InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 1103½ van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: vrijdag 12 november 2004, 13:2112-11-04 13:21 Nr:16533
Volg auteur > Van: Edith Hartog Opwaarderen Re:16530
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: auwww Structuur

Edith Hartog
Andijk
Nederland

Jarig op 26-6

317 berichten
sinds 2-5-2004
Edith Hartog schreef op vrijdag, 12 november 2004, 12:58:

> Naast mij is een paardenpension en normaal gesproken loop ik
> door de wei bij mij achterom zo door het land tussen alle
> paarden door naar de buren. Er stond daar een paard –alleen- en

> gehoord heb) omdat hij dit paard niet beter houdt en behandelt
> en waarschijnlijk vindt hij zelf dat hij het prima doet. Het
> eerste wat ie zei was: Doet ie anders nooit hoor!
> Hoe kan dit nou toch gebeuren?

Oh ja, en nu we het toch over telepathie hebben gehad, mijn pony, die tweehonderd meter verderop stond heeft niets gezien maar werd op het moment helemaal gek. Galopperen en hinniken en drie dagen helemaal van slag. Als dat geen telepathie is dan weet ik het ook niet meer. En ik me maar zorgen maken over onze onderlinge band...
Volg datum > Datum: vrijdag 12 november 2004, 13:3312-11-04 13:33 Nr:16534
Volg auteur > Van: Idunn Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Nick even ogen dicht ;-) Structuur

Idunn
Homepage
Bourtange
Nederland

Jarig op 11-9

456 berichten
sinds 30-9-2004
Ik heb het nagevraagd over dat dierencrematorium die ook paarden cremeerd (of gaat doen), en het is in Varsevelt. Maar we hadden al ontdekt dat er dus meer zijn...nou ja sla het maar op in je achterhoofd....:-(

Saskia
Volg datum > Datum: vrijdag 12 november 2004, 13:5312-11-04 13:53 Nr:16535
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:12941
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefschoenen Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
We hebben de hoefschoenen voor Holly ontvangen van Smit.
Holly loopt er perfect op en wij zijn zeer tevreden.
Ik vraag me alleen af of ze het dragen hiervan moet opbouwen of dat ze ze gelijk een paar uur aankan, ik hoorde ergens iets over blaren aan de kroonrand/hoefballen (????)

Iemand ervaring hiermee? Groet, Pien
Volg datum > Datum: vrijdag 12 november 2004, 13:5712-11-04 13:57 Nr:16536
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:16530
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: auwww Structuur
Edith Hartog schreef op vrijdag, 12 november 2004, 12:58:

> Naast mij is een paardenpension en normaal gesproken loop ik
> door de wei bij mij achterom zo door het land tussen alle
> paarden door naar de buren. Er stond daar een paard –alleen- en

> gehoord heb) omdat hij dit paard niet beter houdt en behandelt
> en waarschijnlijk vindt hij zelf dat hij het prima doet. Het
> eerste wat ie zei was: Doet ie anders nooit hoor!
> Hoe kan dit nou toch gebeuren?

Jemig, wat erg...Dit paard is helemaal gestoord! Hoe kan zo'n eigenaar zo stopzinnig reageren? Die twee moeten hulp halen en wel heel snel! Hoop dat je je snel weer wat beter voelt, hoop ook dat je hier geen blijvende schade aan over houdt. Het is wel heel ernstig! Veel sterkte Edith!!
Volg datum > Datum: vrijdag 12 november 2004, 13:5912-11-04 13:59 Nr:16537
Volg auteur > Van: Opwaarderen Re:16535
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefschoenen Structuur
Spirithorses schreef op vrijdag, 12 november 2004, 13:53:

> We hebben de hoefschoenen voor Holly ontvangen van Smit.
> Holly loopt er perfect op en wij zijn zeer tevreden.
> Ik vraag me alleen af of ze het dragen hiervan moet opbouwen of
> dat ze ze gelijk een paar uur aankan, ik hoorde ergens iets over
> blaren aan de kroonrand/hoefballen (????)
>
> Iemand ervaring hiermee? Groet, Pien

