InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
90 berichten
Pagina 2½ van 6
Je leest nu onderwerp "Nieuw artikel over druk en fases"
Volg datum > Datum: donderdag 26 april 2007, 14:0426-4-07 14:04 Nr:83580
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:83574
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuw artikel over druk en fases Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Eva Saegerman schreef op donderdag 26 april 2007, 13:16:

>> Tsja, misschien was je er nog niet zo goed in? Ik heb het ook
>> gedaan, zie:
>> http://www.paardnatuurlijk.nl/cgi-bin/showmovie.cgi?file=meelope
>> n.avi&page=meelopen&returnto=../wij/demo.htm&title=Synchroon%20m
>> eelopen&width=320&height=240
>
> Dit is het resultaat Frans, niet de manier waarop je het
> aangeleerd hebt

Ik heb dit niet eens "bewust" aangeleerd. Het is iets dat ze vanzelf begon te doen, als gevolg van de vele Parelli-spelletjes. DIT is naar mijn mening een aanwijzing dat het paard jou ook als leider ziet, vertrouwen in je heeft. En ik betwijfel of je dit resultaat spontaan krijgt als je je paard kunstjes laat doen met worteltjes als beloning, maar dat is uiteraard mijn eigen persoonlijke mening, en hoeft niet perse waar te zijn.

En nee, dit resultaat krijg je ook niet als je je paard slaat met de carrot-stick. Heb ik nooit geprobeerd uiteraard, maar ik denk dat het moment van de waarheid aanbreekt als je het paard losdoet en vervolgens vraagt om medewerking. Waarom zou Harisha in vredesnaam met me meelopen (in 1 van de series heb ik zelfs een CS in mijn handen) als ik haar zou slaan met de CS? Of hoe kun je ook maar denken dat je dit resultaat kan krijgen door je paard te slaan? Paarden zijn toch niet gek? Touw los en het is toedeledokie, zo ver mogelijk vandaag van die mens die af en toe slaat met dat enge ding in zijn handen.
Volg datum > Datum: donderdag 26 april 2007, 14:2326-4-07 14:23 Nr:83582
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:83550
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuw artikel over druk en fases Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
eddy DRUPPEL schreef op donderdag 26 april 2007, 10:51:

> Frans Veldman schreef op donderdag 26 april 2007, 10:43:
>

>> Frans schreef: Met jouw paard was een lichte druk voldoende om
>> het op te lossen.
>> Wij hebben hier ook zulke paarden rondlopen. Andere paarden

>> uitsluitend bezig houden met grondwerk, en zelf niet of
>> nauwelijks rijden,
>
> YEP.

Jack en ik komen er meer en meer achter dat er niet één universele methode is en we willen ons dan ook niet binden aan één methode.

Elk paard is anders: Temperament, achtergrond, verleden, motivatie etc.
Elke persoon is anders óók. Er lopen hier mensen rond die baat lijken te hebben bij de methode van Conrad, er zijn hier ook mensen die overtuigd zijn van het Parellisysteem en dat heel goed weten toe te passen (om maar even twee uitersten te noemen) en ik denk dat het heel goed is dat iedereen voor zichzelf deze keuze kan en mag maken. Ik zie het als Jack's en mijn taak om mensen aanreikingen te doen zodat ze zelf een keuze kunnen maken.

De laatste tijd zien we een aantal mensen die een tijd heel gericht één methode gevolgd hebben, letterlijk, zoals in de boekjes staat, de trainer in alles nadoend en dan toch het gewenste resultaat niet weten te bereiken.
Het nadeel van het klakkeloos volgen van één systeem is dat je zelf niet meer voelt en kijkt, maar heel technisch en in je hoofd blijft, zonder te durven kijken of jouw paard wellicht net iets anders nodig heeft dan het paard van je vriendin. Zovaak denk ik wanneer ik iemand zie modderen dat ik het zelf heel anders zou doen, maarja, ze willen die methode volgen en dan moeten ze de kans daar ook voor hebben.
Een systeem geeft aanvankelijk houvast als je nog niet zo ervaren bent, maar naarmate je jezelf en je paard leert kennen is het heel goed als je van het systeem durft af te wijken en er je eigen aanpassingen aan kunt doen. Daarbij is een ietwas sjaggie botte Fjord nog altijd een ander paard dan een overgevoelige Arabier en heeft de ene persoon meer geduld dan de ander.

