InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
965 berichten
Pagina 34½ van 65
Je leest nu alle berichten van "HannahFroukje"
Volg datum > Datum: woensdag 29 juni 2005, 22:3729-6-05 22:37 Nr:28578
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:28575
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Te koop of niet te koop... Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
Michiel schreef op woensdag, 29 juni 2005, 22:20:

> Inge Teblick schreef op woensdag, 29 juni 2005, 12:15:
>
>> Sommigen echter genieten van het technische aspect van het

> vergelijking mankt loopt, in werkelijkheid spelen er heel veel
> andere processen die precisie veroorzaken.
>
> Michiel

****************************
Weet je ik word een beetje moe van dat ge-emmer over dat bit.
Schiet mij maar lek hoor, maar volgens mij maakt het niks uit of je nou al of niet zonder bit rijdt. Het maakt het er niet meer of minder natuurlijk op. Een halster is OOK een controlemiddel, net zo goed!
Het "natuurlijke" zit volgens mij in de communicatie die je zoekt. En dat kun je volgens mij net zo goed met bit doen.
Volg datum > Datum: donderdag 30 juni 2005, 9:5930-6-05 09:59 Nr:28604
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:28598
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Te koop of niet te koop... Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
Piet schreef op donderdag, 30 juni 2005, 8:39:

> Nick Altena schreef op woensdag, 29 juni 2005, 23:19:
>
>> HannahFroukje schreef op woensdag, 29 juni 2005, 22:37:

> ie zelfs aan ijzers ook wel went. Waar maak je je druk om?
> Om de gezondheid van je paard wanneer dat met een blok ijzer
> in z'n mond rondloopt? Tsss overdreven hoor!
> Piet
*******************

Hou maar op, het is alweer duidelijk.

Jahaa, tuurlijk weet ik waar je naartoe wilt en wat je bedoelt. Dat is tenslotte al 3000 keer aan de orde geweest. Maar ik vind het zooooo overdreven. Met jullie zwart/wit denken blijf ik moeite houden.

Alsof je meteen een dierenmishandelaar zou zijn als je af en toe een bit gebruikt omdat je dat prettig vindt rijden en je met je paard daarin een heel plezierige balans in kunt vinden.

Af en toe eens een keertje met bit rijden en er verantwoord en prettig mee omgaan op een paard dat het in het geheel niet vreselijk vindt en er ontspannen mee loopt, is wel degelijk wat anders dan zwaar dressuur trainen-onder-dwang op een paard dat verder ook niet lekker in z'n vel zit omdat ie b.v. maar 1 uurtje per dag naar buiten mag en daarom met een bom in z'n kont loopt. Om maar eens 2 uitersten te noemen. Bij dat laatste kan ik me voorstellen dat iemand zich daar terecht druk over maakt. Maar dat eerste? Dan wordt het m.i. een kwestie van afwegen.

Ik vind het werkelijk niet fair om alles over 1 kam te scheren.

DAAR gaat het mij dus om.

Het gaat er mij niet om dat ik zo nodig met een bit moet rijden, dat doe'k namelijk zelden. Maar als ik het wel doe voel ik me niet bepaald een dierenkweller.
Volg datum > Datum: donderdag 30 juni 2005, 11:0830-6-05 11:08 Nr:28608
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:28606
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Te koop of niet te koop... Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
Collane schreef op donderdag, 30 juni 2005, 10:43:

> HannahFroukje schreef op donderdag, 30 juni 2005, 9:59:
> > Het eerste wat een paard doet, als je het bit er in hangt, is
> kauwen. Dat doet ie niet, omdat ie dat nou zo'n lekker ding
> vindt. Maar dat doet ie, om dat ding weer uit z'n mond te
> krijgen. Naast alle andere lichamelijke nadelen voor het dier,
> reden genoeg voor mij, om het bit er niet meer in te hangen. Dat
> het dier ontspannen voor je loopt, dat doet ie voor jou. Dat is
> z'n eeuwige grote aanpassingsvermogen, zijn liefde voor jou.
> Heel mooi dat ie dat voor je doet.
> De vraag is, moet je dat willen.
**************************
Nou daar gaan we dan nog maar eens een keer ;-)

Als hij het zo graag uit wil krijgen, zie ik er geen reden voor dat hij het ook probeert om het IN te krijgen. Als ik hem het hoofdstel voorhoud, ook als er geen bit in zit, dan begint hij meteen al die riempjes in z'n mond te steken. Dat heb ik hem niet geleerd, dat bedenkt hij zelf (hij zou immers ook gewoon z'n neus IN het halster kunnen steken zonder iets ervan in z'n mond te doen). Dit bedenkt hij zelf. Als je hem dus de keuze laat, steekt hij het IN z'n mond. Ik moet soms moeite doen om hem ervan te weerhouden al die riempjes in z'n mond te nemen.

