Koen Theys schreef op zondag 28 november 2010, 21:05:
> Ik heb de (erg nare) ervaring met mijn paarden achter de rug toen ze
> begonnen te eten aan de schors van 'amerikaanse vogelkers'.
> Toen ben ik bijna 10 van mijn 16 paarden verloren.
En weet je dan NU
wat er is mis gegaan?
Dat jou paarden het nodig vonden om een smerig smakende boom te gaan opeten?
Je praat niet over een blaadje of een takje.
Verder komen mijn paarden (en die van de buurman) niet.
Soms - heel soms - word de wortel van de Eik geschild en ja, takken en blad zijn op gezette tijden ook in trek, evenals de eikels nu. Maar nooit de Prunussen. (Am.vogelkers, Laurierkers, Rododendron,)
> Blijkbaar zou deze schors in het najaar waterstofcyanide bevatten wat in
> de lever terug te vinden is als nitrocyl ... (weet de naam niet meer
> precies) wat het metabolisch product zou zijn van waterstofcyanide
> (blauwzuur).
> De bomen ruiken in die periode inderdaad sterk naar amandel.
> Vandaar wou ik bij de scheikundige kennis van Arabesk even checken of mijn
> vermoeden ook klopte?
>
Wat is het verschil dan van een amandel geur met een amandel-achtige geur?
Nils en Olly

Creatief met IJzer,
maar
niet aan mijn paard