InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
62 berichten
Pagina 2½ van 5
Je leest nu onderwerp "Paard aanleren te vertragen en stoppen, hoe?"
Volg datum > Datum: vrijdag 9 maart 2012, 16:469-3-12 16:46 Nr:245245
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:245241
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paard aanleren te vertragen en stoppen, hoe? Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
Myriam schreef :
> Joya begrijpt volgens mij echt wel "halt" Ze doet het perfect - ook al
> op lichaamstaal als ik naast haar loop.

> In het zadel:
> Ze doet het ook als de motivatie groot genoeg is (dicht bij de graasplek-
> soms bergop) Click en belonen is onderweg als ze aan het stappen is geen
> voldoende motivatie. "stappen is stappen":)! Ik heb ook geprobeerd met
> als beloning "vrij snel weer wegstappen" na stop zodat ze weet dat ze
> vooruit mag. En dat dan vaak na elkaar . Ook daar is het oppassen want dat
> wil ze meteen al uit zichzelf doen bij stop click en beloning . Omdat ze
> écht wel "halt" begrijpt..en niet stopt ...denk ik dat we nog een héle
> weg te gaan hebben...

'Vrij snel wegstappen' zou ik persoonlijk niet doen, altans, niet op háár initiatief. Nu weet ik verder ook niet hoe je dat doet he.
Drie seconden stilstaan en weer vragen weg te stappen. Maar dan wel echt stilstaan, niet dribbelen, verplaatsen, gewoon uitademen en stilstaan. Staat ze te klooien dan mag ze nog een paar tellen langer stilstaan. Kwestie ook van inschatten en snel reageren als-ze wél keuring stilstaat natuurlijk.

'Motivatie groot genoeg' vind ik persoonlijk geen excuus. Mij laat dat eerlijkgezegd zien dat je haar nog wat teveel laat aanrommelen. Stoppen is stoppen, waar dan ook, wanneer dan ook. Jij moet haar motivatie zijn, niet de omgeving. ;-)

Rubio was een lompe donder bij opstappen en halthouden. Altijd trekken, dribbelen, klooien en als het hem te lang duurde een klein imponeer-ik-ben-het-er-niet-mee-eens steigertje. Hij was ook volledig op de teugel gereden, dwz met constante druk (aanleuning kun je dat niet noemen). Minder druk betekende 'harder gaan', meer druk betekende langzamer gaan.
Dit allemaal zeer consequent geoefend met voedselbeloning vanuit het zadel. Kop links, rechts en dan snoepje. Tis helemaal over. Wij hebben nog één punt waaraan we momenteel werken en dat is dat hij niet op elke kruising naar huis moet willen lopen en dus nog wil trekken. Maar dat gaat nu ook de goede kant op.

Terwijl hij, vergeleken met BD, bepaald niet de meest subtiele is. Wat dat betreft heeft mijn Criollo een hoog koudbloedgehalte. Dat heeft voors (coolheid) en tegens (wat lompig af en toe).
Volg datum > Datum: zaterdag 10 maart 2012, 9:1610-3-12 09:16 Nr:245254
Volg auteur > Van: Myriam Opwaarderen Re:245245
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paard aanleren te vertragen en stoppen, hoe? Structuur

Myriam
Maastricht
Nederland


2237 berichten
sinds 8-11-2004
Monique en Pien ..! bedankt!
Ik heb de tekst in mijn persoonllijk Joya document gecopieerd! Ik herken er dingen in Pien...de steigering die - nu wel - nog lichtjes kan voorkomen bij iets wat ze laten we zeggen , nog niet zo makkelijk vindt!
Ze blijft dan uiteindelijk wel staan - maar dan trek ik wel aan de teugels... en soms laat ik haar wat afwenden tot ze voor (een) paal staat... en trekken is toch niet de bedoeling... want met lichte druk en los lukt het niet...

