InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18908 onderwerpen
275519 berichten
Pagina 700½ van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: donderdag 26 augustus 2004, 10:4926-8-04 10:49 Nr:10491
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:10485
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: je een ongeluk zweten? Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Nu we het toch over conditie hebben, hier een mooie richtlijn uit de endurance hoek: Groet, Michiel ( straks deel 2)

Endurance training
http://www.deronline.nl
http://hartslag.fuld.net

Elke training moet beginnen met een goede warming-up. Zelf stap ik minstens een kwartier en in het volgende kwartier alleen drafreprises, d.w.z. 100 m draf, 300 m stap, 200 m draf, 200 m stap, 300 m draf, 100 m stap etc... dus steeds iets langer draven en minder stappen. Een gezond en redelijk getraind paard moet in een rustige draf (op niet al te zware ondergrond!) niet boven de 100 hartslagen per minuut komen, de mijne doet het wanneer ie goed in training is en er geen gekke dingen zich voordoen rond de 80. Een goede warming-up duurt minstens een half uur! En als je het echt serieus doet zeker drie kwartier. Is je paard eenmaal lekker warm (maar niet kletsnat van het zweet!) ga je aan het werk.

E N D U R A N C E B A S I S T R A I NI N G

V o o rwo o r d

Men heeft mij gevraagd of ik mij zou willen bezig houden met de basisvorming van de endurance-ruiters .Als je zelf alles alleen moet uitzoeken kost dat veel tijd.Het gaat dus veel sneller als je van te voren al heel wat nuttige informatie krijgt.Helaas zijn er niet zo veel goede bronnen.De beste informatie vind je helaas alleen in engelstalige boeken.En dan nog moet je het kaf van het koren scheiden.Uit mijn ervaring vanuit het zadel en de vele boeken die ik ooit las, heb ik gekozen voor een trainingschema dat voor ieder paard geschikt is als basistraining.Na de basistraining is het aan de ruiter om te weten hoe hij de conditie van zijn paard nog kan verbeteren.Want ieder paard is verschillend,en wie kent zijn paard beter dan de ruiter? (tenminste zo zou het moeten zijn).Als men een huis bouwt steen voor steen, en met de nodige zorg, dan krijgt u een degelijke woning.Als u snel werkt en slordig, krijgt u ook een woning , maar de kans dat ze instort net voor u de laaste steen legt , is zeer behoorlijk.En met de training van uw paard is dit niet anders! Ik hoop dat deze basistraining velen onder u wat kan bijbrengen, indien dit zo is, laat mij dan een reactie per mail, zodat we misschien nog meer van zulke informatie op de site kunnen zetten)


Algemeen

Begin de training steeds met 10 min opwarming in stap om de spieren op te warmen en te rekken.Begin dan in een rustige draf voordat u overgaat naar een sneller tempo of een canter (rustige galop).Bouw het werktempo rustig op .Voor een galop moet het paard minstens 20 min goed opgewarmd zijn.Als de training op zijn einde loopt , bouw dan ook steeds terug rustig af.Laat het paard de laatste km rustig uitstappen , afvalstoffen worden verwijderd en het paard koelt rustig af. Probeer hem zo veel mogelijk droog te stappen.Eenmaal aangekomen is hij al een stuk afgekoeld.Als hij nog moet gekoeld worden , koel dan zijn nek en de onderbenen , maar houdt zijn achterhand warm, zodat zijn spieren soepel blijven.De achterhand koelen zou tot gevolg hebben dat deze spieren gaan verkrampen.

Het Begin van de training (voor een niet Fit paard of een jong paard)

Niveau 1

De beste manier om met een niet fit of jong paard te beginnen trainen, is met te stappen. Begin met 5 x per week , 20-30 min te stappen.Wel doorstappen,en liefst met lange teugel. Als hij dit goed afkan , bouw je dit op tot 1 uur stappen. Als hij dit weer vlot aankan, zoek dan wat lichte hellingen op.Moedig hem aan van zijn achterhand te gebruiken ,en verhinder dat hij zich aan zijn voorbenen optrekt.Dit is een zeer goede oefening voor de ontwikkeling van zijn achterhand. Dit proces kan tot 3 weken duren voor een paard met totaal geen conditie. Forceer niets , maar leer uw paard te voelen , zodat u weet wanneer hij klaar is om door te gaan.

