InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
5061 berichten
Pagina 17½ van 338
Je leest nu alle berichten van "Frans Veldman"
Volg datum > Datum: donderdag 6 mei 2004, 14:046-5-04 14:04 Nr:4845
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:4842
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: DE STRAAL--> rotstraal Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
kim geyskens schreef op donderdag, 6 mei 2004, 13:49:

> wat is rotstraal precies en waardoor kan veroorzaakt worden?

Rostraal is iets waarover nog volop gediscussieerd wordt. De theorie die ik (en natuurlijke bekappers) aanhang is dat rotstraal ontstaat als de doorbloeding van de hoef door te weinig beweging,verkeerde bekapping en hoefbeslag zo slecht is geworden dat de weerstand van de hoef enorm afneemt en het weefsel nog maar halflevend is. Zoals een afgestorven been wordt opgegeten door bacterieen zo wordt een half afgestorven hoef opgegeten door bacterien. Smeersels van buiten werken en de stal schoonhouden werken allemaal maar heel slecht om rotstraal tegen te gaan, logisch ook als je bovenstaande hebt gelezen.

In Deurne hebben ze een onderzoek uitgevoerd (staat op internet) dat vermakelijk is om te lezen. Ze gingen onderzoeken of het wat uit maakt of het paard in een box staat of op een stand. Het maakte dus niks uit. Wat ze hadden moeten doen is onderzoeken of het wat uitmaakt of het paard in de box of in de wei staat maar zover zijn ze daar nog niet. Het enige middel dat volgens hun bevindingen werkte tegen rotstraal is Formaline. Dit was wel een glimlach waard, want dat is precies het middel dat ik gebruik om doorgezaagde hoeven (voor onze cursus) te behoeden tegen bederf. Met dit middel kun je dode ledematen en dergelijke conserveren... Eigenlijk zouden ze nu in Deurne al kunnen weten wat rotstraal is....

> ik heb al paardenhoeven gezien die in de zool zo zacht zijn dat
> ja delen kan wegkrabben met een hoevenkrabber, is dat ook een
> vorm vanrotstraal of is het eerder normaal?

Nee dat is normaal. Het is een soort 'eeltlaag'. Onder die laag wordt het ineens wat 'wasachtig' en harder (je krijgt er met de krabber niks vanaf) en dat is de echte zool.

Groeten,
Frans
Volg datum > Datum: donderdag 6 mei 2004, 15:346-5-04 15:34 Nr:4855
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:4850
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ongenoegen Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Marianne schreef op donderdag, 6 mei 2004, 14:48:

> Frans: het zou je passen eens na te denken over het commentaar
> dat jouw richtig uitgaat over de wijze waarop je meent te moeten
> reageren op berichten. Geschreven tekst is soms erg zwart/wit en
> heeft niet de nuancering van je fysieke aanwezigheid: de manier
> waarop je vaak in teksten ‘inhakt’, ervaren vele
> lezers/schrijvers als héél erg onplezierig.

Niemand vindt het fijn als je iemand tegenkomt die een andere mening heeft. Mensen hebben geen problemen met mijn schrijfstijl zolang ze dezelfde mening hebben. Wat die schrijfstijl betreft: Ik ga er van uit dat iedereen wel weet dat je teksten anders kan lezen dan ze bedoeld zijn omdat intonatie en lichaamstaal ontbreken.

> Je haalt teksten
> uit zijn verband, ontwijkt de inhoudelijke stellingen..

Dat noem ik beschuldigingen. Onterechte dan wel te verstaan. Kun je het hard maken? Bij mij gaat een discussie erom om ergens mee verder te komen, meer niet.

> niet okay – op de allereerste plaats niet omdat jij ook de
> wijsheid niet in pacht hebt, en net als ieder ander het ook wel
> bij het verkeerde eind kan hebben.

Zoals je vaker op het forum kan zien voel ik me niet aangevallen maar verander ik mijn mening zodra iemand met duidelijke argumenten komt die niet overeen komen met mijn eigen opvattinen. Zoals de afgelopen dagen over MCPP, het natuurlijk bemesten, etc. Brengt iemand me op een ander spoor dan doe ik daar iets mee.

