InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1662 berichten
Pagina 4 van 111
Je leest nu alle berichten van "Nathalie Lagasse"
Volg datum > Datum: dinsdag 21 februari 2006, 15:0621-2-06 15:06 Nr:43703
Volg auteur > Van: Nathalie Lagasse Opwaarderen Re:43688
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: aankoop paardentrailer Structuur

Nathalie Lagasse
Homepage
Oost-Vlaanderen
Belgie

Jarig op 28-3

1662 berichten
sinds 24-1-2005
Spirithorses schreef op dinsdag 21 februari 2006, 13:47:

> yole schreef op dinsdag 21 februari 2006, 13:35:
>
>>
>>>
>>> Hallo Pia, jij woont ook in België he....
>>> Hoe zit dat nu met trailers?
>>> Wij zijn ook op zoek naar een (waar heb jij hem vandaan?), en
>>> moet elke trailer in B een eigen kenteken en jaarlijkse keuring
>>> ?
>>> Mag je een 1,5 paards rijden met een B rijbewijs?
>>> Het is me niet duidelijk, ik hoor zoveel verhalen daarover,
>>> misschien dat jij mij uitsluitsel kan geven.

Nog vergeten: je moet inderdaad een kenteken hebben, als je de trailer koopt krijg je er een 'roze formulier' (weet de officiele naam niet meer) bij, hiermee ga je een nummerplaat aanvragen. En dan laten keuren ook.

Nathalie
Volg datum > Datum: dinsdag 21 februari 2006, 15:5221-2-06 15:52 Nr:43708
Volg auteur > Van: Nathalie Lagasse Opwaarderen Re:43663
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paard in paniek tijdens opstijgen Structuur

Nathalie Lagasse
Homepage
Oost-Vlaanderen
Belgie

Jarig op 28-3

1662 berichten
sinds 24-1-2005
marielle schreef op dinsdag 21 februari 2006, 10:17:

> Piet schreef op dinsdag 21 februari 2006, 7:46:

>> Ha :) Wou je uitdagingen?
>> Probeer eens: hem overal immuun voor te maken, of ( ik
>> weet niet of ze die dingen bij jullie hebben) leer hem

> dan rondjes om me heen, kun jij het wel? zonder omheining j
> paar om je heen laten lopen? dit is zeker kwestie van oefenen
> en aanleren en vertrouwen?
> groetjjes marielle!

Gezien Piet het voorstelt als oefening kan hij het duidelijk wel. Ik kan het ook (via Parelli), en er is een groot verschil met rondjes lopen begrensd door een buitenomheining (of begrensd door een longe, tenzij het paard die over de grond wil laten slepen). Als het paard alleen maar rondjes loopt omdat hij fysiek begrenst wordt, is zijn aandacht vaak nog steeds naar buiten gericht en is zijn stelling ook vaak naar buiten, ook is er geen garantie dat hij rustig en in evenwicht loopt (hij loopt misschien nog steeds in vluchtmode). Als mijn paard kleine rondjes rond mij galoppeert omdat ze zelf wil zo dicht bij mij wil blijven heeft ze een heel mooie stelling en buiging door het lijf, ook zie je ze echt gaan verzamelen om op zo'n kleine cirkel te kunnen blijven (fantastisch leuk gevoel voor mij om dit te zien trouwens!). Ik ben meestal niet zo goed in het zien van 'verzameling' en 'achterbeengebruik' ed., maar dit zie ik wel. Ook bij zijwaarts in draf (vooral op het wat oneffen liggende maisveld) zie ik haar echt nadenken en beseffen dat de achterhand er meer onder duidelijk praktischer is. (Hierop stop en beloon ik dan ook natuurlijk) Dit laatste kan ik op het maisveld nog niet zonder lijn hoor, en in de bak wel zonder touw maar toch ook nog best aan de omheining als begrenzing voor het voorwaartse. Maar ik geloof dat wanneer mijn paard zonder fysieke begrenzing gewoon zal wéten dat het zijwaarts moet zijn zonder (veel) voorwaarts dat ze dan nog beter zichzelf zal kunnen verzamelen, op de juiste manier zonder spanning, omdat het haar eigen idee is om het haarzelf tijdens die oefening makkelijker te maken. Dit lijkt mij heel waardevol als training.
Graag sluit ik mij aan bij de mensen die Niki al hebben aangeraden nog wat te wachten met rijden en eerst allerlei grondwerk te gaan doen. Zelf doe ik Parelli en dat raad ik dan ook heel erg aan, misschien handig als je niet zo'n inspiratie hebt wat je allemaal kan doen op de gond en vooral ook hoe je er moet aan beginnen.