Ik heb ook geoefend met twee teugels en ernaast lopen... zodat stem/lichte druk/en dát wat op de grond wél lukt kunnen samengaan...

Monique ik herken ook wat van jouw verhaal al lijkt me Joya mss nog wel minder getraumatiseerd (?) Dat gedrag van "" ik loop alleen maar heel snel naar een vertrouwde plek heeft ze wel vertoond". Het vertrouwen is gegroeid... én ze moet het natuurlijk ook met mij doen..weliswaar niet getraumatiseerd (ppfff alhoewel...dat zelfvertrouwen af en toe:) ) ...maar wel heel erg zelf lerend. Het houdt Joya en mij van de straat :)
Met jullie "hoe heb ik het aangepakt" gaan we weer verder én als ik de stap naar trailervervoer eens gemaakt heb :) kunnen we náár de les. :)

Gelukkig is er de preview : eigenlijk ben ik op dit stuk nog maar pas gaan focussen!! Dus ... waar héb ik het eigenlijk over!!

Myriam
Volg datum > Datum: zondag 11 maart 2012, 9:1711-3-12 09:17 Nr:245279
Volg auteur > Van: Sandra van Bommel Opwaarderen Re:245254
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paard aanleren te vertragen en stoppen, hoe? Structuur
Sandra van Bommel
Homepage
Bredaryd, Slättö
Zweden

Jarig op 15-10

2237 berichten
sinds 30-3-2009

ik herken het verhaal ook. Hälga, mijn nz, had ook zoveel moeite met stilstaan. Bij haar was het een combi van zeer slechte balans onder de ruiter en niet geleerd.

Ik heb afgelopen winter wegens een winterstop mbt rijden, grondwerk gedaan en dit geoefend op de manier die ik eerder omschreef.
Ik wil nl wel dat ze meteen op lichte druk van de teugel reageren in eerste instantie. De reden daarvan heb ik genoemd. Lichte druk is een duidelijk signaal en kan niet tot verwarring leiden, waar de stem dat wel kan doen (denk aan paniekerige situatie, perongeluk halt ipv ho zeggen etc)
Het sein voor stilstaan, is ook stilstaan totdat ik zeg dat ze weer mag lopen. Daarin doe ik geen concessies. Toch weglopen is weer netjes terug zetten op plaats en opnieut (niet als straf maar gewoon uitgangspositie laten aannemen... we proberen het opnieuw) Wel belangrijk is de zorgvuldige opbouw, anders ga je triggeren tot het maken van fouten. Opzetten voor succes dus.

Pas als reactie voor lichte teugeldruk erin zit (dan voorkom je ook dat je tot aan het trekken komt), zet ik het stemcommando erbij en later onder zadel gewichtshulp.
Ik ben een zeer nuchter mens. Ik ben niet zo bezig met energie uitstralen e.d.
Ik geef een signaal met de teugel; ho... en dan verwacht ik ho. En als er later een stemcommando of gewichtscommando aan wordt verbonden, dan reageert het paard in de regel daar al op, maar heb je altijd de back up van de teugelhulp als het bij stem/gewicht om welke reden dan ook even misloopt. Als basis dus.

Met hälga gaat het grondwerk op dit gebied goed en ik ben nu begonnen ohz. Laatst erop gaan zitten en alleen stil laten staan. Veel geclickerd bij ieder teken van ontspanning en toen er de rust in zat, afgestapt en beloond. Het was een heel rustig 'ritje' :-M
Volg datum > Datum: zondag 11 maart 2012, 17:4711-3-12 17:47 Nr:245287
Volg auteur > Van: Leonieke Opwaarderen Re:245279
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paard aanleren te vertragen en stoppen, hoe? Structuur

Leonieke
Nederland


157 berichten
sinds 22-1-2010
Ja Sandra, stapje voor stapje is wat nu denk ik voor ons ook het beste werkt.

