InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 800½ van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: dinsdag 21 september 2004, 10:5921-9-04 10:59 Nr:11996
Volg auteur > Van: Isabel van der Made Opwaarderen Re:11995
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paard met HKO fase 4 Structuur

Isabel van der Made
Hertfordshire
UK


3722 berichten
sinds 2-3-2004
Michiel schreef op dinsdag, 21 september 2004, 10:52:

>>
> Hee Isabel
> Zullen we met een aantal moedige vrijwilligers Bokt gaan
> bestormen met voor hen nieuwe info? Gewoon voor een maand of zo,
> en dan over een half jaartje nog eens.
>
> Michiel

Ik zal dan eerst een receptje voor tranquilizers moeten halen bij mijn huisarts, de stress levels zullen de pan uit rijzen , ben ik bang, als ik die uitdaging aanga.
Maar op zich is het geen slecht plan, aan de andere kant, als je leest wat Frans schrijft over het trailer laden, dan vraag je je toch af of het niet puur verspilde moeite zal zijn.
grt,
Isabel
Volg datum > Datum: dinsdag 21 september 2004, 11:2121-9-04 11:21 Nr:11997
Volg auteur > Van: Arabesk Opwaarderen Re:11996
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paard met HKO fase 4 Structuur

Arabesk
Homepage
Nederland

Jarig op 22-11

3776 berichten
sinds 14-9-2004
Hahahaha
grijns

Er zitten wel mensen tussen hoor die deze site ook kennen en daar vaak naar verwijzen. Sommige mensen nemen dan ook nog de moeite om er te gaan kijken. :-)

Maar de mensen die géén dekens gebruiken bijvoorbeeld moet je met een lichtje zoeken. Als er weer eens een welles-nietes deken topic is, eindigt het toch vaak weer bij 'ik vind wintervacht onhandig en niet mooi, dus gebruik ik dekens'

Heel veel dingen worden ons ook aangepraat door de commercie (niet alleen met paarden hoor). Die bananensnoepjes bijv. daar zit alleen een geurstof in, puur chemisch dus, niks gehakte banaan erdoor. Over dekens op een paardenzaaksite: ....Door weer en wind kan uw paard in de wei staan met het assortiment dekens van voordelig tot luxe..... en De Bucas Buzz-Off high neck is een verkoelende anti-vliegendeken. De speciale stof zorgt ervoor dat de UV-stralen worden weerkaatst, zodat Uw paard een stuk aangenamer in de wei kan staan. Ook biedt deze deken optimale bescherming tegen lastige vliegen....

Waanzinnig toch? Complete ingepakte paarden van lijf tot hoofd én hals. 't lijken wel spoken.

De speeltjes voor in de box worden ook aangeprezen als artikelen die stalondeugden voorkomen. Maar kijk ook maar eens in cosmetica reclame voor ons: ... met actieve pH waarde... (ik heb nog nooit een actieve pH gemeten).... met micromineralen.... (micro??)..... fruitsuikers voor je haar (haar is dood, hahaha). (We hebben een keer op chemieforum.nl een verzameling gemaakt van al die reclame onzin). Mensen zijn goedgelovig als ze ergens geen verstand van hebben. De 'chemische stof ethanol' klinkt veel gevaarlijker dan 'alcohol uit wijn', terwijl het om dezelfde stof gaat.

Wat ik bij mij op stal ook merk is dat het vaak ook voor de show is allemaal "kijk ik kan een bontje van 80 euro voor onder het zadel betalen, en ik heb alweer een nieuw setje". Hoe natuurlijker je je paard houdt, geen deken, geen bandages, geen speeltje, geen krachtvoer, hoe goedkoper, tsja en daar valt niet mee te showen natuurlijk. (Je begrijpt het al, ik ben de 'krent' van de stal en ben te gierig om dekens te kopen ;-) )

En natuurlijk dat mensen de eigenschap hebben om vanuit zichzelf te denken en dit projecteren op dieren. (Ik wil met regen naar binnen dus mijn paardje ook, als ik op stal zou staan zou ik iets te spelen willen hebben.)

Daarom ben ik ook zo blij dat dít forum er is :-) hoera
Volg datum > Datum: dinsdag 21 september 2004, 11:2121-9-04 11:21 Nr:11998
Volg auteur > Van: Inge Teblick Opwaarderen Re:11986
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Dominantie Structuur
Inge Teblick
Homepage
België


333 berichten
sinds 8-8-2004
Frans Veldman schreef op dinsdag, 21 september 2004, 9:32:

> "rust" als beloning kan ik op grote afstand geven, een snoepje
> is wat lastiger tenzij ik heel goed kan gooien. ;-)

Goh, Frans, mijn paard moet maar naar mij komen als ze een snoepje wil. Ik ga het haar niet brengen. Of toch niet altijd, het hangt ervan af :-). Het is niet allemaal zo zwart-wit.