Vriendelijke groeten,
Nathalie
Volg datum > Datum: dinsdag 21 februari 2006, 16:5221-2-06 16:52 Nr:43715
Volg auteur > Van: Nathalie Lagasse Opwaarderen Re:43666
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: parelli Structuur

Nathalie Lagasse
Homepage
Oost-Vlaanderen
Belgie

Jarig op 28-3

1662 berichten
sinds 24-1-2005
Michiel schreef op dinsdag 21 februari 2006, 10:51:

> Jean Mclean schreef op dinsdag 21 februari 2006, 10:19:
>
>> hallo allemaal, ik heb plannen om de Parelli cursus te gaan

> wat sommige paarden nodig hadden volgens de trainer. Voor mij
> dus nooit meer.
>
> Michiel

Hoi,
Ik ben nog steeds heel enthousiast over Parelli. Zeker met de nieuwe zelfstudiepakketten voor level 1 en 2, hierin wordt veel meer aandacht gegeven aan hoe het paard zich erbij voelt, het 'lezen' van de gemoedstoestand van je paard en je acties hier aan aanpassen (bv. bij een wat bang paard juist NIET de druk opdrijven ed.). De videobeelden zijn grotendeels van Linda Parelli (en haar studenten), zij pakt alles nogal rustig en kalm aan, voor de beginnende paardenmens zoals ik een veel beter voorbeeld dan Pat zelf die soms snel en hard lijkt te zijn. Pat bereikt wel meer resultaat in een kortere tijd, maar als beginner ga ik liever te traag en te vriendelijk dan omgekeerd. Ik heb inderdaad ook al instructeurs gezien die redelijk hard waren en heb hierover al gediscussieerd. Hun idee (dat ik deels kan volgen) is dat iemand die écht goed is met paarden zoals (meer extreme voorbeelden) Ray Hunt of Pat Parelli, het paard zo goed kan lezen, en ook zo duidelijk kan zijn naar het paard toe dat het paard zelf heel goed begrijpt waarom de hoge druk er komt, zelfs al hebben wij menselijke toeschouwers het niet gezien. Dat 'sommige paarden' hoge druk 'nodig' hebben is inderdaad een spijtig gevolg van het werken met een systeem dat grotendeels beloont met wegvallen van druk. Een stoere haflinger bv. kan heel wat druk verdragen eer hij zich gemotiveerd voelt om te doen wat er gevraagd wordt. Uiteraard is het leuker als je hier meteen ook andere motivatie kan aan toevoegen door beloning. Dit mag van Parelli in de eerste levels nog niet met voer, maar een stoere haflinger vindt knuffels en kriebels vaak wel leuk. En rust bij het baasje als de oefening goed uitgevoerd is. Hierdoor heb je ook bij die stoere haflingers na een tijdje niet meer zoveel druk nodig, ook niet bij nieuwe oefeningen, omdat ie dan dit concept van leren snapt en zelf mee gaat zoeken naar een oplossing als er nieuw probleem wordt aangeboden. Dit zie je niet als er in een demo voor het eerst gewerkt wordt met een paard dat met die nieuwe mens ook nog geen band heeft.
Je kan ook als toeschouwer bij een Parelli cursus zijn, dan zie je andere beginners bezig, kan je aan hun vragen wat ze ervan vonden, vragen stellen aan de instructeur ed.

Vriendelijke groeten,
Nathalie

PS. In bovenstaande zullen de tegenstanders van Parelli en R- (geen P+ hoop ik) juist hun gelijk zien, ze hébben ook gelijk, de ideale weg voor het paard is dit niet. Parelli geeft dat ook zelf toe: het eerste paard wat je door zijn programma neemt, waar je het als mens zelf mee leert is het slachtoffer van al je fouten. (Daarom dat er afgeraden wordt Parelli te doen met meer dan één paard als je level 3 nog niet gehaald hebt). Desalniettemin... ik begin nu ook net met een bridge en voerbeloning hier en daar, maar ben toch blij dat ik al een goede communicatiebasis had zonder voer. Anderen die uit zichzelf al goed zijn met paarden hebben deze basis waarschijnlijk niet nodig.
Volg datum > Datum: donderdag 23 februari 2006, 11:0723-2-06 11:07 Nr:43841
Volg auteur > Van: Nathalie Lagasse Opwaarderen Re:43832
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: parelli en ook vraagje over nek buigen Structuur

Nathalie Lagasse
Homepage
Oost-Vlaanderen
Belgie

Jarig op 28-3

1662 berichten
sinds 24-1-2005
Jean Mclean schreef op donderdag 23 februari 2006, 9:22:

> Hallo
> Ik heb een paar dagen geleden gevraagd wat de voor en eventuele
> nadelen zijn van Parelli.