En natuurlijk kan men nu wel weer zeggen, tis maar net wat hij gewend is, het is geconditioneerd ... es even kijken, wat kunnen we nog meer bedenken ... noem het maar. Maar dan verzint hij het toch niet ZELF out of the blue zonder dat ik daarom vraag? Terwijl hij langer gewend is aan een (stal)halster (zonder iets in z'n mond) dan aan een bit.

Nee, ik krijg bij ons bepaald niet het idee dat hij vindt dat dat ding absoluut uit moet.

Als ik het allemaal zo bekijk vind een paard het helemaal niet zo erg om iets in z'n mond te hebben, als hij het tenminste maar wel goed accepteert en er niet tegen in verzet is. Onze jaarlinger doet trouwens niets anders dan op dingen kauwen, en als ze bekapt moet worden, en het duurt wat lang, dan is allang gebleken dat een goed truukje is, er gewoon even een "speentje" instoppen. M.a.w. ik maak een flinke knoop in een touw, en daar gaat ze op staan sabbelen. Werkt prima rustgevend. Of ik hang een speelbal op, dan gaat ze op het handvat staan sabbelen.

En ook bij mijn volwassen paard heb ik het idee dat iets in de mond eerder rustgevend dan alarmerend is, dan dat ze dat doen om het weer uit te krijgen. Als ik het bit UIT wil doen, duurt het altijd ook even voor hij z'n mond open doet trouwens. Als hij het zo graag kwijt wou, dan dumpte hij het toch wel meteen zodra je aanstalten maakt het uit te doen?

Een paard dat zich verzet tegen het bit, dat is m.i. toch ook een teken van wantrouwen naar diegene die het in doet. Een paard kan het b.v. heel prettig vinden dat je z'n tandvlees aait, mijn paard vindt het ook bijzonder prettig als ik over z'n tanden aai, vraag me niet waarom, geen idee maar hij vindt dat wel wat. Ik heb ook zitten oefenen met dat touwtje waar pat parelli dan een oefening van maakt (vind ik minder vriendelijk dan een bit trouwens). Dat gaat ook om vertrouwen, vertrouwt hij wat je in z'n mond stopt?

Dit zie ik een beetje in het verlengde van dat hele bit verhaal. Het draait voor een deel om vertrouwen. Je leert je paard toch ook wennen aan een zadel? Dat aansingelen moeten ze ook leren accepteren toch? En een singel rond de buik lijkt MIJ dan weer niet goed voor het hele gestel (het lijkt mij dat dat de ademhaling behoorlijk moet belemmeren). Waarom daar veel minder discussie over?

Mij lijkt een zadel - en uberhaupt het RIJDEN op zich - voor het paard veel belastender dan af en toe een dingetje in z'n mond. Daar valt voor mij het juist (!) gebruik van het bit werkelijk bij in het niet.

Dus mijn vraag in retour is: moet je dat eigenlijk willen als je paardnatuurlijk bezig wilt zijn?

M.i. als je DAT normaal vindt en blijkbaar accepteert, dan begrijp ik werkelijk totaal niet waarom men dan opeens gaat steigeren als het op een bit aankomt.
Volg datum > Datum: donderdag 30 juni 2005, 17:2730-6-05 17:27 Nr:28638
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:28611
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Te koop of niet te koop... Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
Nick,
Wat het conditioneren betreft, nee, je hebt niet goed gelezen. Het gaat mij er juist om dat hij WEL het verschil kan zien tussen een hoofdstel en een halster. Maar ook als ik hem het halster voorhoudt - wat hij ook nog eens langer kent - stopt hij het in z´n mond. Terwijl het geen paard is dat alles zo nodig in z´n mond moet steken.

Ik heb al eens vaker duidelijk gemaakt (maar misschien ben je dat vergeten hoor), dat ik "natuurlijk paardrijden" zie als een natuurlijke communicatie opbouwen met je paard. Daar richt ik me zelf dus in het bijzonder op. Wil je me vertellen dat jij zelf bijvoorbeeld geen idee hebt hoe je paard zich voelt en wat er in hem/haar omgaat als je met hem/haar bezig bent? Is je antwoord nee (je hebt geen idee), dan begrijp ik niet hoe jij "natuurlijk" bezig kunt zijn, ook al heeft je paard geen bit in en geen deken op. Is je antwoord ja (je hebt wel een idee), als jij dat hebt, waarom zou ik het dan niet kunnen hebben? Ik zou me echt moeten schamen als ik niet aan m´n paard kan zien of hij relaxed is, blij, ongerust, of bang. En uit de reacties op wat ik vervolgens doe, haal ik heus wel of ik gelijk had met mijn constatering of niet. Uit de rest die je schrijft zeg jij precies hetzelfde, namelijk dat jij aan je paard kunt merken dat hij WEL problemen heeft met het bit. Waarom zou ik dan niet kunnen merken dat hij er GEEN problemen mee heeft? Ik kan het ook zien als hij zich irriteert aan een bungelende teugel. Waarom zou ik het dan niet kunnen merken als hij bezwaar maakt tegen het bit?

