InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
17 berichten
Pagina 1 van 2
Je leest nu alle berichten van ""
Volg datum > Datum: vrijdag 13 augustus 2004, 15:2313-8-04 15:23 Nr:9818
Volg auteur > Van: Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: hoe scheiden we deze twee Structuur
Dit is het eerste berichtje dat ik schrijf en ik ben blij dat ik deze site heb gevonden. Ik vind het erg belangrijk om dieren waarmee je omgaat goed te leren begrijpen zodat je in kunt spelen op hun belevingswereld.
Mijn dochter heeft pas een eigen paard gekocht na ruim 13 jaar rijden op de manege. Maar een eigen paard is toch anders en er komen zo heel wat vragen op ons af. Het is dan zo fijn om die te kunnen delen met andere liefhebbers en graag ik wil jullie wat voorleggen.
Arlando van de Tibbe is een 3 jarige halflinger. Vlak voordat ze hem kocht is hij gecastreerd. Hij heeft langere tijd de leiding gehad over 3 andere hengsten.
Nu staat Arlando samen met een 16 jarige fjord in de wei. We hadden gedacht dat de fjord het voortouw zou nemen maar het is Arlando geworden.

Ze kunnen vanaf de allereerste dag goed met elkaar opschieten. Als we de wei inlopen en beide paarden begroeten gaat het nu goed. In het begin accepteerde Arlando niet dat Iwan ook werd begroet. Hij legde dan zijn oren in zijn nek en dan ging Iwan al opzij. Als we met Arlando de wei uit willen dan komen ze beide al aanlopen, Arlando krijgt zijn halster om en we nemen hem mee. Iwan de Fjord schikt zich daarin hij is niet echt opdringerig maar zou ook wel meewillen. Maar is nu het omgekeerde het geval, wil de baas van de fjord zijn paard meenemen dan verhindert Arlando dat op elke manier. Hij gaat er rondjes omheen lopen, bijt Iwan in zijn billen zodat hij ook niet met zijn baasje mee kan lopen. Zoals wij dit gedrag invullen wil hij Iwan (de enigste van zijn kudde) bij zich houden. Toch moeten de paarden van tijd tot tijd uit elkaar. Hoe kunnen we dit op een begrijpelijke manier voor de paarden aanpakken.

alvast bedankt voor het meedenken. Groetjes Saskia
Volg datum > Datum: zaterdag 14 augustus 2004, 15:0914-8-04 15:09 Nr:9864
Volg auteur > Van: Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: anita, hanna, piet, jos, lotte, frans, maaike en alle anderen Structuur
Ik had zo gehoopt dat iemand een idee had over hoe ik de twee ruinen goed kan scheiden als we ze uit de wei willen halen. Wie heeft met dit probleem te maken gehad en hoe heb je het opgelost. Mijn berichtje is gisteren geschreven. Ik hoop dat jullie het alsnog even willen lezen. Ik hoop dat er een oplossing voor te vinden is. Dat moet toch haast wel.

Groetjes Saskia
Volg datum > Datum: zondag 15 augustus 2004, 10:5715-8-04 10:57 Nr:9899
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:9866
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hoe scheiden we deze twee Structuur
Hallo Esther,
Ondanks dat je schrijft er niet mee in aanraking te zijn gekomen, toch zou je waarschijnlijk de goede beslissing genomen hebben. Je moet denk ik ook de persoonlijke ruimte behouden. Met nog een aantal tips in de volgende reacties denk ik dat ik begrijp wat er aan de hand is. Nu nog proberen het leiderschap naar mij toe te trekken. Er is nog veel werk aan de winkel. We hebben Arlando pas 2 maanden. Ondanks dat hij in die eerste drie jaar bij de fokker als een lief betrouwbare hengst is opgevoed moeten wij nu aan het werk om dat voort te zetten. Wel een uitdaging. Ik laat weten hoe het mee gaat.