> heeft.
> Alvast bedankt voor de moeite.
>
> Groetjes jean

Hoi Jean,
Ik had geantwoord over Parelli (dinsdag, berichtje #36874 ).
Tot nu toe ben ik heel erg voor Parelli (al drie jaar bezig), alhoewel ik mij van de nadelen wel bewust ben.
Wat bedoel je precies met buigen van de nek, bedoel je horizontale buiging (ook lateral flexion genoemd) die je gebruikt als noodstop (ORS)? Of verticale buiging, het in dressuur zo gegeerde 'aan de teugel' lopen? Wat dit laatste betreft bedoelen de voorstanders als het goed is dat ze willen dat een paard verzamelt loop onder de man, dit uit zich vaak in de typische vertikaal gebogen hoofd-halshouding maar is hier geen gevolg van. Het vragen van de vertikaal gebogen hoofdhouding zonder meer zorgt er dus niet voor dat je paard zich verzamelt en je beter kan dragen (in tegendeel, soms). Ik denk zelf ook dat je er beter aan doet het paard volledig vrij te laten aan het hoofd en zo op zn minst een paard met een ontspannen rug en hals te hebben die op eigen benen in evenwicht loopt.

Met vriendelijke groeten,
Nathalie
Volg datum > Datum: vrijdag 24 februari 2006, 8:5124-2-06 08:51 Nr:43954
Volg auteur > Van: Nathalie Lagasse Opwaarderen Re:43838
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: parelli en ook vraagje over nek buigen Structuur

Nathalie Lagasse
Homepage
Oost-Vlaanderen
Belgie

Jarig op 28-3

1662 berichten
sinds 24-1-2005
Huertecilla schreef op donderdag 23 februari 2006, 10:13:

> Jean Mclean schreef op donderdag 23 februari 2006, 9:22:

> Het strekken van de nek komt neer op het strekken van de
> belangrijkste rugspiergroep. Dat is wel goed voor die spieren,
> maar níet hetzelfde als ontspannen of dragen.

> verschuiven van het zwaartepunt naar achteren ondersteunen de
> solide heupgewrichten meer gewicht.
>
> HC

Dat het paard de buikspieren moet aanspannen om een bollere rug te maken en te verzamelen is mij bekend. Jouw visie op de invloed van het strekken van de nek vind ik zeer interessant. Ik krijg van mijn paard meer en meer dat strekken van de hals (zowel bij grondwerk als bij (hoofdstelloos)rijden) en vraag me dus af in hoeverre dat een goede zaak is. Ik had ook al volgende visie gehoord over verzamelen en de verhouding tussen buikspieren/rugspieren:
Het doel is dat de buikspieren meer gespannen zijn dan de rugspieren, het is niet de absolute spanning van de buikspieren die telt maar de verhouding tussen rug en buik. Dit kan je (simplistisch gezien) op twee manieren bekomen:
1) Je laat de rug zoals ie is en je vraagt het paard (in de dressuur: met beenhulpen) om de buikspieren méér aan te spannen.
2) Je laat de buikspieren zoals ze zijn en je vraagt het paard de bovenlijn te ontspannen.
Wat is jouw visie/commentaar hierop?
Voorgaande gaat dan nog maar enkel uit van een paard dat niet meedenkt, want uiteraard komt er hier nog wat bij: Paard ontdekt door bepaalde oefeningen zelf dat het handiger is om te verzamelen: jij op je hellingen ed., mijn paard bij moeilijkere grondwerkoefeningen, of (nog niet echt zelf geprobeerd) veel overgangen, tot achterwaarts toe, zodat het paard zichzelf blijft 'klaar' houden voor een mogelijke neerwaartse transitie met meer ondergeschoven achterbenen.
Mijn twijfel is: in hoeverre is heeft een paard met het hoofd laag ook 'per definitie' een ontspannen rug? Inge T. toont in haar boek wanneer ze in het begin de 'hoofd laag' houding in beweging vraagt dit nog niet echt mooi gebold is, en dat dit nog moet komen later. Zelf zie ik bij het grondwerk (vooral rechtrichten op de cirkel) wel dat mijn paard eerder een ronde hals maakt dan dat ze het hoofd heel laag brengt, ze doet dit ook uit zichzelf, ik heb niet specifiek 'hoofd laag' aangeleerd. Maar als ik erop zit kan ik veel minder goed inschatten of die lange lage nek die ik voor mij zie ook iets goeds betekent voor de rug.