Waar ik mijn merries nogal eens wat ruimte kan geven geef ik mijn hengstje Spirit geen ruimte, zeker niet nu hij in een hormonale fase is en nog moet leren zijn driften met mijn vraag om zijn aandacht te combineren. Híj moet dat leren, niet ik. Híj is degene die langs een hengstige merrie moet kunnen lopen zonder mij al snuivend en snorkend naar haar toe te sleuren. Als ik daarbij een bepaalde portie druk moet gebruiken in de vorm van een touwzwiep zal ik dat niet nalaten. Het is er allemaal opgebaseerd om 'straks' mijn hengst zo drukloos mogelijk mee te kunnen nemen aan het spreekwoordelijke touwtje.

Zijn grens die kan hij niet stellen, op merriemomenten drijft hij op zijn hormonen en wil hij zich maar al te graag onttrekken aan mijn gezag.
IK ben dus degene die hier de grenzen aangeeft, niet hij en ik wil daar inderdaad geen eigen initiatieven bij van hem.

Helderheid in wat je wilt en tolereert is daarbij heel noodzakelijk. Ik denk niet dat ik zou moeten toestaan dat hij met mij aan zijn touwtje links en rechts gaat lopen rondneuzen, stilstaan wanneer hij dat wil. Ik ben al een aantal situaties tegengekomen waarbij ik even heel snel moest handelen, dan is er wat mij betreft heel even nul komma nul ruimte voor eigen inbreng van hem.

Spirit is beslist geen dood paard, voor degenen die nu denken dat ik hem monddood wil maken. Integendeel; hij sprankelt, is blij en vaart er wel bij dat wij duidelijke afspraken hebben.
Gaat dat halster aan dan richt hij zich naar mij. Onze werkmomenten duren kort, hij is nog jong, misschien een kwartiertje hooguit. Ik heb niet veel nodig met hem, ik oefen elke dag heel even met hem wanneer we de paarden van de weide halen, hij moet dan netjes achter de merries lopen, of ze rustig benaderen. Ik sta vaak bij hem wanneer hij contact maakt met de merries en kan hem zo leiden en dat gaat erg goed.

Enne, gaat dat halster af dan is het een enórme hormonenbak.
En dat mag hij, want dan is het zíjn tijd!

Groet, Pien (die nu weer aan het werk gaat, pauze is voorbij).






Volg datum > Datum: donderdag 26 april 2007, 15:0726-4-07 15:07 Nr:83583
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:83582
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuw artikel over druk en fases Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Spirithorses schreef op donderdag 26 april 2007, 14:23:

> Jack en ik komen er meer en meer achter dat er niet één
> universele methode is en we willen ons dan ook niet binden aan
> één methode.

YES!

> Elk paard is anders: Temperament, achtergrond, verleden,
> motivatie etc.

Zo ervaren wij dat ook. We hebben hier zes paarden staan, ze hebben allemaal een andere aanpak nodig. Wat ik bij Camee gebruik daar bereik ik bij Jack niets mee, en omgekeerd.

> Elke persoon is anders óók. Er lopen hier mensen rond die baat
> lijken te hebben bij de methode van Conrad, er zijn hier ook
> mensen die overtuigd zijn van het Parellisysteem en dat heel
> goed weten toe te passen (om maar even twee uitersten te
> noemen)

Uiteindelijk werk je niet meer volgens een systeem, dan wordt het meer dan dat. Conrad is hier laatst geweest, en het viel me op dat wat hij doet niet wezenlijk verschilt met wat Parelli doet. Ok, in plaats van lichaamstaal werkt hij meer met verbale cues (voor mijn paarden wel even wennen, want alles wat ik zeg is voor andere mensen bedoeld en nooit voor hun, ik vind dat onderscheid gemakkelijk in de praktijk maar dat terzijde), hij past de druk ineens toe waar wij vanaf nul beginnen, maar voor de rest is het eigenlijk hetzelfde. Zodra het paard reageert een release, laten weten dat dat is wat je wilt.

> De laatste tijd zien we een aantal mensen die een tijd heel
> gericht één methode gevolgd hebben, letterlijk, zoals in de
> boekjes staat, de trainer in alles nadoend en dan toch het
> gewenste resultaat niet weten te bereiken.