Groetjes Saskia Esther schreef op zaterdag, 14 augustus 2004, 16:10:
Volg datum > Datum: zondag 15 augustus 2004, 11:0615-8-04 11:06 Nr:9901
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:9871
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hoe scheiden we deze twee Structuur
Hallo Linda,

Een touw meenemen lijkt me inderdaad een goede tip. Ik moet ook aan de slag om meer indruk te maken op Arlando. We hebben hem nu 2 maanden en zijn er al een eind mee op weg. De eerste weken konden we niet gewoon met hem over de weg wandelen omdat hij constant als eerste wilde lopen, hij hinnikte alles bij elkaar, deed lastig als we andere paarden tegen kwamen. Dat is nu verleden tijd. Hij blijft keurig achter lopen en heeft niet meer de neiging om voorop te lopen. We wandelen veel met hem om hem zo aan zoveel mogelijk situaties te laten wennen. VOor ons is het allemaal nieuw en proberen we wat we kunnen. Wat we in ieder geval wel doen is heel consequent blijven naar hem toe. Dat moeten we nu ook gaan doen als we Iwan uit de wei halen. En dan nog hopen dat de eigenaar van Iwan het ook allemaal zo gaat doen. Wij moeten er natuurlijk voor gaan zorgen dat Arlando het toelaat. We gaan aan de slag met alle genoemde tips. Bedankt. We laten weten hoe het verder gaat.

Groetjes SAskia

Linda schreef op zaterdag, 14 augustus 2004, 20:02:
Volg datum > Datum: zondag 15 augustus 2004, 11:2515-8-04 11:25 Nr:9902
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:9876
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: anita, hanna, piet, jos, lotte, fra Structuur
Hallo Anita

Allereerst heb ik snel even op jouw site gekeken en nog niet gelezen maar daar zag ik iets staan over clickertraining. Ik heb een hollandse herder die ik vanaf pup met de clicker heb getraind. Daarom was ik ook op zoek naar geschikte informatie over de clickertraining bij paarden. Misschien dat dit probleem bij Arlando ook met de clicker op te lossen is. Ik hou helemaal niet van geweld en afdwingen. Voor mij is duidelijk geworden dat het ook op een andere manier kan. De eerste hond heeft alles nog geleerd volgens de methode slipketting en Tilou die we nu hebben doet even veel, misschien wel meer met clicker. Er komt geen geweld aan te pas. Heerlijk om zo te communiceren met je hond. Dat moet naar mijn idee met elk dier kunnen. Maar Arlando is natuurlijk nieuw voor ons. Met honden heb ik al jaren ervaring en met paarden niet. Dat is een nieuw leerproces wat we ingaan. En ik hoop, dat het met hulp van mensen die er veel van weten, dat het allemaal goed gaat. Dat het een blij, tevreden paard blijft wat goede manieren kent en respect krijgt en houdt voor mensen.

> -jouw ruin het eerst te laten pakken; deze vast te binden aan
> het hek (dat

Het aanbinden is sinds we hem hebben lastig. Hij is tijdens het poetsen in zijn halster gaan hangen en dat is geknapt. Nu gaat hij steeds naar achteren zodat het touw strak komt te staan. Als we bij hem weglopen kan hij niet alleen blijven staan. Het lijkt dat hij bang is of dat hij ons in de maling neemt. We zijn er nog niet uit. Als we met z´n tweeen zijn dan poets INge hem en is sta bij zijn hoof. Het halstertouw hangt los door de ringen zodat het niet strak komt te staan. Mocht hij iets achteruit lopen dan halen we hem weer naar voren. Soms doet hij het een paar keer voordat hij rustig blijft staan. Hij heeft naar mijn idee ook weinig rust om lang stil te staan. Wat beter werkt is hem gewoon los te laten staan. Dat doet hij goed. Toch is aanbinden nodig en misschien heb je hier ook een tip voor hoe we dat het beste kunnen leren zonder dat hij steeds zijn halster stuk trekt.

> -er komen twee ingangen in het weiland en het weiland wordt in
> twee stukken
> verdeeld. Groot voordeel is dat jouw 'baasje' niet steeds in
> zijn gedrag
> bekrachtigd wordt omdat het hem steeds lukt de ander te claimen.