Maar nu mijn belangrijkste argument voor het gebruik van een bit. Ben jij het niet mee eens, weet ik al van tevoren.

Ik geloof best dat er onderzoek naar gedaan is. Maar tis voor mij een afweging weet je. Als ik om me heen zie HOE mensen precies rijden, dan moet ik concluderen dat de meeste mensen hun paard niet verzameld kunnen rijden als er geen bit in zit (en met moeite als het er wel in zit). Met een halster is verzameld rijden vrij moeilijk (en eindigt dat al snel in trekken en sjorren als je het toch probeert). Als ik even naar mezelf kijk, ik denk dat ik mag zeggen dat ik goed rijd (zit). Maar doorzitten is bij mijn paard moeilijk (een van de welbekende "moeilijke" paarden, qua draf). Regelmatig verzameld rijden verbetert dat een stuk. Het lukt mij doorgaans goed om hem rond en laag te rijden met een halster, maar echt verzameld is veel moeilijker. Met een bit gaat dat fijner en beter. Als ik mijn paard NIET verzameld rijd, loopt hij weliswaar ontspannen, maar is het risico veel groter dat ik niet lekker zit voor hem. Bovendien merk je dat hij snel "uit elkaar valt", mijn paard gaat b.v. dan heel erg vanuit de schouder lopen en "vergeet" a.h.w. een beetje de achterhand. Van verzameld lopen raakt je paard gelijkmatiger gespierd, en je bereikt dat je paard het gewicht van de ruiter evenwichtiger draagt. Dat is de reden dat ik het zelf dus regelmatig doe. Ik vind dat als ik er uberhaupt op ga zitten, ik wel moet zorgen dat de boel zo goed mogelijk in balans blijft. Met een bit in kan ik dat veel makkelijker bereiken en m´n paard zo trainen dat hij gelijkmatiger gespierd is. Je kunt ook makkelijker oefeningen doen als schouder binnenwaarts en dergelijke. Let wel, ik zeg niet dat die oefeningen niet kunnen zonder bit, ook dan doe ik ze wel, maar met een bit vind ik het wel veel makkelijker.

Ik denk dus dat dit voor meer mensen opgaat, en ik denk dus dat als je minder met bit rijdt en je paard heeft niet echt een heel fijne draf of galop, dat je dan automatisch de rug van je paard al veel meer belast. Die afweging vind ik belangrijk genoeg om over na te denken.

Dan spring ik even naar het laatste stuk (in de wetenschap dat we´t toch niet eens worden).

>Of het rijden al of niet natuurlijk is ga ik niet meer op in, ik vind dat zo een dooddoener.
************************
Oh, dus DAAR maak je je niet druk over, omdat jij dat een dooddoener vindt ;-) ;-) ;-)?? Paardrijden belast de rug van je paard, punt. Ok, beleer je paard pas bij 5, maar ook dan maak je het risico dat hij door het paardrijden problemen krijgt met gewrichten, pezen en dergelijke, toch nog steeds flink groter.

Als ik je nou goed begrijp dan zeg je dus eigenlijk ook.....dan zijn die tijdelijke ijzers onder de hoeven ook niet zo´n ramp? het groeit wel weer weg die gaten? de hoeven worden wel weer goed als ze er onderuit gaan?
*********************
Nou, ik kan me niet herinneren dat ik al die dingen in mijn vorige post gezegd heb. Ik zeg zoals altijd: kijk naar het paard in kwestie. Mijn paard is jouw paard niet!

Die stal? ach, overdag mogen ze naar buiten...zon ramp is dat niet dat i dan ff een paar uur geen ruimte en voer heeft?
**********************
Kijk naar het paard in kwestie. Sommige paarden zitten ermee, andere niet.

Bix? ook geen probleem....die slechte stoffen krijgen we wel weer weg met ander spul?
**********************
Kijk naar het paard in kwestie. Sommige paarden kunnen er slecht tegen, andere hebben geen hinder van een beetje.