Niveau 2

Eens hij goed stapt , kan je beginnen met enkele korte drafsessies in te lassen.Hou de sessies kort , maximaal een paar minuten per keer.Tijdens de wandeling van 1 uur , draaf je in totaal niet meer dan 10 min. Begin weer op vlak terrein.Bouw de trainingsduur op naar 1.15 u , en later naar 1.5 uur.Weer 5 x per week.Dit stadium kan tot 3 weken duren.Nogmaals , forceer niets, zodat het paard het aangenaam vindt , en niet dat hij depressief wordt als hij u met het zadel ziet komen.

Niveau 3

Eens hij 1.5 u goed kan stappen , verhoog je de drafsessies naar 20 min in totaal. Maak de sessies wat langer.Bijvoorbeeld 5 keer 4 minuten .Nu kan u beginnen met hem beetje dressuurmatig wat bij te leren. Probeer tijdens de korte drafsessies zijn pas te verruimen.(ongeveer2 weken of meer)

Niveau 4

Als hij dit goed aankan , begin je te draven op wat heuvelachtig terrein .

Niveau 5

Bouw de training op tot 1.45 u .Nog steeds 5x per week.Maar laat hem nu 20 min constant draven.
Probeer hem zeer evenwichtig te rijden ,in balans.Een goede looptechniek kan hem goed van pas komen.Probeer hem voorwaarts-neerwaarts te rijden ,zodat hij zijn rug loslaat en ontspant , zodat hij ruim kan bewegen.Leer hem wat overgangen maken van stap naar draf , leer hem goede manieren.Ze zullen je later nog veel van pas komen.Leer hem af te remmen met je benen en je zit, en probeer niet te veel aan de teugels te gaan hangen.

Niveau 6

Eens hij het vorige niveau goed aankan ,verhoog je de drafduur.Je legt nu meer afstand af , enerzijds omdat de wandeling langer duurt , anderzijds omdat hij steeds langer draaft.De algemene regel is ; vergroot altijd de werktijd aan een lager tempo, voordat u meer tijd aan een sneller tempo toevoegt.U kan nu een meer ruimere draf vragen , of een canter,als hij dit graag doet.Laat hem nog niet meer dan 5min constant canteren.Zijn draf-duurtijd loopt nu stilaan naar 30 min.U mag ook die 30 vervangen door wat longeer werk ,wat canter werk , wat dressuur , of wat jumping.U kan de trainingsessie nog uitbouwen tot 2 uur door de staptijd te vergroten.Nu hier gekomen , zijn we ongeveer week 10- 12 , en uw paardje is al behoorlijk fit.
Uw paard heeft nu zijn basisconditie.

Niveau 7

Vanaf hier komt er verandering in het trainingschema.U kan niet blijven de trainingsduur te verlengen , en uw paardje zou het ook maar vervelend gaan vinden.Vanaf hier moet u de training vullen al naargelang de behoefte van uw paard.Hij moet nog steeds 5 x per week werken.En twee dagen rust. U kan nu bijvoorbeeld de ene dag een fixe wandeling maken aan een goed tempo gedurende 2.5 uur.De volgende dag laat u hem bijvoorbeeld 1 tot 1.5 uur constant werken . De ene dag longeer je hem 30 - 40 minuten, de andere dag school je hem in het verruimen van zijn pas en werk je aan zijn souplesse gedurende1 uur.Of je hebt een dressuur- of springles.De ene dag maak je wat sprongetjes, de andere dag train je wat snelheidswerk.De ene dag wandel je langs het strand , of zoek je de bergen op , om wat verandering te krijgen in de bodemstructuur.

Bergtraining

Bergtraining is veruit de meest efficiënte training in het fitness-programma van het het paard.Stevige wandelingen bergop en bergaf maken zijn achterhand uitermate sterk.Let wel op dat hij wel degelijk zijn achterhand gebruikt en zich niet optrekt aan de voorbenen.Bergop draven,en later canteren ,vergen veel meerkrach inspanning dan dezelfde training opeen vlakke ondergrond.Je kan met geen enkele andere training de hartspier zo goed trainen.Let op ,ga bergaf niet sneller dan een lichte jog om kwetsuren en valpartijen te voorkomen.Tijdens een wedstrijd ga je allicht wat sneller om tijd te winnen.
Volg datum > Datum: donderdag 26 augustus 2004, 10:5826-8-04 10:58 Nr:10492
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Conditie training 2 Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Het vervolg: Wedstrijd- klaar ?

