onverstandig, een "nieuw" Fries Paard vermeerderd. De doelstellingen van nu alsook de paarden zelf lijken echter zelfs niet eens meer op wat het Friesche Paard pak em beet een eeuw geleden was.

Bij de IJslanders zijn beide processen in gang. Die zijn zowel landras als prestatiefokdoel, waarbij stamboeksgewijs (en waar hebben we dat eerder gezien) doel 1) t.o.v. 2) in toenemende mate in het verdomhoekje zit.

>
> Het zegt in die zin iets over de gezondheid dat alleen de betere
> exemplaren ster worden, het zegt dus wel degelijk iets over de

Nee dus, het zegt iets over wat een mensenclub op een gegeven ogenblik leuk vindt. Was het maar zo dat een stamboekhiërarchie degelijke veterinaire keuringen in hield....

> fokvastheid, vererfing en sterkte van een bepaalde merriestam,
> zeker als ook de verdere moederlijn ook predikaten heeft.
> Karakter: een beetje generaliserend maar je ziet het wel vaak,
> de beste paarden zijn vaak niet de makkelijkste! Als je een

Zeker al niet als er idioten bestaan die selecteren op de "minste makkelijke" door met rateltjes en vlaggetjes op keuringen in 1drachtige samenwerking met keurders dermate imbeciel te doen dat uitgerekend de in dit opzicht slechtste paarden worden gekozen. Dit kenmerk staat volkomen haaks op het practische gebruik waarvoor juist "bomvastheid" een pré is.

> fries koopt met het idee, o ze zijn zo mak en zo lief dan kun je
> nog weleens opkijken!
>>>

> en ook modelmerries verkocht. Een fokker kan nu eenmaal niet
> altijd alles aanhouden en moet dus weleens wat weg doen. Alleen
> als de prijs aan de lage kant zit zou ik argwanend worden en de
> reden willen weten.

Dus als het duurder is, is het beter? Dat vind ik pas kolder.

> Wat is de vraagprijs als ik vragen mag?
> En een goed papier heeft wel degelijk waarde! Niet alleen in
> financiele zin, maar het zegt ook iets over de kwaliteiten van
> je paard.

Het kan inderdaad iets over kwaliteiten zeggen, vooropgesteld dat je de mores van de desbetreffende club door en door kent. "Kwaliteiten" zijn dan ook lang niet altijd positief nmm...

> Een merrie die alleen stamboek is heeft nu eenmaal minder
> kwaliteiten in huis, dan een ster. Is vaak minder qua beweging
> en bouw!
> Ook de veulens uit een stermerrie zijn meer waard!

Alweer alleen binnen het kringetje van DIE club. Ik moet hierbij ook erg denken aan de campocrossers van HC en durf ongezien te gokken dat daar in de streek van herkomst heel anders over gedacht wordt en mee omgegaan dan in het Hollandse.

De hoofdreden waarom ik ooit IJscoos wou, is dat ik intelligente ponies wou die juist zo min mogelijk als verkrijgbaar door mensen gefokt zijn - en op IJsland is eeuwenlang het klimaat de ware selector geweest. Zoals de IJscofokkerij de afgelopen decennia verloopt kan nmm gezien worden als cursus voor "hoe verpest ik een landras op de snelste manier".

Groeten, Egon
Je leest nu alle berichten van "e m kraak"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
7960 berichten
Pagina 79½ van 531
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.