InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 1960½ van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: vrijdag 15 juli 2005, 22:2915-7-05 22:29 Nr:29397
Volg auteur > Van: Ilona Kooistra Opwaarderen Re:29388
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: niet meer bitloos voorlopig Structuur

Ilona Kooistra
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 25-9

2749 berichten
sinds 27-7-2003
Esther schreef op vrijdag, 15 juli 2005, 19:13:

> Aiaiaiaiaiai draai het nu eens om,
> "Kijk, en híer kan ik me dus wel in vinden. Dit klinkt gewoon
> gezond, een manier van trainen. Ik ben een gewoon steeds meer
> allergisch voor het "het MOET met druk" het is zo vreselijk
> HARD ik krijg daar de kriebels van.
> iiiiiiiiiiiiiiiiiieeeeeeeeeeebleeeeeeeeeeeeeeeeeeehhhhhhhh zo,
> das dr uit ;-)"

Dat is een omdraaiing die imo niet correct is. Want ik geloof niet dat er ook maar iemand is die zegt dat je het niet op mag lossen zonder druk. Andersom wordt er nmm door sommigen wel op gehamerd dat je dingen zonder druk moet doen.

> moet doen wat je past. Waar ik een beetje suf van word is steeds
> het vooroordeel dat clickerpaarden bedelaars worden en verwend
> worden en het geen paardentaal is.

Dat snap ik ook volkomen. Ik hoor en lees steeds heel duidelijk dat de clickeraars zeggen en uitleggen hoe dat komt en wat je er tegen kunt doen etc. Complimenten voor jullie geduld daarmee trouwens (haha ik dacht al wel dat je het van binnen eigenlijk spuugzat zou moeten zijn ;-))

Ik geloof dat je het schooien er uit kunt krijgen als jullie dat zeggen. Tot nu toe is wat ik ZIE echter iets anders, het paard van Inge toen op de filmpjes was heel erg schooierig, het paard van Piet was de hele tijd naar zijn zakken aan het kijken en druk aan het doen, een ander paard waar ik destijds speciaal een heel eind voor heb gereisd om te zien deed precies hetzelfde en het zag er imo helemaal niet ok uit. Kijk, ik realiseer me wel dat ik er tot nu toe niet zo héél veel aan heb gedaan maar de keren dát ik moeite deed om met een open mind naar klikkerende mensen te kijken was ik teleurgesteld. Hoe Piet en Inge en die ander het NU doen, dat zou ik niet weten en ik ben inmiddels al weer zover dat ik weer heel nieuwsgierig ben want het zal vast wel zijn veranderd aan de reacties van sommigen hier op het forum te lezen.

Ik hoop niet dat Inge of Piet me dit kwalijk nemen hoor dat ik dit zo zeg, toevallig heb ik van hen een filmpje gezien maar ik moet er dus bij zeggen dat dit alweer heel lang geleden is en dat het nu vast allemaal heel anders gaat.

Waar het om gaat is dat ik denk dat dit wat ik dus meemaak, anderen waarschijlijk ook meemaken en dat het daarom wel zo'n hardnekkig misverstand zal zijn dat er gebedeld wordt. Snap je?

> Het woord dat "softe gedoe"
> komt mij de strot uit.

Ben ik niet de enige die dat heeft gezegd?

> Clickeren is een leermethode die mij toevallig meer aanspreekt
> dan een leermethode die op druk opvoeren is gebaseerd, maar
> ieder moet het zijne doen.

Precies. Voor mij geldt dat ik bepaalde dingen liever met klikkeren aan wil leren en andere liever op een andere manier.

> Ik ben trouwens wel benieuwd
> hoe je dat bijvoorbeeld met Parelli doet dat voetje leren geven.
> Kan iemand mij dat uitleggen?? Ik zie eigenlijk niet dat je dat
> kan leren met het opvoeren van druk, of heb ik dat helemaal
> fout?

Parelli is toch ook helemaal niet alleen maar opvoeren van druk hoor!

Je begint ermee dat het paard je aanraking overal accepteert. Als het nog niet met je handen kan (ivm trappen), dan gebruik je een stok. Je past approach en retreat toe, dus je begint ergens waar het paard het accepteert (voor mijn part bij de manenkam) en je zoekt de plek op waar het paard het nog nét aan kan en dus nog nét stil blijft staan (approach). Doe dit met een prettige beweging, ritmisch en krabbel het paard met de stok zodat het prettig is. Dan op dat punt waar hij het net aan kan ga je heel ritmisch met een vloeiende krabbelende prettige beweging terug (retreat). Als je timing goed is dan kun je heel snel verder komen en zijn de gehele benen al snel geen probleem meer.