Het is net als met koken. Ik kan een recept nadoen uit een boekje maar het eindresultaat is toch niet te eten. ;-) Dan kan ik het kookboek natuurlijk de schuld geven, maar in werkelijkheid heb ik er gewoon geen feeling voor. Sommige mensen hebben dat ook niet met paarden, en dan maakt het ook niet uit wat voor "kookboek" je ze geeft.

> Waar ik mijn merries nogal eens wat ruimte kan geven geef ik
> mijn hengstje Spirit geen ruimte, zeker niet nu hij in een
> hormonale fase is en nog moet leren zijn driften met mijn vraag
> om zijn aandacht te combineren. Híj moet dat leren, niet ik.
> Híj is degene die langs een hengstige merrie moet kunnen lopen
> zonder mij al snuivend en snorkend naar haar toe te sleuren.
> Als ik daarbij een bepaalde portie druk moet gebruiken in de
> vorm van een touwzwiep zal ik dat niet nalaten. Het is er
> allemaal opgebaseerd om 'straks' mijn hengst zo drukloos
> mogelijk mee te kunnen nemen aan het spreekwoordelijke touwtje.

Yep. We zijn van de week met Khani gaan rijden met een "vreemd" paard er bij. Het koste heel even wat moeite om zijn aandacht erbij te houden, maar hij had het zo door. Dat had nooit gelukt als we niet zoveel tijd in zijn opvoeding hadden gestoken.

> Gaat dat halster aan dan richt hij zich naar mij.

Dat is hier de afspraak ook. En het is grappig om te zien dat hij naast een ander paard kan staan (van de week zelfs samen met Jack in de trailer gestaan), naast een merrie kan lopen, maar zodra het halster los gaat komt ineens die nek er op en dan is het "huhuhuhu" en is hij weer op en top hengst.
Volg datum > Datum: donderdag 26 april 2007, 16:4426-4-07 16:44 Nr:83585
Volg auteur > Van: Wil Opwaarderen Re:83536
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuw artikel over druk en fases Structuur

Wil
Homepage
Santa Margarida da Serra
Portugal

Jarig op 26-3

9439 berichten
sinds 15-8-2004
Spirithorses schreef op donderdag 26 april 2007, 8:59:

> Piet schreef :
>
>> fase 1 hand omhoog,

> zelfs de stick hebben omgeruild voor een zweep, en dat tijdens
> de demo.
>
> Pien

Pien, dat méén je niet!!! Dit is nu juist 1 van de personen die ik graag op Equistyle had willen ontmoeten..... Als ze dat écht gedaan heeft staat ze wel vreselijk voor schut!
Volg datum > Datum: donderdag 26 april 2007, 17:5626-4-07 17:56 Nr:83598
Volg auteur > Van: Nathalie Lagasse Opwaarderen Re:83543
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuw artikel over druk en fases Structuur

Nathalie Lagasse
Homepage
Oost-Vlaanderen
Belgie

Jarig op 28-3

1662 berichten
sinds 24-1-2005
Nathalie Lagasse schreef op donderdag 26 april 2007, 10:13:

> Ik ben dit denk ik nog nergens in een Parelli DVD tegengekomen,
> maar heb dit ook al gehoord van een Parelli-instructeur, ben
> kwijt welke, zou dus kunnen Eddy geweest zijn. De bedoeling is

> moeten iets gebruiken van druk (tik op kont, druk op halster,
> paard doen schrikken, aandacht trekken, weetikveel) om het
> hoofd uit het gras te krijgen zodat je dat kan belonen? Hoe zou
> jij het doen? Een wortel tonen en daarmee lokken?

OK Piet, ik weet het, eerst zonder gras de cue 'hoofd omhoog' trainen via freeshapen, en dan als dat heel goed bevestigd is gaan trainen op gras, niks doen als paard niet reageert (en blijft grazen), als paard hoofd wel omhoog doet: beloning! Hoofd terug naar beneden als beloning en verder eten, of graantjes.
Hoe heb jij het geleerd eigenlijk?

Groetjes,
Nathalie
Je leest nu onderwerp "Nieuw artikel over druk en fases"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
90 berichten
Pagina 2½ van 6
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.