We zijn gisteren een beetje chaotisch begonnen en vandaag met een wat beter plan toch al een eindje gevorderd. :-) Het targetten zit er goed in, beleefdheid gaat al stukken beter en op de juiste plek meelopen (niet aan onze rug geplakt) zijn we mee bezig. Volgende stap is het rustig stilstaan buiten onze persoonlijke ruimte en daarna komt het stoppen op lichte druk.

Hij is erg enthousiast en wij ook!

Gisteren zijn we ook al wat (voorbarig) bezig geweest met het stoppen, maar waar we aan de hand tegenaan lopen, is dat hij ons nu vooral erg goed volgt. Dus als wij stoppen staat hij ook direct stil en dus kunnen we de druk op de teugel niet echt goed oefenen (vooral omdat we willen dat hij te allen tijden schuin achter ons blijft).

Zijn daar nog tips voor?
Volg datum > Datum: zondag 11 maart 2012, 17:4811-3-12 17:48 Nr:245288
Volg auteur > Van: Christel Provaas Opwaarderen Re:245287
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paard aanleren te vertragen en stoppen, hoe? Structuur

Christel Provaas
Walem
Nederland

Jarig op 1-3

7725 berichten
sinds 9-7-2005
Maak er een geluid bij. Dat geluid kan dan straks vanaf het zadel in zijn eentje het werk doen.
• Wie de lat hoog legt, leert nooit limbodansen •
Volg datum > Datum: zondag 11 maart 2012, 18:3711-3-12 18:37 Nr:245289
Volg auteur > Van: Sandra van Bommel Opwaarderen Re:245287
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paard aanleren te vertragen en stoppen, hoe? Structuur
Sandra van Bommel
Homepage
Bredaryd, Slättö
Zweden

Jarig op 15-10

2237 berichten
sinds 30-3-2009

lijkt me dat het dan al goed op cue staat, dus wellicht gewoon vast commando bij gebruiken. Doe ik met sil ook. Die stopt ook meteen als ik stop.

Alleen met wandeling buiten kan het anders zijn, als ze het spannend vind.
Ik weet niet hoe jouw paard buiten de bak reageert? Denk eraan dat je een cue op verschillende plaatsen moet oefenen, om er zeker van te zijn dat ie 'zit'
Een paard leert erg context gebonden.

Daarom kan het verhaal vanuit het zadel ook heel anders zijn. Dan begin je weer in de bak en kun je wel het signaal met de teugels gebruiken om het te oefenen. Als je merkt dat er geen reactie komt en je het paard teveel kans geeft om het negeren van een signaal te oefenen, is het wellicht verstandig om het eerst met iemand ernaast te oefenen.
Het is wel de bedoeling dat je erop traint dat meteen een reactie komt-

Train ook dat weer op veel verschillende plaatsen-
Volg datum > Datum: zondag 11 maart 2012, 19:4311-3-12 19:43 Nr:245291
Volg auteur > Van: Leonieke Opwaarderen Re:245289
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paard aanleren te vertragen en stoppen, hoe? Structuur

Leonieke
Nederland


157 berichten
sinds 22-1-2010
Ik denk idd het halthouden op lichte teugeldruk nog het beste kunnen oefenen vanuit het zadel en in de bak zal dat waarschijnlijk heel goed gaan aangezien hij niet bepaald heel enthousiast en voorwaarts wordt van in de bak rijden. Onze grote uitdaging komt pas wanneer we in het bos zijn met een ander paard erbij en daar zal het grootste deel van de training ook wel plaatsvinden (dit gaan we heel goed opbouwen). Maar voor die tijd moeten de cues er goed in zitten natuurlijk!
Volg datum > Datum: zondag 11 maart 2012, 20:2911-3-12 20:29 Nr:245293
Volg auteur > Van: Ilma Meijer Opwaarderen Re:245289
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paard aanleren te vertragen en stoppen, hoe? Structuur

Ilma Meijer
Grensgeval
Europa


1396 berichten
sinds 13-7-2008
Sandra van Bommel schreef op zondag 11 maart 2012, 18:37:

>
> Alleen met wandeling buiten kan het anders zijn, als ze het spannend vind.
> Ik weet niet hoe jouw paard buiten de bak reageert? Denk eraan dat je een
> cue op verschillende plaatsen moet oefenen, om er zeker van te zijn dat ie
> 'zit'
> Een paard leert erg context gebonden.