Alvast bedankt en vriendelijke groeten,
Nathalie
Volg datum > Datum: vrijdag 24 februari 2006, 9:0624-2-06 09:06 Nr:43955
Volg auteur > Van: Nathalie Lagasse Opwaarderen Re:43866
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: parelli en ook vraagje over nek buigen Structuur

Nathalie Lagasse
Homepage
Oost-Vlaanderen
Belgie

Jarig op 28-3

1662 berichten
sinds 24-1-2005
jose schreef op donderdag 23 februari 2006, 17:11:

> trea hoex schreef op donderdag 23 februari 2006, 16:01:
>
>> jose schreef op donderdag 23 februari 2006, 14:32:

>>> benen) van je paard. Je paard krijgt een giga knal te verduren
>>> op zijn voorhand. Het tegenargument voor deze stop: een forse
>>> ruk in de mond met het bit. Imo is deze ruk veel minder
>>> nadelig dan de ors.
Hij zal wel moeten vertragen: terwijl je paard vooruit beweegt,
> wordt hij uit balans gebracht doordat zijn hoofd / hals opzij
> bewogen wordt (of dat nu als gevolg van de teugel zelf is of
> het aangeleerde anticiperen daarop, maakt niet uit).
> De krachten die daarmee komen te staan op de voorhand zijn
> enorm.
>
> Wil je hier meer over weten dan verwijs ik je naar het boek van
> Sara Wyche, het paard in beweging. O.a. te verkrijgen bij de
> paardendrogist.

Ik sluit mij graag aan bij oa. Trea: Ik denk dat je niet weet waarover je het hebt. Probeer het zelf eens aan je paard te leren? Dat gaat uiteraard in hele kleine stapjes, zonder weerstand, en in stilstand. Niks ergers dan wat ieder paard zelf doet als ie zn kont wil krabben of een koekje aannemen van de ruiter. Tot hier toe geen overmatige belasting volgens mij, enkel souplesse oefeningen. Als paard in stilstand op een lichte aanwijzing (bv. teugel omhoog) het hoofd inbuigt kan je verder: hetzelfde proberen in stap, dan draf, dan galop. Bij mij is het net als bij Trea, mijn paard gaat eerst stoppen zonder buiging, en als ik blijf vragen (meestal niet) dan buigt ze vanuit stilstand ook nog in. Meestal stoppen we nu echter gewoon op een zucht en de zit, zonder hoofdstel. Eén à twee keer per jaar gebruik ik de ORS écht: als noodstop dus. Als dat op het strand is dan lijkt dat precies op wat jij zou doen: op de cirkel zetten tot stilstand, als we op het bospad van Nick zijn dan gaat mijn paard inderdaad nog in de galop het hoofd al 30 graden inbuigen, het volledige 'neus aan de stijgbeugel' is dan pas als we al in stap/stilstand zijn. Van dit laatste kan ik mij inbeelden dat er enige ongewenste krachten in het paardenlichaam spelen (alhoewel paard zelf niks laat merken hiervan, maarja). Dat heb ik er dan wel voor over, als het leren rijden met één teugel mij ervan heeft weerhouden de rest van het jaar alle dagen aan twee teugels te trekken. Overigens begrijp ik volledig wat jij bedoelt met de 'goede' klassieke manier, maar probleem is dat haast niemand het zo kan en dat twee teugels met contact nu eenmaal de mens uitnodigen tot vasthouden en trekken.

Met vriendelijke groeten,
Nathalie
Volg datum > Datum: vrijdag 24 februari 2006, 9:1124-2-06 09:11 Nr:43956
Volg auteur > Van: Nathalie Lagasse Opwaarderen Re:43866
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: parelli en ook vraagje over nek buigen Structuur

Nathalie Lagasse
Homepage
Oost-Vlaanderen
Belgie

Jarig op 28-3

1662 berichten
sinds 24-1-2005
jose schreef op donderdag 23 februari 2006, 17:11:

> trea hoex schreef op donderdag 23 februari 2006, 16:01:
>
>> jose schreef op donderdag 23 februari 2006, 14:32:

> http://www.paardendrogist.nl/cache/producten/PAARD_-_Boek___dvd_
> -_Anatomie_en_Bewegingsleer/Het_paard_in_beweging/index.asp?strP
> ageType=productpagina&intHoofdgroepID=241&intSubgroepID=243&intP
> roductID=27643

Nog vergeten: het boek van Sara Wyche heb ik ook, en ik vind het enorm wazig, nergens duidelijke tekeningen met krachtlijnen ed., alleen anatomische schetsen met ernaast geschreven uitleg waarvan je niet kan weten of er waarheid achter zit of dit verzinsel is, nergens metingen, onderzoek, niks. (Ook wat er over Parelli instaat getuigt van het feit dat ze van de man misschien net het boek gelezen heeft maar er zich verder niet in verdiept heeft) Ligt het aan mij of vinden nog mensen dit?
Overtuig mij maar van het tegendeel hoor, het kan echt wel aan mijn onbegrip liggen.