Ja, bouw het maar wat op Pien, Als jij nieuwe schoenen hebt moeten je voeten ook ff wennen. Bij onze fjord kwamen er wat iritaties op zijn hoefballen, later was het ook stuk... Zou de eerste keer zeker niet langer doen dan 15 a 20 min

Groetjes..
Volg datum > Datum: vrijdag 12 november 2004, 14:0212-11-04 14:02 Nr:16538
Volg auteur > Van: Nick Opwaarderen Re:16534
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nick even ogen dicht ;-) Structuur
Nick
Nederland


5000 berichten
sinds 13-3-2004
Idunn schreef op vrijdag, 12 november 2004, 13:33:

> Ik heb het nagevraagd over dat dierencrematorium die ook paarden
> cremeerd (of gaat doen), en het is in Varsevelt. Maar we hadden
> al ontdekt dat er dus meer zijn...nou ja sla het maar op in je
> achterhoofd....:-(
>
> Saskia

Hahaha .... Nick even ogen dicht ;-)

Alleen de titel deed mij al besluiten toch te kijken , hoezo nieuwschierig LOL
Ik kan overigens best wel wat hebben hoor, zo erg is het nou ook niet..
Uiteindelijk zal ook ik ooit op zoek moeten naar een plekje voor mijn paard, dat weet je als je je tussen de dieren gaat begeven, tis alleen dak er niet graag naar op zoek ga als er niks aan de hand is....verder ben ik daar vrij nuchter in hoor....

Maar uhhh....wel bedankt voor de waarschuwing....het siert je...is toch een teken dat er hier ook mensen zitten die wel rekening houden met andermans gevoelens ;-)

Groetjes Nick Altena

met geweld bereikt men een
hoop,met geduld,vertrouwen
en liefde bereikt men meer
Volg datum > Datum: vrijdag 12 november 2004, 14:1512-11-04 14:15 Nr:16539
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: To bit or not to bit - in de herhaling.. Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Ik heb mij niet echt gemengd in de discussie over bitloos rijden, maar ben wel geïnteresseerd in het fenomeen. Enerzijds is er een traditie van 'met het bit sturen en remmen' die al ergens 4000 jaar B.C. begint, gezien de archeologische resten van primitieve bittten die gevonden zijn, en dan nu de huidige ontwikkeling van het rijden en mennen zonder bit. Mijn vraag is daarom ook geweest naar 'nuchtere' informatie, dus informatie die niet gebaseerd is op commerciële motieven om jou uiteindelijk à rasion van heel veel euro's een hoofdstel te verkopen. Ik ben op zoek naar objectieve bronnen, en heb die nog niet gevonden. Op het forum heeft daar ook niemand op gereageerd...
De site van dr. Cook (bitless bridle) geeft inderdaad veel 'overtuigende' informatie maar ik vrees toch ook dat deze gebaseerd is op 'het preken voor eigen parochie' .. allerlei rampen die het paard kunnen overkomen als je een bit gebruikt ( met als logisch gevolg dat, als je dat bit niet gebruikt, die rampen allemaal je paard niet aangedaan worden) vind ik net zo tendentieus als allerlei andere discussies die soms plaatsvinden. Als ik bv iets 'slecht' vind, dan kan ik vervolgens met -tig bronnen aankomen zetten die mijn argument van 'slecht' ondersteunen. Het argument van 'slecht' wordt echter pas zuiver, als ik naast de ondersteuning van mijn argument ook de 'tegenargumenten' even zwaar laat meewegen. Dan heb je uiteindelijk pas de mogelijkheid om het één tegenover het ander af te zetten.