Eens je paard het goed afkan van 5x week, 2 uren per dag , te trainen , mag je aannemen dat hij klaar is om zijn eerste wedstrijd te lopen.Leer welke snelheid uw paardje ongeveer loopt in de verschillende gangen.De gemiddelde snelheid in stap ligt bij de meeste paarden tussen de 6-9 km/u , in draf 11-19, canter 14-22 km/u .Laat uw paard zo veel mogelijk zijn favoriete gang lopen.Hij kiest ervoor omdat dit hem het beste ligt.Vergeet niet af en toe van been te veranderen zodat u beide paar diagonale benen evenveel gebruikt.
Als je zeker wil zijn of hij wel klaar is ,loop dan eens een 24-32 km route voor de wedstrijd als training.Rij dan het tempo dat je op de wedstrijd wil lopen.Bouw het tempo op gedurende de route.Probeer te werken aan een goed draftempo , afwisselend met wat canter-werken wat stap.Bouw ook naar het einde toe het tempo rustig af , en eindig metde laaste km rustig uit te stappen.
Controleer zijn hartslag na 10 min en na30 min.Hoe sneller hij recupereert hoe beter.Het is de snelheid waarmee zijn hartslag zakt , die bepaalt hoefit hij is.Geloof het of niet , maar het moeilijkste deel van de training zit er hier op.

Hoe verder trainen na de basis-training ?

Je moet nu zijn bestaande conditie verder gaan uitbouwen.Denk erom dat een marathon loper niet de afstand loopt van zijn wedstrijd.Hij loopt misschien 1/3 of 2/3 vd afstand , maar nooit de hele marathon.Het heeft totaal geen zin,en je zou alleen maar als resultaat krijgen, dat hij leeg gelopen is, overwerkt voordat de wedstrijd begint.Je kan beginnen met met de snelheid van de draf sessies op te trekken , of de drafduur te verhogen.Zoek wat meer heuvelachtig terrein op , kies al eens voor een zware ondergrond.Let op , doe alles systematisch, en bouw alles rustig op , om kwetsuren te vermijden. Eens hij een 30km route zeer gemakkelijk afkan , probeer dan eens een 50km wedstrijd.Wanneer de trainingen goed opgebouwd zijn , ga je merken dat deze paarden niet veel problemen hebben met wat extra kilometers te lopen. Het is tenslotte maar 2 keer 25 km , want hij krijgt 1 uur verplichte rust opgelegd.Eens hij deze 50 km goed aankan, probeer dan eens een 60 km te lopen.De wedstrijden dienen ervoor om wat langere afstanden te leren lopen.Denk aan de basisregel , leer hem eerst lang lopen, dan pas sneller.Het zal minstens 2 à 3 seizoenen duren voordat een paard laat zien wat hij in zijn mars heeft qua snelheid.

Fitness voor het leven = respecteer de leeftijd

Aangeraden wordt om met een vijfjarige te starten in de laagste afstanden (initiatie).Loop maximaal een vijftal wedstrijden het eerste jaar.In alle geval , niet langer dan 30 km.Een zesjarige loopt wat kleinere kwalifikaties1 (50km ) en een trage vlakke kwalifikatie van 60km op het einde van het seizoen.
Een zevenjarige heeft maturiteit genoeg om een klasse 1 wedstrijd uit te lopen.En op negenjarige leeftijd kan je de kilometers en de snelheid nog wat op trekken.Er zijn natuurlijk paarden die reeds op zevenjarige leeftijd heel grote wedstrijden lopen , maar er zijn altijd uitzonderingen.
Maar het merendeel van de paarden bereikt zijn maturiteit pas op negenjarige leeftijd.Tussen 10 - 14 jaar zijn ze in de fleur van hun leven.Uw paard heeft nog een heel leven voor hem , dus waarom forceren.Er zijn paarden genoeg bekend die op hun twintigste nog 160 km wedstrijdlopen.
Wanneer je start met een volwassen paard van negen jaar , dan kan u reeds op het eind van het eerste seizoen een klasse1 wedstrijd meelopen.En het jaar erop al aan een redelijk snelheid.Maar u moet toch rekenen op 3 seizoenen voordat je paard het beste van zich gaat geven.Doe het voorzichtig , want anders is na drie seizoenen het beste er al af. Maar als je na drie jaar een160 km uitgelopen hebt , dan weet je dat dit alles niet voor niets is geweest.