Met vriendelijke groeten,
Nathalie
Volg datum > Datum: vrijdag 24 februari 2006, 15:4224-2-06 15:42 Nr:44001
Volg auteur > Van: Nathalie Lagasse Opwaarderen Re:43904
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: parelli en ook vraagje over nek buigen Structuur

Nathalie Lagasse
Homepage
Oost-Vlaanderen
Belgie

Jarig op 28-3

1662 berichten
sinds 24-1-2005
jose schreef op donderdag 23 februari 2006, 21:08:

> trea hoex schreef op donderdag 23 februari 2006, 21:04:
>
>> jose schreef op donderdag 23 februari 2006, 20:55:

>> Trea
>
> Dan zijn er dus blijkbaar meer kritische geluiden geweest en is
> meneer Parelli gaan verbeteren. Alleen maar goed dus.

Even opmerken dat de vernieuwde zelfstudiepakketten er zijn gekomen niet omdat er kritiek van buitenaf kwam, wel omdat Pat Parelli merkte dat de dingen die hij belangrijk vindt (dignity of the horse, 'want' vs. 'make' ed.) via de oude paketten niet bij iedereen goed doorkwamen.
Hierbij maak ik graag nog eens extra reclame voor die nieuwe paketten, iedereen die in de verschillende paard-leermethodes geinteresseerd is heeft hier wat aan, en mensen die pareeli willen gaan doen zijn met deze pakketten nog beter begeleid dan met de vorige.

Met vriendelijke groeten,
Nathalie
Volg datum > Datum: vrijdag 24 februari 2006, 16:0324-2-06 16:03 Nr:44003
Volg auteur > Van: Nathalie Lagasse Opwaarderen Re:43845
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: parelli en ook vraagje over nek buigen Structuur

Nathalie Lagasse
Homepage
Oost-Vlaanderen
Belgie

Jarig op 28-3

1662 berichten
sinds 24-1-2005
Jean Mclean schreef op donderdag 23 februari 2006, 12:03:

> Wat parelli betreft, wat zijn dan de nadelen?
>

Wat mij betreft weinig nadelen, het is een mooi stap voor stap programma. Nadeel is misschien dat het nog niet simpel genoeg is, ik zie toch mensen die aan level 1 beginnen en om allerlei redenen niet verder komen (en dan ook stoppen, stilstand is achteruitgang immers, en level 1 blijft voor het paard niet leuk).
Wat ik geen nadeel vind (toch niet in het begin) maar anderen hier op het forum wel, is dat je leert om je paard iets te leren door wegvallen van druk. Je maakt de situatie van het paard dus oncomfortabel, hij herwint zn comfort door te doen wat je vraagt. Zie bv. de uitleg hier op de site bij wijken voor druk. Positieve beloning door het geven van iets leuks is er minder bij. Voedsel is verboden voor je level 3 gehaald hebt, knuffels kunnen wel natuurlijk.
Ik wil in de toekomst zeker ook meer met voedsel gaan werken, maar ben nu toch blij dat ik eerst goed en veilig met mijn paard kan omgaan. Wie natuurlijk van zichzelf al goed is met paarden (en nooit gefrustreerd, agressief, bang, ...) kan een hoop van parelli al overslaan, dat klopt.

Met vriendelijke groeten,
Nathalie

PS. Woon je trouwens ook maar ergens in de buurt van Oost Vlaanderen (Belgie)? Wij komen met een aantal 'Parelli-meisjes' regelmatig samen, beginnend, gevorderd, met of zonder paard, iedereen welkom.
Volg datum > Datum: vrijdag 24 februari 2006, 16:1524-2-06 16:15 Nr:44005
Volg auteur > Van: Nathalie Lagasse Opwaarderen Re:43981
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: parelli en ook vraagje over nek buigen Structuur

Nathalie Lagasse
Homepage
Oost-Vlaanderen
Belgie

Jarig op 28-3

1662 berichten
sinds 24-1-2005
Cassandra Berg schreef op vrijdag 24 februari 2006, 13:36:

> Ik heb de hele uitleg over de ORS op de site gelezen en waar ik
> persoonlijk heel nieuwsgierig naar ben is:
> Als een paard daadwerkelijk op hol slaat reageert het dan nog

> iedereen weer uit elkaar knalt. Geen kritiek. Gewoon
> nieuwsgierigheid.
>
> Cassandra

