InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18908 onderwerpen
275519 berichten
Pagina 14586½ van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: maandag 22 november 2010, 21:4022-11-10 21:40 Nr:218786
Volg auteur > Van: Arina Bezemer Opwaarderen Re:218775
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Naast de weg van Jamaica ... Structuur

Arina Bezemer
Homepage
Lexmond
Nederland

Jarig op 31-10

320 berichten
sinds 22-6-2007
Dan hierbij ook maar Kiyasa's koliek verhaal:

Kiyasa is een koffie vos en stekelharig en een wit kolletje verder geen wit aftekeningen. Zie avatar.

Een paar zaterdagen geleden had Kiyasa koliek.
Ze stond de week ervoor nog volop in de wei en we waren juist aan het afbouwen door overdag op de wei en s avonds met hooi in de paddock.
Vrijdag avond heb ik haar in de paddock gezet. Wat opviel is dat ze niet direct ging eten of drinken.
s nachts heeft ze wel normaal gegeten en goed gemest. De volgende ochtend heeft de boer ze om 6 uur weer op de wei gezet. Kiyasa liep toen de verkeerde kant op en omdat het donker was heeft hij ze toen maar laten lopen op de wei naast de andere paarden. Toen het licht was heeft hij haar bij de andere paarden gezet. Hij vond het raar dat hij haar gewoon kon pakken. Kiyasa laat zich namelijk niet zo makkelijk benaderen en loopt niet zomaar met iemand mee. Hij heeft haar toen bij de andere paarden gezet.
Om een uur of 11 werd ik gebeld dat Kiyasa steeds ging liggen zelf toen er nog andere paarden in de wei bij werden gezet. Kiyasa is niet hoog in rang en gaat dus zelden liggen en al helemaal niet als er andere in de wei worden gezet.
Toen ik aankwam zag Kiyasa mij en ging weer liggen terwijl ze normaal naar mij toe komt. foute boel dus. Met haar rond gestapt tot de dierenarts kwam. in die tijd heeft ze nog 2 keer gemest. De dierenarts hoorde helemaal geen darmwerking meer. Temperaturen ging niet omdat Kiyasa hem bijna naar de maan trapte. Ook al kon ze haar hooft bijna niet omhoog houden naar de dierenarts trappen kon ze wel.
Ze heeft toen met de praam op pijnstilling en darmontspanner gehad. naar een uur wandelen was Kiyasa weer aardig beter gelukkig.
Ze heeft wel een week slecht gegeten.
De dierenarts denkt dat ze iets verkeerd op de wei heeft gegeten of veel te veel gras en dat ze daar kramp van heeft gekregen. Ik heb nu Colosan binnen hand bereik staan voor het geval het nog een keer gebeurt dan kun je alvast wat doen.
gelukkig gaat het nu weer helemaal goed!
Volg datum > Datum: maandag 22 november 2010, 21:4022-11-10 21:40 Nr:218787
Volg auteur > Van: Merel Stoffers Opwaarderen Re:218784
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: stripbegrazing - hoe? Structuur
Merel Stoffers
Nederland


2090 berichten
sinds 1-2-2009
Marlies Sanders schreef op maandag 22 november 2010, 21:31:

>
> nood- of prik paaltjes, prik je zo in de grond, draadje erdoor, klaar.

Ik heb het wel opgeschreven, alleen euhh, 'ergens'. :-M
Ik zal eens zoeken. :-D
Volg datum > Datum: maandag 22 november 2010, 21:4122-11-10 21:41 Nr:218788
Volg auteur > Van: Fem Opwaarderen Re:218693
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Naast de weg van Jamaica ... Structuur

Fem
schoorl
Nederland

Jarig op 27-1

615 berichten
sinds 26-7-2010
Danielle Zontrop schreef op maandag 22 november 2010, 12:04:

>> Op dag 7 een andere dierenarts erbij gehaald. Die opnieuw opgevoeld en zei
> dat Kyliam wel een verstoppingskoliek had. HIj gaf parafine via maagsonde.

Ik snap toch niet dat die andere dierenarts 6 dagen bezig is geweest voor hij met paraffine begon.Bij ons op stal aantal verschillende paarden met koliek, en allemaal vrij snel ( na even wachten of pijnstiller/spierontspanner aanslaat) aan de paraffine.

Joe heeft helaas al twee keer zandkoliek gehad, de eerste keer omdat hij op een schraal landje stond- ik dacht er goed aan te doen omdat hij wat dik was...Toen heeft hij van de da paraffine gekregen. toen hij niet heel erg ervan opknapte zijn we naar de klinkiek in Emmeloord gegaan, waar ze hem hebben opgevoeld en geloof ik nog een keer paraffine hebben gegeven. hij mocht daar voor de nacht in een grote paddock lopen. Daar heeft hij toen een aantal keren gemest en er zat veel zand in. De andere dag mocht hij alweer mee naar huis en ging het verder goed. Uiteraard niet meer op dat landje gezet.