Zo ook in het geval van bitloos rijden. De manier waarop deze hoofdstellen gemaakt zijn, leggen de inwerkende druk voor het paard dus niet meer op de lagen in de mond, maar achter de oren (bij het aanknopingspunt hoofd-hals) en op de zijkanten van het hoofd. Nou zal dat laatste niet zo'n probleem zijn maar dat atlas-punt achter de oren, doet mij denken aan de discussie die op dit moment gaande is in de professionele dressuurwereld over het " diep, laag en rond rijden " .
Meneer Cook heeft het op zijn site zelf al over 'submission' ( = overgave) door het hoofd naar beneden te trekken (en als je hard genoeg trekt: richting borst) en hij ziet daarin de 'rem-funktie' . Nu is de al genoemde discussie in de dressuurwereld vooral gericht op de gevolgen van het overbelasten van het 'atlas' punt ( in nh kringen wordt toch zo vaak geroepen "in de krul trekken" ?? Nou dat dus..), waarbij de artsen-onderzoekers vervormingen aan het skelet (wervels) en de daaruit volgende spierproblemen ( hals, rug, achterhand) hebben geconstateerd en aan de kaak stellen.
Je zou natuurlijk stellen 'dat een dressuur-ruiter het paard constant in een bepaalde houding dwingt' en dat alleen daardoor die afwijkingen zouden ontstaan, maar daar ben ik het niet mee eens. Ook in de dressuur wordt ontspanning gevraagd en wordt het paard door de hoofdstel/teugel-verbinding niet naar beneden gedwongen. Er mag namelijk geen druk zijn, de teugelverbinding mond-hand moet wel 'aangenomen' zijn maar mag absoluut niet 'trekken' .
Gaan we er vanuit dat een recreatieve ruiter slechts bij uitzondering (??) de rem van het bitloze hoofdstel ( dus, druk op de hals achter de oren) zal gebruiken, dan zal de 'schade' die ik hierboven beschreef, wel meevallen. Maar datzelfde argument zou je dan ook voor het gebruik van een bit kunnen gebruiken ( 'het zal wel meevallen''). Submission afdwingen ( of pijn doen) is dan op de éne en de andere manier toch precies hetzelfde...?

Een andere kanttekening die ik zou willen maken is dat ik niet goed kan interpreteren hoe het paard dan nog 'verzet' kan leveren en daardoor de ruiter duidelijk kan maken dat hij/zij iets verkeerd doet. Als ik te hard met mijn bit zou inwerken, dan heeft het paard altijd nog de kans om de mond open te doen om onder de inwerking van het bit uit te komen. Als ik te hard met een bitloos hoofdstel zou inwerken en het hoofd naar beneden dwing, wat kan het paard dan, behalve door zich met veel grote spierkracht tegen die druk verzetten? Met eventuele gevolgen van dien? ( Stel je de 'beweging' even voor: hals, rug..?). En nu zal wel iemand weer het woord ors gaan roepen, maar ook daar zou je wellicht vanuit 'ostheopatische' zin de nodige kanttekeningen kunnen plaatsen.
Een laatste punt is ook een vraag die iemand stelde ivm IJslanders zinvol: ik zie die paarden met hoog opgeheven hoofden voorbij razen, dus wat 'doet' dat bitloze hoofdstel dan?

Begrijp me goed, ik breng dit niet aan de orde om de tegenstellingen te vergroten. Maar ik zie wel dat zowel het één als het ander nadelen kan hebben waaraan je niet zondermeer voorbij kan gaan. Ik zou het waarderen als iemand hier met argumenten op zou willen/kunnen reageren.
Een laatste gedachte: komt het er uiteindelijk niet op neer dat de schade die een paard aangedaan wordt, in alle gevallen veroorzaakt wordt door de ruiterhand en het onvermogen behoorlijk ( niet storend) te paard te zitten? En als je dat gegeven (storend rijden) nu helemaal zou kunnen elimineren, wat zou er dan overblijven dan een bit in de mond van het paard, wat wij mensen gevoelsmatig als 'naar en vervelend' beoordelen? Wie zal het zeggen... en waar blijft de objectieve informatie?? Nuchter + nuchter dan graag en niet nuchter+ emotie.