Hoi,

Echt op hol heb ik mijn paard maar één keer gehad, en toen had ik ook nooit moeten opstappen trouwens (zoals josé al terecht opmerkte). Ik deed al een jaar Parelli toen en mijn paard is ook gestopt, maar heeft nauwelijks ingebogen toen eigenlijk. Als ik de ORS nu ooit nog toepas is het vanaf het eerste moment dat het dreigt mis te lopen en zitten we dus nog niet noodzakelijk aan hoge snelheid (soms gewoon stap of draf). Een voordeel van de ORS tegenover een noodstop door druk op twee teugels vindt ik dat je zonodig even met je paard in ingebogen houding kan blijven staan, dit is een houding waarin je paard weinig mogelijkheid heeft iets geks te doen, als je een geexciteerd paard aan twee teugels vasthoudt kan ie juist nog steeds heel goed steigeren of bokken ed., plus je paard kalmeert snel van deze aangeleerde houding.

Met vriendelijke groeten,
Nathalie
Volg datum > Datum: zaterdag 25 februari 2006, 11:5825-2-06 11:58 Nr:44077
Volg auteur > Van: Nathalie Lagasse Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: niet voeren voor level 3? Structuur

Nathalie Lagasse
Homepage
Oost-Vlaanderen
Belgie

Jarig op 28-3

1662 berichten
sinds 24-1-2005
Piet schreef op vrijdag 24 februari 2006, 21:30:

> Ergens in de brei van berichten schreef iemand (sorry kan
> het niet meer terugvinden) dat Parelli wel met voer
> beloont maar dat dit niet mag voor level 3
> Als fanatiek voerder/beloner wil ik graag snappen waarom je
> volgens P met voer mag belonen en waarom dan pas op
> dat level?
> Het is nl zo'n andere leermethode?
>
> piet
> nah' tuurlijk Natuurlijk

Hoi Piet,
Dat was ik. Ik weet niet of ik je afdoende antwoord ga kunnen geven, dit is wat ik weet:
In het zelfstudie programma (pakketten L1, 2 en 3) wordt over belonen met voer met geen woord gerept voor zover ik weet. Er wordt aan de mens geleerd progressief (in fases) discomfort op te bouwen als motivator, de beloning is herwinnen van comfort (R-). Ook rust als beloning valt hieronder.
Hoe wordt voer wel vernoemd: Parelli geeft in de theorieboekjes een rangorde van wat hij vindt de belangrijkste motivatoren te zijn voor een paard: op één: safety (veiligheidsgevoel), dan comfort, dan play (spelen, sociale interactie), als laatste food (voedsel). Met als voorbeelden: het paard dat de trailer niet opdurft gaat er niet op voor voedsel als zijn veiligheidsgevoel niet eerst in orde is, een paard laat eten staan voor sociale interactie, meer specifiek kan een ander paard hem bij ook het lekkerste voer weghouden. (Even terzijde weet ik wel dat jij Shiny ook bij voer kan weghouden door jouw belofte van voer later). Dan is er het verhaal van hoe de carrot stick aan zijn naam komt. PP beschrijft twee extremen van 'paardentrainers': aan de ene kant degenen die het paard proberen omkopen met voer en het paard niks in de weg leggen en dus over zich heen laten lopen, aan de andere kant diegenen die gebruik maken van geweld en intimidatie. Hij wil hier de ideale tussenweg bewandelen en noemt zichzelf een 'extreme middle-of-the-roadist'. Een evenwicht tussen de carrot en de stick als motivator dus.
Uit gesprekken met instructeurs op cursussen ed. weet ik dan dat na level drie werken met voerbeloning als bijkomende motivator wél mag, en dat inderdaad hiermee nog betere, snellere trainingsresultaten worden bekomen. Niet vergeten dat level 1,2 en 3 er vooral voor dienen om de mens iets te leren, pas na level drie begin je volgens PP maar écht aan het paardentrainen. Geen probleem dus voor de mensen (ik ken er) die de drie levels op een jaar tijd doorlopen, dan heeft slechts één paard gedurende een jaar niet het voordeel van werken met voer gekend. Een mens die zelf al level drie is kan dan ook met een groen paard meteen met voer beginnen als ie wil. Gewone stervelingen zoals ik die met achterstand beginnen hebben dan wel een paard wat gedurende vele jaren iets mist denk ik. Vandaar dat ik hier meelees bv.

