Leonie Jetten schreef op dinsdag, 16 augustus 2005, 21:28:
> Wil schreef op dinsdag, 16 augustus 2005, 11:17:
>
>> Maar dat geeft niet, we hebben de tijd. Wat wel grappig is:

> jaar, nu hoor ik weer minstens een jaar, wat is het gemiddelde
> voor een ouder paard (16) dat dus heel lang ijzers heeft gehad.
>
> leonie
Hallo leonie, anderen hebben ook al antwoord gegeven zie ik... prima!
De deuk is inderdaad de overgang van de nieuwe en de oude hoefwand. Wat onder de deuk zit zal er gewoon uit moeten groeien. Je paard heeft, net zoals de mijne, vrij lang op ijzers gestaan. Ik denk dat het bij oudere paarden gewoon allemaal wat langer duurt. Niet zozeer het opnieuw groeien van de hoefwand, maar alles bij elkaar. De zool die omhoog moet, toch veranderingen in de stand van de voeten, de lagere hielen.
Bij mij kwam er in het begin zeker ook stijfheid aan te pas... het stijf op de voorbenen lopen en ook 'op eieren' lopen op het harde.
Of je wel of niet kunt rijden vind ik erg moeilijk te beantwoorden, ik ken jou, het paard en de situatie niet. Zelf heb ik altijd aangehouden wat mijn paard aangaf qua tempo.
Kijk, ook hij heeft weleens misbruik van de situatie gemaakt door dan maar lekker te lopen slenteren... Zolang hij echt nog gevoelig liep ging ik daarmee akkoord.
Maar als hij op de heenweg niet vooruit te branden is en op de terugweg wel goed kan lopen op het harde...

) Tsja... dan mag hij geleidelijk aan weer gaan werken.
Dus: lekker doorstappen! Ik kan me goed voorstellen dat je het vervelend vind om je paard zo stijf te zien lopen. Termijn: ik ben vanaf half september bezig en wij zijn er nog niet helemaal. Hij loopt nog niet zo perfect als zou kunnen.
Galop doe ik nog steeds niet. Laat hem alleen flink doorlopen en soms walken (hij draaft dus nooit). Ik dacht dat Ilona of Frans ooit eens zei: als minimaal 75% van de wand opnieuw gegroeid is, en de witte lijn dus weer stevig, dat dan pas het hoefbeen omhoog getrokken kan worden.
Misschien is er nog iets anders aan de hand betreffende het ondertreden van de achterhand? Het hoeft natuurlijk niet alleen met voeten te maken te hebben.
Ik denk niet dat er een echt gemiddelde is voor genezing... Het zal van paard verschillend zijn en zeker ook afhangen van de omstandigheden waarin deze paarden verkeren, zoals evt. stalling, weidegang, voeding, etc.etc.
Die van mij loopt in ieder geval dag/nacht buiten.
Groetjes,
Wil.