Marianne
Volg datum > Datum: vrijdag 12 november 2004, 14:3212-11-04 14:32 Nr:16540
Volg auteur > Van: Cindy B. Opwaarderen Re:16539
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: To bit or not to bit - in de herhaling.. Structuur

Cindy B.
Baarle-Nassau
Nederland


132 berichten
sinds 15-9-2004
Marianne schreef op vrijdag, 12 november 2004, 14:15:

> Ik heb mij niet echt gemengd in de discussie over bitloos
> rijden, maar ben wel geïnteresseerd in het fenomeen. Enerzijds
> is er een traditie van 'met het bit sturen en remmen' die al

> Begrijp me goed, ik breng dit niet aan de orde om de tegenstellingen te vergroten. Maar ik zie wel dat zowel het één als het ander nadelen kan hebben waaraan je niet zondermeer voorbij kan gaan. Ik zou het waarderen als iemand hier met argumenten op zou willen/kunnen reageren.
> Een laatste gedachte: komt het er uiteindelijk niet op neer dat de schade die een paard aangedaan wordt, in alle gevallen veroorzaakt wordt door de ruiterhand en het onvermogen behoorlijk ( niet storend) te paard te zitten? En als je dat gegeven (storend rijden) nu helemaal zou kunnen elimineren, wat zou er dan overblijven dan een bit in de mond van het paard, wat wij mensen gevoelsmatig als 'naar en vervelend' beoordelen? Wie zal het zeggen... en waar blijft de objectieve informatie?? Nuchter + nuchter dan graag en niet nuchter+ emotie.
>
> Marianne

En weer acute rsi!!! ;-)
Ik vind dit een duidelijk bericht. Ik heb ook (bijna) alle berichten gevolgd, en ik kan je geen duidelijke objectieve info geven...
Wat ik wel door als die berichten heb geconcludeert is dat, hoe je ook rijd, met bit, zonder bit, met sidepull, met bosal, met een ander bitloos hoofdstel, met een touwhalster, met een carrotstick of noem maar op.... Op het moment dat je druk moet uitoefenen op het hoofd van het paard, maakt het volgens mij geen donder uit of die druk nu in de mond, op de neus, op de kaken of achter de oren zit. Druk is druk. Punt.
Ik heb het al een keer eerder gezegd: de hand van de ruiter bepaalt of je je paard steunt en helpt, of dat je je paard tegenwerkt en pijn doet!

Al rijd je met prikkeldraad om zijn oren, als je er niet aanzit, heeft je paard ook geen pijn en geen reden om tegendruk te bieden. (bij wijze van, dit was een voorbeeld!!! voordat ik iedereen weer over me heen krijg!)

Op dit moment hangt er zelfs niets aan mijn paard haar hoofd als ik in de rijbak mijn figuurtjes aan het rijden ben.
Ik vraag me wel af waarom ik in het bos een touwhalster pak...

anyway, dit is een vaag antwoord.... ben aan weekend toe...

Cindy
Volg datum > Datum: vrijdag 12 november 2004, 14:3712-11-04 14:37 Nr:16541
Volg auteur > Van: Esther Opwaarderen Re:16539
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: To bit or not to bit - in de herhaling.. Structuur
Esther
Friesland
Nederland


5661 berichten
sinds 2-11-2003
Marianne schreef op vrijdag, 12 november 2004, 14:15:

> Een laatste punt is ook een vraag die iemand stelde ivm IJslanders zinvol: ik zie die paarden met hoog opgeheven hoofden voorbij razen, dus wat 'doet' dat bitloze hoofdstel dan?
> Marianne