Als je nou een keer te ver gaat en het paard gaat lopen (want rustig stil staan is de oefening) dan is het heel belangrijk dat je de stok/hand ongeveer op dezelfde plaats houdt en pas stopt als het paard weer stil staat, dat beloon je dus door daar weg te gaan (en bv een krabbel te geven). T paard merkt vanzelf dat het eigenlijk niet eng is. Als het paard trapt (vooral achterbenen dan), dan moet je vooral een stok gebruiken en het paard gewoon laten trappen terwijl je rustig op die plek blijft. NIET boos worden, gewoon rustig zonder aandacht daar blijven, paard uit laten kuren en als hij stil staat wordt dat beloond.

Dat moet echt helemaal compleet in orde zijn, het moet het paard koud laten of je daar bij zijn benen aan het prutsen bent of niet.

Dan ga je beginnen met het optillen van de hoef. Belangrijk is gewoon dat je een lichte cue geeft (fase1) wat bedoeld is als teken dat die voet omhoog moet. Natuurlijk weet het paard dit eerst nog niet maar ze leren dan uiteindelijk wel dat dat het teken "voet omhoog" is. (belangrijk dus licht teken want heel vaak zie je mensen zwaar die poot omhoog sjorren gewoon omdat ze nooit met een licht teken beginnen en dan houd je dus een "lomp" paard!!).

Parelli "knijpt" in de zwilwrat, eerst licht en dan harder. Het hangt van het paard af of dit werkt, ik geef er zelf ook een stemcommando bij (jullie hebben vast gezien hoe lief baladeika is met de voetjes geven op de dvd? ze anticipeert er ook op, de schat :-)) Ik vraag gewoon terwijl ik naar de hoef kijk "mag ik je voet?", bala geeft hem dan, en soms weet ze al dat ik hem wil dus dan tilt ze hem bij voorbaat al op.

Maar goed, om het aan te leren kan het ook handig zijn om het paard een beetje te helpen door zijn gewicht van het been af te halen, dus een beetje tegen zijn lijf aan te duwen.

Geeft ie de voet? In het begin fractie van een seconde vasthouden en belonen en neerzetten. Neerzetten pas als de voet rustig is, dus niet weg laten trekken. Zo steeds t tijdstip waarop je de voet neerzet steeds uitbouwen. Niet neer laten zetten als die hoef niet rustig door het paard zelf omhoog gehouden wordt. Dus geen beloning bij geleun en bij getrek.

Tiss lang genoeg geworden. Zal wel duidelijk zijn zo? Anders hoor ik het wel.

Ilona
--
let's keep on moving naturally!
Volg datum > Datum: vrijdag 15 juli 2005, 22:3015-7-05 22:30 Nr:29398
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:29358
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: niet meer bitloos voorlopig Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Nick Altena schreef op vrijdag, 15 juli 2005, 17:03:

>> Wat niet wegneemt dat clickeren ook prima kan werken.
>
> Juist...en daar ging het mij om.
> Lang niet alle paarden zijn geschikt om met druk te werken, in
> welke vorm dan ook en dan is dit een prima manier om toch het
> paard iets te leren of te laten bewegen als dat moet.

Lang niet alle paarden zijn geschikt om met clickeren te werken. Als je begint met een wat minder opgevoede hengst, zo eentje die met opengesperde kaken en maaiende voorbenen op je afkomt, dan is een snoeppie niet het eerste waar ik naar grijp.

> IK ben daar geen liefhebber van....en het steekt mij dat er
> dan gezegd wordt dat het moet om een goede omgang met een
> paard te hebben.

Nee hoor, ik schrijf dat niet. Ik vraag me alleen af hoeveel ervaring je nou eigenlijk hebt met niet-manege paarden.

> En ja...als een paard zo op je af komt omdat hij door wat anders
> is afgeleid , dan is een stap opzij soms noodzakelijk....maar
> das ook natuurlijk?

Een stap opzij kan in sommige gevallen je dood betekenen. Zoals jij schreef in een ander bericht dat je voor dat ene paard uitrende, en dat ie het daarna nooit meer deed. Dat is ongeveer hetzelfde als dat ik bij de buren aan wil bellen en de hond begint te grommen en ik toch maar terugdeins het tuinhekje door. De volgende keer komt het of niet meer voor (de dominantieverhouding is immers bepaald) of ik kom er dit keer niet meer zo ongeschonden vanaf.
Ik heb hele lieve paarden, maar als je je zo opstelt dan mag je dat een keer komen demonstreren. Eenmaal de wei uitvluchten voor Jack die met zijn oren in de nek je achterna komt voor het snoepje, en de volgende keer wordt je hardhandig de wei uitgeschopt.