de tweede keer kwam het doordat hij in de winter op het land stond. ook al kreeg hij hooi bijgevoerd, ws toch teveel polletjes uitgetrokken.Het was 's morgens nog goed, hij liep te dollen en te rennen in de bak, eind van de middag zag ik dat hij in de modder had gelegen en stond heel zielig met zn hoofd naar beneden. toen ik hem naar stal bracht ( had ie toen nog) at hij geen hooi en wilde gaan liggen- voor mij reden om direct de da te bellen. Ook weer paraffine ( na pijnstiller etc) en de nacht afgewacht. hem samen met vriendin in de rijbak gezet.Het was oudjaarsavond, ook weer lekker. savonds er een paar keer heen, tegen elven da weer gebeld, hij ging veel liggen. opnieuw paraffine gehad. andere dag (nieuwjaarsdag) had hij wel een paar keer een beetje gemest, nog niet veel. at ook nog niet echt. 's avonds was het echt mis, hij lag op zn zij en had een hele bolle buik. Wilde absoluut niet opstaan. da er weer bij, die deed met de slang in zn maag kijken of de maag gevuld was en er kwam toen 11 liter 'reflux'uit. Had ik nog nooit van gehoord, maar dat is gewoon rottende maaginhoud. stonk enorm. Was dus een teken dat er een verstopping zat. Meteen naar Utrecht, waar ze hem opnamen en onder camerabewaking zetten. hij mocht in een hele grote stal,waar hij kon rondlopen. Daar hebben ze hem nog een aantal keren paraffine gegeven. Ook kreeg hij een infuus zodat ze hem vocht konden toediene, hij was uitgedroogd. (niet eten betekend ook niet drinken, naar het schijnt)
Hij is een dag of twee daar geweest, toen kreeg hij hele erge diarree.echt spuitpoep, ik mmoest letterlijk dekking zoeken. Ze wisten niet of het door alle paraffine kwam of dat hij een virus had opgelopen, dus moest de arme stakker ook nog in de isoleercel. Echt afschuwelijk, ik mocht er ook niet bij omdat er dan risico is dt je het tereein besmet etc.

Uiteraard alles gedaan om wel bij hem te mogen, maar was niet over te praten.twee vreselijke dagen thuis doorgebracht met afwachten wanneer ze eindelijk zouden bellen hoe het ging.Toen mochten we hem weer ophalen. ze moesten de mest 2 of 3 dagen p kweek hebben om te weten of het een virus was.vandaar dat hij moest blijven.

hierna heeft hij het goddank niet meer gehad,ik heb hem ook niet meer op gras gehad in de winter.

Hij is sindsdien heel wantrouwig naar dierenartsen en de tandarts, heeft er echt een tik van gekregen. Daarom heb ik me voorgenomen dat hij niet meer naar de kliniek hoeft. Ik vind dat ik hem dat niet meer mag aandoen, zoveel stress. Ook omdat koliekoperaties niet veel kans hebben om in zoverre te slagen dat ze echt weer 'de oude'worden. (dat zeiden ze in utrecht). bovendien is hij 22, wat volgens mij al aardig oud is om nog een narcose te verdragen.Ik hoop alleen dat ik , mocht het zover komen, mezelf hieraan houd.want dat zal heel moeilijk zijn, ben ik bang. Maar hopelijk mag ik hem nog heel lang bij me houden...

It takes a wise man to understand that strength
lies in
a gentle hand
Throw away the chains and spurs,
give the respect that they deserve
There is a trail less traveled,
there is a better way
- Mary Ann Kennedy-
Volg datum > Datum: maandag 22 november 2010, 21:5322-11-10 21:53 Nr:218789
Volg auteur > Van: Nils Vellinga Opwaarderen Re:218781
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: stripbegrazing - hoe? Structuur

Nils Vellinga
Kinrooi
Belgie

Jarig op 22-5

6064 berichten
sinds 16-3-2006
Tamara Lisens schreef op maandag 22 november 2010, 21:27:

> Maar zetten jullie dan in het midden van de weide ook een
> palen om de stroomdraad aan vast te maken? Hoe staan die dan in de grond?

Ik weet niet precies wat jij bedoeld, maar als je bedoeld, de "strip-draad" te ondersteunen in het midden van de wei, dan gebruik je (zoals Marlies schrijft) de prik paaltjes.

> Kunnen de paarden zich daar dan niet aan pijn doen?

Nee dus, want die paaltjes verplaats je met de draad mee.
IK gebruikte 3 draden. 2 waar de paarden tussen lopen te grazen en de 3e al klaar voor de volgende "strip". Is de 1e strip leeg gegeten - even het draadje open maken en de paarden lopen binnen no time in de verse strip. draadje weer sluiten en het "loze" draad verplaats je om de opvolgende strip gereed te maken

Nils en Olly :-)
Creatief met IJzer,
maar niet aan mijn paard
Volg datum > Datum: maandag 22 november 2010, 22:1622-11-10 22:16 Nr:218790
Volg auteur > Van: Marlies Sanders Opwaarderen Re:218789
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: stripbegrazing - hoe? Structuur

Marlies Sanders
Nieuwdorp
Nederland

Jarig op 6-8

2752 berichten
sinds 11-7-2009

Haha, ik gebruikte altijd twee draden de ene kant een stuk erbij en van achter er een stuk weer af, ze hadden dan nog wel een stuk van het oude over waar ze meestal de mest gooiden, dat was dan weer makkelijker (van het korte gras) af te halen.
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18908 onderwerpen
275519 berichten
Pagina 14586½ van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.