Sorry voor het geknip, maar ik denk dat dit de enige vraag is waar ik misschien antwoord op kan geven.
Voor de tolt heeft een IJslander oprichting nodig, in deze situatie zie je helaas vaak dat er echt misbruik van het bit wordt gemaakt, vaak worden paarden in tolt getrokken, zo heb ik het in eerste instantie ook geleerd. Hardstikke fout natuurlijk, en helaas zie je het op wedstrijden ook, het is gewoon ruw rijden, en het hoofd, de "oprichting" wordt erin getrokken. De oprichting hoort als het goed is vanuit verzameling te komen, de kont (motor) moet eronder. Met het in tolt trekken krijg je dan wel oprichting, maar het paard drukt zijn rug weg.
Zonder bit gaat het ook, en kun je volgens mij het paard niet in tolt trekken.
Wat niet altijd meevalt is een stijf paard te laten verzamelen. Wat wij proberen veel te doen is gymmen met de paarden, om ze soepel te maken en te houden. De natuurtolter die tolt vanzelf wel, maar draven is een probleem, dat kan ze wel zonder ruiter, de bedoeling is dat ze dat dus ook leert met ruiter. Ze is nog erg jong en zoekt haar balans nog, dus het komt wel.
Voor de oprichting van de IJslander zie ik eerlijk gezegd veel nadelen in het bit, omdat het als je de oprichting er in trekt, al snel leuk uitziet, maar als je dan goed kijkt, dan zwabbert de achterkant maar een beetje mee. Op het moment dat je zover bent om zonder bit de verzameling er in te krijgen heb je eigenlijk het bit ook niet nodig. Wetenschappelijke onderbouwing is dit weer niet, in deze situatie misschien wel gezond verstand?? Het zal makkelijker gaan met bit, maar of het dan op de juiste manier gaat?? Ik zeg niet dat iedereen zo ruw rijdt hoor, helaas komt het veel te vaak wel voor.

Groeten Esther
Volg datum > Datum: vrijdag 12 november 2004, 15:0712-11-04 15:07 Nr:16542
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:16541
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: To bit or not to bit - in de herhaling.. Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Esther schreef op vrijdag, 12 november 2004, 14:37:

> Marianne schreef op vrijdag, 12 november 2004, 14:15:
>
>> Een laatste punt is ook een vraag die iemand stelde ivm IJslanders zinvol: ik zie die paarden met hoog opgeheven hoofden voorbij razen, dus wat 'doet' dat bitloze hoofdstel dan?

> de juiste manier gaat?? Ik zeg niet dat iedereen zo ruw rijdt
> hoor, helaas komt het veel te vaak wel voor.
>
> Groeten Esther

Dank je voor deze reaktie Esther!
Even als opmerking: het ging mij er niet om om te bepalen of je een bit nodig hebt, maar meer de vaststelling te bepalen hoe het bitloze hoofdstel metdruk achter het oor (atlas-punt) ten opzichte van de normale optoming werkt. Ik zie bij de Ijslanders een ander soort ‘oprichting’ dan bv bij dressuurpaarden, die eigenlijk meer door de achterhand behoren te zaken om de gewenste voorwaartse stuwing in combinatie met oprichting te krijgen. Maar, hou me ten goede, ik ben geen Ijslander-specialist dus daar kan ik me in vergissen.
Wat ik dus zie ( en het is jammer dta je op dit forum geen plaatjes kunt tekenen, dus fantaseer nu even met mijn beeld mee..) is een Ijslander in een snelle gang, kopje omhoog en vóórwaarts:
Bij een ‘normale’ optoming met bit loopt de (strakke!!!) teugel van mond naar hand in een néérwaartse lijn – mond hoger dan hand – en het ‘atlaspunt’ wordt niet belast. Dan het bitloze hoofdstel: met dezelfde handhouding … wil je het paard niet volgens het submission-point van Cook ‘blokkeren’ ( afremmen) dan werkt dan alleen nog maar als je het paard de ‘losse’ teugel geeft – trek je de teugel strak aan zoals ik bij zoveel Ijslander-ruiters zie, dan zou je automatisch het hoofd naar beneden dwingen en dus het paard b.v. niet in de tölt-versnelling kunnen zetten. Het ontbeken van, eufemistisch gezegd, aanleuning is dan weer niet bevorderlijk of zelfs contra-productief voor de gewenste de verzameling. Toch?