> Waar maak je die click of yes mee? Toch met je lichaam? Nou dus
> kun je je lichaam minstens even precies gebruiken om te timen
> als een clicker.

Uiteraard. Zo worden dove dieren getraind, bijvoorbeeld. Met een laserstraaltje of een handgebaar.

Als ik afstandswerk doe gebruik ik de bridge én mijn lichaamstaal. En als ik rij, time ik natuurlijk ook met het loslaten van benen of handen of zit. De timing van het belonen (of het nu loslaten is, of de bridge gebruiken als belofte voor de uitgestelde [voedsel]beloning) is het aller- allerbelangrijkste bij het trainen.

> Kijk nog maar eens naar de filmpjes die ik op de website heb
> gezet. Geen snoepjes, maar wel veel lichaamstaal.

Natuurlijk! Het een sluit het ander toch niet uit? Als je clickertraint, gebruik je toch OOK je lichaamstaal? Waar slaat dit nou op, Frans? De clicker is iets dat BOVENOP de rest gebruikt wordt, ter extra verduidelijking en motivatie (ik zet mijn paard zoveel mogelijk op voor succes, is toch ook een van jouw trainingsprincipes, waarschijnlijk?), toch niet IN DE PLAATS (alhoewel ik er natuurlijk extra mogelijkheden bovenop bijkrijg omdat ik, nààst de "gewone" dingen, ook ZONDER druk heel andere dingen kan trainen)?


> Omdat het een modegril is.

Oh, dat zou best eens zo kunnen blijken te zijn. In de huidige vorm althans, dat vind ik helemaal niets om ongerust of ongelukkig over te worden. Net zoals het huidige PNH-systeem overigens, ik denk dat dat ook van voorbijgaande aard is. Pat dood, PNH dood (nu al een beetje stervende, 21 (een-en-twintig, geen twintig) minuten draven in de herwerkte Level 1-tests? Pushing Passenger Lesson?).
Maar dat is niet erg, wat telt is dat mensen heel bewust op zoek gaan naar een manier om efficienter te kunnen communiceren met hun paarden. Dat mensen meer op één lijn komen met hun paarden. De dingen die goed zijn, blijven wel overeind, de dingen die niet helemaal gaan zoals het zou moeten, gaan er wel uit. Dat heet vooruitgang, en vooruitgang kan maar geboekt worden als mensen experimenteren. Wat telt is dat de principes worden opgenomen in een groter geheel, en dat dat groter geheel erop vooruit gaat.
Overigens is PNH ook geheel en al gebaseerd op klassieke en operante conditionering. Er wordt alleen geen positieve bekrachtiging gebruikt (enfin, geen dat ik zo onmiddellijk kan opnoemen, dat ligt dan geheel aan mij, geef anders maar een voorbeeld, misschien het "rub to a stop"?), geen overbruggingssignaal, en er wordt niet met voedsel gewerkt als bijkomende motivator. Behalve bij David Lichman thuis ;-).

> Hetzelfde kun je, naar mijn mening,
> veel praktischer bereiken met lichaamstaal en rust als beloning.

Praktischer soms wel, beter niet altijd, het hangt ervan af, niemand zegt toch iets anders? En je BLIJFT toch niet rondzeulen met carrotslices, he? Net zoals jij toch ook niet blijft rondzeulen met carrotsticks, he?

> Hetzelfde principe, maar dan zonder onnodige tools als clicker
> en snoepzak, en werkend op grotere afstand dan alleen maar op
> aanraak-afstand.

Pardon? Aanraak-afstand? Waar dient die bridge voor, denk je?
Of bedoel je dat een voedselbeloning uit de hand moet komen? Maar dan is de opdracht al uitgevoerd, nietwaar, dus dat kan het probleem niet zijn waar je mee zit?

> Let's face it: Als je dingen ziet die met clickeren bereikt
> zijn, dan zijn het bij paarden bijna altijd spelletjes waarbij
> de begeleider op aanraak-afstand staat. Tonnetje staan, knielen,
> iets aanraken, of iets terugbrengen, etc. Dingen die je kan doen
> op grotere afstand zie je zelden, want dan komen de nadelen van
> "clickeren" al snel aan het licht. Het KAN wel, maar dan moet je
> op een andere manier belonen, en de meeste clickeraars hebben
> geen idee hoe het moet.