Longeren

Longeren is een goed alternatief ipv te rijden.Longeer niet langer dan 30-40min.Maak de cirkel wel groot , zodat het paard niet te veel op het binnenbeen valt.Nog beter is ovaal ipv een circel .U gaat nu zelf een beetje in een cirkel mee bewegen ipv te blijven staan op 1 plaats.Zo krijgt het paard meer ruimte om te lopen , en krijg je een ovale cirkel ipv een ronde. Longeren is goed omdat het paard nu ook eens kan werken zonder een last te dragen.Vergeet wel niet op beide kanten te longeren.Zeer fitte paarden kunnen gelongeerd en bereden worden op dezelfde dag.

Snelheidswerk

Eens je paard fit genoeg is kan je starten met sneller werk gedurende korte periodes .Sommige korte snelle ritten en een paar korte canters in een langere rit , zullen uw paard zijn conditie aanzienlijk verbeteren.Interval -training is een zeer goede methode.Let wel , snelheidswerk is onnodig voor endurance-paarden die in de eerste fases van hun training zitten.Om snel werk te leveren , gebruikt het paard andere spieren dan voor het traag werk.Logisch dat u deze spieren ook moet trainen wanneer u tijdens wedstrijden snellere tempo's gaat lopen.Bouw het snelheidswerk altijd geleidelijk op, zodat het paard de nodige tijd krijgt om zich aan te passen.Er zijn verschillende methodes.De algemene methode werkt als volgt : warm eerst het paard goed op , dan galoppeer je 1-1.5 km , wacht dan tot het paard zijn hartslag gezakt is tot beneden de120.Doe dit 3 maal.
Een andere methode is : galoppeer 2 minuten, en stap 3 minuten.Herhaal dit enkele keren.De bedoeling is dat de recuperatie-tijd korter wordt , en het aantal keren opgedreven wordt.Een hartslagmeter is hier wel noodzakelijk.
Zulke interval - training doet u best 1 en maximaal 2 keer per week.Noteer telkens hoe snel zijn hartslag gezakt is , zodat u weet dat u vooruitgang maakt , of dat u een stapje terug moet doen.Gedurende de stap-periode tussen de galops , zullen de hartslagen tussende 70-90 slagen per minuut liggen.
Eens je paardje goed getraind is zullen de wedstrijden dienen om zijn conditie te verbeteren.Het heeft geen zin van thuis nog meer te doen. U kan niet een gans jaar de trainingen zwaarder en zwaarder gaan maken , eens hij er is, moetje zijn conditie zien te onderhouden.
Volg datum > Datum: donderdag 26 augustus 2004, 11:0026-8-04 11:00 Nr:10493
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Conditie training 3 Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004

Hierna volgt een voorbeeld van een onderhouds-tabel voor paarden die hun conditie reeds bereikt hebben.Dit is één van de vele mogelijkheden!!

1) Initiatie - ritten aan 13 km per uur

maandag : 1 uur traag werk ( 10-11 km )

dinsdag : rust

woensdag : 1 uur dressuur of 1 uur jumping

donderdag : 1.5 uur vlotte draf (18 km aan 12per uur) , of 30 min longeren aan goed tempo , of 30 min dressuur en ritje van1u

vrijdag : rust

zaterdag : 2 uren training , aan 12 km per uur , of aan 10- 11 per uur , maar met wat canter-werk

zondag ; 1.5 uur training , aan 11-13 per uur, of aan 10 per uur maar met 1 tot 2 korte snelle canters

Als uw paard dit goed afkan , dan zal hij ook met gemak een initiatie wedstrijd kunnen lopen tegen 13 km /u


2) 60 - 80 km wedstrijden aan 13 km per uur of langere wedstrijden aan lager tempo

maandag : 2 uur traag werk , aan 10-11 km per uur en inclusief 30 min dressuur.

dinsdag : rust

woensdag : 1 uur dressuur of 1 uur jumping

donderdag : 2 uur training aan 11 km per uur , inclusief 40 min longeren in draf en canter

vrijdag : rust

zaterdag : 2.5 uur training aan 11 km per uur (eventueel inclusief 40 min dressuur , of longeerwerk in draf en canter)

zondag : 2.5-3u training aan 11 km per uur , inclusief 30 min dressuur of interval training als hij fit genoeg is

Deze trainingen zullen uw paard klaarmaken om wedstrijden te lopen van 60-80 km aan 13 km per uur of langere wedstrijden aan een lagertempo.