> Ligt er bij de uitgang van de wei een weg? dan gaat deze jongen
> dus niet opzij maar blijft die uitgang blokkeren door zich groot
> te maken.

Er zijn veel paarden waarbij ik dit niet in mijn hoofd haal. Eh, kwestie van ervaring?

> Het hele verhaal ging om een paard met angst voor een tractor?
> Het voorbeeld zoals jij, Frans, zelf gaf om met ,druk ja daar
> heb je hem weer...., die tractor vol gas te laten draaien en je
> paard er daar zo aan te laten wennen dat een grote angst heeft,
> lijkt me niet verstandig!
> Of dit paard nu 700 kilo weegt of maar 300 , dat maakt geen ene
> fluit uit.....je houd dit paard niet als het dan in paniek
> raakt!

Lees de betreffende pagina nou maar eens, je begrijpt er kennelijk geen snars van. Ik kan je verzekeren dat geen enkel paard op deze manier ooit in paniek is geraakt. Het is wel wat meer dan "gas erop", het gaat om exacte timing en het op de juiste wijze opbouwen van de stimulus.

> De beloning van het wegvallen van die druk, het uitzetten van de
> motor, zal dan ook lang op zich laten wachten met een beetje
> pech....

Nick, dit is geen theorie maar iets dat ik velen malen heb uitgevoerd. Met allerlei problemen, met bijzonder schrikachtige paarden. Ik kan je verzekeren dat dit bijzonder snel gaat, maar nogmaals, uitgevoerd op de juiste wijze.

>> Wat me ook opvalt is dat mensen denken dat "druk" voor een paard
>> een onaangename manier van leren is. Misschien dat het door het
>> woord "druk" komt?
>
> Nee....het is de dwang waarmee men iets afdwingt om wat voor
> elkaar te krijgen dat je als 2bener graag zou willen....

Dan is het ook dwang als mijn kinderen naar school moeten, dwang dat ik niet harder dan 120 mag rijden, dwang dat ik de bakker moet betalen omdat er anders mannen-met-petten mij komen ophalen, etc. Vreselijk, ik lijd daar enorm onder. ;-)

> Waarom ik druk met een parellie manier assosieer lijkt me
> duidelijk als ik die methode bekijk.

Dan heb je die methode duidelijk niet goed bekeken.

> Gaat iemand schrijven dat druk moet omdat je anders nooit iets te zeggen

Niemand schreef dat toch?

> Waarom zou een comlpiment niet werken ?

Zou jij nog belasting betalen als je een compliment kreeg iedere keer nadat je dat gedaan hebt en er verder geen sancties op stonden? Zou jij je paard gechipt hebben omdat je dan een complimentje krijgt?

> Dat laatste vind ik onzin...gezien mijn eigen paard, alleen het onderdeeltje mist maar qua karakter verschilt ze niks in een hengst....

Hoeveel ervaring met hengsten heb jij dat jij zo'n vergelijking kan maken? Met welke hengst heb jij het karakter van je paard vergeleken?

Groeten,
Frans
Volg datum > Datum: vrijdag 15 juli 2005, 22:3315-7-05 22:33 Nr:29399
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:29388
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: niet meer bitloos voorlopig Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Esther schreef op vrijdag, 15 juli 2005, 19:13:

> Maar voet vasthouden dat was echt paniek bij haar,
> en die paniek is er inmiddels uit. Ik ben trouwens wel benieuwd
> hoe je dat bijvoorbeeld met Parelli doet dat voetje leren geven.
> Kan iemand mij dat uitleggen?? Ik zie eigenlijk niet dat je dat
> kan leren met het opvoeren van druk, of heb ik dat helemaal
> fout?

Parelli is niet opvoeren van druk.

Groeten,
Frans
Volg datum > Datum: vrijdag 15 juli 2005, 22:3615-7-05 22:36 Nr:29400
Volg auteur > Van: Wil Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Fructaan de oorzaak van hoefbevangenheid? Structuur

Wil
Homepage
Santa Margarida da Serra
Portugal

Jarig op 26-3

9439 berichten
sinds 15-8-2004
Toch wel een interessante website over fructaan gehaltes in gras:
http://www.safergrass.org/

Wil.
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 1960½ van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.