Niet alleen de plaats maar ook hoogteverschil kan veel uitmaken. Ik ben met Quiberon nu ook dit soort oefeningen aan het doen omdat we nu ook even niet kunnen rijden. Quib kan aan de hand een echte lomperik zijn maar hij gaat al flink vooruit. Alleen zodra we een heuvel willen pakken wordt het een ander verhaal :-M
Een stijlere heuvel kost hem nog veel moeite om rustig naast mij te blijven lopen en dan komt zijn lompheid weer boven drijven. We komen dan in het begin ook letterlijk stapje voor stapje vooruit omdat ik hem telkens weer terug moet zetten, hem even rustig stil laat staan, waarna hij weer rustig moet volgen. Dat lukt nu nog écht niet met een doorhangend touw. Het heeft wel één voordeel opgeleverd. Hij kan al veel beter stilstaan Grinn!
>
> Train ook dat weer op veel verschillende plaatsen-

Sinds gisteren ingeschreven voor de Nijmeegse 4Daagse maar de 7 heuveltjes trainen doe ik voorlopig maar even niet, dan komen we dus écht niet vooruit :-D maar voor de rest gaan we op lekker veel plekken kilometers vreten de komende tijd.

Je bent niet verantwoordelijk voor het hoofd dat je
kreeg, wel voor het gezicht dat je trekt ;-)
Volg datum > Datum: zondag 11 maart 2012, 20:5611-3-12 20:56 Nr:245294
Volg auteur > Van: Gaelle Opwaarderen Re:245293
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paard aanleren te vertragen en stoppen, hoe? Structuur

Gaelle
Belgie

Jarig op 9-6

383 berichten
sinds 15-5-2010
Stoppen in galop is niet geslaagd hier.. Heb er uit galop eigenlijk ook nooit op geoefend en ik vind dat bergje op zo leuk (en hij ook) en wat zit die lekker in galop !!! Ik kan het niet laten :-8 ... Heb hem dus echt opzij moeten trekken voor dat die weer stilstond en dan had hij het een tijdje moeilijk met stilstaan. Blijven oefenen hier dus.
Hoe harder hij gaat hoe meer hij denkt 'RENNEENNN JAAAH RENNNENNN' (denk ik toch kan nog steeds geen gedachten lezen). Zal het bergje voorlopig moeten ontwijken :-(
Volg datum > Datum: zondag 11 maart 2012, 23:0811-3-12 23:08 Nr:245298
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:245254
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paard aanleren te vertragen en stoppen, hoe? Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
Myriam schreef op zaterdag 10 maart 2012, 9:16:

> Monique en Pien ..! bedankt!
> Ik heb de tekst in mijn persoonllijk Joya document gecopieerd! Ik herken
> er dingen in Pien...de steigering die - nu wel - nog lichtjes kan
> voorkomen bij iets wat ze laten we zeggen , nog niet zo makkelijk vindt!
> Ze blijft dan uiteindelijk wel staan - maar dan trek ik wel aan de
> teugels... en soms laat ik haar wat afwenden tot ze voor (een) paal
> staat... en trekken is toch niet de bedoeling... want met lichte druk en
> los lukt het niet...

@ Myriam en Leonieke:
Er is helemaal niks mis met teugeldruk als aanleermoment! Los hóéft het ook niet tenzij jij de tijd, het geduld en zelfvertrouwen hebt dat je paard op een toevallig moment vanzelf stopt zodat je dat kunt belonen. Mooie boel zou dat worden.... Ik geloof dat dit in dit voorbeeld niet zo heel veilig zou zijn. Grinn!