Ik realiseer me dat hij niet steeds in zijn gedrag bekrachtigd moet worden. Nou neemt die andere eigenaar Iwan maar af en toe mee. Hij mag maar een paar keer per week de wei uit. Helaas.

> Zowieso ben ik erg voor een 'sluis' in de wei als er meerdere
> paarden in

Dit is een goed idee. Ik denk dat we dit in ieder geval al kunnen realiseren. We staan af en toe behoorlijk te klunzen met de stroomdraden.

> Take care!

Zal ik doen.

Bedankt voor je meedenken.

Groetjes SAskia
Volg datum > Datum: zondag 15 augustus 2004, 11:4615-8-04 11:46 Nr:9903
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:9886
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hoe scheiden we deze twee Structuur
Hallo HannahFroukje,

> Maar wat ik wel weet is dat je in elk geval niet moet proberen
> om Arlando te "leren" om niet dominant te zijn. D.w.z. ga je het
> gedrag afstraffen, dan zal dat misschien met heel veel druk
> helpen, maar geeft het geheel toch een negatief tintje en kan
> makkelijk leiden tot nog erger.

Ik kan me voorstellen dat je die dominantie op verschillende manieren kunt benaderen. Voor mij is het inderdaad geen optie om het met geweld en straf te doen. Dat is mijn aard niet en ik heb gemerkt dat je met geduld en goede begeleiding ver komt.

> Ik denk zelf dat het het verstandigst zou zijn om op een
> eerlijke manier Arlando te bevestigen in zijn leiderschap,
> gevolgd door een bevestiging van JOUW leiderschap. Aan dat
> laatste zul je moeten werken, want blijkbaar is dat dus nog niet
> helemaal ok! (vind ik hoor).

Dat mijn leiderschap nog niet ok is dat klopt hoor. Ik ben zover nog niet. We hebben hem nu 2 maanden en zijn al flink met hem aan de slag geweest. Het is al een stuk beter dan dat we hem kregen. Als we nu buiten wandelen blijft hij keurig achter lopen. In het begin liep hij als het haantje voorop en was het moeilijk hem naar achteren te krijgen. Heel opgewonden, letterlijk, liep hij dan. Geen gewone rustige stap maar constant alert en nerveus. Hij reageerde op alle paarden. Waarschijnlijk zaten toen de hormonen nog flink in de weg. Hij was 3 weken voordat we hem kregen gecastreerd en kwam ook nog en een stal te staan naast een merrie die op dat moment hengstig was. We konden wel door de grond zakken. Niet leuk voor hem en niet leuk voor ons. Maar ja, je hebt niet zomaar iets anders voor een tijdje. BOven dien lopen er overal hengstige merries rond, die kun je niet vermijden. Wij moesten leren er mee om te gaan en daar zijn we mee begonnen. En veel lukt er wel en veel nogn iet. En ik denk dat bijna alles te maken heeft met het leiderschap wat we nog niet hebben en wel moeten verdienen. En daarin willen we zo graag advies. We zijn ook van plan om cursussen te gaan doen wb. het grondwerk.

> Elke keer als ik de wei in kom zou ik Arlando aanhalen, aaien
> borstelen, knuffelen, zodat hij heel zeker weet dat jij weet dat
> HIJ de leider is. Negeer Iwan volkomen, het is Arlando's recht
> om als eerste bij je te komen, en Iwan zal dat ook accepteren en
> normaal vinden dat hij als eerste aandacht krijgt.

Dit herken ik helemaal uit het hondengedrag. De leider komt op de eerste plaats.
>
> Vervolgens gaat het erom, of Arlando ook accepteert dat JIJ wat
> hem betreft de lakens uit kunt delen. Je hebt al bevestigd dat
> hij hoger in rang is dan Iwan, maar nu gaat het erom of hij ook
> weet dat jij (of die ander) hoger in rang bent dan Arlando.

Dit stukje is nog niet voor elkaar. Wij moeten nog een stapje op de ladder omhoog zodat we Arlando kunnen leiden.