Dat is dus het punt waarom ik je gedachte niet kan volgen, snap je?
***********************
Begrijp je het al wat beter?
Volg datum > Datum: donderdag 30 juni 2005, 21:0330-6-05 21:03 Nr:28647
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:28642
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Te koop of niet te koop... Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
Beste Nick,

We worden het wederom niet eens en praten (schrijven ) weer eens volledig langs elkaar heen. Je vat bepaalde dingen in mijn post ook anders op dan dat ik ze schrijf , of meende te schrijven.

We houden het er maar weer op dat we het gewoon niet eens zijn.

Wat het volgende betreft:
>Nu dan de vraag, zou je paard nou niet zelf in staat zijn om zelfstandig >zo voor het paard gemakkelijk mogelijk te lopen met een last op zijn >rug?
***************
Ja tuurlijk kan HIJ dat wel. IK kan dat zelf met hem niet (niet dat ik er niet aan werk hoor). Ik zal de laatste zijn die hier gaat generaliseren hoor, daar draaide juist mijn hele vorige post om, nietwaar? Ik zeg dus ook dat ik het bit gebruik om ondanks het feit dat ik nog geen perfectie bereikt heb, toch op mijn moeilijk zittende paard kan draven op een manier dat zijn rug daar zo min mogelijk schade van onder vindt.

Dat klinkt weer alsof ik normaal gesproken op mijn paard zit te "bonken" (hetgeen duidelijk niet zo is).

Wat ik doe samen met mijn paard vind ik niet "in de krul lopen". Maar als je het zo wilt noemen, fine. Ik vind het gewoon beter voor z'n rug dus. En ik blijf het dus ook doen op die gedoseerde manier als ik het gebruik. Omdat ik denk dat mijn paard eerder rugklachten krijgt als ik het NIET zo doe, betere meer getrainde spieren wegen voor mij dus op tegen dat - in mijn ogen heel kleine nadeel - van dat er iets in die mond gaat. Dit zeg ik niet zomaar, aangezien dit paard in het begin veel last van rugklachten had. .

>Ik laat mijn paard haar eigen weg zoeken in balance, en dat heeft tot >nu toe nog nooit geen weerstand of problemen opgeleverd, het in die >krul werken wel!
>Dan kan ik merken dat mijn paard dit niet leuk vindt door haar >bokken , oren, en zwiepende staart....tenminste...das wat ik dan denk >te zien...
**********************
Tsja, sorry. Uuuh, volgens mij doe je het dan duidelijk anders dan dat ik het doe. Of jouw paard vindt het gewoon niks ('foute associatie" misshcien, kan ook.

Ik zeg trouwens ook niet dat dat paard per se altijd aan de teugel moet lopen. Maar dit regelmatig doen lijkt mij zelf heel goed voor de spieropbouw en balans in het lichaam. Kun je dit zonder bit nou prima natuurlijk, da's helemaal mooi. Maar als dat (nog) niet lukt, dan geef ik er dus de voorkeur aan dat met bit te doen. Kun je ook DAT niet, dan zeg ik zelf, eerst leren in stap en dan pas korte stukjes gaan draven, anders belast je die rug veel teveel.
Volg datum > Datum: donderdag 30 juni 2005, 22:2630-6-05 22:26 Nr:28655
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:28651
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Te koop of niet te koop... Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
Nick Altena schreef op donderdag, 30 juni 2005, 21:22:

> Nick Altena schreef op donderdag, 30 juni 2005, 20:02:
>
> Ik had meer willen antwoorden maar dat paste er niet op, vandaar

>
> Eigenlijk zeg je dan dus ook dat ik geen natuurlijke
> communicatie op kan bouwen omdat ik geen bit gebruik?
>************************

He????
Waar haal je dat nou weer weg?
Volg datum > Datum: vrijdag 1 juli 2005, 9:131-7-05 09:13 Nr:28666
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:28657
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Te koop of niet te koop... Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
Nick Altena schreef op donderdag, 30 juni 2005, 23:13:

> HannahFroukje schreef op donderdag, 30 juni 2005, 22:26:
>
>> Nick Altena schreef op donderdag, 30 juni 2005, 21:22:

> Maar sorry hoor....ik denk vaak moeilijk en veels te ver door,
> zal het wel mis hebben.
> Ik heb wel vaker geschreven dat ik de dingen op vele manieren
> lees, niet altijd de juiste manier kan dus ook voorkomen.
***********************

Nou het is me een raadsel hoe jij dat uit wat ik schreef kunt concluderen.

Maar ik snap nu wel waarom jij en ik elkaar maar nooit snappen ;-).
Je leest nu alle berichten van "HannahFroukje"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
965 berichten
Pagina 34½ van 65
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.