Diestelmans Liesbet schreef op dinsdag, 5 juli 2005, 14:30:
> Enkele uitspraken van de lesgever
> -begon met een oude hoef tegen de wand af te schuren: conclusie
> een hoef is niet bestand tegen bestrating...
Zeg eens tegen die man dat hij een stukje met blote voeten over het asfalt moet rennen. Dat kan hij zonder enig probleem qua slijtage, de vellen zullen er niet bij hangen. Vervolgens pak je zijn poot en begin je die over het (ruwe!) asfalt heen en weer te schuren. Hahaha daar kan hij níet tegen, wedden? Onzinnige manier om iets te laten zien dus, het klopt niet. Waar het mis gaat is dat ze denken dat een paard over het asfalt glijdt met zijn hoeven, maar dat is niet zo. Als een paard gewend is om op blote voeten over asfalt te lopen, zetten ze hun hoeven precies op het goede moment neer (er is een moment waarop de hoef en de grond ten opzichte van elkaar gelijk zijn). De hoef glijdt niet, en schuurt niet. Mensen kunnen dat ook perfect, getuige het met blote voeten over asfalt rennen.
Heel veel mensen laten ons ook weten dat hun paard zo anders is gaan lopen zonder de ijzers, precies wat we ze van te voren vertellen.
> -een ijzer schuurt 1.4 cm af bij een lange rit dus een hoef moet
> zoveel bijgroeien gedurende deze rit om niet tot nul te worden
> herleid...
NIET dus!! Wonderlijk he, dat een hoefijzer zo snel slijt en dat de hoeven er zoveel beter tegen kunnen? De reden hiervoor is weer dezelfde: de manier van lopen. Als je wel eens op ijs hebt gelopen in de winter, dan heb je ervaren dat je daar anders op loopt dan op iets wat stroef is. Je maakt meer schaatsbewegingen, glijdt een stukje door met je voeten bij ieder pas, dit is stabieler op een gladde ondergrond. Paarden doen dit ook als ze op hoefijzers lopen, dat is ook de reden waarom mensen denken dat een paard door moet glijden als hij loopt (dat hóórt toch zo, dat doen alle paarden... ja, als je kijkt naar beslagen paarden en dat als norm neemt, dan klopt dat...). Affin, de manier van lopen is mi verantwoordelijk voor de hoeveelheid slijtage aan het ijzer. Dus weer een denkfout, dit is niet te vergelijken.
> -een hoef blijft last hebben van steentjes zonder beslag...
Nou gewoon NIET. Komt door het hoefmechanisme en een goed model hoef waardoor het er keurig uit wordt gewerkt bij iedere stap. Ik heb ook wel eens een steentje bij bala in de straal, dat hoor je een paar passen en dan is het weg, omdat de hoef zo beweegt dat het eruit wordt gewerkt en het paard hoort ook niet van die hele diepe nauwe straalgroeven te hebben (daar zal het vast in blijven zitten). In de witte lijn is het ook niet meer als de hoeven echt goed zijn..
> -er zou iemand zijn geweest die op wedstrijdniveau mende en die
> (3X) gestopt is na manken van de paarden tijdens de wedstrijd...
Zal best, en zo zijn er vast talloze menners die dat hebben gehad mét ijzers maar dat valt niet op want daar wordt niet op gelet.
> -een paard zonder hoefijzers schuift uit op beton!!!
Hahaha, wat een onzin. Maar de straal moet wel goed meedoen, dat prachtige "leren" lapje is perféct om op vlakke gladde ondergrond een super grip te geven.
> -De rijkswacht zou begonnen zijn met rubberen ijzers, maar terug
> met ijzers begonnen omdat het niet voldoende bleek
Dat argument moet verder worden uitgebreid, hier kan ik niks mee. Moet je weten hoe wat waarom en op welke manier ze het hebben geprobeerd.
> -met hoefschoenen krijgt men schuurplekken op de hoef
O ja, dat kan inderdaad. Maar daar zijn oplossingen voor. Nieuwe schoenen geven ook pijnlijke plekken. Koop goede hoefschoenen die goed passen, en rijd ze goed in. Kweek een dikkere huid op de hoefballen en het gaat prima, eventueel sokjes of tape gebruiken.
> Ik hoop dat ik toch enkele mensen aan het denken heb gebracht,
> ze spraken zelfs erover dat ik gebrainwasht was, heb daar wel
> duidelijk gezegd dat ZIJ gebrainwasht zijn....
Tsss, irritant hoor tegenover zulke
natte apen.
> En er was iemand bij die wel eerst altijd probeerde zonder
> ijzers!!! (maar nog niet geslaagd was...) heb hem enkele tips
> gegeven om het te laten lukken...
Mooi zo, ik hoop dat hij genoeg geduld heeft.
> en de FRUSTRATIE van de les was dat de lesgever zelfs het boek
> van Ilona en Frans niet wilde lezen... (zonder open geest kan je
> natuurlijk niets bijleren)
Dan schaar je hem toch direct in in het hokje "vastgeroeste
natte aap" he? Wat een sukkel zeg, hahaha hij zou het nieuwe artikel over de vooruitgang eens moeten lezen
> Ik heb dus een niet fijne les achter de rug:
> er is nog veel werk aan de winkel voor er verandering gaat
> optreden in deze materie,
Het is niet leuk nee, en discussie heeft zo weinig zin omdat mensen meestal gewoon niet kunnen discussiëren, ze hebben argumenten die niet kloppen en luisteren niet.
Toch is er zóveel gaande joh, we zien echt de paardenwereld veranderen. Een jaar geleden was het allemaal nog zo pril en nu krijgen we vaak mensen over de vloer met de cursus die "bekennen" dat ze die persoon 'huppeldepup' op de stal vorig jaar keihard uitgelachen hebben toen ze de voergewoonte van het paard drastisch ging veranderen, de ijzers eraf liet halen en zélf ging bekappen. Na een poos zagen ze dat het paard het ei-gen-lijk wel veel beter ging doen, het leek te werken en toen kregen ze toch belangstelling en nu.... zijn ze ZELF de hoefsmid aan het bellen om de ijzers eraf te halen, is
biks geschrapt van het menu en raspen ze de hoeven zelf bij
Het komt wel.
Ilona
--
Let's keep on moving naturally!