Je zou hem b.v. in elk geval
> kunnen leren om in de bak te reageren op een teken van
> "wegsturen", dan kun je hem op die momenten dat dat nodig is
> duidelijk maken, dit gedrag is niet acceptabel, sodemietert u
> maar even op.

Dat wegsturen, hoe heb jij dat je paard geleerd. Ik ben er wel mee bezig. Ik laat Arlando los in een kleine ruimte en neem dan steeds zijn plaats in. Op een gegeven moment gaat hij rondjes lopen en kan hem zo op de volte houden. Door het veranderen van mijn positie loopt hij de andere kant op.
Dit gaat goed. Als ik na een tijdje stop (ik weet niet of alle signalen van overgave er al moeten zijn maar hij heeft wel steeds zijn binnenoor naar me toegedraaid en laat zijn hoofd wat hangen, niet altijd) en ik ga rustig in het midden staan dan komt hij naar me toe. Ik raak hem dan overal aan en als ik wegloop loopt hij vaak achter me aan. Is dit de manier die je bedoelt of doe jij ook nog andere dingen.

Groetjes Saskia
Volg datum > Datum: zondag 15 augustus 2004, 12:1915-8-04 12:19 Nr:9907
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:9881
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hoe scheiden we deze twee Structuur
Hallo Nick
>
>> Zoals je later al geschreven had...het antwoord duurde je te
> lang?

Ja, het lijkt alsof ik heel ongeduldig ben als ik het zo opschrijf, maar er zit wat anders achter. Ik popel naar informatie en ik heb wat snel het idee dat andere problemen of vraagstellingen misschien interessanter zijn om op te reageren en zo mijn vraag ( die voor mij zo belangrijk is) over het hoofd wordt gezien. maar ik merk wel dat dat niet zo is. Ook jij alvast bedankt voor het meedenken.

>> Arlando van de Tibbe is een 3 jarige halflinger. Vlak voordat
>> ze hem kocht is hij gecastreerd. Hij heeft langere tijd de
>> leiding gehad over 3 andere hengsten.
>> Nu staat Arlando samen met een 16 jarige fjord in de wei. We
>> hadden gedacht dat de fjord het voortouw zou nemen maar het is
>> Arlando geworden.
>
> Tja dit soort dingen kun je van te voren niet voorspellen....
> Wat me wel bezig houd...hoe oud waren de andere 3 hengsten?
> Waarschijnlijk jong? gezien de leeftijd van Arlando en dan zijn
> leiderschap...

Arlando was een jaar ouder dan de drie anderen. Misschien wel logisch dat hij dan de leider is maar daarom dacht ik ook dat Iwan van 16 de leider zou worden over Arlando.

> Als ik dit zo lees komen bij mij de volgende vragen...
> Hoe lang hebben jullie Arlando al en is Arlando nog niet zoveel
> met mensen in aanraking geweest??

We hebben Arlando in mei gekocht. Hij stond bij de fokker op stal en is alleen met de fokker in aanraking geweest en met stagiaires. De laatste maanden zijn ze bezig geweest om hem in te rijden wat heel goed is gegaan. Hij heeft al wel op twee-jarige leeftijd eht longeren geleerd. De fokker heeft overigens wel heel veel tijd aan zijn paarden gesteed.

> Ik krijg hier nml. de indruk dat het 2 benig wezen tegenover dit
> paard niet veel indruk maakt.

De fokker hoefde maar licht zijn stem te verheffen en Arlando was al flink onder de indruk. Voor hem ging Arando door het vuur.

> Ofwel , hij accepteerd de mens nog niet als leider, iets waar
> naar mijn mening aan gewerkt zou moeten worden.

Ik denk dat het klopt dat hij onze leiding nog niet accepteert zoals het wenselijk is. We hebben al wel het een en ander gewonnen. Met wandelen blijft hij keurig achter lopen, hij loopt vrij rustig langs andere paarden als we die op weg tegenkomen, hij hinnikt niet meer de hele weg. Ik denk dat hij ook last had van zijn hormonen. Kan ook wel he?
Aan dat leiderschap moeten we hard werken. Ik ben er druk over aan het lezen maar in de praktijd toepassen is een tweede.
Ik heb gisteren een touwhalster geknoopt om het wijken te oefenen. Ik lees hier en in de boeken dat dat erg belangrijk is dat hij dat doet.