Dit is net zoiets als zeggen "PNH is een slecht systeem, want de Level Eeners knoeien er op los". Clickertraining is geen trainingssysteem, het is een verduidelijkingsstrategie. Mensen die gaan clickeren, ontdekken wél ineens hoe makkelijk het is om hun paarden zonder aan te raken allerlei dingetjes te gaan leren die voorheen als "moeilijk trainbaar" werden gezien - zoals een paard laten apporteren, bijvoorbeeld. Ineens is dat allemaal gemakkelijk, en bovendien blijken paarden een heel hoog puppy-gehalte te hebben: de meesten vinden het fantastisch om te doen, die "onnozele spelletjes". Als mijn paard graag met plastieken zakjes schudt (ze heeft het notabene zelf verzonnen), wie ben ik dan om te zeggen dat dat niet 'hoort" als paard, dat dat "dom" is, of "nutteloos"?

> Ieder zijn meug hoor, maar als ik "close-range" kunstjes wil
> doen met een dier dan heb ik daar geen paard voor nodig. Een
> paard heb ik nou eenmaal voor zijn "loopvermogen", de snelheid,
> etc. Mijn "kunstjes" zijn dan ook veelal dingen waarbij juist de
> paardeigenschappen worden benut. Vliegende galopwissels, door
> een waterbak galoperen, etc.

Wel, IK heb ook, daarnaast, andere paardeneigenschappen ontdekt. Dat ze graag mee-denken, problemen oplossen, dingen halen en brengen, met plastiek wapperen, de leeuwenkoning uithangen met hun voorbenen op een podium, zigzaggen tussen paaltjes, voetballen. Dat doen ZIJ graag, Frans. Dat beslis ik niet voor hen. Ze zijn perfect in staat om zelf aan te geven wat ze graag doen, en ik wil hun lijstje niet gaan beperken omdat ik toevallig vind dat het niet "hoort" voor een paard.
Je kan ALLES trainen waar een paard fysiek en mentaal toe in staat is - en ik beperk me liever niet tot alleen die dingen waar ik het paard z'n vier benen bij nodig heb. Die hersens vind ik net zo leuk.

Inge
Volg datum > Datum: dinsdag 21 september 2004, 11:4021-9-04 11:40 Nr:11999
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:11998
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Dominantie Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Inge Teblick schreef op dinsdag, 21 september 2004, 11:21:

>> "rust" als beloning kan ik op grote afstand geven, een snoepje
>> is wat lastiger tenzij ik heel goed kan gooien. ;-)
>
> Goh, Frans, mijn paard moet maar naar mij komen als ze een
> snoepje wil. Ik ga het haar niet brengen.

Nee, maar vaak is het handig als je paard blijft staan waar hij staat.

> Of toch niet altijd,
> het hangt ervan af :-). Het is niet allemaal zo zwart-wit.

Natuurlijk niet. Ik heb ook niks tegen clickeren. Dit mailtje was geschreven als reactie op iemand die het clickeren als zaligmakend beschouwt en dacht dat de Indianen het vast ook wel zouden hebben gebruikt als ze het toen al hadden uitgevonden.

> En als ik rij, time ik natuurlijk ook met het
> loslaten van benen of handen of zit. De timing van het belonen
> (of het nu loslaten is, of de bridge gebruiken als belofte voor
> de uitgestelde [voedsel]beloning) is het aller-
> allerbelangrijkste bij het trainen.

Zijn we het daar toch over eens! :-)

>> Kijk nog maar eens naar de filmpjes die ik op de website heb
>> gezet. Geen snoepjes, maar wel veel lichaamstaal.
>
> Natuurlijk! Het een sluit het ander toch niet uit?

Precies. Dat was de strekking van mijn mailtje. Het kan ook zonder snoepjes. Natuurlijk kan het ook MET snoepjes. Maar dat had iemand anders al geschreven, dus mijn mailtje was in de strekking van "het kan ook zonder".

> Als je
> clickertraint, gebruik je toch OOK je lichaamstaal? Waar slaat
> dit nou op, Frans?

Zie boven. Het lijkt nu alsof je alleen MIJN mailtje hebt gelezen, maar dat was een reactie op een ander mailtje waarin iemand schreef dat er niets is dat zo goed getimed kan zijn als de clicker. Dus gaf ik als reactie dat lichaamstaal evengoed getimed kan worden. Per slot van rekening geef je het clickgeluid door iets met je lichaam te doen. ;-)

> Overigens is PNH ook geheel en al gebaseerd op klassieke en
> operante conditionering. Er wordt alleen geen positieve
> bekrachtiging gebruikt.

Klopt.