Wat mij betreft (maar zo train ik) is druk plus reaktie paard plus release plus beloning in dezelfde volgorde prima en heel duidelijk. Indien je geheel drukloos ('trek'loos) zou willen aanleren zou je die teugels niet aan het hoofdstel hoeven vastknopen want waar zijn die dingen anders voor?! ;-)

Tuurlijk begin je vanaf de grond zoals jullie het nu ook zelf al omschrijven. Een stemcue is daarbij handig ('en whow/ho') , zithulpen tegelijkertijd ook en als je op een gegeven moment op mennen overgaat dan heb je meer aan stemcue.

Maar OK, wat doe je dan als je paard niet luistert/toch minder subtiel regaeert ? Want daar hebben we allemaal wel eens mee te maken. :-D

Allereerst oefen je dit natuurlijk allemaal in stap, daarna draf en pas als het perfect werkt in galop. Maar, stel, het werkt perfect, paard stopt braaf als je alleen bent maar niet als je met meerderen bent. Dan is er niks mis met teugeldruk en gebruik zoveel druk als nodig, ik voer dit ritmisch op (1,2,3) als pompend remmen, met de beweging van het hoofd/hals van het paard mee.

Voorbeeld: neem paard zacht terug, weinig druk, in combinatie met zit- en stemhulpen. Paard krijgt hierbij 3 seconden de tijd om erop te reageren. Reageert paard niet dan ga je de teugeldruk opvoeren door je handen meer naar je toe te halen. Als je maar nooit gaat zitten rukken of tegen de beweging van je paard ingaat. Neem als het ware de beweging van je paard met je handen over, maak deze steeds kleiner (1,2,3) totdat deze vanzelf 'oplost'. Je haalt hiermee alle voorwaartsheid eruit. Voor de mensen die hier wel eens rijden; ik vergelijk dit met een stoomtreintje (sorry, kan het niet anders omschrijven). Niet in een zagende beweging maar in een 'naar binnen halende' beweging waarbij de druk in de omlaag gaande beweging zit, twee handen tegelijk en ritmisch naast elkaar.

Hierbij is het belangrijk dat je zelf uitademt, je energie laat wegvallen, zak aardappelen wordt zonder achterover te gaan hangen (wat mensen wel vaak denken namelijk), benen lang maken, naar beneden kijken, wortelen in de grond whatever je er ook wel aan wilt verbinden, als je altijd maar hetzelfde voor de Stop gebruikt.
Zelf gebruiken wij hier nul beendruk voor maar juist los. Stoppen is het laten wegvloeien van al je beweging.

@ Myriam, iets anders; maakt Joya kleine steigermoves, gaat ze een heel theater staan opvoeren, dat negeren, je vroeg dat niet dus bind er ook geen emoties aan vast. Laat het direct weer van je af glijden en ga verder met datgene waarmee je bezig was. Ik zeg dit omdat ik hier maar al tevaak om me heen zie dat mensen heel erg op dit soort probeersels van hun paard gaan reageren, lopen te corrigeren, dat kost onnodige tijd en energie, bovendien leidt het je af van waarmee je eigenlijk bezig was (en het paard ook, misschien was dat ook juist wel haar bedoeling. :-M ).
Volg datum > Datum: zondag 11 maart 2012, 23:0911-3-12 23:09 Nr:245299
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:245294
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paard aanleren te vertragen en stoppen, hoe? Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
Gaelle schreef op zondag 11 maart 2012, 20:56:

> Stoppen in galop is niet geslaagd hier.. Heb er uit galop eigenlijk ook
> nooit op geoefend en ik vind dat bergje op zo leuk (en hij ook) en wat zit
> die lekker in galop !!! Ik kan het niet laten :-8 ... Heb hem dus echt
> opzij moeten trekken voor dat die weer stilstond en dan had hij het een
> tijdje moeilijk met stilstaan. Blijven oefenen hier dus.
> Hoe harder hij gaat hoe meer hij denkt 'RENNEENNN JAAAH RENNNENNN' (denk
> ik toch kan nog steeds geen gedachten lezen). Zal het bergje voorlopig
> moeten ontwijken :-(

Nee, moeilijker; neem het bergje de komende tijd eens in stap aan een lang teugeltje. Dat geeft meer besef bij je paard dan het te vermijden en is een mooie uitdaging. ;-)
Volg datum > Datum: zondag 11 maart 2012, 23:2011-3-12 23:20 Nr:245301
Volg auteur > Van: Merel Stoffers Opwaarderen Re:245294
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paard aanleren te vertragen en stoppen, hoe? Structuur
Merel Stoffers
Nederland


2090 berichten
sinds 1-2-2009
Gaelle schreef op zondag 11 maart 2012, 20:56:

> Stoppen in galop is niet geslaagd hier.. Heb er uit galop eigenlijk ook
> nooit op geoefend en ik vind dat bergje op zo leuk (en hij ook) en wat zit
> die lekker in galop !!! Ik kan het niet laten :-8 ... Heb hem dus echt
> opzij moeten trekken voor dat die weer stilstond en dan had hij het een
> tijdje moeilijk met stilstaan. Blijven oefenen hier dus.
> Hoe harder hij gaat hoe meer hij denkt 'RENNEENNN JAAAH RENNNENNN' (denk
> ik toch kan nog steeds geen gedachten lezen). Zal het bergje voorlopig
> moeten ontwijken :-(

Je zegt zelf al, 'ik kan het niet laten'. Je hebt jezelf niet geholpen door altijd op deze plek te galopperen. Vermijd het heuveltje komende tijd juist niet, maar ga daar voorlopig stappen. :-)
Volg datum > Datum: zondag 11 maart 2012, 23:2111-3-12 23:21 Nr:245302
Volg auteur > Van: Merel Stoffers Opwaarderen Re:245299
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paard aanleren te vertragen en stoppen, hoe? Structuur
Merel Stoffers
Nederland


2090 berichten
sinds 1-2-2009
Spirithorses schreef op zondag 11 maart 2012, 23:09:

> Gaelle schreef op zondag 11 maart 2012, 20:56:
>
>> Stoppen in galop is niet geslaagd hier.. Heb er uit galop eigenlijk ook

>
> Nee, moeilijker; neem het bergje de komende tijd eens in stap aan een lang
> teugeltje. Dat geeft meer besef bij je paard dan het te vermijden en is
> een mooie uitdaging. ;-)

Oef, misschien moet ik volgende keer eens eerst bijlezen in plaats van reageren... Blabla!
Volg datum > Datum: maandag 12 maart 2012, 7:4212-3-12 07:42 Nr:245303
Volg auteur > Van: Sandra van Bommel Opwaarderen Re:245302
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paard aanleren te vertragen en stoppen, hoe? Structuur
Sandra van Bommel
Homepage
Bredaryd, Slättö
Zweden

Jarig op 15-10

2237 berichten
sinds 30-3-2009

Ik ga hierin dus mee met Pien. Ik vind het gebruik van druk reugels als basis van opvoeding een veiligheidsaspekt. Allemaal leuk en wel om alleen op stemcommando of zit te reageren, maar als er een moeilijke situatie komt, is het wel verdraaid handig om op die teugelhulp terug te kunnen vallen (en veiliger)'
Maar goed... dat ik er zo over dacht, was wellicht al duidelijk. :-P
Je leest nu onderwerp "Paard aanleren te vertragen en stoppen, hoe?"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
62 berichten
Pagina 2½ van 5
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers, esthergriep@hotmail.com.