3) Meer dan 95 km , hogere snelheden , en tot 160km

maandag : 1 uur traag werk 10-11 km per u

dinsdag : rust

woensdag : 1 uur dressuur of 1 u jumping

donderdag : 1.5 uur aan 13 km per uur inclusief wat interval - training

vrijdag : rust

zaterdag : 2 uur training aan 11 - 12 km per uur ,inclusief 30 min dressuur , of 40 min longeerwerk in draf en canter

zondag : 2 uur training aan 13 km per uur , indien nodig inclusief 1 interval sessie of een paar langere stevige canters

Eens hij dit niveau bereikt heeft zal je misshien wat werkload moeten afbouwen , afhankelijk van uw type paard , om hem
niet te overwerken .Eens hij fit genoeg is , mag hij niet overwerkt worden , maar spaar hem voor de competiewedstrijden


De laatste dagen voor de wedstrijd worden zijn trainingen lichter gemaakt,om wat mentale en fysische energie op te sparen.Laat hem niet rusten , want dan krijg je alleen maar last met de voeding.Geef hem wat lichter aangepast werk.Na een wedstrijd van ongeveer 50- 80 km ,geef je hem best drie dagen recuperatietijd, weidegang bijvoorbeeld.Zorg dat hij wel kan bewegen , zodat de spieren soepel blijven.Na een wedstrijd van 90km en meer geef je hem best 1 week rust.En na een 160 km , geef je hem best enkele weken vakantie.Nogmaals , dit zijn enkel tips van de beste endurance-ruiters ter wereld , maar ieder paard is verschillend ,en het is de endurance-ruiter die een training-schema op maat voor zijn paard moet maken.Er kan altijd maar ééntje winnen, ook al trainen ze allemaal hetzelfde.

Veel Succes
Volg datum > Datum: donderdag 26 augustus 2004, 11:2726-8-04 11:27 Nr:10494
Volg auteur > Van: Linda Opwaarderen Re:10485
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: je een ongeluk zweten? Structuur
Linda
Nederland


433 berichten
sinds 28-7-2003
HannahFroukje schreef op donderdag, 26 augustus 2004, 10:08:

>> Bovendien waar praten we eigenlijk over??? Als het paard gaat
> hoesten als je geen dekentje om doet en je gaat er met gezond
> verstand mee om (geen dikke verstikkende deken maar een dun
> fleece dekentje dat vocht afvoert), ... dan gebruik je toch
> gewoon een dekentje??? Als dat in deze situatie het beste lijkt
> te zijn, waarom niet?

Juist, zo denk ik er ook wel over. Ik heb voorheen een fjord gehad en een Shetlander, nu een KWPN-er en er zit toch echt wel verschil in die vacht!
Mijn fjord was ook nauwelijks droog te krijgen, bleef dus veel langer nat en ja, heeft toen ook meerdere malen een deken opgehad. Deed ik dit niet dan stond meneer de volgende dag met een beginnende snotneus. Het is gewoon een feit dat de vacht van koudbloeden langer, stugger en dikker is dan die van een warmbloed. Daar komt nog bij dat elk paard een individu is en dat elk paard waarschijnlijk ook een individuele stofwisseling e.d. heeft (want waarom heeft het ene paard sneller last van koliek of kou en heeft de ander er nauwelijks last van?). Als je kijkt naar de wintervacht van een warmbloed en naar die van een koudbloed zul je zien dat bij regen het water veel sneller van de vacht afloopt bij een warmbloed dan bij een koudbloed (althans, is mijn ervaring, heb dit zelf gezien bij mijn paarden). Bij een warmbloed liggen de haren veel platter, bij een koudbloed staat het vaak alle kanten op (ik heb het hier over de wintervacht dan he). Een warmbloed kun je niet vergelijken met een koudbloed, en het ene paard kun je niet vergelijken met het andere. Wat is nu beter voor je paard? Hem/haar laten staan terwijl je uit ervaring weet dat het zonder even de deken erop te leggen fout gaat en je paard ziek wordt, of even die deken erop leggen en de volgende dag je paard gezond in de wei zien staan? Persoonlijk zou ik dan voor het laatste kiezen: een gezond paard is goud waard ;-)