>> Hetzelfde kun je, naar mijn mening,
>> veel praktischer bereiken met lichaamstaal en rust als beloning.
>
> Praktischer soms wel, beter niet altijd, het hangt ervan af,

Ik schreef ook "praktischer", niet "beter". Zijn we het hier ook weer eens! ;-)

>> Let's face it: Als je dingen ziet die met clickeren bereikt
>> zijn, dan zijn het bij paarden bijna altijd spelletjes waarbij
>> de begeleider op aanraak-afstand staat. Tonnetje staan, knielen,
>> iets aanraken, of iets terugbrengen, etc. Dingen die je kan doen
>> op grotere afstand zie je zelden, want dan komen de nadelen van
>> "clickeren" al snel aan het licht. Het KAN wel, maar dan moet je
>> op een andere manier belonen, en de meeste clickeraars hebben
>> geen idee hoe het moet.
>
> Dit is net zoiets als zeggen "PNH is een slecht systeem, want de
> Level Eeners knoeien er op los".

Daar heb je gelijk in.

>> Ieder zijn meug hoor, maar als ik "close-range" kunstjes wil
>> doen met een dier dan heb ik daar geen paard voor nodig. Een
>> paard heb ik nou eenmaal voor zijn "loopvermogen", de snelheid,
>> etc. Mijn "kunstjes" zijn dan ook veelal dingen waarbij juist de
>> paardeigenschappen worden benut. Vliegende galopwissels, door
>> een waterbak galoperen, etc.
>
> Wel, IK heb ook, daarnaast, andere paardeneigenschappen ontdekt. Dat ze graag mee-denken, problemen oplossen, dingen halen en brengen, met plastiek wapperen, de leeuwenkoning uithangen met hun voorbenen op een podium, zigzaggen tussen paaltjes, voetballen. Dat doen ZIJ graag, Frans. Dat beslis ik niet voor hen. Ze zijn perfect in staat om zelf aan te geven wat ze graag doen, en ik wil hun lijstje niet gaan beperken omdat ik toevallig vind dat het niet "hoort" voor een paard.

Zoals ik in een voorgaand mailtje al schreef: Er is niks mis mee om dit soort kunstjes te doen met je paard. De een vindt sliding-stops maken leuk, de ander geniet van een paard dat in de krul loopt, een ander vindt het het einde als het paard op een tonnetje staat. Zolang er geen waardeoordeel aan vast zit kan iedereen zeggen wat hij/zij zo leuk vindt. En ik vind veel "beweging" leuk!

Groeten,
Frans
Volg datum > Datum: dinsdag 21 september 2004, 11:4121-9-04 11:41 Nr:12000
Volg auteur > Van: Karin Opwaarderen Re:11981
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: bitten en paardvriendelijkheid Structuur

Karin
Homepage
Nederland

Jarig op 20-9

1029 berichten
sinds 18-9-2004
> Precies.
> Maar hoeveel mensen beheersen het goed?
> En hoeveel paarden hebben in het verleden van die mensen
> verkeerd gebruik moeten ondergaan?

Heb je helemaal 100% gelijk in, maar dat vraag ik niet. Goed leren paardrijden is iets wat je leren moet en juist aangeleerd moet krijgen. Een nieuwe vraag zou dus best over het leerproces in combinatie met het bit kunnen zijn. Wanneer kan je goed genoeg rijden voor het bit en waar gebruik je hem dan voor enz enz. Maar nogmaals, das een andere vraag.

> Ik vind dit antwoord heel eerlijk, leuk en goed van je.
> Maar een paard wordt ook niet met een bit in geboren.
> Een paard zou zeggen: ik ben wel een paard, maar wil ook geen
> bit in.

En dat vind ik dan weer een leuk antwoord van jou. Want een paard is ook niet met ons op zijn rug geboren (en de rest van de cliche's zijn wel bekent neem ik aan). Dus moeten wij, ieder voor zich, de grens zoeken voor wat we dan wel en wat we niet acceptabel vinden.

>>> JA, ik kan geen ander antwoord geven.
>>
>> En dat zoek ik wel.
>
> Dat antwoord kreeg je van me.
> Een bit is ALTIJD paardonvriendelijk.
> Maar dat wil je dus niet horen? :-o

Als ik dat niet zou willen horen zou ik het niet vragen.
Ik ben me alleen nog aan het indenken in de argumenten. Het artikel van de link heb ik nog niet helemaal doorgelezen, vind ik best zware kost en daar moet ik mijn bui voor hebben. Het hele voedselverteerverhaal werkt nog op me in, kan er niet helemaal mee uit de voeten. Maar het heeft me absoluut aan het denken gezet, want zo had ik er nog nooit tegenaan gekeken.

Helemaal los hiervan heb ik geen eigen paard(en) en rij dus altijd andermans paarden. Dan heb je in veel dingen geen eigen keus. Bovendien kun je het een paard niet aandoen het door de ene ruiter totaal anders te laten rijden en behandelen dan door de andere. Dat lijkt me volledig onduidelijk voor het dier. Maar de tijd dat ik mijn eigen paard(en) heb komt nog wel en dan neem ik dit allemaal mee in mijn rugzakje :-)

Groetjes Karin

Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 800½ van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.