InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
965 berichten
Pagina 36½ van 65
Je leest nu alle berichten van "HannahFroukje"
Volg datum > Datum: woensdag 20 juli 2005, 11:0420-7-05 11:04 Nr:29805
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:29781
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: misverstanden en onwetendheid hoefbevangen Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
Frans, je vraagt mij of er onderzoeken zijn over wat ik zeg. Blijkbaar vind je dat altijd erg belangrijk dat wetenschappelijk bewezen kan worden of iets al of niet zo is.

Laat ik dat eens omdraaien en vragen of er onderzoeken zijn over wat JIJ zegt. En dan bedoel ik specifiek onderzoeken dat er geen tekorten ontstaan bij paarden op een dieet van alleen gras en hooi voert. Haaranalyses, bloedanalyses en weefselanalyses aan vitamines, mineralen en dergelijke. De periode? Dan praat je al snel over een jaar of 5 a 10 voor een kerngezond paard. Voor niet zo kerngezonde paarden korter. Zijn die er?

Laten we over 1 ding geen misverstand laten bestaan. Ik ben het helemaal 100% met je eens dat een paard meer risico loopt om dood te gaan aan een welvaartsziekte dan aan een gebrek aan een of andere vitamine. Ik ben het bovendien met je eens dat een paard zonder problemen op gras en hooi kan leven. We zijn het alleen niet eens over de termijn en de omstandigheden. Op de korte termijn zie ik voor een gezond (!) paard geen problemen. Op de langere termijn wel. Ik denk dat er dan tekorten insluipen. Het bevreemdt me bovendien dat je zo krampachtig gaat redeneren als het over iets anders dan gras gaat. Gras en hooi is natuurlijk, maar eh ... kruiden dat valt dan opeens in een andere categorie? Ik vind dat echt niet geloofwaardig meer. En vind dat ook niet logisch meer. Om van `natuurlijk´ al helemaal niet te spreken.

Je gaat dan bovendien de boel dan een beetje in het belachelijke trekken (voorbeeld van "katten eten" en zo) ... waarom doe je dat eigenlijk?

Ik begrijp trouwens heel goed dat jouw aandacht zich juist richt op de problematiek van teveel. Want, jij hebt paarden die het - althans voorlopig - uitstekend op een karig dieet doen, en bovendien kom jij in de praktijk vooral de voorbeelden tegen van welvaartsproblemen bij paarden (teveel bix, dekens op etcetera). Heel begrijpelijk, wil ik ook niets aan afdoen.

Maar laten we wel wezen: teveel is niet goed. Te weinig is niet goed. De vraag is meer: wat is het OPTIMUM? En waar ben jij naar op zoek? Naar het karigst haalbare? Of naar het optimum? Het lijkt alsof jij vooral naar het eerste zoekt, en ik naar het tweede.

Dan kan´k het toch niet laten en moet ik even ingaan op je laatste zin

>Ooit iemand hoefbevangen ziek raken na een overvloedig kerstmaal? Ik >niet...
********************
Ik zeg dan: wat dacht je van jicht na een overvloedig kerstmaal? Ik wel .... .
Komt qua idee aardig in de buurt of niet ....
Volg datum > Datum: woensdag 20 juli 2005, 11:5420-7-05 11:54 Nr:29810
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:29784
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: misverstanden en onwetendheid hoefbevangen Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
Malenka schreef op dinsdag, 19 juli 2005, 22:46:

> HannahFroukje schreef op dinsdag, 19 juli 2005, 17:23:
>
>> Hoger in elk geval dan het risico dat ze last zullen krijgen van

>
> Eigenlijk zouden we dus een aparte weide moeten maken waar
> slechts kruiden op gekweekt worden? En de paarden daar dagelijks
> een uurtje op laten?

*********************
Uhh, nou ik heb het niet over "moeten" hoor. Het zou mij persoonlijk wel heel leuk (en natuurlijk) lijken om je paarden zelf die dingen bij elkaar te laten sprokkelen die ze kunnen gebruiken. Maar dan heb je m.i. al snel een behoorlijk gebied nodig, met bomen (schors), distels, kruiden etc. Dat zal niet voor velen zijn weggelegd.Voor mij in elk geval (nog?) niet.

Als er bij mijn paarden problemen zijn probeer ik weleens een kruidentinctuur, pluk ik weleens wat kruiden (brandnetels, kamille, fluitekruid, etc) of voeg ik wat andere dingetjes toe (vitamines, mineralen) als me dat nodig lijkt. Het valt mij zelf trouwens ook op, dat hij periodes heeft dat hij dingen heel graag wil hebben, en dan opeens weer helemaal niet. Heb dat b.v. gezien bij fluitekruid en brandnetel, en bij eikebladeren.

Ik probeer m´n ogen gewoon goed open te houden. Als mijn paard (is inmiddels ook al wat ouder) eens wat tranende ogen heeft of eens een snotneussie probeer ik gewoon goed na te denken wat mogelijk de oorzaak is, en of je er op zo natuurlijk mogelijke manier iets aan zou kunnen doen. Er vanuit gaande dat hij dat in een wei nu eenmaal zelf niet KAN oplossen omdat hij daar alleen de beschikking heeft over gras.
Je leest nu alle berichten van "HannahFroukje"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
965 berichten
Pagina 36½ van 65
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.