> Daarnaast de adviezen zoals al door de andere gemeld...touw mee
> de wei in en tussen de paarden blijven om zo jullie ruimte te
> kunnen ´beveiligen´en kenbaar te maken.
> Rondjes draaien met het touw en als hij zich daar niks van
> aantrekt sneller ronddraaien zodat het een geluid gaat maken en
> met je eigen stem en lichaamstaal natuurlijk ook duidelijk maken
> dat i weg moet wezen... wel stoppen zodra hij wegloopt en met
> stem belonen...

Ik ga zeker een touw meenemen als ik Iwan een keer meeneem. Als ik Arlando pak gaat het allemaal goed maar dat is logisch. Arando neem ik iedere dag mee. Iwan vindt het niet leuk maar laat het wel toe.

> Als hoofdzaak zou ik dus echt gaan werken om hem toch duidelijk
> te maken dat hij mensen kan vertrouwen en moet accepteren als
> leider en dus ook de leiders beslissingen (in dit geval de

> ook van je lichaam,zelfs alleen van je ogen...
> Veel werk te doen dus voor jullie, en als je wat geduld hebt zal
> hij snel begrijpen wat de bedoeling is.... laat je ons weten hoe
> het verloopt...?

Even over die join-up. Ik wil graag van je weten of ik het goed doe. Ik probeer het zo goed mogelijk te beschrijven.

Allereerst zet ik met lint een stuk van de butienbak af. Ongeveer 15 bij 15 meter. Ik laat Arlando los. Helaas staan er aan de zijkanten van de bak allerlei planten en gras die hij lekker vindt. Als hij zijn gang gaat en niet meer op me let dan loop ik naar hem toe richting achterhand, draai een keer met mijn touw of gooi het naar hem toe. Hij begint dan meestal in een draf te lopen. Hij loopt dan naar een andere plaats waar gras staat. Ik blijf naar hem toelopen en dwing hem bij het gras weg te lopen door wat krachtiger met mijn touw te zwaaien of het weer naar hem toe te gooien. Op een gegeven moment zie ik dat hij me in de gaten gaat houden. Als hij naar het gras wil lopen en hij ziet me aankomen dan loopt hij snel door. Als we zo ver zijn dan blijft hij rondjes lopen. Ik kan door mijn positie te veranderen hem de andere kant op laten lopen. Als hij in een rustige draf loopt dan probeer ik me ook in een ontspannen positie op te stellen en als hij dreigt stil te vallen doe ik mijn drijvende arm wat omhoog en dan loopt hijweer door. Ik wacht steeds op de signalen. Het binnenoor is al snel op me gericht. Zijn hoofd laat hij ook wel zakken maar dat smakken blijft achterwegen. Soms denk ik het te zien. Wel komt hij steeds dichter naar binnen lopen. Als ik deze signalen zie dan stop ik en ga ik rustig in het midden staan. Arlando stopt met lopen, en na een paar tellen komt hij naar me toe. We staan dan even zo en dan ga ik hem overal aanraken. Ik mag alles doen en hij blijft rustig staan. Als ik wegloop loopt hij achter me aan.

Maar soms loopt hij niet achter me aan en dan begin ik weer op nieuw.

Ik weet ook niet of ik niet twee dingen door elkaar haal. Is dit de join-up of is dit ook een vorm van training die niets met de join-up te maken heeft. Voor mij is het niet volkomen duidelijk.

Het lijkt haast op een vorm van longeren zonder longeerlijn.