Groetjes,
Linda
Volg datum > Datum: donderdag 26 augustus 2004, 11:5726-8-04 11:57 Nr:10495
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:10494
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: je een ongeluk zweten? Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
Linda schreef op donderdag, 26 augustus 2004, 11:27:
> Wat is nu beter voor je paard?
> Hem/haar laten staan terwijl je uit ervaring weet dat het zonder
> even de deken erop te leggen fout gaat en je paard ziek wordt,
> of even die deken erop leggen en de volgende dag je paard gezond
> in de wei zien staan? Persoonlijk zou ik dan voor het laatste
> kiezen: een gezond paard is goud waard ;-)
**********

Amen

,-) ;-) ;-) ;-) ;-)
Volg datum > Datum: donderdag 26 augustus 2004, 12:0226-8-04 12:02 Nr:10496
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:10495
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: je een ongeluk zweten? Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
HannahFroukje schreef op donderdag, 26 augustus 2004, 11:57:

> Linda schreef op donderdag, 26 augustus 2004, 11:27:
> > Wat is nu beter voor je paard?
>> Hem/haar laten staan terwijl je uit ervaring weet dat het zonder
>> even de deken erop te leggen fout gaat en je paard ziek wordt,
>> of even die deken erop leggen en de volgende dag je paard gezond
>> in de wei zien staan? Persoonlijk zou ik dan voor het laatste
>> kiezen: een gezond paard is goud waard ;-)

Ik schreef ook dat dit wat mij betreft alleen maar een theoretische discussie is, dat dit, in tegenstelling tot hoefijzers e.d. niet een gewoonte is die vreselijk schadelijk is voor je paard. Het ging er mij, en een aantal andere mensen, om of het nou echt nodig is of niet.

Groeten,
Frans
Volg datum > Datum: donderdag 26 augustus 2004, 12:1426-8-04 12:14 Nr:10497
Volg auteur > Van: Esther Opwaarderen Re:10490
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: je een ongeluk zweten? Structuur
Esther
Friesland
Nederland


5661 berichten
sinds 2-11-2003
Ingrid den Ouden schreef op donderdag, 26 augustus 2004, 10:47:

> Piet schreef op donderdag, 26 augustus 2004, 9:22:
>> Waarom denk je dat Ingrid?
>
Ik heb het al eerder geschreven, ik heb bibberende IJslanders gezien, die het dus echt koud hadden omdat de ondervacht helemaal zeiknat was, bibberen doen ze dan denk ik om weer warm te worden!
Als de bovenvacht nat is, dan krijgen ze het niet koud, maar als ook de ondervacht zeiknat is dan kunnen ze het wel degelijk koud krijgen, dan moet je echt zorgen dat ze of een zweetdeken op hebben en/of ze uit de wind zet. Het kan echt wel een dag duren voordat zo een ondervacht weer droog is hoor, zodra de borst niet meer nat aanvoelt kun je ze wel weer op de wei zetten. Helaas kunnen paarden hierdoor wel longontsteking krijgen. Een paard staat niet voor niets te bibberen.
Het zal ook vast iets met de structuur van de vacht te maken hebben, ik neem zo maar even aan dat dat bij een warmbloed anders is.
Nat van de regen is iets anders als nat van het zweet, de regen loopt er gewoon af, de vacht gaat in dakpanvorm staan zeg maar, maar als de ondervacht ook zeiknat is, is het gewoon wel opletten geblazen.