Met vriendelijke groeten,
Nathalie
Volg datum > Datum: maandag 27 februari 2006, 18:5327-2-06 18:53 Nr:44271
Volg auteur > Van: Nathalie Lagasse Opwaarderen Re:44254
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Janken en apetrots Structuur

Nathalie Lagasse
Homepage
Oost-Vlaanderen
Belgie

Jarig op 28-3

1662 berichten
sinds 24-1-2005
Els Kleverlaan schreef op maandag 27 februari 2006, 12:55:

> Hoi allemaal,
> In reactie op het verhaal van dominant paard, even iets van mij.
>

> belonen, zonder het slechte te straffen of het moet echt heel
> gevaarlijk worden. Froukje wordt duidelijk ook stikjaloers als ik met Willem, ons andere paard bezig ben, dan moet ik haar niet los laten lopen, want dan komt ze heel dreigend naar ons toe (en dan kan je echt niets anders dan haar wegsturen, eventueel met geweld, want ze schopt gericht!). Ik moet op het land ook geen aandacht aan Willem geven, want dat pikt ze gewoon niet. Zal ook wel iets met dominantie te maken hebben, maar als ik haar nu alleen heb gaat het dus prima.
>
> Groetjes, Els.

Zo mooi! Bedankt om dit voor iedereen hier te willen opschrijven! Dit verhaal raakt meteen meer dan een hoop theorie (waar ik niks tegen heb, voor de duidelijkheid). Doe zo verder. Ik wens je nog veel plezier met je paardenvriendin.

Nathalie
Volg datum > Datum: dinsdag 7 maart 2006, 15:217-3-06 15:21 Nr:44769
Volg auteur > Van: Nathalie Lagasse Opwaarderen Re:44742
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Wie wil? Structuur

Nathalie Lagasse
Homepage
Oost-Vlaanderen
Belgie

Jarig op 28-3

1662 berichten
sinds 24-1-2005
e m kraak schreef op dinsdag 7 maart 2006, 2:54:

> Nu het kippenhok weer even periodiek uitgekakeld is wil ik
> graag een serieus bedoelde vraag stellen.
> Wie WIL (kijk es an, vrije wil... hoe on-OC!) op dit forum
> verder met mij onderzoeken hoe de omgang met paarden werkelijk
> in elkaar steekt? In aantoonbare/bewijsbare termen.
Ik! Ben steeds geinteresseerd in bewijsbaarheid. Ook omdat ik nog niet zoveel zelfvertrouwen heb wat betreft het lezen van de emoties van mijn paard, in hoeverre ze het leuk vindt wat we doen bv.

> Ik dacht dat de meest methodische aanpak om "verder" te komen
> zou zijn hetgeen er reeds plaatsvindt en op de meest
> uiteenlopende wijzen onderwezen wordt, van min of meer
> traditionele "dressuur" tot allerlei "NH" varianten, te
> ontleden en duidelijk te maken dat dit alles rechtstreeks op
> OC/behaviourisme in te passen is. Daarom loont het nmm dat
> onderdeel aan de basis beet te pakken. Zolang je immers geen
> benul hebt van wat je aan het doen bent kom je toch niet toe
> aan hoe het zou kúnnen zijn?
Wat stel je je hier praktisch bij voor? Ik film mezelf in interactie met mijn (parelli-)paard, geef er een beschrijving bij van wat ik wou en dacht en voelde? En wat het paard wou enz. leiden we af uit de video. Of je komt live kijken? Of we komen met een aantal mensen en paarden ergens samen (bij jou). Of beschrijven het gedrag zo goed mogelijk hier op het forum? Of...?

> Het moge duidelijk zijn wat mijn motivatie op ons forum is: ik heb soms >heel veel aan jullie respons :-D
> Wie het niet interesseert kan mijn posten gewoon overslaan. Maar als >iedereen zich voornamelijk wezenloos ergert aan mijn "Marsiaanse" >aanpak dan trek ik me wat dit aangaat wel terug op passender fora.
Ik heb meestal veel aan jouw bijdragen, over uiteenlopende onderwerpen trouwens. Ik schrijf hier weinig maar dit is nu eens een goede gelegenheid om je toch maar te bedanken!

Met vriendelijke groeten,
Nathalie
Volg datum > Datum: donderdag 9 maart 2006, 10:389-3-06 10:38 Nr:44965
Volg auteur > Van: Nathalie Lagasse Opwaarderen Re:44959
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Wie wil? Structuur

Nathalie Lagasse
Homepage
Oost-Vlaanderen
Belgie

Jarig op 28-3

1662 berichten
sinds 24-1-2005
Piet schreef op donderdag 9 maart 2006, 9:43:

> Nog even een interessante waarneming.
> Don ontschacht, om het netjes te zeggen, op precies de
> zelfde manier op zijn 14de jaar als Shiny ( toen ruim 2)