Als je nog andere tips hebt voor mij om het leiderschap te kunnen verdienen bij Arlando dan graag. Zo aan je reactie te zien heb je al de nodige ervaring met paarden. Als beginnend paarden.... zal ik het noemen, (ik ben niet de eigenaar maar mijn dochter), ben je toch wat snel onzeker vooral als je het zo goed wilt doen. Geen geweld, vooral eerlijk willen zijn tegenover je paard, het ´t paard naar de zin willen maken zodat hij ook plezier heeft in zijn leven, de eentonigheid van eindeloos in de stal op in de wei staan doorbreken door oefening en wandelen in de natuur ed. We willen vooral proberen te voorkomen dat het een onhandelbare ruin wordt
die in alles zijn zin krijgt of het recht neemt.
Daar kunnen we de hulp van deskundige mensen goed gebruiken.
We willen in het najaar ook beginnen met een cursus maar zijn nog bezig informatie in te winnen.

Groetjes Saskia
Volg datum > Datum: zondag 15 augustus 2004, 12:2415-8-04 12:24 Nr:9909
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:9900
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hoe scheiden we deze twee Structuur
Hallo Jo,

Goed te horen dat je zelf ervaring hebt met dit gedrag en dat de manier van optreden goed helpt. Misschien moet ik Iwan (hij is niet van mij) wat regelmatiger uit de wei halen om Arlando eraan te laten wennen en dan op de manier die wordt beschreven door jullie. Ik zal het touw maar trouw meenemen, het kan dus echt van pas komen.

Groetjes Saskia
Volg datum > Datum: zaterdag 21 augustus 2004, 14:1921-8-04 14:19 Nr:10159
Volg auteur > Van: Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: bericht Telegraaf 12-8 Gele sluipmooordenaar bedreigd paardenlevens Structuur
Op 12 augustus stond een uitvoerig bericht in de Telegraaf met als kop:
Gele sluipmoordenaar bedreigd paardenlevens.

Het schijnt dat er in Engeland al veel paarden het slachtoffer zijn van deze plant. Ook voor koeien en schapen is deze plant giftig. De paarden kunnen in de wei de plant onderscheiden en eten het niet vanwege de geur die hun tegen staat. Maar als de plant op weides staat waarvan hooi wordt betrokken dan wordt het haast onmogelijk voor het paard. Gemaaid en gedroogd is het niet te onderscheiden van de rest en wordt het gif van deze plant weer in de lever opgeslagen totdat de grens is bereikt en de paarden doodgaan.

Saskia van de Schoor
Volg datum > Datum: woensdag 25 augustus 2004, 13:0325-8-04 13:03 Nr:10431
Volg auteur > Van: Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: de wei lijkt wel een zwembad Structuur
Hallo allemaal,

Op het moment kunnen de paarden niet naar buiten omdat de weides zo vol met water staan. In deze natte periode trappen ze alles kapot. Nu wilden we een stuk van een weide afschermen en er een paddock van maken. Zo kunnen ze in de wintermaanden ook lekker naar buiten.

Mijn vraag is of iemand weet wat je het beste voor bodemmateriaal kunt gebruiken. Is dat zand of zijn er nog andere mogelijkheden.

Is het slecht voor de hoeven als paarden overdag veel in modder en natte bodem lopen en ´s avonds op stal staan.

Groetjes Saskia
Volg datum > Datum: woensdag 25 augustus 2004, 22:2125-8-04 22:21 Nr:10462
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:10458
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Huifbed was luchtzuigen Structuur
HALLO Marsha,

Fijn dat je schrijft dat je er niet zomaar zand over moet gooien. Ik had het idee om dat wel te doen. Welke onderlaag kun je het beste gebruiken. En komt daarboven op dan zand. Weet je ook waar je die materialen kunt halen. En dat draineren, hoe gaat dat in z´n werk. Ik heb er nooit mee te maken gehad. Hoe zit het met de kosten. Wij staan namelijk bij iemand gestald en huren de stalling en weide. Het is dus de bedoeling dat die mensen het doen maar die hebben ook voor het eerst paarden staan en weten er ook niets van af. We zijn allemaal beginners die wel wat hulp van de wat verder gevorderde kunnen gebruiken.