> Ach joh, laat mij nou maar denken wat ik wil.
> Tot op heden ben ik (met alle antwoorden hier) nog niet ervan
> overtuigd dat ik haar zomaar kletsnat en wel met die dikke natte

> niet je rug.
>
> Groeten,
> Ingrid

groeten Esther
Volg datum > Datum: donderdag 26 augustus 2004, 12:1826-8-04 12:18 Nr:10498
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:10490
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: je een ongeluk zweten? Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Ingrid den Ouden schreef op donderdag, 26 augustus 2004, 10:47:

> Piet schreef op donderdag, 26 augustus 2004, 9:22:
>> Waarom denk je dat Ingrid?
>
> Ach joh, laat mij nou maar denken wat ik wil.
> Tot op heden ben ik (met alle antwoorden hier) nog niet ervan
> overtuigd dat ik haar zomaar kletsnat en wel met die dikke natte
> vacht in de gure winterwind kan zetten zonder problemen
> achteraf.
>
Oh, maar voel je aub niet persoonlijk aangesproken, we leven gelukkig in een vrij land waar iedereen mag doen wat hij/zij het beste acht.
Ik heb in het algemeen een aantal vragen gesteld in de hoop boven water te krijgen of een paard het door het zweten met een wintervacht het koud kan krijgen of dat de natuur dit voorzien heeft. Meestal zijn de berichten nogal gevoelsmatig. En dan ligt de vergelijking mens = paard op de loer.

>> Ik heb zo'n fleece trui gehad, ik vind het kreng bloedheet
>> en levensgevaarlijk.
>> Het spul smelt ontzettend snel weg bij iets heets.
>
> Nou ze staat juist in de kou, niet bij iets heets, dus daarin
> zie ik geen probleem. Mag zelf graag een fleecetrui aanhebben.
> Want als je gaat zweten wordt de buitenkant van je trui nat en
> niet je rug.
>
> Groeten,
> Ingrid

Piet
Volg datum > Datum: donderdag 26 augustus 2004, 12:2726-8-04 12:27 Nr:10499
Volg auteur > Van: Esther Opwaarderen Re:10498
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: je een ongeluk zweten? Structuur
Esther
Friesland
Nederland


5661 berichten
sinds 2-11-2003
Piet schreef op donderdag, 26 augustus 2004, 12:18:

> Ik heb in het algemeen een aantal vragen gesteld in de hoop
> boven water te krijgen of een paard het door het zweten met
> een wintervacht het koud kan krijgen of dat de natuur dit
> voorzien heeft. Meestal zijn de berichten nogal gevoelsmatig.
> En dan ligt de vergelijking mens = paard op de loer.
>
> Piet

Ik heb nog eens zitten piekeren over het zweten. Denk dat ik er wel een beetje uit ben.
In het wild lopen paarden zich niet zo in het zweet ze gaan zuinig om met hun voeding en energie. Als ze vluchten zullen ze ook onmiddelijk stoppen met vluchten als het niet meer nodig is, dus geen stap te veel. En gaan ze gewoon weer verder met het opscharrelen van hun kostje.
dan mens, paard, een mens vraagt dus gewoon meer, paard moet doorlopen als het paard er zelf het nut niet van in ziet, het paard doet dat om de 2 bener te plezieren en werkt zich dan wel in het zweet, maar voor het paard dus onnodig. In het wild zou een paard dat niet in zijn hoofd halen om zo met zijn energie te smijten, die is voor noodgevallen en overleving te hard nodig.

groeten Esther
Volg datum > Datum: donderdag 26 augustus 2004, 12:3426-8-04 12:34 Nr:10500
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:10496
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: je een ongeluk zweten? Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Frans Veldman schreef op donderdag, 26 augustus 2004, 12:02:
> Ik schreef ook dat dit wat mij betreft alleen maar een
> theoretische discussie is, dat dit, in tegenstelling tot
> hoefijzers e.d. niet een gewoonte is die vreselijk schadelijk is
> voor je paard. Het ging er mij, en een aantal andere mensen, om
> of het nou echt nodig is of niet.

Ik denk Frans, dat we dat nooit zullen weten, tenzij we het gaan uitproberen.
En Isabella wil ik dan niet als proefkonijn daarvoor gebruiken.

Ik weet alleen dus zoals ik aangaf, dat ik vorige winter, toen ik deze site had leren kennen en over die dekens e.d. gelezen had en ook zo'n soort discussie er was, dat ik dacht na een ritje; proberen eens zonder deken; moet kunnen volgens Paard Natuurlijk.
En toen heeft ze dus een paar dagen met een diepe hoest gestaan. Terwijl ze nooit hoest, dus dat was erg raar in mijn ogen. Dus gooide ik het op het "zonder dekentje" opdrogen. Vanuit deze "test" zeg ik; *ja is nodig* (maar dan wel voor mijn paardje).

Groeten,
Ingrid
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18908 onderwerpen
275519 berichten
Pagina 700½ van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.