.......M.
Volg datum > Datum: vrijdag 12 november 2004, 15:1212-11-04 15:12 Nr:16543
Volg auteur > Van: Peter Donck Opwaarderen Re:16528
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Go with the flow Structuur

Peter Donck
Homepage
moorslede
belgie

Jarig op 5-10

5970 berichten
sinds 18-9-2004
Bianca_6 schreef op vrijdag, 12 november 2004, 11:24:

> Hoi,
>
> Ik zit maar zo eens te denken dat deze site op zich hele goede

>
> Ik ga er een poosje tussenuit en ik wens jullie allemaal veel
> plezier verder....
> misschien tot later, groetjes Bianca

jammer,
een discussie heeft een trigger nodig
en zonder kruiden
géén heerlijke pasta !
Volg datum > Datum: vrijdag 12 november 2004, 15:1212-11-04 15:12 Nr:16544
Volg auteur > Van: Peter Donck Opwaarderen Re:16528
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Go with the flow Structuur

Peter Donck
Homepage
moorslede
belgie

Jarig op 5-10

5970 berichten
sinds 18-9-2004
Bianca_6 schreef op vrijdag, 12 november 2004, 11:24:

> Hoi,
>
> Ik zit maar zo eens te denken dat deze site op zich hele goede

>
> Ik ga er een poosje tussenuit en ik wens jullie allemaal veel
> plezier verder....
> misschien tot later, groetjes Bianca

jammer,
een discussie heeft een trigger nodig
en zonder kruiden
géén heerlijke pasta !
Volg datum > Datum: vrijdag 12 november 2004, 15:3912-11-04 15:39 Nr:16545
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:16542
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: To bit or not to bit - in de herhaling.. Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Marianne schreef op vrijdag, 12 november 2004, 15:07:

> Esther schreef op vrijdag, 12 november 2004, 14:37:
>
> Dank je voor deze reaktie Esther!
> Even als opmerking: het ging mij er niet om om te bepalen of je
> een bit nodig hebt, maar meer de vaststelling te bepalen hoe het
> bitloze hoofdstel metdruk achter het oor (atlas-punt) ten
> opzichte van de normale optoming werkt. Ik zie bij de
> Ijslanders een ander soort ‘oprichting’ dan bv bij
> dressuurpaarden, die eigenlijk meer door de achterhand behoren
> te zaken om de gewenste voorwaartse stuwing in combinatie met
> oprichting te krijgen. Maar, hou me ten goede, ik ben geen
> Ijslander-specialist dus daar kan ik me in vergissen.

Nee, je vergist je niet zozeer alswel dat wat je te zien krijgt nmm vrijwel altijd niet is wat je zou moeten zien; de ijslandse prestatierijdercultuur interesseert zich niet voor ponywelzijn, daar wordt je geen kampioen mee.

Maar goed, je zult wellicht beter dan ik weten dat dit gegeven ook in vele dressuurkringen geldt.

> Wat ik dus zie ( en het is jammer dta je op dit forum geen
> plaatjes kunt tekenen, dus fantaseer nu even met mijn beeld
> mee..) is een Ijslander in een snelle gang, kopje omhoog en

> beneden dwingen en dus het paard b.v. niet in de
> tölt-versnelling kunnen zetten. Het ontbeken van, eufemistisch
> gezegd, aanleuning is dan weer niet bevorderlijk of zelfs
> contra-productief voor de gewenste de verzameling. Toch?

Ik ben al een paar dagen denkende over een wat systematischer antwoord op je eerdere mail hoor, maar zou je me nu eerst even tussendoor willen vertellen waarom je denkt dat voor "verzameling" of "frame" een "aanleuning" noodzakelijk is?

Groeten, Egon
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 1103½ van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.