> Maar dat is mijn vertaling natuurlijk :)
>
> piet
> nah' tuurlijk Natuurlijk

Dit komt volgens mij vaak voor. Een paar jaar geleden stond er in Bit een lezersvraag van een ongeruste eigenaresse die met vrijheidsdressuur haar ruin zag uitschachten en ik herkende dit meteen. Met mijn Cesarke doe ik al sinds onze manegetijd 'spelletjes met voer', clickeren kan ik het niet noemen want dat was in het begin zonder bridge ofzo, maar hij schacht dus ook uit, specifiek bij spaanse pas (niet dat we dat goed kunnen, tis maar af en toe spelen), niet bij neustargetten of gewoon voetjes geven. Ik ben er nog maar zelden eens mee bezig dus veel meer dan deze dingen kunnen we ook niet, ik weet dus niet of het ook bij andere oefeningen zou gebeuren. Oh, en bij het 'gewone' parelli-en gebeurt dit ook nooit of te nooit. Ik heb er nooit sexuele opwinding in gezien, nu is mijn ruintje ook nooit echt in sex geinteresseerd geweest. Toen mijn Lolita voor de eerste en enige keer haar hengstigheid toonde ging hij alleen ruiken en stond belangstellend naar haar show te kijken, meer ook niet. (Waarschijnlijk omdat ie niks deed toont ze haar hengstigheid nu nooit meer, slim gezien)
Hoe dat uitschachten dus verklaard moet worden heb ik geen idee van. Toch iets met ontspanning? Gezien onze spaanse pas nogal haperig is gaat hij soms meer vooruit met zijn voorbenen dan met de achterbenen, hij rekt zich dan eigenlijk uit.
Maar het is wel zo betrouwbaar dat ik, als ik zn piemeltje eens wil schoonmaken (wat ie niet leuk vindt) ik eerst wat spaanse pas ga doen ...
Wie herkent dit nog? En hoe zit dat met hengsten? En als je spaanse pas geleerd hebt zonder voer?

Met vriendelijke groeten,
Nathalie
Volg datum > Datum: donderdag 9 maart 2006, 14:059-3-06 14:05 Nr:44998
Volg auteur > Van: Nathalie Lagasse Opwaarderen Re:44948
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Wie wil? Structuur

Nathalie Lagasse
Homepage
Oost-Vlaanderen
Belgie

Jarig op 28-3

1662 berichten
sinds 24-1-2005
e m kraak schreef op donderdag 9 maart 2006, 0:51:

> Bedankt voor alle reacties :-D
> Allereerst, dat helpen doen jullie al...gewoon door hier op het
> forum mee te schrijven.
>
> @Pien en Nathalie: ik ben zeer zeker wel geïnteresseerd in
> praktijk, en filmpjes o.i.d. ter discussie werkt misschien wel.
>
> Groeten, Egon

OK, hier moeten we verder over doordenken hoe dat dan precies moet. Want hoe simpeler hoe beter denk ik, toch zeker om te beginnen.
Begin ik lukraak te filmen en zet ik korte filmpjes hier neer ter beoordeling van het op dat moment vertoonde gedrag? bv. Mijn paard en ik benaderen iets engs: hoe gaan we ermee om, hoe lang duurt het eer ze niet meer bang is?(Zal ik eerst nog moeten uitvissen hoe dat gaat: filmpjes plaatsen)
Of geef je een specifieke opdracht (bv. paard in vrijheid ergens over laten springen), ik werk eraan, toon een filmpje van het resultaat en beschrijf wat ik gedaan heb om dit gedrag te bekomen? Dan zal ik bij sommige opdrachten wellicht moeten antwoorden dat het mij momenteel nog aan kennis ontbreekt om die opdracht binnen het jaar te kunnen uitvoeren. :-( Misschien kunnen anderen hier dan juist via het forum mee helpen, wie weet.
Of gewoon schriftelijke beschrijving van een bepaald aangeleerd gedrag (bv. cirkels rond mij lopen) en hoe ik dit aangeleerd heb stap voor stap?
Je zou ook kunnen vergelijken hoe verschillende mensen een zelfde opdrachtje aanpakken (clickeren, parelli, 'normale' dressuur). Misschien kan je ook beoordelen wat de paarden van die verschillende benaderingen vinden (dan zou je om goed te zijn eigenlijk ook de paarden moeten uitwisselen)?
Het lijkt mij dus moeilijk (maar vast niet onmogelijk) om iets te vinden dat simpel genoeg is, waar niet al te veel 'confounding factors' meespelen.
Wat denk je?

Met vriendelijke groeten,
Nathalie
Je leest nu alle berichten van "Nathalie Lagasse"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1662 berichten
Pagina 4 van 111
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.