> Dat er een aantal mensen van dit
> forum besluiten niet meer ‘actief’ bij te dragen aan de
> discussie, zou je moeten betreuren in plaats van te zeggen ‘als
> je het hier niet aanstaat, duvel je maar op’ .. misschien moet
> je als gastheer van deze site dan toch ’s nadenken waarom mensen
> ze zich hiervan afkeren.

Die mensen zijn zich gaan afkeren in een periode waarin ik door cursussen, vakanties e.d. geen tijd had voor het forum. Als ik er al mee te maken had dan was het wel door mijn afwezigheid in die periode.

> Cornelie merkte in een mail terecht op ‘het lijkt wel een sekte’
> – inderdaad, gelijkgestemden worden al gauw een ‘mutual
> admiration society’ en verwerpen alles en iedereen die
> opvattingen, om welke reden dan ook, niet kunnen of willen
> delen.

Een sekte betekent voor mij meer dan alleen maar gelijkgestemden. Als dat jouw definitie is dan is de dressuurwereld ook een sekte, evenals de westernwereld, de vereniging van hoefsmeden, etc.

> opmerking als ‘hoe haal je ’t in je hoofd om zonder specifieke
> kennis van de situatie van het paard medische adviezen te geven’

Ik heb daar uitgebreid antwoord op gegeven, hoe Prednison een modern soort 'wonderolie' is geworden en dat men daar nu op terugkomt.

> wordt ook ontweken met een opmerking als ‘ik weet meer dan je denkt..’ …So what? Doe niet zo nutteloos gewichtig,

Heeft niets te maken met gewichtigheid maar met het vermijden van een verhaal dat eigenlijk niet op deze lijst thuishoort. Laat ik het samenvatten met de gegevens dat een gezinslid een zeldzame ernstige ziekte heeft gekregen, een tumor in de hypofyse, waarbij er allerlei veranderingen zijn opgetreden in de diverse hormoonsystemen (o.a. cortisonen) waar met allerlei medisch geexperimenteer geprobeerd is om deze systemen weer op orde te krijgen. Ik WEET dus van zeer nabij hoe cortisonen, prednison, e.d. werken, wat de verschijnselen zijn van zowel een tekort als een teveel.
Jammer dat die ene keer waarin ik inderdaad een vraag ontwijk (waar ik een goede reden voor heb) dat gelijk gebruikt wordt om weer eens stemming te maken op het forum.

> Nu zul jij, Frans mijn reaktie wellicht ook ( zoals je bij Henny deed) dit een ‘zeik-bericht’ vinden.. dat zal mij niet deren, maar geeft alleen nog maar meer inzicht.

Welnee. Maar kijk eens in de spiegel. Jij schrijft ook niet altijd even 'genuanceerd'. Wat er nu gebeurt is dat 4 mensen samen een clubje hebben opgericht, daar elkaar zitten op te stoken over mijn vermeende schrijftrant, en na een hele tijd met plezier mee te hebben gedaan het forum vaarwel zeggen op een moment waarop ik al minstens een maand geen mail meer heb geschreven, onder het mom van 'frans heeft ons weggepest', vervolgens wel mee blijven lezen en uitsluitend zo nu en dan nog een berichtje schrijven om mij de les te lezen.
Kijk dus eerst eens naar jezelf.

> iemand die geen seconde nadenkt over wat hem of haar voor de voeten geworpen wordt, en dientengevolge alles als ‘gezeik, gezeur en dom’

Ik begrijp best dat sommige mensen mijn schrijfstijl niet fijn vinden. Ik kan daar alleen niet zo gek veel aan veranderen, gelukkig zijn er zat mensen die er wel mee overweg kunnen. Take it or leave it maar laat het belerende vingertje maar achterwege.

> Wie heeft dan in hemelsnaam dat zelfverklaarde, hoge IQ van jouw gemeten? Een ‘zelftestje’soms..?