Groetjes Saskia

arsha de Blieck schreef op Wed, 25 Aug 2004 22:05:51:
Volg datum > Datum: woensdag 25 augustus 2004, 22:4625-8-04 22:46 Nr:10463
Volg auteur > Van: Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: hoe leer je het paard de clicker aan Structuur
hallo allemaal,

Mijn hollandse herder langhaar heb ik van begin af aan getraind met de clicker. Dit heeft prima resultaten. Om het haar te leren heb ik een aantal keer geclickt en haar na de click iets lekkers gegeven. Als je dan na een tijdje clickt en de hond kijkt op een manier van , hoe zit het met mijn lekkers, dan heeft hij de click begrepen en kun je er verder mee aan de slag.

Met de 3 jarige haflinger van mijn dochter die ik samen met haar verzorg wil ik ook graag starten met de clicker maar hoe leer je hem de clicker aan. Doe je het hetzelfde als bij een hond of moet je dat anders aanpakken. Ik heb het idee dat het paard dan zo naar je handen blijft happen als hij weet dat het daar vandaan moet komen.

Ik hoop dat degene die ervaring heeft met de clicker bij paarden mij het allereerste begin uit wil leggen.

Groeten Saskia
Volg datum > Datum: donderdag 26 augustus 2004, 1:0026-8-04 01:00 Nr:10468
Volg auteur > Van: Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: ik ben bij de 1100 Structuur
Deze site ken ik nog niet zolang maar vind het razend interessant wat er allemaal wordt geschreven. Ik ben het van het begin af aan door aan het lezen en ben nu bij bericht 1100.

Ik hoor veel over Parelli. Kan iemand mij uitleggen wie dat is en wat het precies is.
Wat houdt dat Parelli pakket in?

Saskia
Volg datum > Datum: donderdag 26 augustus 2004, 1:0526-8-04 01:05 Nr:10469
Volg auteur > Van: Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Wat valt er allemaal onder het grondwerk Structuur
Ik denk dat er met grondwerk wordt bedoeld het werken met je paard terwijl je er niet op zit. Ik lees regelmatig dat het oefenen van grondwerk de relatie met je paard versterkt en dat hij meer respect voor je krijgt.

Onze haflinger van 3 jaar gaat keurig achteruit als je hem zachtjes tegen zijn borst tikt, hij draait zich om als je tegen zijn bil tikt. Wat moet hij nog meer kennen als je het hebt over wijken voor druk en hoe leer je hem dat dan.

Wat is er nog meer te doen bij het grondwerk dan wijken voor druk waardoor het paard je meer als leider gaat zien.

saskia
Volg datum > Datum: donderdag 26 augustus 2004, 1:1526-8-04 01:15 Nr:10470
Volg auteur > Van: Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: wat kan je zoal met je paard allemaal doen Structuur
´s Morgens ga ik naar Arlando om hem te verzorgen. Hij is van mijn dochter die hem berijdt maar ik ben ook veel met hem bezig omdat ik zo geniet als ik bij hem in de buurt ben. Als ik ´s morgens naar hem toe ga om hem te verzorgen dan wil ik steeds allerlei dingen met hem doen om de band te versterken. (We hebben hem pas vanaf mei) Toch reikt mijn fantasie niet verder dan de volgende dingen.

Lekker poetsen en hem overal aanraken. Hij staat dan soms heelmaal weg te doezelen.

Ik probeer hem te leren achteruit te lopen als ik tegen zijn borst tik, of om opzij te gaan als ik tegen zijn bil tik. Dat gaat goed. Wat kan ik nog meer doen als het om wijken gaat.

Ik wandel met hem door de wei aan een los halstertouw, laat hem stoppen en doorlopen op een commando.

Ik ga soms met hem naar de bak om andere dingen te oefenen maar het gaat mij erom dat ik graag wat tips en leuke dingen zou willen doen met hem die zo even tussendoor kunnen. Gewoon omdat het leuk is om te doen. SPelletjes o.i.d.

Wie heeft een idee

Saskia
Je leest nu alle berichten van ""
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
17 berichten
Pagina 1 van 2
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.