Waar gaat dit nou weer over? Als het over IQ-testen gaat is er niks 'zelfverklaards' aan. Door bepaalde persoonlijke problemen ben ik een aantal jaar geleden eens getest, hieruit kwam het -op dat moment voor mij verrassende- resultaat dat ik een wat meer dan gemiddeld IQ had wat veel dingen in mijn leven verklaarde. Lid geworden van de vereniging Mensa (waar je uitsluitend lid van kan worden als je op een officiele door een psycholoog afgenomen IQ-test beter scoort dan 98% van de mensen), veel geleerd, en inmiddels verzoend met het idee dat als ik ergens aan begin dat ik vrij snel veel kennis opdoe en dat veel mensen zich daaraan ergeren. Me anders voordoen dan ik ben, wat al als kind begonnen is om me toch maar vooral te conformeren aan het populaire gemiddelde, is iets wat ik niet meer doe. Ik ben ermee geboren en kan daar ook niets aan doen.

Genoeg uitgelegd zo?

Groeten,
Frans
Volg datum > Datum: donderdag 6 mei 2004, 15:436-5-04 15:43 Nr:4858
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:4854
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Witte lijn Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
hester schreef op donderdag, 6 mei 2004, 15:33:

> Nee, ik vroeg me af hoe een paard aan een verbrede witte lijn
> komt.

Het betekent gewoon dat de hoef in een slechte conditie is. Dat kan komen door te weinig beweging, verkeerde bekapping, te weinig doorbloeding, algemeen slechte conditie, etc.
Wij zien het het meeste bij paarden die beslagen zijn (geweest) en een gebrekkig hoefmechanisme hebben. Door andere leefgewoonten, andere bekapping, etc. gaat het meestal over.
Gerelateerd aan die verbrede witte-lijn is een trompet-achtige vorm van de hoef en een platte zool. Op de website kun je hier tekeningen van vinden, waarom deze verschijnselen met elkaar samenhangen.

> Mijn Haf heeft dat nl en mijn smid blijft maar herhalen dat hij
> afvalstoffen niet kwijt kan. Ik durf hem niet te reinigen, hij

Afvalstoffen worden vanzelf door de lever en nieren verwijderd, mits er maar voldoende doorbloeding is. In de natuur worden paarden ook niet 'gereinigd' (wat dat dan ook moge zijn). Als je de doorbloeding optimaliseerd ben je al een heel eind op weg.

Groeten,
Frans
Volg datum > Datum: donderdag 6 mei 2004, 15:496-5-04 15:49 Nr:4863
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:4862
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: gettes, bandages en dergelijke... Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
kim geyskens schreef op donderdag, 6 mei 2004, 15:35:

> momenteel is het bij ons op de manege een rage om je paard
> gettes aan te doen. liefst nog aan alle 4 de benen.
> persoonlijk zie ik hier het nut niet van in, ook omdat we met

> en voor de rest geen enkel nuttig effect hebben (behalve
> transportbandages in de trailer voor de bescherming)
>
> wat denken jullie hiervan?

Al dat soort dingen versterken niets. Het is hetzelfde dat je om een strakgespannen touw een plakbandje draait of er een kokertje omheen doet. Het touwtje zal niet meer trekkracht krijgen, het enige wat je ermee bereikt is dat het touwtje beter bestand is tegen inwerkingen van buitenaf (een mes of zo).
Met bandages e.d. is het precies zo. Ze versterken de pezen of spieren niet, ze beschermen (althans dat is de bedoeling) tegen inwerkingen van buitenaf. Dus schoppen van andere paarden, struikelen op een boomstronk, enzo.

Wat bandages e.d. in ieder geval doen zijn: de bloedsomloop verhinderen, de warmte-afvoer verhinderen, zout en zand opsluiten zodat het gaat schuren, niet meerekken als de spieren opzwellen, etc.

Een dierenarts heeft mij eens verzucht dat ze jaarlijks veel meer patienten krijgt die iets hebben opgelopen door bandages dan patienten die iets niet hadden gekregen als ze bandages hadden gehad. Het doet meer kwaad dan goed dus.

Ook in de trailer gebruik ik dat soort spul niet (meer). Ik zou niet weten waar het tegen zou moeten beschermen.

Groeten,
Frans
Je leest nu alle berichten van "Frans Veldman"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
5061 berichten
Pagina 17½ van 338
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.